Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Captain nemo
Osłomania > IT, Multimedia, Home Entertainment, Komunikacja > Software
wert
Cze

Menedżer plików dla Windows o interfejsie niemalże identycznym jak systemowy Eksplorator. Za jego pomocą użytkownik może wykonać wszystkie typowe operacje na plikach. Najciekawszą funkcją jest jednak możliwość odczytywania partycji w formatach Novell, NTFS oraz Linux. Nie trzeba żadnych dodatkowych sterowników - wystarczy tylko ten program.

Korzystałem kiedyś z tego programu zmuszony wyciągnąc cos z partycji linuxowej.Faktycznie mozna spokojnie skopiować potrzebny pliczek w pare chwil.Może komuś sie przyda.

Pozdro

Edit.Oczywiście żeby zadzialał na 100% trzeba poszukać krakra.
Eyeore
A jak się ów wabi ? Obrazek tyż do bani.... a_rotfl.gif
wert
Wielkie sorki,co znaczy pospiech.Kiedys zapomne galotów przyodziać. a_rotfl.gif
Nie mam juz mozliwości edycji,wiec proszę o poprawke.
Program zwie sie Captain nemo 3.30.Pobrac mozna np z tej:
http://www.pctips.pl/ftp/pobierz/pc/658.html

Jeszcze raz sorki.
I_O
CYTAT
Za jego pomocą użytkownik może wykonać wszystkie typowe operacje na plikach. Najciekawszą funkcją jest jednak możliwość odczytywania partycji w formatach Novell, NTFS oraz Linux.

Jak na czasopismo komputerowe ten opis to czyste swiadectwo ubostwa smile.gif Moze wiec gwoli poprawki ja uscisle: program obsluguje Netware 3.xx, 4.xx, 5.xx, NTFS na Windowsie NT i 2000 (czy na XP nie wiadomo?) oraz ext2 i ext3 na Linuxie, oczywiscie "Read Only" czyli nie pozwala na zapisywanie danych a jednynie na ich odczyt.
Dodatkowo na stronie producenta istnieje juz wersja 3.31 a za full zycza sobie 90 ( wacko.gif ) dolarow.
Wniosek: jest cala masa przyjemniejszych metod wyrzucania pieniedzy w bloto smile.gif
Xahil
CYTAT
Faktycznie mozna spokojnie skopiować potrzebny pliczek w pare chwil.Może komuś sie przyda.

(...)

Edit.Oczywiście żeby zadzialał na 100% trzeba poszukać krakra.

A Explore2fs jest za darmo i tez do tego celu sie nadaje.
gulon
CYTAT(Xahil @ 14.04.06 - 22:02) *

Niestety ten program to jednak chyba co innego. Po pierwsze trzeba go uruchomić jako administrator, bo wywala błąd. Po drugie widzi chyba tylko partycje linuksowe, bo u mnie nie wyświetla nic, pusto. A Captain Nemo czyta i pisze na partycjach windowsowych...

P.S. Zresztą nie oszukujmy się wink.gif Lekarstwo do Captain Nemo v3.31 pobiera się z ed2k w kilkanaście sekund...
Xahil
CYTAT(gulon @ 14.04.06 - 22:13) *
CYTAT(Xahil @ 14.04.06 - 22:02) *

Niestety ten program to jednak chyba co innego. Po pierwsze trzeba go uruchomić jako administrator, bo wywala błąd. Po drugie widzi chyba tylko partycje linuksowe, bo u mnie nie wyświetla nic, pusto. A Captain Nemo czyta i pisze na partycjach windowsowych...

P.S. Zresztą nie oszukujmy się wink.gif Lekarstwo do Captain Nemo v3.31 pobiera się z ed2k w kilkanaście sekund...

I co to wszystko sprawia ze nie nadaje sie do skopiowania pliku ?

