Mam takie pytanka dośc proste.
Powracając na chwile do wczorajszego topicu dotyczacego zwolnienia miejsca dla Windy,poszedłem za radą @Eyeore i dla próby zainstalowałem system jeszcze raz.FreeBSD w dalszym ciagu uparcie przeznaczał całość dla siebie,ale nie ma siły,zrobiłem to choć po swojemu byle skutecznie.Poprostu przydzieliłem systemowi tak jak chciał,a potem edytując to powpisywałem swoje.Hehe troche po harcersku ale liczy sie skutek.No jedynie tych partycji frebsd-owskich UFS2 nie odnalażłem do zmiany,ale to szczegół.
A teraz pierwsze pytanie.
1.Jak najkorzystniej podzielic dysk?
KOD
998M swap
256 /
256 /var
256 /tmp
reszta dla /usr
256 /
256 /var
256 /tmp
reszta dla /usr
Tak ustawia FreeBSD
Teraz moje.Mam realnie do wykorzystania dla FreeBSD 42 Gb na system.To nie jest całośc dysku,nie uwzgledniłem tu 15GB dla Windows,ale tak musi być.
KOD
998M swap - zostawiam tak jak chce FreeBSD
? /
? /var
? /tmp
? /usr
? /home - ach jak wszyscy radzą miec to niech i tak będzie
? /
? /var
? /tmp
? /usr
? /home - ach jak wszyscy radzą miec to niech i tak będzie
Prosze o rade ile Mb przydzielic każdemu z nich,by któregoś dnia nie obudzić się z ręka w nocniku i stwierdzic że brakuje w którymś miejsca.
2.W instrukcji instalacji pokazany jest sposób wpisu w tym oknie:

Ale tak sobie pomyslałem,że jak stworze osobny /home to czy czasem ten wpis - "Home Directory" nie powinien wygladać tak: /home/wert ,z pominieciem /usr.
3.Mam problem z gryzoniem,bez wzgledu jak zaznacze podczas instalacji nie działa mi kółko.Gdzie znajde na gotowym systemie odpowiedni wpis by tam cos zmienic,albo co zrobić by dzialała prawidłowo?
4.Troche lamerskie,ale zawsze takie musi byc w topicu.Potestowałem sobie instalowanie,reinstall,clean,w koncu wiedziałem ze zalozony jest dla sprawdzenia kilku opcji.Otóż,sciągnalem wczoraj sobie opere w tar.gz,wrzuciłem do katalogu który sobie stworzyłem i jazda.Pierwszy Zonk,polecenie najlepsze chyba w FreeBSD - pkg_add i pakiet.tgz nie działa.Może dlatego ze paczki we Free są w tgz a nie w tar.gz ,he? a może dlatego ze paczek nie widzi system.I tu pytanie gdzie powinny leżec sciągnięte paczki tak by zostały zauwazone?
5.Musze po pierwszym rozruchu poinstalować lub porobic odpowiednie wpisy dla X-sów,spolonizować system,fonty itd itd.Czy generalnie w linux jest jakas kolejność w konfigurowaniu systemu,czy nie ma to takiego znaczenia?
Pozdro