Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Win 98 SE
Osłomania > IT, Multimedia, Home Entertainment, Komunikacja > Systemy Operacyjne > Windows 9X / NT / W2K / XP
Tomaszek Lublin
Ile pamięci RAM może obsłużyć Windows 98 SE
lokocool
dokladnie nie wiem ale 1024MB chyba obsluzy tongue.gif
Ghostt
CYTAT(lokocool @ 02.08.04 - 09:03)
dokladnie nie wiem ale 1024MB chyba obsluzy tongue.gif
*

zobaczyc zobaczy ale obsluzyc to raczej niebardzo
z tego co pamietam dokladanie powyzej 512 spowalnia system
gdzies kiedys widzialem programik ktory zmuszal 98 do poprawniejszej pracy z wieksza iloscia panieci
lokocool
CYTAT
zobaczyc zobaczy ale obsluzyc to raczej niebardzo
z tego co pamietam dokladanie powyzej 512 spowalnia system
gdzies kiedys widzialem programik ktory zmuszal 98 do poprawniejszej pracy z wieksza iloscia panieci

To akurat chyba jest prawda, tez kiedys gdzies czytalem ze powyzej 512 spowalnia system, tylko jesli ktos ma powyzej 512MB RAM to po jaki grom instaluje win 98 fragez.gif
Tomaszek Lublin
Dokładnie rzecz biorąc to mam teraz 768 MB i duży kłopot w tą windą. A potrzebny mi jest 98 do obsługi tunera TV głównie chociaż przyznam, że na 98 najlepiej chodzą gry (przynajmniej te które mi się podobają).
Doczytałem się na stonach MS,
CYTAT
Microsoft has confirmed that this is a problem

że sterownik vcache może obsłużyć do 800 MB łącznie z pamięcią grafiki (a być może coś jeszcze). Rozwiązaniem jest ograniczenie ilości pamięci, na szczęści nie trzeba fizycznie wyciągać kości z komputera tylko wstawić w system.ini [386Enh]linę MaxPhysPage=<ilość pamięci> .

@Ghostt jakbyś gdzieś wyszperał ten programik, właściwie stronę z opisem, to polecam się pamięci.
Al_Hadzi
Skoro w nieoficjalnym service Packu dla windows 98 --> Windows.98.SE.Service.Pack.1.5..Nieoficjalny jest poprawka to znaczy ze na stronach MS tez musi byc bo w notce przy tym service jest napisane:

"Windows 98 SE Service Pack 1.5 (Nieoficjalny)

Nieoficjalny Service Pack dla angielskiej wersji Windows 98 SE. Pakiet zawiera ponad 70 różnych uaktualnień i poprawek opublikowanych do tej pory przez koncern Microsoft. Wśród nich znajdziemy poprawioną obsługę pamięci (pierwotnie Windows 98 SE nie obsługiwał więcej niż 512 MB pamięci RAM) oraz rozwiązanie problemów z obsługą protokołu USB. Co ważne, w SP 1.5 znajdziemy jedynie poprawki dla samego systemu operacyjnego - nie zawiera on uaktualnień dla instalujących się wraz z nim aplikacji. Program instaluje jedynie niezbędne patche - jeśli jakiś został zainstalowany już wcześniej, zostanie pominięty podczas instalacji.

Program przeznaczony dla angielskiej wersji Windows 98 SE nie posiada wsparcia ze strony firmy Microsoft.

artykuł o ktorym piszesz w swym poscie to zapewne ten lub ten ze stron MS.
Tomaszek Lublin
CYTAT(Al_Hadzi @ 02.08.04 - 13:35)
Skoro w nieoficjalnym service Packu dla windows 98  --> Windows.98.SE.Service.Pack.1.5..Nieoficjalny jest poprawka to znaczy ze na stronach MS tez musi byc bo w notce przy tym service jest napisane:
.....
Program przeznaczony dla angielskiej wersji Windows 98 SE nie posiada wsparcia ze strony firmy Microsoft.

