Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: DesktopBSD - system na biurko
Osłomania > IT, Multimedia, Home Entertainment, Komunikacja > Systemy Operacyjne > Unix / Linux
jar3cki
Przedwczoraj pojawiła się wersja 1.0 systemu DesktopBSD, będącego pochodną FreeBSD. System ma zaoferować wysoką jakość i niezawodność znaną z systemów BSD, ale dodatkowo ma być łatwiejszy w instalacji i użytkowaniu.

Twórcy systemu zaznaczają, że nie doszło do żadnego rozłamu wśród systemów BSD. DesktopBSD będzie tworzony zawsze w oparciu o ostatnią, stabilną wersję FreeBSD i prekonfigurowany do używania na biurku.

System dostępny jest w wersjach na platformy 32 i 64 bit. Można go pobrać z kilku serwerów, ale równie dobrze do ściągania można się posłużyć BitTorrentem, korzystając z oficjalnie udostępnionego pliku torrent.

Poza ułatwionym procesem instalacji DesktopBSD charakteryzuje dostępność aplikacji przydatnych na biurku. System zapatrzono w środowisko graficzne KDE 3.5.1, a wersja dostępna na płycie DVD zawiera programy, takie jak: Amarok czy Firefox.

Uwagę zwracają niskie wymagania techniczne systemu. Wystarczy procesor w architekturze i386, AMD64 lub EM64T. Do tego zalecane jest 4 GB miejsca na twardym dysku i 256 MB RAM (choć na stronie przeczytamy, że "być może wystarczy mniej").

Wiki | FAQ | Homepage

PC (x86) - CD
For almost all PCs. The CD installation only contains a basic set of applications (see the release notes for differences).
Size: 686 MB: ftp://ftp.solnet.ch/mirror/DesktopBSD/pub...-1.0-x86-CD.iso

PC (x86) - DVD
For almost all PCs. Choose this if you are unsure (and you have access to a DVD writer).
Size: 1281 MB: ftp://ftp.solnet.ch/mirror/DesktopBSD/pub...1.0-x86-DVD.iso

64-bit PC (AMD64) - DVD
For 64-bit computers based on the AMD64 or EM64T architecture (Athlon64, Opteron, EM64T Xeon). Please read the release notes for differences to the x86 version.
Size: 1287 MB: ftp://ftp.solnet.ch/mirror/DesktopBSD/pub...0-amd64-DVD.iso

ja zobacze - moze sie okaze dystrybucja stworzona dla mnie? wink.gif
Lock@
Ja właśnie zassałem ale z instalacją muszę poczekać na wolną "chwilkę"
wert
Cze

Może niedokładnie będzie o tym DesktopBSD,ale o PC-BSD.To dwa dystra robione identycznie,lecz przez dwa zespoły(podobno nie dogadali się na czas i postanowili kazdy swoje dystro dociągnąc do konca).Miałem wczoraj wolną przestrzeń podmontować do VidaLinux,ale jak to mam w zwyczaju,najpierw totalna rozpierducha,potem zamierzony cel.A ze mam instalke obu to se zainstalowałem je.DeskoptBSD poszedł od razu do kosza.Po odpaleniu systemu po instalacji i ponownym restarcie totalna zawiecha.Test przeprowadziłem 3 razy-skutek ten sam.Mam dosc dobry komp,wiec nie tu szukałbym przyczyn.Teraz PC-BSD.Bezproblemowo poszło.KDE 3.5 i właściwie nic na kompie,trza z portów reszte,ale te dystra podobnie jak np.Gentoo maja to do siebie ze tak jest.Wrazenie po odpaleniu bardzo pozytywne.Od razu mamy mozliwość update(to deskoptowa wersja FreeBSD 6x),można jedną komendą dodac sobie porty i zassać co się chce(takie emerge).Spolszczony własciwie w całości,nic jeszcze nie robiłem w nim,bo i czasu nie miałem,ale jak na teraz to zostawiam to narazie na kompie.Zobacze ile napotkam problemów
Jak dla mnie to robi lepsze wrazenie niz te "Prawie jakGentoo" smile.gif
Jakby kogos interesowało zassanie tego,oto stronka:
http://www.pcbsd.org/?p=download

