Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Pilnie poszukuję programu do zmiany wielkości partycji
Osłomania > IT, Multimedia, Home Entertainment, Komunikacja > Systemy Operacyjne > Unix / Linux
wert
Cze

Pilnie poszukuję programu w rodzaju Partition Magic tak by wygospodarować wolne miejsce dla Windows.Zmiana dokonana ma być na Unixowej partycji UFS2 (FreeBSD).Mam PM 8 na dyskietkach,niestety nie radzi sobie z Unix/Linux.Niestety robienie tego spod jakiegokolwiek systemu nie wchodzi w rachubę.

Bardzo bym prosił o konkretny link albo sumke.

Pozdro

Edit.
Znalazłem program który może się nada - Ranish Partition Manager.
Z info wyczytałem ze to raczej dla zaawansowanych uzytkowników,więc jesli ktoś korzystał z tego programu,proszę o info czego mogę sie spodziewac po nim i czy muszę cos wiedziec o nim,a czego raczej nie znajde w necie.
Mr. T
Sciagnij sobie "Hiren's BootCD" Na nim znajdziesz kilka programów do partycjonowania. Według mnie najlepszy jest Paragon Partition Manager.
Pozdr.
Eyeore
CYTAT(wert @ 30.03.06 - 09:46) *
Edit.
Znalazłem program który może się nada - Ranish Partition Manager.
Z info wyczytałem ze to raczej dla zaawansowanych uzytkowników,więc jesli ktoś korzystał z tego programu,proszę o info czego mogę sie spodziewac po nim i czy muszę cos wiedziec o nim,a czego raczej nie znajde w necie.

Musisz wiedzieć to że jest to operacja ekstremalnie niebezpieczna, zwłaszcza na tym systemie plikow.
Powinieneś to zrobić w ten sposób, dla bezpieczeństwa systemu, że, podłaczyć drugi dysk, odpalić jakieś Live *BSD, przekopiować całą partycję/partycje na inny dysk, na starym założyć partycje odpowiedniej wielkości i z powrotem przegrać dane...
Naprawdę rób tak bo mozesz się obudzić z rączką w nocniku jak cos pójdzie nie tak....
wert
CYTAT(Eyeore @ 30.03.06 - 10:42) *
Musisz wiedzieć to że jest to operacja ekstremalnie niebezpieczna, zwłaszcza na tym systemie plikow.

@Eyeore

Słuchaj,zeby sprawa była jasna i nie musiałbym w kółko pytać.To jest xtrema dla systemu czy może to się odbic na sprzęcie?Bo jeśli to pierwsze to mogę tu zaryzykować.Spod systemu nie moge tego robic poniewaz mam zupełnie gołe FreeBSD,dopiero co zainstalowałem i jeszcze nic nie porobiłem w nim.

Poznałem silę emerge dribble.gif Tu to sie odbywa poprzez porty,ale zasada generalnie jest ta sama.Dobrze że wałkujesz te emerge w kółko.Chyba mam system dla siebie.Tylko te czekanie az skompiluje wsio,udreka.
Eyeore
CYTAT(wert @ 30.03.06 - 11:01) *
Słuchaj,zeby sprawa była jasna i nie musiałbym w kółko pytać.To jest xtrema dla systemu czy może to się odbic na sprzęcie?Bo jeśli to pierwsze to mogę tu zaryzykować.Spod systemu nie moge tego robic poniewaz mam zupełnie gołe FreeBSD,dopiero co zainstalowałem i jeszcze nic nie porobiłem w nim.