Ja nie twierdze ze jest lepszy, tylko ze tez nadaje sie do skopiowania pliku (cytat wypowiedzi werta nie byl przypadkowy i stwierdzenie ze robi to samo odnosilo sie wlasnie do niego) a przy okazji nie trzeba korzystac z lekarstw (co moze miec np znaczenie na jakims firmowym komputerze, albo jak ktos chce byc legalny (ja ? wink.gif ), no w kazdym razie jak mam wybor to wybieram darmowe, a nie z lekarstwem)
gulon
CYTAT(Xahil @ 14.04.06 - 23:24) *
I co to wszystko sprawia ze nie nadaje sie do skopiowania pliku ?

A nadaje się? No nie wiem, sam sobie odpowiedz. Jeśli nie widzi partycji windowsowych, to jak skopiujesz na nie? Nie wiem czy się rozumiemy. Captain Nemo moze pisać na partycjach windowsowych (w XP też - rozwiewam wątpliwości I_O). A jeśli "chcesz być legalny" to rzeczywiście musisz mieć i legalny win, a to chyba tylko w firmach, bo w domach to rzadko wink.gif ...
Xahil
CYTAT
A nadaje się? No nie wiem, sam sobie odpowiedz. Jeśli nie widzi partycji windowsowych, to jak skopiujesz na nie?

Prawy przycisk myszy i export file (albo directory, zalezy co chce kopiowac) i pojawia sie okienkto w ktorym wybiera sie gdzie ma zapisac. Korzystam z tego programu od prawie 2 lat, wiec wiem ze sie nadaje wink.gif

CYTAT
A jeśli "chcesz być legalny" to rzeczywiście musisz mieć i legalny win, a to chyba tylko w firmach, bo w domach to rzadko

Ja mam legalny win (byl z laptopem) wink.gif
gulon
CYTAT(Xahil @ 14.04.06 - 23:41) *
Prawy przycisk myszy i export file (albo directory, zalezy co chce kopiowac) i pojawia sie okienkto w ktorym wybiera sie gdzie ma zapisac. Korzystam z tego programu od prawie 2 lat, wiec wiem ze sie nadaje wink.gif

Może i się nadaje, ale nie ma tego komfortu jaki daje nemo. U mnie Explore2f pokazuje tak:

A Captain Nemo tak:

Może eksportowanie ma tą samą funkcjonalność, ale przeciąganie jednak wygodniejsze...
Poza tym możliwość uruchomienia programu z poziomu użytkownika jest bardzo ważna, przynajmniej z mojego punktu widzenia...
CYTAT(Xahil @ 14.04.06 - 23:41) *
Ja mam legalny win (byl z laptopem) wink.gif

I chwała Ci za to wink.gif Ja jeszcze nigdy, a robiłem to kilkadziesiąt razy z różnych płyt na kompach różnych osób nie instalowałem legalnej wersji wink.gif ...
bns
heh no to jak macie takie problemy to najlepiej skorzystac z wtyczki do total commandera.. sam tc jako file menager - nie ma lepszego (poza krusaderem pod linucha ;P) no i moze obslugiwac partycje linuxowe, wiec problem rozwiazany
Xahil
CYTAT
Może eksportowanie ma tą samą funkcjonalność, ale przeciąganie jednak wygodniejsze...

Akurat dla mnie to nie ma duzej roznicy, bo pliki miedzy linuksem a windowsem przegrywam dosc rzadko (glownie jak sciagne jakis program do windowsa pod linuksem), wiec troche wiecej wysilku przy przegraniu jednego pliku, w zaman za czyste sumienie to dla mnie niewielka cena. (Juz nie mowiac o tym ze windowsa odpalam raz na tydzien, a koniecznosc przegrywania plikow z linuksa pojawia sie wogle raz na miesiac). A tak wogle jak cos przegrywam to robie kopiuj -> zmiana okna na docelowe -> wklej, bez zadnego przeciagania.

