Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Giertych ministrem edukacji
Osłomania > Dyskusje i Pogawędki > Na tapecie - bądź na czasie
POSTMAN
KOD
Prezydent powołał nowych ministrów, Giertych i Lepper wicepremierami

Prezydent Lech Kaczyński powołał nowych członków rządu. Przewodniczący Samoobrony Andrzej Lepper został wicepremierem i ministrem rolnictwa, a szef LPR Roman Giertych - wicepremierem i szefem resortu edukacji.

W skład rządu weszli ponadto przedstawiciele Samoobrony: Anna Kalata jako minister pracy i polityki społecznej oraz Antoni Jaszczak, który został szefem resortu budownictwa. Ponadto prezydent powołał Rafała Wiecheckiego z LPR na ministra gospodarki morskiej.

Prezydent Lech Kaczyński wcześniej odwołał Krzysztofa Michałkiewicza z funkcji ministra pracy i polityki społecznej, Krzysztofa Jurgiela z funkcji ministra rolnictwa i rozwoju wsi, Jerzego Polaczka z funkcji ministra budownictwa i transportu oraz Michała Seweryńskiego z funkcji ministra edukacji i nauki. Jednocześnie powołał Jerzego Polaczka na ministra transportu i Michała Seweryńskiego na ministra nauki i szkolnictwa wyższego.

Prezydent Lech Kaczyński podkreślił, że sześć miesięcy po wyborach parlamentarnych Polska ma koalicję większościową, która ma wielką szansę na dokonanie niezbędnych zmian.

Mamy w Polsce rząd, który ma większość parlamentarną. Zmieniła się sytuacja polityczna, która w ciągu ostatnich sześciu miesięcy utrudniała realizację zmian w kraju, realizację naprawy naszego państwa - powiedział prezydent na uroczystości zaprzysiężenia nowych ministrów w rządzie Kazimierza Marcinkiewicza. Do rządu weszli ministrowie z LPR i Samoobrony.

Dodał, że po wrześniowych wyborach oczekiwano powstania innej koalicji, jednak nie powstała ona "z woli partii, która zajęła drugie miejsce w wyborach".

Prezydent uważa, że choć koalicyjny rząd Kazimierza Marcinkiewicza, w jego obecnym składzie, nie będzie miał "łatwego życia", to jednak odniesie sukces. Prezydent powiedział, że jest przekonany, iż to "co w ciągu ostatnich miesięcy było niemożliwe - choć chciane - dzisiaj będzie możliwe".

Z taką nadzieją, na wniosek pana premiera Marcinkiewicza dokonałem przed chwilą zmian w składzie Radzie Ministrów - podkreślił Lech Kaczyński.

Przewodniczący Samoobrony Andrzej Lepper został wicepremierem i ministrem rolnictwa, a szef LPR Roman Giertych - wicepremierem i szefem resortu edukacji. W skład rządu weszli ponadto przedstawiciele Samoobrony: Anna Kalata jako minister pracy i polityki społecznej oraz Antoni Jaszczak, który został szefem resortu budownictwa. Ponadto prezydent powołał Rafała Wiecheckiego z LPR na ministra gospodarki morskiej.

Premier Kazimierz Marcinkiewicz powiedział podczas uroczystości wręczenia nominacji nowym ministrom, że "stabilna koalicja to uspokojenie nastrojów społecznych i nastrojów w Sejmie".

To koalicja, która wybrała program solidarnego państwa - podkreślił szef rządu. Przypomniał, że pół roku temu program rządu zakładał realizację pięciu priorytetów. Należały do nich: naprawa państwa, przywrócenie administracji charakteru służby; wzmocnienie bezpieczeństwa wewnętrznego i zewnętrznego państwa; solidarna polityka państwa wobec rodziny; solidarna polityka gospodarcza; polityka wobec wsi i rolnictwa.

Te priorytety, wzmocnione postulatami Samoobrony i LPR tworzą nieco odmieniony program tego samego solidarnego państwa, naprawy państwa - zaznaczył premier. Jak dodał, obecnie "stoimy przed ogromną szansą". (sm)

No to teraz religia obowiązkowa i na świadectwie wliczana do średniej.
Wychowanie do życia w rodzinie albo wogole zlikwidują albo będą uczyć na pszczółkach i kwiatkach.
Nauczyciele będą musieli zaświadczenie o morlaności od księdza przedstawić żeby mogli pracować w szkole.

Ja wysiadam. O której jest najbliższy samolot do Londynu?
Luca
Ja sie zastanawialem,czy by do Polski nie wrocic.
tapczan
Tylko dlaczego w humorze...

Jak dzisiaj rano usłyszałem w radiu, że LPR wchodzi do rządu z Romanem, jako ministrem edukacji, to potem zamiast skupic się na maturze, myślałem - Co z tą Polską
POSTMAN
CYTAT(tapczan @ 05.05.06 - 17:19) *
Tylko dlaczego w humorze...

Bo nie mamy działu Horror tongue.gif
aiel
CYTAT(POSTMAN @ 05.05.06 - 16:53) *
Ja wysiadam. O której jest najbliższy samolot do Londynu?

Linie Wylot Data/Godzina Przylot Data/Godzina Etix
LOT Polish Airlines
LO0281 Warszawa
(WAW) 06.05.2006
08:00 Londyn
(LHR) 06.05.2006
09:40 etx
---------------------
LOT Polish Airlines
LO0279 Warszawa
(WAW) 06.05.2006
15:00 Londyn
(LHR) 06.05.2006
16:40 etx
----------------------
WYLOT
LOT Polish Airlines
LO0285 Warszawa
(WAW) 06.05.2006
19:55 Londyn
(LHR) 06.05.2006
21:35 etx
----------------------

lece z Toba, wezmiesz mnie ?

@Mireczek proponuje, zebys przyszedl z pielgrzymka pieszą, od razu nabijesz punktow u nowej wladzy - po drodze mozesz zablokowac drogi - dodatkowy bonus u wicepremiera leppera a_rotfl.gif
Carlos
Szkoda słów cry.gif cry.gif cry.gif .
Nic tylko się wprowadzić w stan drunk.gif i przeczekać to to.
Tylko czy aby wątroba wytrzyma sad.gif .

Pozdrowienia.wink.gif

PS. Jeszcze mały komentarzyk. Było takie coś i się powoli wraca.

"Nie matura lecz chęć szczera zrobi z ciebie oficera".
Maryan
Kto ich wybrał??
Pan, Pani, społeczeństwo ich wybrało...
Eyeore
Przeniosłem do o wszstkim, chociaż rzeczywiście jeśli będzie taka potrzeba to i dział horrory się znajdzie...

No i co ja mam powiedzieć, dowiedziałem się o tym fakcie z forum. Telewizji nie oglądam, ale jak mi przyjdą do domu lub pracy jacyś brązowi to normalnie pozabijam siekierą...

A tak na serio to bardzo dobrze, bo oni się tam wzajemnie ugotują i będziemy mieć wcześniejsze wybory, a wtedy na pewno przewagę będą miał siły liberalne. I w końcu przestanie się opowiadać farmazonów o podziałach na lewicę i prawicę.

W każdym razie jakby ktoś miał jakieś namiary na robotę w Australia czy Nowa Zelandia, to ja bym reflektował w charakterze nawet wpasacza kangurów lub strzyżacza owiec lub koala.... Madagaskar też moze być, Antarktyda odpada - za zimno ...

To dzisiaj pijemy za zdrowie Jarosława, Romana i Andrzeja , ale se zrobili triumwirat...ma ktos jakąś wódkę, a najlepiej spirytus ? bo przecież przez najbliższe dwa lata życie na trzeźwo będzie nie do zniesienia ...
pkacz
Był kiedyś taki wic: Co trzeba robić jak wieje wiatr ze wschodu? Wiać razem z nim!