Dla sprzetu nie jest to niebezpieczne tylko dla systemu akurat w obsłudze na przykład ext3 czy reisera z poziomu takich programów, chociaż tutaj ranish będzie najlepszy. Chodzi o to ze te programy nie potrafią czasami poprawnie przeliczyć wezłów czy czegos tam. I naprawdę kilka razy się nadziałem, ze skończyło się na przeformatowaniu. Pod linuxem Tylko że ja się dziwię skoro można na przykład pod linuxem odpalić resize2fs resizereiserfs tio czy nie ma czegos takiego w BSD - nie wiem. Powinno być...
No to pomyśl chwilę co bedzie szybsze ? Skoro dałeś ciała na samym początku podczas partycjonowania.
Moze szybsze będzie ponowne spartycjonowania i instalacja najpierw bsd (acha i dobrze zastanów się nad ich układem i ile ich potrzebujesz...3 partycje to minium, optymalnie to około 5) później windozy...

PS. Czas czasem, ale pomyśl ile zyskujesz...
PS1. Bsd ma doskonałą dokumentację, ale extremalnych fiutów na pl forach...
wert
Mam / swap /usr /var i /tmp

Co do for BSD.Moze i masz racje,ale wczoraj w 5 (dosłownie) minut znalazlem opis instalacji (screeny,tłumaczenie co i jak) oraz łopatologiczne opisy configuracji programów,X-sów,spolszczenia systemu i reszte potrzebnych na pierwszy rozruch.Na linuxowych forach conajwyżej poczytac można bylo jacy to tam są kozacy,ale pomoc znikoma,wręcz żadna.

Dla ciekawskich-wpiszcie w google instalacja FreeBSD a zobaczycie jak ktos zadbał o reklame tego dystro.Tu nawet odnośników do stron nie trzeba podawać.Znajdziecie szybko a opisy sa naprawde dokladne.

Pozdro

Co do samego programu do partycji,FreeBSD instaluje sie w ok 1-1,5 godziny,wiec najpierw sprawdze jednak ten program,odpale FreeBSD i jakby co - keine problem! w razie totalnej rozpierduchy zainstaluje od nowa.Potestuje ten program,po co mam potem zachodzic w glówe co tam bylo.A wiedza sie przyda na potem

Thx @Eyeore
Eyeore
grrr
/home
koniecznie na osobnej - dane użytkowników muszą zostać w pzrypadku przeinstalowania czy jakiegos padu system

--------edit----------------
Popełniasz bład, ale w końcu człowiek uczy się na błedach, jeśli się nie umie na cudzych to nalepiej na swoich. Twój system rób co chcesz a_rotfl.gif
wert
/home

grrr dribble.gif ,nie mam jakoś przekonania do tego.Wszystkie potrzebne rzeczy zawsze wrzucam na Windows i to na dysku gdzie nie ma systemu.Kazdy pad systemu nie powoduje straty danych,a na Suse raz jedyny zrobiłem /home i straciłem wsio.Mysl co chcesz ale u mnie nie znajdzie się /home.

Pozdro

-----------edit----------------

Wiem,ale licze na swój dobry dzien,raz jedyny padł mi system nie poprzez niewiedzę,ale pomylenie nazwy pliku-i to się zdarza.Na linux natomiast pady były ze tak powiem kontrolowane,wychodze z założenia że nie poznasz problemu dopóki go nie bedzie.Tak że xtremalnie grzebie w linux i za kazdym razem idzie mi to lepiej.Kiedyś wsio robiłem z kartką w ręku,teraz conajwyżej sprawdzam czy tak miało byc.A co uważam za najwazniejsze to to,ze po prawie 3 miechach w 30% wiem gdzie co szukać i gdzie wpisac by było dobrze.Dawne moje pytania czasami mnie smieszą i to własnie dlatego ze zamiast grzebac czekałem na gotowca.I tu przyznaje @Xahilowi racje respekt.gif .Myliłem sie.Fakt niezaprzeczalny.Przyznaję sie.Spokorniałem.Hehe a może nie?
bns
CYTAT
Na linuxowych forach conajwyżej poczytac można bylo jacy to tam są kozacy,ale pomoc znikoma,wręcz żadna.
a w ogole sa jakies dobre fora linuxowe w polsce?!? oprocz forum gentoo (co wlasnie zazdroszcze tego ;P) i jakies distra a'la mandriva _nie_ma_.. linux do przedewszystkim usnet i listy..

