Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Prośba o porade przedinstalacyjną :)
Osłomania > IT, Multimedia, Home Entertainment, Komunikacja > Systemy Operacyjne > Unix / Linux
wert
Cze

Mam takie pytanka dośc proste.
Powracając na chwile do wczorajszego topicu dotyczacego zwolnienia miejsca dla Windy,poszedłem za radą @Eyeore i dla próby zainstalowałem system jeszcze raz.FreeBSD w dalszym ciagu uparcie przeznaczał całość dla siebie,ale nie ma siły,zrobiłem to choć po swojemu byle skutecznie.Poprostu przydzieliłem systemowi tak jak chciał,a potem edytując to powpisywałem swoje.Hehe troche po harcersku ale liczy sie skutek.No jedynie tych partycji frebsd-owskich UFS2 nie odnalażłem do zmiany,ale to szczegół.
A teraz pierwsze pytanie.

1.Jak najkorzystniej podzielic dysk?
KOD
998M swap
256 /
256 /var
256 /tmp
reszta dla /usr

Tak ustawia FreeBSD

Teraz moje.Mam realnie do wykorzystania dla FreeBSD 42 Gb na system.To nie jest całośc dysku,nie uwzgledniłem tu 15GB dla Windows,ale tak musi być.
KOD
998M swap  - zostawiam tak jak chce FreeBSD
  ?    /
  ?   /var
  ?   /tmp
  ?   /usr
  ?   /home  - ach jak wszyscy radzą miec to niech i tak będzie

Prosze o rade ile Mb przydzielic każdemu z nich,by któregoś dnia nie obudzić się z ręka w nocniku i stwierdzic że brakuje w którymś miejsca.

2.W instrukcji instalacji pokazany jest sposób wpisu w tym oknie:

Ale tak sobie pomyslałem,że jak stworze osobny /home to czy czasem ten wpis - "Home Directory" nie powinien wygladać tak: /home/wert ,z pominieciem /usr.

3.Mam problem z gryzoniem,bez wzgledu jak zaznacze podczas instalacji nie działa mi kółko.Gdzie znajde na gotowym systemie odpowiedni wpis by tam cos zmienic,albo co zrobić by dzialała prawidłowo?

4.Troche lamerskie,ale zawsze takie musi byc w topicu.Potestowałem sobie instalowanie,reinstall,clean,w koncu wiedziałem ze zalozony jest dla sprawdzenia kilku opcji.Otóż,sciągnalem wczoraj sobie opere w tar.gz,wrzuciłem do katalogu który sobie stworzyłem i jazda.Pierwszy Zonk,polecenie najlepsze chyba w FreeBSD - pkg_add i pakiet.tgz nie działa.Może dlatego ze paczki we Free są w tgz a nie w tar.gz ,he? a może dlatego ze paczek nie widzi system.I tu pytanie gdzie powinny leżec sciągnięte paczki tak by zostały zauwazone?

5.Musze po pierwszym rozruchu poinstalować lub porobic odpowiednie wpisy dla X-sów,spolonizować system,fonty itd itd.Czy generalnie w linux jest jakas kolejność w konfigurowaniu systemu,czy nie ma to takiego znaczenia?

Pozdro
bns
CYTAT
? /tmp
to dodatkowo zrob noexec (rootkity i inne duperele nie beda sie uruchamialy z temapa)

CYTAT
Czy generalnie w linux jest jakas kolejność w konfigurowaniu
w bsd.. teraz masz system z barckeley made in california a nie linux made in helsinki ;)
pomijajac to nie zabardzo rozumiem.. chcesz ustawic czcionke z pl ogonkami a potem ja instalowac? :)

ad2. mysle ze instalator doda sobie ta sciezke i bedzie si ale i przy instalacji gdzie /usr/home zmienisz na /home sobie poradzi - doda co musi, tak mysle ;)
Eyeore
Na inne pytania nie wiem bsd to nie linuks, dysk dla genciaka pociał bym tak:
KOD
# <fs>                  <mountpoint>    <type>          <opts>          <dump/pass>

#100 Mb na gruba i nowe i stare jaja, ale montujesz sobie z placa kiedy chcesz je zaktualizować, ale w bsd tyż można jakbyś chciał go kiedyś zaktualizowac
/dev/hda1                /boot          ext3        noauto,noatime,nodev,nosuid,noexec  0 1
#1024 Mb na swap
/dev/hda2               none                         swap            sw  0 0
#26 Gb na dane użyszkodników, postaraj sie żeby była primary...
/dev/hda3               /home                       ext3            auto,noatime 0 1
#2GB na tymczasowy śmietnik
/dev/hda5               /tmp                          ext3            auto,noatime,nodev,nosuid,noexec 0 1
#12 Gb na system na pewno wystarczy
/dev/hda6               /                               ext3            auto,noatime 0 1
#1Gb na logi systemowe
/dev/hda7              /var/log                      ext3            auto,noatime,nodev,nosuid,noexec 0 1
#uwaga ja bym jeszcze zrobił 4 Giga dla
#gdzie gentoo przemiela programy, ale ciebie to nie dotyczy chyba...
/dev/hda8              /var/tmp                     ext3            auto,noatime,nodev  0 1
#windoza     z umask i dmask jak potrzbujesz    
/dev/hda9             /mnt/win                        ntfs         user,ro 0 1