Płakać się chce jak sie czyta takie newsy... Już nawet mnie to nie dziwi... I naprawdę nie mogę stąd wyjechać sad.gif Jedyna pozywna myśl to taka że jeśli zdeydowałbym z Anią o powiększeniu rodziny to mi do tego dopłacą a zanim dziecinka zacznie coś kapować bedzie już nowa wladza...
tapczan
Jesli ktoś chętny na wyjazd do Londynu to informuję że wyjeżdżam 2. czerwca. Mieszkanie zapewnione.
Wprawdzie planowo miały być tylko wakacje w Anglii, ale w tych okolicznościach
Magnolia__
oj naiwni, naiwni, naiwni....
naprawde wierzycie, ze zanim dzieci dorosna to zmiany nastapia...
przeciez dopiero dorwali sie do wladzy... zapewnia sobie tyle czasu ile beda potrzebowac.. najbardziej wspolczuje mlodziezy, ktora wlasnie wkracza w swoj dorosly swiat.. przewiduje dramatyczny wzrost samobojstw, narkomanii, podziemia aborcyjnego i wielu innych plag egipskich.. jedynie w dziedzinie edukacji.. wszystko moge wybaczyc - nawet dac szanse "nowym" rzadom.. ale edukacji nie.. wiem czym sie konczy podwojna gra na emocjach i wartosciach wpajanych mlodemu pokoleniu.. chcialabym miec taki wybor, jaki dany jest innym, ja go nie mam..
pozdrawiam Magnolia__
Phaet
Ja z chęcią bym wyjechał ale kurde nie ma gdzie! Niby mówią, że wszędzie informatyków potrzebują ale to [beeep] prawda! O czym już od roku sie przekonuje coraz bardziej! Już padaczki dostaje na samą myśl...

Wracając do tematu.
Na początku aby powstrzymać Hitlera wystarczyło by 3 policjantów. Gdy dochodził do władzy to już 20. Gdy był przy władzy to już 100. A skończyło sie na kilkuset milionach.
I w ten sposób ja to widze. Aż sie chce wyjść na ulice i rozpiepszać wszysko i wszystkich ze wszystkiego głosząc hasła antyrządowe!
KACZOR TY C[BEEP!]U!! OBIECAŁEŚ ZERO GIERTYCHA I LEPPERA (dwa razy) I 3 MILIONY MIESZKAŃ!!

Najlepiej wiać... nikomu nie przyjdzie do głowy pomysł, że można by przeprowadzić mały atak terrorystyczny. Hej! Sami sie proszą! Nie zdziwie sie kiedy ktoś sie wkurzy i z bombą do sejmu wejdzie... 2 razy biggrin.gif
sidek
przeciez to na smiesznosc zakrawa, siedzi se czlowiek za granica i se mysli czy juz wszyscy madrzy ludzie stamtad wyjechali czy co ze sie do tego dopuszcza. Nie wiem co pan gietrych zamierza zrobic z edukacja ale jeszcze przed reforma system edukacji ktory mielismy byl przedpotopowy, niestety nie wiem jak sie to ma teraz akurat mamy matury bo nie zdazylem zaobserwowac przed wyjazdem ale obserwujac australijski system to to co ja robilem w szkole w Polsce to bylo glupie i bezcelowe. Ksztalce sie na nauczyciela i ciagle wierze ze cos sie ruszy ale to chyba bardziej wynika z naiwnego wieku niz z doswiadczenia bo z doswiadczenia to ludzie maja nadzieje od 89' i jak to mowia nadzieja matka glupich a madrzy wyjechali.

CYTAT
W każdym razie jakby ktoś miał jakieś namiary na robotę w Australia czy Nowa Zelandia, to ja bym reflektował w charakterze nawet wpasacza kangurów lub strzyżacza owiec lub koala.... Madagaskar też moze być, Antarktyda odpada - za zimno ...

Stary tutaj roboty co nie miara. Tydzien temu w sobote pracowalem 22 godziny. Wypasaczow kangurow nie potrzebujemy ale w country jedza kangurki takze moze na jakiegos lowce bys sie nadal eyeore. Koali radzilbym nie probowac strzyc bo ich ugryzienie ma sile taka sama jak ugryzienie dobermana.

CYTAT
"Nie matura lecz chęć szczera zrobi z ciebie oficera".

"warto bys o tym pamietal gdybys w razie nie zdal, warto bys o tym pamietala widzac generala: smile.gif
Jasia
Cieszę się, że już szkoły pokończyłam. Ale co z moim dzieciątkiem. Za dwa lata trafi do systemu i chyba trzeba będzie jej w domu mózg po praniu brudzić od początku.
aiel
Reuters: "Hodowca swiń premierem Polski", "W Zambii kwitnie kanibalizm"!

Prasę zachodnią, tak znienawidzoną w Polsce wschodniej, obiegły nagłówki w rodzaju: `Hodowca świń premierem', czy to dobrze, czy to źle, gdy takie tytuły podsumowują polską rzeczywistość. Prawdziwi Polacy twierdzą, że bardzo dobrze w Polsce się dzieje, gdy obca prasa pisze o Polsce źle, bo my Polacy nie gęsi i swoje władze mamy, a obcym nic do tego. A co myślę o tym ja, Polak nieprawdziwy, na którego opinie co dzień niecierpliwie czekają całe sztaby prawdziwych Polaków, by podyskutować merytorycznie o wizji Polski. Ja sądzę, że świat takim kraikiem jak Polska interesuje się tylko wtedy, gdy dzieje sie coś osobliwego, powiedzmy bardziej rzetelnie niespotykanego w cywilizacji zachodniej, słowem tania sensacja. Działa to mniej więcej tak jak inne sensacyjne informacje o innych egzotycznych krajach, może kilka przykładów, aby było łatwiej zrozumieć prawdziwym Polakom, jak bardzo rozsławili Ojczyznę i wizerunek prawdziwego Polaka.

Rumunia: `W rumuńskich domach dziecka kwitnie handel organami'.
Afganistan: `Talibowie wysadzili wykute w skale rzeźby'.
Nigeria: `Czarny książę ludożercą - Kanibal Lecter'
Tajlandia: `Strajk nieletnich prostytutek'
Polska: `Antysemicki kaznodzieja skarcony przez Watykan'
Polska: `Hodowca świń mający kłopoty z prawem wicepremierem Polski'
Polska: `Polskie Preta Porter - pierwsza dama wchodzi do samolotu z hipermarketową reklamówką'
Polska: `Minister porównuje rurę z gazem, do hitlerowskiego paktu'

Ten PR jaki urządziła nam wszechpolska tandeta, niestety nie dotyczy marginesu społecznego, patologii polskiej, która uznała, że aby Polska była Polską, musi być Talibanem, ten wizerunek Polaka dotyczy nas wszystkich, jest gruntowaniem stereotypu. Kiedy nasze dzieci wyjada na turnusy wymiany młodzieży socjalistycznej IVRP na przykład do Francji, dialog młodego Francuza z młodym Polakiem będzie przebiegał mniej więcej tak:

- Część skąd jesteś - spyta Polak Francuza.
- Z Francji - odpowie Francuz
- A Francja, Napoleon, Luwr, Notre Dame - zachwyci się Polak
- A Ty skąd jesteś - spyta Francuz Polaka.
- Ja z Polski - odpowie Polak drżącym głosem.
- A Polska, łi, łi, to ten jedyny kraj w UE, gdzie premierem jest kryminalista hodujący świnie, a pierwsza dama wylansowała reklamówkę jako dyplomatkę. To wy macie to radio podobne do Al Dżazira, to u was niedźwiedzie chodzą po trotuarze. Kurcze ciekawy kraj! Macie tam internet i kaloryfery?