Pozdro

Edit.Oczywiście w obu przypadkach graficzny instalator a_rotfl.gif
jar3cki
heh, dziwne. w szkole jak instalowalem DesktopBSD nie mialem takich problemow. system normalnie sie uruchamia za kazdym razem jak tego chce. moze to dlatego ze peryferia tych kompow sa dosc popularne (amd 2000, gf4 mx400, jakis gigabyte...)

instalator graficzny rzadzi smile.gif i nie moze tak byc z kazda dystrybucja? huh.gif
KeRn
Prawde mowiac nie wiem co jest niby atutem tego DesktopBSD - to ze posiada szate graficzna przy instalacji czy to ze glownym WM jest KDE?! Na bazie FreeBSD powstalo juz kilkanascie Projektow ale wg mnie jedynym rozsadnym jest (w sumie live cd ale z instalatorem) FreeSBIE. W sumie to nie wiem od czego zaczac - od tego ze ma lepszy support, rozbudowane wiki czy temu ze ma rozsadnie dobrane oprogramowanie!?

FreeSBIE - Free System Burned In Economy
DistroWatch.com: FreeSBIE - FreeBSD Live CD
Review: FreeSBIE 1.1 - OSNews.com
Lock@
CYTAT(KeRn @ 13.04.06 - 13:31) *
W sumie to nie wiem od czego zaczac - od tego ze ma lepszy support, rozbudowane wiki czy temu ze ma rozsadnie dobrane oprogramowanie!?

Pewnie jest poprostu beznadzijnie trudne i do niczego się nie nadaje. Od tego powinieneś zacząć biggrin.gif
KeRn
CYTAT(Lock@ @ 13.04.06 - 21:13) *
CYTAT(KeRn @ 13.04.06 - 13:31) *

W sumie to nie wiem od czego zaczac - od tego ze ma lepszy support, rozbudowane wiki czy temu ze ma rozsadnie dobrane oprogramowanie!?

Pewnie jest poprostu beznadzijnie trudne i do niczego się nie nadaje. Od tego powinieneś zacząć biggrin.gif

Ehh... dla ciebie mialbym cos bardzo speclajnego dla specjalnych lam smile.gif
gulon
CYTAT(KeRn @ 13.04.06 - 22:40) *

Czyli co konkretnie? Co byś proponował dla takiej lamy jak np. ja? Tylko coś, z czym nie miałbym problemów jak np. w tym temacie...
Mam trochę miejsca na dysku i poznałbym tego linuksa, bo mi się windows już nudzi, a chciałbym też zaproponowac darmowy system w pracy, gdzie tylko windows...
KeRn
CYTAT(gulon @ 13.04.06 - 23:16) *
CYTAT(KeRn @ 13.04.06 - 22:40) *

Czyli co konkretnie? Co byś proponował dla takiej lamy jak np. ja? Tylko coś, z czym nie miałbym problemów jak np. w tym temacie...
Mam trochę miejsca na dysku i poznałbym tego linuksa, bo mi się windows już nudzi, a chciałbym też zaproponowac darmowy system w pracy, gdzie tylko windows...

Hehe.. sorry gulon ale nie mialem wszystkich tutaj w temacie zebranych na mysli tylko kolege Locka (pozwolilem sobie na maly wybryk). Jednak to nie znaczy ze nie trzymam sie swojej wypowiedzi; z tego co zauwazylem to i z debianem i z freebsd sie bawiles wiec nie wiem dlaczego mialbys miec wieksze problemy z FreeSBIE - jednak mala uwaga do twojej wypwiedzi - FreeSBIE to nie linux - bazuje na FreeBSD wiec jest to BSD.
gulon
CYTAT(KeRn @ 13.04.06 - 23:25) *
jednak mala uwaga do twojej wypwiedzi - FreeSBIE to nie linux - bazuje na FreeBSD wiec jest to BSD.

No tak. Tu przyznam się, że taka ze mnie lama, że myślałem tak - freebsd, to dystrybucja linuksa. A się okazało (wyczytałem przed chwilą) że to jedna z darmowych wersji unixa...
A chodziło mi o system, który by się zainstalował sam i sam by działał. Sam - czyli bez mojej zbytniej ingerencji w instalację i ustawienia, jak to jest w windows. Może nie ten temat, ale będzie najwyżej off topic i ktoś przeniesie...
wert
Cze

Wczoraj odkryłem,ze w PC-BSD mozna operować pakietami Debian dribble.gif .Jeszcze nie wiem jak,ale sie dowiem.

Pozdro
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2012 Invision Power Services, Inc.