Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Jak przesłać sobie IP drugiego komputera
Osłomania > IT, Multimedia, Home Entertainment, Komunikacja > Internet i Sieci Komputerowe
pkacz
Mam następujący problem. Otóż mam sobie w domu komputer na którym szaleje muł, i mam drugi komp, powiedzmy ze w pracy z którego chcę muła kontrolować używając do tego wewnętrznej funkcji mułka zwanej serwer WWW. Problemem jest neostrada i jej zmienne co 24h IP. Gdy rano w domu je sobie spiszę na karteczkę to zanim dojadę do pracy jest zmienione sad.gif
I tu pytanie: znacie jakiś program czy sposób na przesłanie/zdobycie tego IP?
-=KiZiU=-
Zakladasz sobie konto np. tu http://www.dyndns.com/

Instalujesz program np ten http://www.dyndns.com/support/clients/ (ja uzywam programu DirectUpdate )

Ustawiasz konto w programiku i wsio smile.gif

Twoj komp jest widoczny w sieci jako np. pkacz.dyndns.com
bns
www.idns.pl
www.no-ip.com

ta sama zasada :)

edit
CYTAT

KOD
fping pkacz.dyndns.com
pkacz.dyndns.com address not found

:)
pkacz
Dziękuję przepięknie biggrin.gif respekt.gif
-=KiZiU=-
CYTAT(bns @ 09.05.06 - 12:56) *
edit
CYTAT

KOD
fping pkacz.dyndns.com
pkacz.dyndns.com address not found

smile.gif

KOD
Odpowiedź z pkacz.idns.com: bajtów=32 czas=227ms TTL=235
smile.gif
POSTMAN
Najprościej zrestartowac łącze w takim momencie gdy jestes już w domu i będziesz wiedział kiedy ci sie zmienia co 24h. No ale można i tak jak koledzy napisali.
MotH
ja uzywalem do tego kiedys Autoconnect'a
działał bez zarzutu
Xahil
ja tez mam dyndns postawione (program do updatowanie jest tez pod linuksa) i nawet serwer poczty mi na tym dzialal (da sie wyslac maila na adres user@mojadomena.costam , tylko jakos nie mam czasu zeby to ladnie (na stale) ustawic (pewnie zrobie to dopiero jak bede stawial firewalla na nowej maszynie, bo desktopem sie za czesto bawie zeby na nim serwer stawiac, a obecny firewall ma slaby dysk), ale testowe maile dochodzily smile.gif

A innym rozwiazaniem ktore mi przyszlo do glowy jest napisanie jakiegos skryptu ktory bedzie wysylal maila z aktualnym adresem, po kazdej zmianie ip (albo wysylajacy powiadomienie jabberem, gdzies cos takiego nawet widzialem).

Albo jeszcze inne, osobny numer GG ktory jest odpalony caly czas na domowym komputerze (albo tylko wtedy gdy cie nie ma) i na zdalnym komputerze (w pracy) klient ktory potrafi pokazac ip tego kontaku wink.gif

Ale dynamiczny dns jest chyba najlepszy wink.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2012 Invision Power Services, Inc.