Ciarki przechodzą po plecach na sama myśl o ministrze edukacji giertychu, włos się jeży, gdy ministrem spraw zagranicznych zostanie kustosz ujazdowski, ci dżentelmeni bez wątpienia wzmocnią czarny PR Polski, ale to Wam Powiem Polacy, że nic to. Polska to nie giertych i kaczynscy ze świniopasami pod ręką, Polska to Krzysztof Kieślowski, Wajda, Killar, Starski, Lem, Gombrowicz, JPII, Boniek, Wałęsa, ludzie którzy uprawiają biały PR, Polacy, którzy przekazywali i przekazują Francuzom, Niemcom obraz Polaka, który nie tylko ma internet, ale jest najbardziej poszukiwanym w Europie informatykiem, który mimo premiera leppera i kołtuństwa bliźniaczego potrafi z inicjatywy jednego Owsiaka zebrać kilkanaście milionów Euro i w przeciwieństwie do Al dżaziry z Torunia przekazać uczciwie potrzebującym.

Polska to nie jest jeden zakonnik uprawiający czarne msze w otoczeniu politycznych arcykapłanów puszczających krew niewiernym Żydom, przy histerycznym śpiewie emerytowanych dewotek. Polska to JPII modlący się w Synagodze, Polska to katowany w Auschwitz Profesor Bartoszewski, który wie czym jest rura z gazem pod Bałtykiem, a czym komora gazowa. Polska to kraj, w którym inteligentni Polacy z otwartymi ramionami przyjmują Europejczyków, a to, że polscy politycy odziani w siermięgi i uzbrojeni w kosy na sztorc biegają po ulicach, to tylko lokalny koloryt, to spotykana w każdym innym kraju patologia, to nie jest polskie społeczeństwo, to jest polski margines, który na moment wyszedł poza nawias. Pragnę uspokoić i wszystkich Polaków Europejczyków, ten margines lada dzień zamknie się w nawiasie, Polacy radzili sobie już z podobnymi patologiami doskonale, dość przypomnieć obalenie komuny, która w porównaniu z IVRP była systemem inteligentnej represji, dlatego z prostactwem i patologią IVRP Polacy poradzą sobie w ułamku sekundy. Jesienią opadną pożółkłe brunatne liście, które zmiecie się do kratek ściekowych, Polska będzie posprzątanym europejskim krajem, oczekującym na gości z Europy i świata.

pozwolilem sobie dodac ten komentarz, oby byl proroczy
pab
Niech mi ktoś powie, czy ktoś przed wyborami widział w najczarniejszych scenariuszach
że endrju i romek będą wicepremierami wallbash.gif

Brak słów na to co się dzieje w tym państwie ...
sidek
CYTAT
Polska to Krzysztof Kieślowski, Wajda, Killar, Starski, Lem, Gombrowicz, JPII, Boniek, Wałęsa,

wzruszyles mnie aiel naprawde. Dobrze ze sa ludzie ktorzy potrafia spojrzec na to wszystko z optymizmem.
Chyba sobie sporzadze taka liste z nazwiskami i jak nastepnym razem cos takiego przeczytam to spojrze, na nia i krew przestanie sie gotowac.
COBRA
Co z tą Polską ? sad.gif
Fideista
Szkoda tylko, iż większość Europy nie patrzy na współczesną Polskę przez pryzmat Kieślowskiego czy Gombrowicza. O nich - jak to zwykle bywa, wie mniejszość, a mniejszość - nigdy nie kształtowała masowej opinii. Większość szuka informacji takich jak ta w Reutersie - krótkich, treściwych, często lekko zabawnych. Bo przecież - dziś nie ma czasu na to, ażeby czytać Transatlantyk czy oglądać "Trzy kolory". Tych kilku, który ten czas znajdzie - wcale go nie potrzebuje, aby mieć dobre zdanie o Polsce i Polakach. Oni i tak wiedzą, że na podstawie kilku oszołomów nie sposób budować opinii o danym kraju. Nie docieramy jednak z żądną wartościową informacją do przeciętnego obywatela Europy. Jedyne bowiem, co do niego dociera, to hasła mówiące o potrzebie kontrolowania masmediów przez premiera, to krótkie informacje o tym, że wicepremierem w Polsce jest człowiek z kilkoma wyrokami SN, najzwyklejszy przestępca. I faktycznie, trzeba w tym kraju postawić na zupełnie nową jakość, bo nie ma już w aktualnej sitwie politycznej nikogo, kto były godny uwagi. Ciężko musi być dziś tym, którzy oddali swój głos na Kaczyńskich. Nie dość, że weszli wątpliwy moralnie układ z ugrupowaniem populistycznym, to jeszcze wprowadzili do polskiej polityki ludzi, którzy mają notoryczne problemy z prawem. Lepper jako wicepremier jest przerażający. Razi krótkowzroczność tych, którzy pozwalają mu wspinać się na kolejne szczeble kariery licząc na to, iż Lepper na łańcuchu będzie mniej kąsał. Tymczasem – Lepper się kiedyś z łańcucha zerwie i sięgnie po to, o czym od zawsze marzył. Po prezydenturę. Bo przecież – w tym kraju wszystko jest możliwe. I sam już nie wiem, czy gorszy ów Lepper jako wicepremier, czy też Giertych jako minister edukacji. Bo o tym, co jest możliwe z Giertychem jako ministrem tego resortu, nawet nie chcę myśleć. Po prostu... Alleluja i do przodu.
wert
Jakby nie było to my szlismy do wyborów,nikt za nas nie decydował (pocieszajace albo smutne)
Ja glosowałem na tych palantów z PIS,teraz mam ich na "czarnej liscie".Pierwsi do odstrzału.
Dzis w pracy w rozmowie z kolegą,ten powiedział krótko-na co liczyłes?Na mądrość Polaków.Juz za p.Oszewskiego,kiedy to pojechał do Rosji,a Wałęsa szybciutko go wykopał,było wiadomo,że ci na górze nie są dla nas,ale dla kasy.
No i tak sobie mysle że miał duzo racji.Qrde tych pajacy nawet cieszy że Polacy wyjeżdżaja za pracą na Zachód.Tłumaczą to oczywioście tym że "zachód się otwiera",ale kto tu zostanie?

Pozdro
I_O
Coz, zaszczytu nam to nie przynosi, bez dwoch zdan. Wielka szkoda IMO.
Ale @Aiel, skad ty wytrzasnales ten tekst? Z wyborczej czy co? Brrr...wczesne lata piecdziesiate smile.gif
aiel
CYTAT(I_O @ 05.05.06 - 20:29) *
Coz, zaszczytu nam to nie przynosi, bez dwoch zdan. Wielka szkoda IMO.
Ale @Aiel, skad ty wytrzasnales ten tekst? Z wyborczej czy co? Brrr...wczesne lata piecdziesiate smile.gif

nie mój drogi I_O - to IV Rzeczpospolita puka do naszych drzwi...
Fideista
A jeśli nawet z Wyborczej I_O, to co to ma do rzeczy?

Bo ja szczerze mówiąc, nie rozumiem tej trwającej od dłuższego już czasu nagonki na Michnika. Autentycznie jej nie pojmuję. Proszę, przedstaw mi jakieś wiarygodne, konkretne argumenty, dyskredytujące Gazetę Wyborczą. Tylko nie mów mi proszę, o tym, iż to wszystko "postmagdalenkowskie" środowisko "Warszawki", które próbuje narzucać Polakom światopoglad liberalno - jakiś tam. Dla mnie to podszyty resentymentem absurd i jakieś reminiscencje spiskowej teorii dziejów, w którym wszystkim sterują Starozakonni.