CYTAT
U mnie Explore2f pokazuje tak:
(...)
A Captain Nemo tak:

To ty masz wogle jakies partycje linuksowe ? Bo testowanie programu do odczytu partycji linuksowych nie posiadajac takowej jest conajmniej malo miarodajne wink.gif

CYTAT
Poza tym możliwość uruchomienia programu z poziomu użytkownika jest bardzo ważna, przynajmniej z mojego punktu widzenia...

Tu sie moge zgodzic, ale tez nie do konca. Zostaje jeszcze kwestia ochrony danych linuksowych (jak taki program ci ignoruje uprawnenia to kazdy kto odpali taki program ma pelny dostep do danych na dysku linuksowym, wiec dobrze ze moze to zrobic tylko Administrator, inna sprawa ze wystarczy odpalic system z liveCD zeby osiagnac to samo (chociaz tam trzeba troche wiecej wiedzy niz tylko wyklikac)).

CYTAT
najlepiej skorzystac z wtyczki do total commandera.. sam tc jako file menager - nie ma lepszego

True. Tylko jeszcze moze podaj linka do tej wtyczki (tak dla porzadku wink.gif ), bo o ile mnie pamiec nie myli to w standardzie tego nie ma.
gulon
CYTAT(Xahil @ 15.04.06 - 09:37) *
A tak wogle jak cos przegrywam to robie kopiuj -> zmiana okna na docelowe -> wklej, bez zadnego przeciagania.

A ja robię różnie wink.gif czasem tak jak Ty, a często przeciągam między oknami, albo kopiuj/wytnij - wklej między oknami, jak mi wygodniej. Zresztą jakie to ma znaczenie? wink.gif kwestia wygody i szybkości tylko. Poza tym w tym Nemo nie da rady między oknami...

To ty masz wogle jakies partycje linuksowe ? Bo testowanie programu do odczytu partycji linuksowych nie posiadajac takowej jest conajmniej malo miarodajne wink.gif

No właśnie nie mam, pisałem o tym wcześniej. Chodzio mi o to tylko, że Explore2f pokazuje partycje tylko linuksowe, a nemo jest też zwykłym menedżerem plików na dyskach i napędach w windows...

Tu sie moge zgodzic, ale tez nie do konca. Zostaje jeszcze kwestia ochrony danych linuksowych (jak taki program ci ignoruje uprawnenia to kazdy kto odpali taki program ma pelny dostep do danych na dysku linuksowym, wiec dobrze ze moze to zrobic tylko Administrator, inna sprawa ze wystarczy odpalic system z liveCD zeby osiagnac to samo (chociaz tam trzeba troche wiecej wiedzy niz tylko wyklikac)).

No rozumiem. W sumie to nawet i dobrze...

Właściwie to nie wiem dlaczego ja tak bronię tego Nemo, używać go nie będę smile.gif ...

Wtyczki do total commander można pobrać np. stąd Jest taka, przez którą można czytać i pisać na ext2, ale z ext3 nie...
wert
Cze

Hehe

Ale macie problemy dribble.gif
To taka alternatywa.Coś w rodzaju-jeden sciąga emule a drugi edonkey.I wszyscy zadowoleni.

Pozdro
bns
CYTAT
True. Tylko jeszcze moze podaj linka do tej wtyczki (tak dla porzadku wink.gif ), bo o ile mnie pamiec nie myli to w standardzie tego nie ma.

prosze ;) http://ghisler.fileburst.com/fsplugins/ex2fs.zip

tutaj wiecej do obslugi roznych systemow plikow http://www.ghisler.com/plugins.htm#filesys

btw polecam tc power pack - ma wszystkie najpotrzebniejsze wtyczki i pare udogodnien (min dorobil sie niedawno paneli ;] - to co mi zawsze brakowalo w nim jak pracowalem pod winem)
http://totalcmd.pl/powerpack
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2012 Invision Power Services, Inc.