CYTAT
Dawne moje pytania czasami mnie smieszą i to własnie dlatego ze zamiast grzebac czekałem na gotowca.
no wlasnie.. Loco tez tak postepuje myslac ze zada pytanie na forum jak do google (Chuckowi ;) ) i dostanie odowiedz a jak widze to na wszystkie pytania sa odpowiedzi w manualu na tej samej stronie i sa to podstawy - wiec bez porzesady troche wysilku ze swojej strony.. jak to okreslil KeRn ping pong ;)
wiadomo spytac sie na forum mozna ale bez przegiec ;)

no offence Locko

zeby nie byl zupelny offtop to:
qtparted.. odpowiednik a zarazem wzorowany (gui) na partition magicu
btw nawet kiedys go Tobie polecalem ;)
Eyeore
Nie no bez jaj te dwa polskie nie są tragiczne, wręcz przeciwnie :

Debian Users Gang

Slackware pl

Natomiast to prawda, forum gentoo to strzał w 10 en + narodowe + bugsy - wszystko w jenym miejscu. Ile razy jak miałem problem wystarczyło klepnąć tam w szukałke lub bugsy i praktycznie wszstko było rzowiązane z 10 razy....
bns
CYTAT
Nie no bez jaj te dwa polskie nie są tragiczne, wręcz przeciwnie :

Debian Users Gang
ale wstyd zapomnialem wymienic forum ktore _prawie_ tak czesto odwiedzam jak te ;P
podziwiam administratora bo jest nia.. kobieta ;) oblatana w debianie i freebsd jak zadko ktora.. moze zadna ;)
nie no zartuje chodzilo mi bardziej o forum _ogolnie_ linuxowe bo "polskie forum linuxowe" to.. ;)
tak jak pisalem pcol zastepuje takie forum chociaz jak ktos jest przyzwyczajony do emotek, wmiare fajnego interfejsu, to przegladanie postow z klienta poczty, sam text i text moze zniechecic ;)

na forum slacka tez od czasu do czasu przegladam zeby byc na bierzaca tak jak genciaka zreszta ;)
i to mi starczy a jest to baaardzo duzo informacji... do tego jeszcze bardzo obszerna lista debiana i nie ma czasu tego ogranac a co dopiero zrobic cos co sie tam wyczyta ;) (bo wiadomo sa jeszcze inne zajecia niz komp ;> )
Eyeore
CYTAT(bns @ 30.03.06 - 13:18) *
CYTAT
Dawne moje pytania czasami mnie smieszą i to własnie dlatego ze zamiast grzebac czekałem na gotowca.
no wlasnie.. Loco tez tak postepuje myslac ze zada pytanie na forum jak do google (Chuckowi wink.gif ) i dostanie odowiedz a jak widze to na wszystkie pytania sa odpowiedzi w manualu na tej samej stronie i sa to podstawy - wiec bez porzesady troche wysilku ze swojej strony.. jak to okreslil KeRn ping pong wink.gif
wiadomo spytac sie na forum mozna ale bez przegiec wink.gif
no offence Locko