O co chodzi z tą Wyborczą, hm? I tylko proszę, nie mów mi, że nie miałeś na myśli nic złego, bo nie raz już widziałem jak "jedziesz" po Gazecie jak po łysej kobyle.
w84u
CYTAT
Ale @Aiel, skad ty wytrzasnales ten tekst? Z wyborczej czy co?
stąd http://wiadomosci.onet.pl. A kiedyś w dyskusji (chyba Na marginesach Filozofii) Fideista dworował sobie, kiedy pisałem, że bagatelizując wyskoki tych, czy innych partii o orientacjach religijnych (i dopuszczając ich do władzy) obudzimy się z ręką w nocniku.

Nie was jednych krew zalewa Normalnie
che
a ja wlasciwie nie wiem smiac sie czy plakac .chyba obie rzeczy naraz!! Ku**** za co? za co pytam?Ja nie mieszkam w kraju od ponad dekady lecz zawsze ojczyzna byla mi bliska ( a teraz to sie zastanawiam czy jechac na wakacje do kraju bo po jaka cholere !? zeby nerwowo sie wykonczyc?)niech szlag trafi kaczorow i cala ta zgraje !!

P.S.ciekawi mnie teraz co Pan PioWit do powiedzenia ph34r.gif ?
aiel
a mnie sie podoba szybka reakcja linii lotniczych - tylko czy to przypadek

Nie musisz kupować biletu powrotnego - oferta obowiązuje również w przypadku podróży w jedną stronę!
gulon
CYTAT(Fideista @ 05.05.06 - 20:10) *
I sam już nie wiem, czy gorszy ów Lepper jako wicepremier, czy też Giertych jako minister edukacji. Bo o tym, co jest możliwe z Giertychem jako ministrem tego resortu, nawet nie chcę myśleć. Po prostu... Alleluja i do przodu.

Z Giertychem jeszcze nie jest tak źle, bo to nie jest głupi człowiek. Prawnik, wypowiada się zgrabnie, fakt nieco skrzywiony, ale w Europie wiele jest takich skrzywionych frakcji wchodzących w składy rządów. Poza tym, co by nie mówić LPR jednak reprezentuje pewną część społeczeństwa, ma swój stały elektorat i jest stała w swojej ideologii, a przez to przewidywalna. Zresztą minister edukacji działa raczej w sferze polityki wewnętrznej Polski, wstydu za granicą będzie miał mniejsze szanse nam narobić...
Co innego z burakiem Lepperem. Nie tylko, że nie wiadomo co mu do łba strzeli, ale już wiadomo, że wiele tam nie ma. Prawo ma gdzieś, a teraz to już "wielki pan premier" z niego wylezie. Jako minister rolnictwa będzie nie raz reprezentował Polski rząd. Po prostu wstyd. Trzymać kciuki żeby żadnych prostytutek nie gwałcił w hotelach Brukseli...

A co do Wyborczej. To już nie ta gazeta co na początku. Zrobiła się za bardzo "kolorowa". Z porządnego opiniotwórczego dziennika robi się zwykły kolorowy tabloid. Żeby to przełożyć na Twoje okolice, coraz bliżej Wyborczej do The Sun niż do The Times czy Independent. Coraz bardziej stronicza, stawiająca na tanią sensację i debilne newsy...
I_O
CYTAT
bo nie raz już widziałem jak "jedziesz" po Gazecie jak po łysej kobyle.

Owszem, uwazam ja za gadzinowke i jechalbym wiecej gdybym mial taki dar wymowy jak Ty, niestety - nie potrafie. Ale teksty w stylu tego zapostowanego przez Aiela to ich specjalnosc - temu i porownanie.
A co do samego tekstu: dosc prymitywne granie na emocjach, zero informacyjnej zawartosci, bezczelne bialo-czarne porownania jak chocby to ze jesli nie dostajesz orgazmu na sam widok "europejczyka" to jestes ciemnym chlopem biegajacym z kosa po ulicach. Czarne msze? puszczanie krwi? dewotki ktore nie moga ineczej spiewac nie "histerycznie"? "Polska będzie posprzątanym europejskim krajem, oczekującym na gości z Europy i świata"? Tylko zeby nie zapomnieli pomalowac trawy nazielono i nasmarowac sie gdzie trzeba wazelina. Co za bzdety, az sie niedobrze robi. Ot - brukowiec
CYTAT
..które próbuje narzucać Polakom światopoglad liberalno - jakiś tam. Dla mnie to podszyty resentymentem absurd i jakieś reminiscencje spiskowej teorii dziejów, w którym wszystkim sterują Starozakonni.

Och, dla mnie tez, daleko mi do Gietrychow, Rydzykow, fanow "protokolow medrcow syjonu" i podobnych czubkow. Ale rownie daleko mi do zwariowanych "europejczykow" chcacych najlepiej od razu przeniesc stolice do Brukseli ktorzy zgodnie z gloszona przez nich ogolna tolerancja biora natychmiast pod buta kazdego kto sie odwazy inaczej pomyslec. Unia Europejska? Oczywiscie jestem za - bo innego wyjscia nie mamy, ale trzeba dbac tak jak inne kraje przede wszystkim o wlasne, polskie interesy zamiast znow latac po wskazowki, tym razem tylko w innym kierunku.
Ostatecznie - kazda ze stron ma swoje racje i argumenty, warto zaznajomic sie z wszystkimi i wyrobic sobie wlasne zdanie na temat zamiast opierac sie tylko na kiepskich, dramatycznych cytatach.

PS: @Che: zastanow sie prosze czy naprawde masz zamiar przeobrazic ten - byc moze - interesujacy temat w nastepna pyskowke..
aiel
CYTAT(I_O @ 05.05.06 - 21:44) *
A co do samego tekstu: dosc prymitywne granie na emocjach, zero informacyjnej zawartosci, bezczelne bialo-czarne porownania jak chocby to ze jesli nie dostajesz orgazmu na sam widok "europejczyka" to jestes ciemnym chlopem biegajacym z kosa po ulicach. Czarne msze? puszczanie krwi? dewotki ktore nie moga ineczej spiewac nie "histerycznie"? "Polska będzie posprzątanym europejskim krajem, oczekującym na gości z Europy i świata"? Tylko zeby nie zapomnieli pomalowac trawy nazielono i nasmarowac sie gdzie trzeba wazelina. Co za bzdety, az sie niedobrze robi. Ot - brukowiec

jakiej jeszcze informacji potrzebujesz ? malo Ci dzisiaj newsow dzien przyniosl ? nie widziales leppera w palacu prezydenckim przyjmujacego nominacje , nie widziales go na posiedzeniu Rady Ministrow ? Piszesz o bialo - czarnych porownaniach, mnie tylko jedno pozostalo w pamieci - przemowienie Tuska w Sejmie, ze nie widzi Kaczynskich w lawach sejmowych widzi tam twarz leppera...swietnie sie wpisujesz w ta czarno-czarną rzeczywistosc.

CYTAT
Ostatecznie - kazda ze stron ma swoje racje i argumenty, warto zaznajomic sie z wszystkimi i wyrobic sobie wlasne zdanie na temat zamiast opierac sie tylko na kiepskich, dramatycznych cytatach.

cytat nie jest dramatyczny, dramatem jest to do czego w ciagu 6 miesiecy doprowadzily nas rządy blizniakow - to jest clue calej sprawy, gdyby nie ich "polityka" to takie jak to okreslasz bzdety nie bylyby potrzebne i nikt by ich nie pisal
i smutno i straszno...
PioWit
Owszem, uwazam ja za gadzinowke i jechalbym wiecej gdybym mial taki dar wymowy jak Ty, niestety - nie potrafie. Ale teksty w stylu tego zapostowanego przez Aiela to ich specjalnosc - temu i porownanie.