Idąc za powyższym linkiem trafiłem w komentarzach na adres do wersji PL tego service packa i dalej na stronę MS (gdzie już byłem) na której napisane jest, że trzeba ograniczyć RAM do 512 MB fizycznie lub wpisem do system.ini. Nie mam pojęcia co ma dawać ta poprawka zawarta SP1.5

Potwierdzić mogę jedynie, że wpis w system.ini mnie pomógł.
lokocool
@Tomaszek Lublin, a moze poprostu zainstaluj sobie Xpeka smile.gif
Komp na va bank bedzie ci smigal szybciej.... a i gry powinny ci dzialac smile.gif
Ghostt
CYTAT(Tomaszek Lublin @ 02.08.04 - 14:13)
A potrzebny mi jest 98 do obsługi tunera TV

a co to za tuner ktory tylko dziala pox 9X ??

CYTAT
głównie chociaż przyznam, że na 98 najlepiej chodzą gry (przynajmniej te które mi się  podobają).

hmm jestem ciekaw cc to za gry ktore lepiej dzialaja pod 98 ??
jeszcze takich nieznalazlem
Krko
CYTAT
hmm jestem ciekaw cc to za gry ktore lepiej dzialaja pod 98

Moze chodzi o gry dosowe ktorego winXp nie ma.

CYTAT
a moze poprostu zainstaluj sobie Xpeka
Komp na va bank bedzie ci smigal szybciej.... a i gry powinny ci dzialac

tak z pewnoscia na kazdym kompie laugh.gif
Ghostt
CYTAT(Krko @ 03.08.04 - 10:42)
Moze chodzi o gry dosowe ktorego winXp nie ma.

?? jest cos o czym niewiem ??

jak to niema dosa ???
coprawda emulowany ale jest
i dosowe gry chodza w 99%
sam mam troche dosowych gierek w ktore pogrywam
Tomaszek Lublin
Gry - proszę bardzo - jak uruchomić Cywilizację III pod XP.
Tuner mam Zoltrix TVMax z głowicą oznaczoną "G" to takie g... robione w Chinach na tamtejszy rynek. Do oglądania używam alternatywnego softu Jtv i nie ma problemu na żadnym systemie (chociaż pod XP i 2003 wogóle nie instaluję sterowników) ale chodzi mi o możliwość nagrywania a do tego potrzebne są oryginalne stery działające pod 98.

Windows XP nie jest zły chociaż ja preferuję 2003 i to jest (będzie jak zainstaluję i skonfiguruję) mój podstawowy system.

Wracając do 98 i RAMu to po wpisie w system.ini ograniczenia do 512 MB a potem do 448 (odejmując pamięć grafiki) system jednak nie do końca pracował stabilnie. Zinstalowałem sobie tego SP1.5, nie mam pojęcia co zrobił ale działa cała (768) pamięć. O stabilności systemu jeszcze za wcześnie mówić, najpierw pobawię się nim trochę i wtedy zobaczymy.
Ghostt
CYTAT(Tomaszek Lublin @ 04.08.04 - 07:59)

ok sciagne i powiem ci jak uruchomic

CYTAT
O stabilności systemu jeszcze za wcześnie mówić, najpierw pobawię się nim trochę i wtedy zobaczymy.

stabilnosc w 98 a_rotfl.gif a_rotfl.gif a_rotfl.gif a_rotfl.gif a_rotfl.gif

ps. wybacz ale nie moglem sie powstrzymac worthy.gif
konflikt
CYTAT(Tomaszek Lublin @ 04.08.04 - 07:59)
*

Mam XP, mam Civ III. Żadnych problemów nie mam z instalacją, czy grą. Może masz jakąś "lipną" wersję? To jest na pewno dobre:
Pozdrowienia.
Tomaszek Lublin
Tak poza tym, że to bicie piany bo jak wspominałem generalnie używam 2003 (Rozumiem wink.gif i wybaczam @Ghostt), to Civ III (wersja j.w.) instalowała się normalnie ale po uruchomieniu gry ekran robił się czarny i dioda na monitorze migała jakby był uśpiony. Takie same efekty maiłem z Zeus - Pan Olimpu (drobnostka bo i tak nie przypadła mi do gustu).
Miałem kłopot z instalacją Heroes of Maight & Magic IV, od razu wyskoczył jakjiś błąd instalatora już nie pamiętam jaki, może ktoś miał podobnie i to rozwiązał.

Wracając do głównego wątku, mógłby mi ktoś powiedzieć czy poprawka którą wgrałem rozwiązuje oprócz obsługi dużej ilości RAM także problem spowalniania pracy przy więcej niż 512 MB.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2012 Invision Power Services, Inc.