A ja na przykład jestem zdania żeby mimo guugla i innych pomocy medycznych pytać się na forum - ot najwyżej dosstanie się opieprz jak cos będzie trwialne na maxa. Ale żeby nie bać się pytać bo zły moderator wywali w kosmos czy zalockuje temat.
Inna sprawa że nie jest to dobry sposób na naukę, ale jedne z możliwych.
Jeśli ktos ma czas i ochote to odpowie, a jeśli nie to nie.
Z inej strony nic mmnie bardziej nie wqu_wia jak za_je_bizm & mastahizm w każdym temacie...
A kolesie z byle jakim certyfikatem Mikisoftu znam tez takich w życiu dwóch, o wyjątkowo wysokim mniemaniu o sobie, a są ciency jak polsilver przy ludziach którzy rzeczywiście cos robią i umieją...
Taki coś pomoże ? - No oczywiście ze nie bo jest taki super już moądry kolo że szok....
Wrzuta taka co niby jest oczwista sprowadzająca się do man cośtam - bardzo źle wyglada.
Idąc dalej opieprz użytkownika i zrobienie z tata wariata - to już wogóle tragizm...
A mnie prywatnie wqu_wił tekst o "ping-pongu" - nie zamierzam się rozwodzić, ale wprost to wynika z powyższych punktów
Bo dowcip nie polega na tym żeby ludzi zniechęćic tylko w jakiś , a tych sposobów jest wiele i pomóc i zmotywować...
Byle by bez napieprzania czy przemocy takiej czy innej...
Bo można i to działa...

Nie wiem moze mój pomysł czy wizja jest zła...
Nie mam pojecia wszystko musi wyjść w praniu.

CU
wert
CYTAT(bns @ 30.03.06 - 13:18) *
qtparted.. odpowiednik a zarazem wzorowany (gui) na partition magicu
btw nawet kiedys go Tobie polecalem wink.gif

I ja o tym programie pamietam dribble.gif
Natomiast przypomniałeś mi o jednej rzeczy.Otóż ten program standartowo posiadają LiveCD a tak się składa ze leży sobie u mnie Knoppix,którego notabene zassałem na wszelkiego rodzaju wypadki przy linux.To chyba najbezpieczniejszy sposób na zamierzony cel.Musze się zaopatrzyc w buteleczkę .........lecytyny ciach.gif

Dzięki wszystkim za pomoc i wyrazone opinie.
Xahil
CYTAT
Ale żeby nie bać się pytać bo zły moderator wywali w kosmos czy zalockuje temat.

Bo przecierz tutaj nie ma zlych moderatorow tongue.gif

CYTAT
Wrzuta taka co niby jest oczwista sprowadzająca się do man cośtam - bardzo źle wyglada.

Ja uwazam ze jednak mimo wszystko cos takiego jest dobra odpowiedzia, a na pewno nie gorsza niz podanie adresu jakiejs strony.
Korzystac z mana i tak trzeba sie nauczyc (chyba ze sie ma ambicje zapamietac wszystko, wszytkie mozliwe "przelaczniki" do chociazby cp), natomiast
samo korzystanie z mana utrudnia fakt ze jak czegos nie wiesz, to nie wymylisz zeby tego szukac (nie wiesz ze istnieje cp to nie przyjdzie ci do glowy zrobic "man cp" ), wiec takie "man cp" jest dosc dobra wskazowka gdzie zaczac szukac.

Zeby nie bylo calkiem offtopic to napisze, ze ja do partycjonowania uzywam fdiska (tego linuksowego), wprawdzie chyba nie potrafi zmieniac rozmiaru partycji, ale akurat takie zmiany to jest cos czego bez pelnego backupu dysku nie zamierzam robic (ale z drugiej strony jak juz bede mial pelny backup to rownie dobrze moge skasowac cala partycje i zalozyc nowa, wiec o ile cos mnie nie zmusi to poprostu nie zamierzam tego robic wink.gif ).

Dyski sa dosc tanie, nagrywarki i plytki DVD tez, wiec nie widze powodow zeby niepotrzebne ryzykowac istnienie zawartosci dysku (co by nie mowic jakies ryzyko zawsze jest).
wert
Z wiarygodnych źródeł smile.gif dowiedziałem się ze tych partycji nie da sie zmniejszyć,zachodzi mozliwosc powiększenia,ale odwrotnie nie.
Tak że świeży sytem musze zastąpić swieżejszym a_rotfl.gif i tu se chyba porobie jak należy,a raczej napewno.
Pingpongujcie do topicu @Neona i tam pomagajcie,bo tu to już historia. dribble.gif

Thx all
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2012 Invision Power Services, Inc.