Och, dla mnie tez, daleko mi do Gietrychow, Rydzykow, fanow "protokolow medrcow syjonu" i podobnych czubkow. Ale rownie daleko mi do zwariowanych "europejczykow" chcacych najlepiej od razu przeniesc stolice do Brukseli ktorzy zgodnie z gloszona przez nich ogolna tolerancja biora natychmiast pod buta kazdego kto sie odwazy inaczej pomyslec. Unia Europejska? Oczywiscie jestem za - bo innego wyjscia nie mamy, ale trzeba dbac tak jak inne kraje przede wszystkim o wlasne, polskie interesy zamiast znow latac po wskazowki, tym razem tylko w innym kierunku.

Nic dodac, nic ujac. smile.gif

CYTAT
PS: @Che: zastanow sie prosze czy naprawde masz zamiar przeobrazic ten - byc moze - interesujacy temat w nastepna pyskowke..

Leniu smile.gif ............ karawana idzie dalej.

Pozdrawiam
Fideista
CYTAT(w84u @ 05.05.06 - 20:49) *
A kiedyś w dyskusji (chyba Na marginesach Filozofii) Fideista dworował sobie, kiedy pisałem, że bagatelizując wyskoki tych, czy innych partii o orientacjach religijnych (i dopuszczając ich do władzy) obudzimy się z ręką w nocniku.

Ja dworuję sobie zawsze. Teraz też dworuję, choć śmiechem pustym, który jest niczym cymbał brzmiący. Dworowanie sobie z tego, co obserwuję w kraju jest jedyną metodą na przetrwanie. Chcę tu zostać, chcę, żeby mój syn mieszkał i wychowywał się w Polsce i nie ma na to wpływu żaden polityk ani żadna partia. Orientacja religijna nie ma tu nic do rzeczy. Można być idiotą wierząc ślepo Stalinowi i można być idiotą tytułując się mianem rycerza Jezusowego. Sztandar jest tylko zasłoną dymną. Śmiech zaś z idiotów - jedyną moją bronią.

CYTAT(gulon @ 05.05.06 - 21:40) *
Z Giertychem jeszcze nie jest tak źle, bo to nie jest głupi człowiek. Prawnik, wypowiada się zgrabnie, fakt nieco skrzywiony, ale w Europie wiele jest takich skrzywionych frakcji wchodzących w składy rządów. Poza tym, co by nie mówić LPR jednak reprezentuje pewną część społeczeństwa, ma swój stały elektorat i jest stała w swojej ideologii, a przez to przewidywalna. Zresztą minister edukacji działa raczej w sferze polityki wewnętrznej Polski, wstydu za granicą będzie miał mniejsze szanse nam narobić...

Dla mnie zaś - z tych dwóch, właśnie Giertych jest groźniejszy. Historia uczy, że kiedy spotyka się dwóch durni, to ten, który jest durniem z misją, durniem ideowym, zawsze wyrządzić może więcej szkody niż ten, który jest po prostu głupcem. Jako katolik i osoba wierząca mówię z całym przekonaniem, że boję się Giertycha. Boję się jego Młodzieży Wszechpolskiej, boję się jego poglądów, bo mogą wyrządzić całą masę krzywd. Teoretycznie - powinienem głosować na partie chadeckie, tymczasem - te właśnie partie wywołują we mnie największe obawy. Mój Kościół to "Kościół Tygodnika Powszechnego i Tischnera", a nie "Kościół Rydzyka" i jego radia. Choć to ten sam światopogląd, to różni nas sposób realizacji. Fakt tej właśnie różnicy, fakt czynienia z religii oręża w walce politycznej nie tylko mnie zniesmacza, ale sprawia, że obawiam się ludzi, którzy instrumentalizują wiarę czyniąc z niej narzędzie w polityce.

CYTAT(gulon @ 05.05.06 - 21:40) *
A co do Wyborczej. To już nie ta gazeta co na początku. Zrobiła się za bardzo "kolorowa". Z porządnego opiniotwórczego dziennika robi się zwykły kolorowy tabloid. Żeby to przełożyć na Twoje okolice, coraz bliżej Wyborczej do The Sun niż do The Times czy Independent. Coraz bardziej stronicza, stawiająca na tanią sensację i debilne newsy...

Transformacja i walka o klienta wymusiły na Gazecie taką zmianę. I nie przekładaj tego, proszę na żadne "moje okolice". Moja okolica to jest, była i zawsze będzie Polska. Bo nieważne jak długo będę rezydował tam, gdzie rezyduję, to ojczyzny nie zmienię. Czasem mi za nią wstyd, ale nigdy bym jej na żadną inną nie zamienil. Bo choć ta Polska jest jak kukułka, która z gniazda wyrzuca własne dzieci, to my do niej wracamy, bo bez niej - nie sposób sobie poradzić. Wracając do Wyborczej jednak - ta gazeta, choć siłą rzeczy musiała się do masowego odbiorcy dostosować, to dla mnie dalej uosabia (przede wszystkim w osobie Michnika) walkę o to, aby można było w tej naszej Polsce prowadzić takie dyskusje jakie właśnie teraz prowadzimy. Bo to właśnie michnikowego towarzystwa zasługa, której nikt mu nie odbierze. I kiedy podnoszą się głosy dewaluujące rangę Gazety, kiedy zaczyna się mówić o "Wybiórczej", to krew się we mnie gotuję na tę jawną nieznajomość historii i faktów. Bo powtórzę - gdyby nie m. in. Michnik i Jego Gazeta - to nie rozmawialibyśmy dzisiaj tak, jak rozmawiamy.

Owszem, uwazam ja za gadzinowke (...) Ot - brukowiec

Bo i zaniżyła loty. Tylko chyba nie sądzisz I_O, że to dlatego, iż redaktorzy poszczególnych działów nagle przestali myśleć i stali się półgłówkami. Oni obniżyli loty, bo dostosowali się, jak już wcześniej napisałem, do masowego odbiorcy. Agora to jedyne na chwilę obecną polskie wydawnictwo obecne na rynku. Polskie wydawnictwa w konfrontacji z niemieckimi czy amerykańskimi gazetami miały do wyboru bądź to skazać się na pewną "garażowość", czy też może "niszowość", albo - konkurować na zasadzie podobieństwa. I Gazeta Wyborcza wybrała właśnie tę drugą drogę. Wciąż jednak zdarza się jej redaktorom popełnić całkiem dobry i udany tekst.

Och, dla mnie tez, daleko mi do Gietrychow, Rydzykow, fanow "protokolow medrcow syjonu" i podobnych czubkow. Ale rownie daleko mi do zwariowanych "europejczykow" chcacych najlepiej od razu przeniesc stolice do Brukseli ktorzy zgodnie z gloszona przez nich ogolna tolerancja biora natychmiast pod buta kazdego kto sie odwazy inaczej pomyslec.

Wiem, że daleko Ci do oszołomów, martwi mnie tylko to, iż ulegasz niepotrzebnie niezrozumiałej dla mnie manii negowania pewnych symboli, które powinniśmy raczej pielęgnować niż niszczyć. Bo właśnie Michnik, może nawet prędzej niż Kieślowski czy Gombrowicz (ze względu na trudniejszą recepcję dwu ostatnich) mógłby być naszym towarem eksportowym, który byłby ceniony za granicą. Tylko - my, jako naród, generalnie nie lubimy się chwalić sukcesami. Ot, chwalebna porażka, kilka przegranych z rzędu powstań - to dla nas powód do dumy. To zaś, że ktoś konkuruje sprawnie na trudnym rynku prasowym z potęgami europejskimi - wcale nas nie cieszy. Więcej, człowiek, który jest głównym ojcem tego sukcesu, człowiek, którego życiorys jest przykładem na to, jak trudno być uczciwym w kraju, w którym "wszyscy klaskali", staje się obiektem nagonki.
PioWit
Uch, mocno. Zapomniales dodac, iz to wlasnie temu, ktorego stawiasz na piedestale, zawdzieczamy te wszystkie kliki i koterie czerwonych. W koncu to on i jemu podobni, namascil czerwonych na "ludzi honoru". Z jednym wszak sie zgodze i podpisze w ciemno:

CYTAT(Fideista)
Bo właśnie Michnik, może nawet prędzej niż Kieślowski czy Gombrowicz (ze względu na trudniejszą recepcję dwu ostatnich) mógłby być naszym towarem eksportowym, który byłby ceniony za granicą.

