Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Niemiecka gazeta znowu obraża Polaków
Osłomania > Dyskusje i Pogawędki > Kącik emigranta > Komentarze w prasie zagranicznej
COBRA
Czas odświeżyć opinię o naszych sąsiadach”, wezwał berliński dziennik „die tageszeitung” („taz”). Rzecz jasna, myślał o Polakach.
Gazeta stwierdza: „Bez Polaków u nas ani rusz: mieszkania byłyby niesprzątnięte, domy niewyremontowane, szparagi nienakłute – od polskiego wsparcia zależy nie tylko znaczna część naszej gospodarki, ale dzięki Poldiemu i Klose także nasza narodowa świadomość. (…) Owszem, polski rząd uderza akurat w narodowe tony, ale czy my, Niemcy, nie mieliśmy słabych dni? Hasło dla Niemców na dziś: naprzód Polsko, jeszcze jeden gol! Podolski i Klose – zadośćuczynienie za 4 mln skradzionych aut!”.

Tyle „taz”. Na rozpoczęcie piłkarskich mistrzostw w RFN „Bild” (4,5 mln nakładu) przypomniał „Najlepsze Polenwitze”: „Czemu polskie noworodki dostają dwa klapsy? Pierwszy, żeby dały głos, a drugi, by puściły zegarek akuszera”. Albo: „Po czym poznać, że Polak poszedł do nieba? Z Wielkiego Wozu zniknęły koła”. Czy: „Co powstanie ze skrzyżowania Polaka z pająkiem? Ośmioręczny parobek dla niemieckich chłopów”.
Przed „Bildem” na nasz koszt zabawiała Niemców telewizja publiczna ZDF. Na grubiańskie kawały o Polakach jako jedyny zareagował dziennik „Süddeutsche Zeitung” i nazwał rzecz po imieniu: to „niegodne, wredne i bezczelne ubliżanie całemu narodowi”.

źródło: http://wp.pl

nie mój rejon działań ale pomyślałem że warto dodać tenże artykuł...

ciekawe czy jeszcze niemcom się odegramy za to ? na sportowo raczej nie da rady, reprezentacja do niczego sad.gif ( chociaż Leo Beenhaker ma ponoć stanąć na stanowisku trenera, więc kto wie, może zaa 2 lata smile.gif ) Małysz już nie pofrunie na złość niemcom sad.gif więc chyba pozostało jak zwykle rzucanie epitetami w kierunku naszych sąsiadów :/
falcor76
furious.gif
w84u
Olać niemieckie kompleksy....
KeRn
Ta.. tyle w temacie przyjazni polsko-niemieckiej.. tyle ze to jeden z wielu artykolow nie tylko o polsce i polakach - z reguly sie ze wszystkich smieja ale bron boze z nich samych od razu wielkie halo sie robi.. btw - skad w polsce taka wielka sympatia do niemcow?!
wert
No nie ma to jak Deutschland.Zauwazyli ze nabijamy im kasę ale co szkodzi poobrazać furious.gif

Pozdro

Ps.Jak Włochy dostaną w zad na MŚ od Hunów to juz im te koła od Wielkiego Wozu nie bedą potrzebne.Poprostu Św.Piotr (italianczyk) do nieba ich więcej nie wpusci a_rotfl.gif
Spyra
Nie wiem czym tu sie przejmowac, sporo w tym prawdy a po drugie czy wsrod naszego narodu nie ma takich ktorzy wysmiewaja sie z Rosjan, Rumunow itp itd... ???
Luca
Olac te ich gazety.
Nie jezdzic na truskawki
Nie jezdzic na szparagi
Nie jezczic na zbieranie jablek
Niech se sami to robia
A samochody to ciupac w Polsce.
Po prostu nie dawac im argumentow do reki
wert
CYTAT(mireczek @ 03.07.06 - 15:26) *
Olac te ich gazety.

@mireczek

za drogie te ich gazety,szkoda euro na olanie a_rotfl.gif
No chyba że można olać starą przedwczorajszą.

No niestety nie da sie tak,dla niektórych to jedyne źródlo utrzymania.

@Spyra i owszem ale pamietaj że tak "odważne komentarze" na temat innych nacji znajdziesz jedynie w jakichs szmatławcach,gazeta ogólnokrajowa czy tez inaczej znana szerokim masom nie zaryzykuje tak odważnych stwierdzeń.

pozdro
Luca
Tylko mnie nie pisz,ze ciupanie aut-to dla niektórych to jedyne źródlo utrzymania.

I gdyby polacy postawili jasno sprawe stawki za zbieranie,tak jak niemcy to zrobili.To nie wiem jak by bylo dalej.
Moje osobiste zdanie:Pracowac ,ale nie za wszelka cene i na granicy upodlenia.Z niewolnika nie ma pracownika-Tylko dlaczego polacy o tym zapominaja pracujac za granica(oczywiscie nie wszyscy)Widzialem jakie warunki zapewnia wlasciciel pola.Gdy z nim rozmawialem i powiedzialem ,ze 5 minut bym u niego nie robil,to odpowiedzial mi ,ze oni nie maja innego wyjscia wiec nie beda wymyslac.Tez jest wina samych polakow,ze tak sobie pozwalaja.
Ale przepraszam Winnetou,biznes jest biznes a_rotfl.gif
denver666
nie pekajcie w iralndii nie jest lepiej.

jedzie sobie w pociagu, gosc z usa, szkot i irol.
gosc z usa, otwiera puszke coca-coli wypija lyk i wyrzuca, reszta mowi, co ty robisz a on na to, mamy tego mase.
nastepnie szkot, otwiera whisky, wypija lyk i wyrzuca, znowu ta gada i ta sama odp.
kolejny irol otwiera okno i wyrzuca polaka, kolesie pytaja, co ty robisz taki dobry , zdrowy polak, a irol na to, mamy tego wiele w naszym kraju.

ogolnie to czasem sam bym wystrzelal 2/3 iroli po przeczytaniu roznych napisow w kibelku.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2012 Invision Power Services, Inc.