ALe uwaga zwróć uwage na opcje /tmp i /var/tmp - to jest specyficzne dla gentoo, i napisałem to tylko i wyłacznie informacyjnie i to nie jest żadne mistrzostwo świata tylko mniej więcej przykład
Prosże mi tu ywższej matematyki nie zarzucać bo to wyjdzie +/- to 42 Gb lub cos w okolicy, sam sobie pokombinuj...

Realnie działający konfig z routera, bo tak potrzebuje ja wyglada tak:
KOD
# <fs>                  <mountpoint>    <type>          <opts>          <dump/pass>

# NOTE: If your BOOT partition is ReiserFS, add the notail option to opts.
/dev/hda1               /mnt/slackware      ext3            noauto,noatime          1 2
/dev/hda2               /boot    ext3            noauto,noatime,nodev,nosuid,noexec 0 1
/dev/hda3               none        swap            sw      0 0
/dev/hda5               /           ext3            auto,noatime 0 1
/dev/hda6               /tmp        ext3 auto,noatime,nodev,nosuid,noexec,usrquota,grpquota 0 1
/dev/hda7               /usr        ext3            auto,noatime,nodev 0 1
/dev/hda8               /var        ext3            auto,noatime,nodev,usrquota,grpquota 0 1
/dev/hda9               /var/tmp    ext3            auto,noatime,nodev,usrquota,grpquota 0 1
/dev/hda10              /var/log    ext3            auto,noatime,nodev,nosuid,noexec 0 1
/dev/hda11              /usr/local   ext3            auto,noatime,nodev 0 1
/dev/hda12              /home        ext3            auto,noatime,nodev,nosuid,noexec,usrquota,grpquota 0 1
/dev/hda13              /home/samba     ext3            auto,noatime,nodev,nosuid,noexec,usrquota,grpquota 0 1

# Napedy wymienne

/dev/cdrom              /mnt/cdrom      iso9660         noauto,ro   0 0
/dev/fd0            /mnt/floppy     auto             noauto  0 0

# NOTE: The next line is critical for boot!

proc                    /proc       proc     defaults    0 0

# glibc 2.2 and above expects tmpfs to be mounted at /dev/shm for
# POSIX shared memory (shm_open, shm_unlink).
# (tmpfs is a dynamically expandable/shrinkable ramdisk, and will
#  use almost no memory if not populated with files)

shm                     /dev/shm        tmpfs           nodev,nosuid,noexec     0 0

#none                   /dev/pts        devpts          gid=5,mode=620  0 0
#none                   /selinux        selinuxfs       defaults        0 0

Bedziesz miał problem bo akuratu tu na forum nikt bsd nie ma, z tego co pamiętam to @I_O próbował...
A jednak różnice w tych systemach są i to potężne....
wert
CYTAT(bns @ 31.03.06 - 10:33) *
pomijajac to nie zabardzo rozumiem.. chcesz ustawic czcionke z pl ogonkami a potem ja instalowac? smile.gif

mysle ze instalator doda sobie ta sciezke i bedzie si ale i przy instalacji gdzie /usr/home zmienisz na /home sobie poradzi - doda co musi, tak mysle wink.gif

Z tymi czcionkami itd. kolejność wpisana przeze mnie jest dość przypadkowa.Chodzi mi o to czy jest ustalona jakaś kolejność przy stawianiu systemu czy można to potraktować luźno.Znajomy twierdzi że nie ma to znaczenia,ale wole to jeszcze usłyszeć (przeczytać) od kogos innego.

W sprawie ścieżek,tez tak pomyslałem,ale natychmiast przypomniało mi sie że w chwili jakichkolwiek problemów z systemem tracąc /usr strace tez /home.Albo przynajmniej tak mi sie zdaje.

Linux vs BSD,dobra racja,ale chyba już nie odzwyczaje sie od nazewnictwa.

No a jak radzisz podzielic to?

Edit.@Eyeore
Z tego co wyczytałem w necie,dośc często pojawia się /usr.W twojej propozycji nie widze tego.Daj no jakąś propozycje zeby okroić /home dla /usr.
Rozumię ze Gentoo to nie BSD ale zaproponuj cos tak jakbys to zrobił w swoim dystro

Pozdro

Edit2.Dobra,oki,z ta pomocą zdaję sobie sprawe.Ale jesli o jakiekolwiek programy to jest tam podobnie.Wiec jeszcze tu zaglądac będe smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2012 Invision Power Services, Inc.