Na eksport i juz niech nie wraca. Mam nadzieje, ze tego dozyje. smile.gif

Tak przy okazji pozwole sobie wkleic tekst, z ktorym tez sie zgadzam:

CYTAT
Słów kilka o kaczyźmie

autor: Adam Haribu
http://haribu.blog.onet.pl/

Wyrosło ostatnimi czasy sporo stron i stroniczek, których jedynym albo jednym z głównych sensów istnienia jest zwalczanie tzw. kaczyzmu. Cóż to jest kaczyzm? Każdy pewnie rozumie to trochę inaczej. Wydaje się, że chodzi ogólnie o poglądy braci Kaczyńskich i wartości, jakie oni reprezentują. A jakież to są poglądy i wartości? Najczęściej są to wymyślone lub wyczytane w „Gazecie Wyborczej” (i innych mediach) pomówienia, mity, wymysły i stereotypy. Że niby są dyktatorsko nastawieni, chcą państwa wyznaniowego, myślą tylko o stosach i nie tolerują żadnej odmienności. Po prostu klasyczny obraz sformatowanej przez zręczne prawnie mózgów świadomości wirtualnej na potrzeby politycznej nagonki napędzanej przez media powiązane z ubabranymi po uszy w aferach środowiskami postkomunistów i związanych z nimi grup interesów.

Przytoczyłem już dziesiątki artykułów na temat owych afer, układów i środowisk. W każdym z nich można znaleźć pełno bardziej lub mniej skandalicznych dowodów na istnienie „układu”, którzy przeżarł strukturę naszego kraju do szpiku. Nie wiem czy Kaczyńscy autentycznie odmienią Polskę na lepsze, ale wiem, że po Janie Olszewskim oni jako pierwsi wreszcie zaczęli niszczyć te układy, które są nie do pomyślenia w praworządnym kraju. Popełniają błędy, ale to cecha naturalna każdej władzy. To właśnie Kaczyńskim zawdzięczamy na przykład otworzenie zawodów prawniczych dla zwykłych ludzi czy pozbawienie posłów przywileju bezkarnego prowadzenia po pijanemu. Na próżno jednak szukać wśród ich przeciwników głosów pochwały nawet za te w pełni pozytywne działania. O ile Kaczyńskich stać było na przyznanie, że Kwaśniewski – pomimo wszystkiego, co mu zarzucają – odegrał dobrą rolę w kwestii Ukrainy, o tyle ich antagoniści (zupełnie jak „Wyborcza” i inne media) są kompletnie niezdolni do dostrzeżenia jakichkolwiek FAKTÓW świadczących na ich korzyść. Za to są wyjątkowo pomysłowi, by KAŻDE ich nowe posunięcie zinterpretować w najbardziej niekorzystny sposób i – co charakterystyczne dla ludzi zaślepionych emocjami – wpisać w jedno wielkie i gorliwie realizowane dzieło wyszydzania i wyśmiewania znienawidzonych Kaczorów.

W ten front wpisują się częstokroć ludzie wykształceni, chciałoby się powiedzieć, że z tej racji również rozważni i ważący słowa, ale jakoś tego nie widać. Nie widać w tej krytyce ani krzty umiarkowania. Konwencja tej krytyki wyklucza podejście spokojne i merytoryczne. Wymaga wręcz kategoryczności, napastliwości i braku jakichkolwiek „ale”. Wyklucza refleksję! Refleksja jest postrzegana jako oznaka słabości wobec Kaczek. Nie spotkałem się nigdy z antagonistą PiS-u, który mówiąc o tym dlaczego nie lubi tej partii umiałby odpowiedzieć bez swoistego podejścia jakie przyjmuje człowiek kiedy tłumaczy dziecku dlaczego 2+2=4. Dla nich gardzenie Kaczyńskimi to oczywistość. Gardzi nimi Michnik, gardzą Żakowski z Paradowską, gardził świętej pamięci Lem i gardzi cała opozycja parlamentarna. „Oni nie mogą się mylić, więc i ja na pewno się nie mylę”. Takie myślenie przebija się przez ich pełne kaznodziejskiego zapału „argumenty”.

Ach... Żeby to były chociaż argumenty. Kiedy krytykuję postkomunistów to potrafię pokazać co robili, jak trzymali cały naród pod butem. Kiedy krytykuję ułożoną z komunistami opozycję, to potrafię pokazać jak piją wódkę z komunistami lub jak blokują dekomunizację. Kiedy krytykuję III RP to potrafię pokazać (i pokazuję) dziesiątki artykułów dowodzących tego, jak zepsuty jest ten system. Kiedy krytykuję krytyków, wskazuję ich błędy i jestem otwarty na spokojny i merytoryczny dialog. Kiedy jednak staje w obronie Kaczyńskich nie spotykam się z krytykami, ale z mentorami przekonanymi w 100% o swojej racji. Oni nie mają wątpliwości (generalizuję – oczywiście są wyjątki), nie mają pytań do samych siebie. W tej materii – w sprawie Kaczyńskich – są oświeceni.

Ostatnio włożyłem kij w mrowisko – wszedłem na forum Platformy z moją obroną Kaczyńskich. Masakra. Zostałem dosłownie zmasakrowany huraganem protekcjonalnych wypowiedzi i kpin. Ja też nie jestem bez winy – też czasem używam zbyt ostrych słów i sformułowań. Ale żeby tylko jeden człowiek był zdolny do spokojnej rozmowy (dyskusja wciąż się toczy – zapraszam)? To smutne.
http://www.platforma.org/forum/viewtopic.p...5f13d81bf5ebe52

To smutne jak wielu młodych i inteligentnych ludzi tak wiele wagi, wysiłku i energii wkłada w obrzydzanie legalnie działających i demokratycznie wybranych polityków. Zupełnie bez jakiejkolwiek głębszej refleksji. Oni nie potrafią przedstawić swojego sytemu wartości, w oparciu o który doszli jak po nitce do tak radykalnych konkluzji. Nie umieją nawet zaprezentować swoich racji bez zbędnych emocji i podekscytowania. Oni nawet nie czują potrzeby ich przedstawiać bez zapytania ich o nie. Traktują to święte przekonanie jako coś naturalnego i wylewa się z nich żółć dopiero jak ktoś spróbuje stwierdzić coś skrajnie przeciwnego do ich wizji słuszności – stwierdzić, że Kaczyńscy mają rację. Wtedy niemal nigdy nie spotkamy spokojnej i zrównoważonej reakcji. Prostego i całkowicie naturalnego u osób świadomych swej omylności pytania: „Dlaczego tak uważasz?” nie usłyszymy niemal nigdy.

I jak na ironię. Cały ten zapał w zwalczaniu Kaczyńskich uzasadniany jest nie czym innym jak „zdrowym rozsądkiem”, „szacunkiem dla tolerancji” czy „obroną demokracji”. Zdrowy rozsądkiem jest dziś wyśmiewać bez zastanowienia. Tolerancją jest kompletny brak tolerancji dla wartości innych niż skrajna tolerancja. Obroną demokracji zaś szydzenie z demokratycznie wybranego Prezydenta – jak by nie patrzeć, głowy naszego kraju.

-----------------------------
Co Państwo o tym sądzą?

Pozdrawiam

PS:

Fide - nie bij lenia bo sie spocisz. smile.gif
Fideista
CYTAT(PioWit @ 06.05.06 - 00:03) *
Uch, mocno. Zapomniales dodac, iz to wlasnie temu, ktorego stawiasz na piedestale, zawdzieczamy te wszystkie kliki i koterie czerwonych. W koncu to on i jemu podobni, namascil czerwonych na "ludzi honoru". Z jednym wszak sie zgodze i podpisze w ciemno:

Skoro już nawet Ty Pio zamiast podjąć rekawicę polemiki zasłaniasz się tekstem wklejonym z jakiegoś bloga, to ja wysiadam. Może tak zaczniemy się wkrótce wzajemnie odsyłać to innych miejsc w sieci zamiast wymieniać poglądy?

I tylko jedną rzecz z całego Twojego postu skomentuję. Tę, którą sam napisałeś.

Nikt nikogo nie namaścił. Po prostu - Mazowiecki i spółka doszli do wniosku, że łatwiej będzie budować nowe państwo wówczas, jeśli się będzie miało do pomocy wszystkich jego obywateli. Owszem, można było część wykluczyć za współudział w czerwonym bandytyzmie. Tylko, iż wówczas wykluczyłoby się co najmniej połowę społeczeństwa i być może - to odbudowy zostałbyś tylko Ty Pio, bo jako jeden jedyny nie miałbyś sobie nic do zarzucenia.
PioWit
Hi hi. Jakos nie przeszkodzilo Ci, gdy cytatem posluzyl sie Aiel? Poza tym wydawalo mi sie, ze rozmawialismy o Adasiu, a nie "sile spokoju".
Oczywiscie obywatele pomogli budowac nowe panstwo. Wybacz Fide, ale za komuny krazyl taki glupi wierszyk:

Partia dala wszystkim rowno,
swoim wszystko, reszcie g.......

Tak podsumuje to Twoje twierdzenie o nawroconych obywatelach. smile.gif

Pozdrawiam

PS:

Namascil, namascil. Zacytowalbym wypowiedz Adasia o Jaruzelskim i Kiszczaku, ale znowu mnie zrugasz, ze posluguje sie czyimis wypowiedziami. smiley15.gif
I_O
@Aiel - chodzilo mi o tekst jako taki a nie o niusy. W tym tekscie nie ma zadnych konkretnych informacji tylko dosc zjadliwie i socjotechnicznie wyrazone osobiste (?) poglady autora.
CYTAT
dramatem jest to do czego w ciagu 6 miesiecy doprowadzily nas rządy blizniakow

Znow przyklad dramatyzowania smile.gif Mnie sie "wcale i w ogole" nie podoba Lepper w rzadzie, bo jego miejsce jest albo w jakims PGR-ze albo w kryminale. Ale obiektywnie wypada stwierdzic ze PIS czy chcial czy nie MUSIAL wejsc w koalicje z nim, a wchodzac w koalicje znow musial mu cos dac. To ze mamy teraz Leppera jako vice jest jednak w rownej mierze zasluga PO: oni doskonale wiedzieli ze nie zgadzajac sie na koalicje zmusza PIS do szukania innej, a ta inna mogla byc tylko samoobrona i jeszcze ktos. Najwyrazniej spodziewaja sie odejscia czesci rozczarowanych wyborcow PIS-u i w efekcie wygrania nastepnych wyborow jako obroncy kraju przed lepperyzmem. Przy okazji tez - jako ze Endrju dosc nieobliczalny jest - moze on i tak skutecznie blokowac rzad wyklocajac sie o wszystko i osmieszajac wszystkich. Tylko ze nie ludzcie sie: waszej kochanej Platformie wcale nie chodzi o Polske, tylko calkiem prozaicznie jak zawsze - o stolki, czyli o kase. I jesli to oni utworza nastepny rzad, bedzie moze ladniej, ale na pewno nie lepiej.
CYTAT
kiedy zaczyna się mówić o "Wybiórczej", to krew się we mnie gotuję na tę jawną nieznajomość historii i faktów. Bo powtórzę - gdyby nie m. in. Michnik i Jego Gazeta - to nie rozmawialibyśmy dzisiaj tak, jak rozmawiamy.

Fide, z calym szacunkiem: a jakiez to fakty i historia? Czy masz na mysli ta historie z "odpierd..sie od generala"? Slynne kolacyjki z Urbanem czy tez moze historyczne artykuly jak np ten o AK mordujacej Zydow w czasie powstania? Okreslenie "wybiorcza" nie wzielo sie znikad, oni od zawsze wybierali z faktow te ktore im pasowaly do konceptu skrzetnie pomijajac inne i zabarwiajac calosc soczystymi przymiotnikami. Oni nie uprawiaja dziennikarstwa, tylko propagande i pranie mozgow. Michnik jako wzor? Czego przepraszam - inteligentnego lotra?

@Pio, dobry tekst. Tylko coz tego kiedy zona Kaczynskiego chodzi z reklamowka a polski minister osmielil sie poprosic o niewbijanie nam rury w plecy? Za takie nieeuropejskie zachowanie caly rzad powinien natychmiast podac sie do dymisji smile.gif
mononoke70
15.05.2006 wyjazd autokarem do Dortmundu, bywaj moja Polsko....
Carlos
Przed chwilą wstałem z łóżka i uświadomiłem sobie że żyję w innej rzeczywistości. Mianowicie jakaś cudowna moc przeniosła mnie (podczas snu oczywiście) do IV RP. Nie za bardzo jescze wiem o co chodzi z tą IV RP confused1.gif ale pewnie niedługo sie dowiem wallbash.gif .

A wracając do wczorejszego dnia jedna rzecz utkwiła szczególnie w mojej pamięci. Była to wypowiedz naszego premiera.
Powiedział on mianowicie że teraz oto nadszedł długo oczekiwany czas w którym można bedzie zacząć wprowadzać zmiany na które czekają wszyscy Polacy.
Czy wy też na to czekacie ??. Bo ja nie !!!
I mam prośbę do Pana Premiera żeby następnym razem, mówiąc o wszystkich Polakach, podał tę wartość minus jeden.

Pozdrowienia.wink.gif
mononoke70
minus 2
aiel
Przełamali zaklęty krąg
Mamy wreszcie rząd większościowy. Co za ulga! Lider PiS dopiął swego, nie dając się zatupać garstce redaktorów polskojęzycznych mediów, oszalałych z nienawiści do wszystkiego, co narodowe, ludowe, chrześcijańskie, polskie. Również liderzy pozostałych partii, tworzących ten patriotyczny front, stanęli na wysokości zadania, odrzucając uprzedzenia i oddając się w służbę na rzecz dobra publicznego. Chwała im za to!
Może nie do końca zdajemy sobie sprawę, jak przełomowe znaczenie ma powołanie tej koalicji i tego gabinetu. Oto po raz pierwszy od 1989 r. udało się połączyć w ramach stabilnego rządu, cieszącego się przychylnością prezydenta, chrześcijańskie wartości i solidaryzm społeczny, tak właśnie, jak nauczał Ojciec Święty Jan Paweł II. Dotąd przy każdych wyborach oferowano nam na zmianę albo rząd łżeprawicy z liberałami, który - zasłaniając się chrześcijaństwem - w życiu społecznym promował grzech jawnej niesprawiedliwości i wyzysku (casus AWS - UW), albo rząd łżelewicy z liberałami, który w sferze gospodarki postępował tak jak poprzedni, a na dodatek siał zgorszenie i destrukcję moralną w życiu społecznym.
Wielu z nas zastanawiało się, dlaczego w Polsce nie może dojść do władzy formacja, która przełamałaby ten zaklęty krąg. I oto stało się - mamy koalicję, na którą Polska czekała. Z dokonanego przełomu doskonale zdają sobie sprawę ci, których Ojczyzna i Naród tak naprawdę nic nie obchodzi. Nie dlatego tak zaciekle atakowali Kaczyńskiego, atakują wicepremiera Leppera, a wkrótce zaatakują wicepremiera Giertycha, że ci stanowią zagrożenie dla Polski. Wręcz przeciwnie - atakują ich dlatego, że dzięki ich przymierzu Polska ma szanse się umocnić. To nic, że w rządzie będą się toczyć spory. Niech się toczą, to w polityce zdrowy objaw. Najważniejsze, by członkowie gabinetu nie dawali okazji nieprzychylnym mediom do rozgrywania ich wzajemnie przeciwko sobie. Muszą pamiętać, że jeśli nie będą działać razem, ich miejsce może zająć koalicja Platformy z SLD. Tego zaś patriotyczny elektorat nigdy by liderom nie wybaczył.

nasz dziennik

pozwole sobie mimo wszystko wkleic cytat nr 2 - dlaczego ? bo jest tak skrajnie rózny od tego ktory dalem wczesniej, opisuje on swiat który jest skrajnie rozny od mojego. I dlatego zawsze mi blizsza bedzie postawa i poglady Michnika, Luczywo niz Roberta Nowaka, czy innych piewcow nienawisci z Torunia.
@I_O przepraszam, wczoraj troche mi sie podnioslo cisnienie po tym wszystkim co widzialem w tv, jezeli w w ktoryms poscie Cie urazilem nie bylo to moim zamierzeniem.
offroad
-3 k.......
I_O
@Aiel: uraziles? skadze, ani przez chwile nie przeszlo mi to przez glowe. Ja zreszta tez nie mialem zamiaru w zaden sposob krytykowac Ciebie tylko tekst ktory znalazles. Ten drugi zreszta wcale nie jest lepszy smile.gif Znow: "zatupać garstce [...]oszalałych z nienawiści", łżeprawica, łżelewica itd. Coz za okreslenia...
CYTAT
I dlatego zawsze mi blizsza bedzie postawa i poglady Michnika, Luczywo niz Roberta Nowaka, czy innych piewcow nienawisci z Torunia

A mnie dla odmiany blizsze sa moje wlasne poglady a nie cudze, a jesli juz pozwole sobie identyfikowac sie z czyimis to raczej nie wybieram skrajnosci uznajac go za nieomylnego polboga i wierzac w kazde jego slowo.
Epitetu "piewcy nienawisci" nie bede juz lepiej komentowal.. smile.gif
Phaet
A wiecie co mnie najbardziej rozśmieszyło w tej sytuacji? Sir Jarosław. Powiedział, że jeśli i ten rząd (czyli drugi już) poniesie porażke to będzie to wina Platformy (jak to skomentowali w radiu: "Jak zwykle" smile.gif ).
Ja tam Platformie nic do zarzucenia nie mam. Nawet rozumiem czemu sie tak wkurzają.
w84u
Podzielam twoje zdanie, szczególnie w kwestii opini o Giertychu, jest niebezpieczniejszy (aczkolwiek w wyborach przeszedł tylko dzięki 3dziestu paru tysiącom głosów Warszawiaków), żeby jednak choć trochę nie zgadzać się z Tobą ( tongue.gif ) pozwolę sobie zauważyć
CYTAT(Fideista)
Bo choć ta Polska jest jak kukułka, która z gniazda wyrzuca własne dzieci,
iż ten miły ptaszek nie wyrzuca własnych (ani cudzych) dzieci, podkłada własne jajo, natomiast wyrzuca inne pisklęta rozrastające się pisklę kukułki. I takimi kukułczymi jajami są Lepper i Giertych. Zaczynają rosnąć. Pytanie kogo wypchną , kto je podrzucił i kto będzie karmił te przerośnięte ...... ?
gulon
CYTAT(PioWit @ 06.05.06 - 00:03) *
Słów kilka o kaczyźmie

PioWit czytujesz onetowe blogaski? dribble.gif

Praktycznie wszystko co dobrego wprowadził PiS, stało się to dzięki Platformie. "Otworzenie zawodów prawniczych" pamiętam już w postulatach Platformy w poprzedniej kadencji, teraz popiera PiS. Ograniczanie przywilejów posłów też było w programie PO i PiS może liczyć na poparcie. Itd, itp...
Ja wiem dlaczego nie popieram działań PiS. Przede wszystkim dlatego, że tych działań praktycznie nie widzę. Widać było tylko cyrk, a na arenie "pakty stabilizacyjne", niedoszłe koalicje, rolowanie koalicjantów przez PiS, kłótnie, obrażania. tak to nawet za kadencji SLD nie było...
Tanie państwo? Mnożenie ministertw raczej temu nie służy.
Obniżanie podatków? Żadnych działań w tym kieunku nie widać. Z Lepperem jako wicepremierem będzie jeszcze trudniej.
Socjalizm? Toż to w programie partii prawicowej powinno być ograniczane.
Rozliczanie aferzystów? Kogo, gdzie i kiedy? Bo (przegraną zresztą) wojenkę z Bankiem Narodowym raczej nazwać tym nie można.
Żadnej koalicji z Lepperem - słowa Kaczyńskiego? Komentarz zbyteczny.
Poza tym faworyzowanie skrajnych mediów, arogancja, polityka wiecznej wojny itd. O niemożliwych do zrealizowania obietnicach wyborczych, z racji tej niemożliwości nie będę wspominał...

Jakie PioWit masz powody, żeby zgadzać się z takimi tekstami?...
Ghostt
No cóż wydaje mi się ze to forum miało być w przeciwieństwie do "zaprzyjaźnionego" apolityczne ciach.gif
No, ale sytuacja w kraju jest ekstremalna i nienormalna więc niech ten temat zostanie, ale w śmietniku
A że mnie to wszystko strasznie wk..wia napiszę też coś od siebie.
Nie wspominając wcale o lepperze i giertychu (komentarz zbyteczny) pragnę napisać o pewnych braciach, którzy swe życie zaczęli od ucieczki z domu, kradzieży chleba a w końcu kradzieży księżyca; po drodze były jakieś marchewkowe pola (może stąd znajomość pewnego pewnego biednego rolnika hodującego też świnie i bizony, ale cierpiącego na dziwną chorobę. Choroba, na którą cierpiał również podobno Michael Jackson, ale działającą w odwrotny sposób ) oraz banda zbójów, od której co prawda uciekli, ale potem się pogodzili i stanęli na jej czele. Tak doszliśmy do dziejów obecnych.
W sumie bracia kwak kwak by mi nie przeszkadzali, gdybym nie widział, co się dzieje - a dzieje się sporo,
np. próby manipulacji i wywierania wpływu na media przez KRRITV, różne komisje mające cechy cenzury i tfu tfu radio maryja.
A jako że mamy mało ministerstw i sporo rezerwy budżetowej to trzeba stworzyć więcej.
No tak, wiem wiem że jest to bardzo potrzebne, bo w końcu gdzieś trzeba upchnąć nowych koalicjantów, aby poczuli smak władzy i pieniędzy.
Ech szkoda słów ...
Zaraz ktoś mi pewnie wytknie, że poprzednie władze robiły to samo. No niby tak, ale po 1 nie na taką skalę, a po 2 rozmawiamy o tym rządzie a nie o poprzednich.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2012 Invision Power Services, Inc.