Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: The Witcher (Wiedźmin)
Osłomania > Dyskusje i Pogawędki > Gry - Kafejka
Stron: 1, 2, 3
Dipster
Od jakiegoś czasu, czekając na kolejne infomację na temat Gothic'a 3, spoglądam z zaciekawieniem na polską produkcję, The Witcher i powiem Wam, że zapowiada się przeciekawie.

Wiedźmin (The Witcher) to bohater nadchodzącego, polskiego cRPGa tworzonego przez firmę CD Projekt Red Studio. Tytułowy bohater jest Wiedźminem - zabójcą na zlecenie, obrońcą uciśnionych. Losy Geratla, bo tak ma ów wojownik na imię, opisał w swojej prozie Andrzej Sapkowski i to właśnie nim przyjdzie nam pokierować.

W odróżnieniu od większości cRPGów - postać w Wiedźminie już od początku będzie dość silna. Gdy zazwyczaj w innych grach dopiero zdobywamy pierwsze poziomy doświadczenia, wiedźmin jest już zahartowany w boju, po treningu w Kaer Morhen i licznych próbach.

Porywająca akcja, wciągająca fabuła i świetna grafika - to mają być największe atuty gry. Zapowiadane jest multum pojedynków, zadań, dzięki którym gra zapewni godziny przed monitorem.

Fabuła, znając tą opowiedzianą przez Andrzeja Sapkowkiego (nawet jeśli nie będą się one nakładać, można wręcz powiedzieć, że będzie całkiem inna), zapowiada się nader interesująco - rozgrywka ma zaczynać się jakiś czas po zakończeniu wydarzeń z "Sagi". Historia Geratla zyskała już rzeszę fanów w całej Polsce. Autorzy zapowiadają misję z odmiennymi zakończeniami oraz trzy różne zakończenia gry zależne od wyborów dokonywanych przez gracza w trakcie przygody!

Grafika została zbudowana na Aurora Engine który wcześniej został wykorzystany w Neverwinter Nights. Pierwsi testerzy gry z targów E3 donoszą, iż twórcy naprawdę dobrze wykorzystali możliwości silnika NWN, co filmy prezentujące rozrywkę zdają się potwierdzać.

Galeria screenów :

1. Screen nr I
2. Screen nr II
3. Screen nr III
4. Screen nr IV
5. Screen nr V
6. Screen nr VI
7. Screen nr VII
8. Screen nr VIII

Galeria wideo :

1. System Walki
2. Demonstracja silnika gry
3. Historia Wiedźmina

Czyż ta gra nie jest wspaniała ?? Czyż nie warto na nią czekać ?? Kupie odrazu smile.gif
spiz@k
gra zapowiada sie na niezla, czeka na nia wiele magazynow na zachodzie,
ktore juz teraz maja prawa exclusive do materialow promocyjnych,
m. in. dlatego, ze Bioware jest wspolproducentem gry.
(stad CDP uzyskal silnik)
Dipster
Tak, wkońcu polak udowodni, że jak zechce to może !
Fakt dostali stary engine "Aurora" ale został on przez nich praktycznie zrobiony od podstaw, dzięki czemu gra będzie cudna smile.gif
Phaet
Gra nadchodzi już chyba od 3 lat i chyba wogóle sie nie ukaże. Ale nie mówcie, że naprawde ma sie tak nazywać! Na początku myślałem, że ta nazwa to jakiś żart
pkacz
CYTAT
Gra nadchodzi już chyba od 3 lat i chyba wogóle sie nie ukaże. Ale nie mówcie, że naprawde ma sie tak nazywać! Na początku myślałem, że ta nazwa to jakiś żart

O grze słychać już od dawna, bo ma dobrą reklamę od początku prac nad nią... stąd slychać smile.gif Natomiast nie rozumiem Twojej awersji do słowa Witcher - to ten sam zabieg językowy na który (ze swietnym efektem marketingowym) pozwolił sobie Sapkowski...
Dipster
2.5 roku jest w produkcji, z tego co widzę, to mają gdziś 65% ukończone, może trochę więcej, polska nazwa będzie normalna, Wiedźmin a angielska The Witcher, nie wiem co Ci się nie podoba w tym smile.gif
Phaet
NIE MA TAKIEGO SŁOWA
Nawet Anglik ci to powie!
Podobnie amerykanie zrobili z pierogami... Bo wiecie jak są pierogi po amerykańsku? 'Pierogies'. I podobno mają w hiperarketach paczuszki z napisem 'Polish pierogies'.

No nic. Miejmy nadzieje, że gra nie będzie aż tak zboczona jak te książki.
spiz@k
CYTAT(Phaet @ 08.07.06 - 12:10) *
NIE MA TAKIEGO SŁOWA

to ci nie musi anglik mowic bo to CDP sam powidzial, czyli, ze "stworzyli" to slowo na potrzeby i juz,
nie wiem czym sie tak emocjonujesz - angielski tyt. samo Bioware rekomendowalo.

aha. a IMHO brzmi fajne tongue.gif
inadees
CYTAT
NIE MA TAKIEGO SŁOWA

W słowniku języka polskiego PWN też nie ma "wiedźmina". Sapkowski, jak Tuwim, wymyślił nowe słowo, a Anglicy dodali coś od siebie. I komu to przeszkadza? I czego tu nie rozumieć?

Pozdrawiam smiley13.gif
Dipster
Ale to nie jest ważne, liczy się gra a nie angielska nazwa co nie ?? smile.gif
Phaet
Zmówiliście sie przeciwko mnie, co? tongue.gif

Ja to tłumacze jako... 'wiedźmiarz'. No ale jak gra będzie dobra to przeboleje.

A teraz niech ktoś mi przetłumaczy słowo 'truthiness' tongue.gif
Sprycjan
CYTAT
Ja to tłumacze jako... 'wiedźmiarz'

W takim razie jak Ty byś przetłumaczył nazwe polską na angielską??

Ja na gre też już bardzo długo czekam, na pewno będzie miała dobra fabułe, a ja lubie to w tego typu gierkach. No i jeszcze te 3 zakończenia, gra conajmniej na 3 razy biggrin.gif
CStone
@Phaet akurat angielski jest językiem który co jakiś czas jest "upgraedowany" (mam nadzieje że to dobrze napisałem), dodawane są nowe słowa, więc może the Witcher się przyjmnie. A tu masz takiego newsa żeby Ci "dowalić" wink.gif

CYTAT
Nie dość, że wyszukiwarka Google bije wszelkie rekordy popularności, to na dodatek sama nazwa stała się już synonimem poszukiwania informacji w sieci. Słownik języka angielskiego Merriam-Webster wzbogacił się własnie o kilka nowych wyrazów, w tym własnie "google".
Internetowa wersja słownika określa termin jako wykorzystanie wyszukiwarki Google w celu znalezienia informacji (o osobie lub rzeczy) w globalnej sieci internetowej. W kanon języka angielskiego trafiły oficjalnie również takie słowa jak "spyware" czy też "ringtone".
Słowo "google" zostało również wprowadzone pod podobnym hasłem do słownika Oxford English Dictionary, w którym dotychczas funkcjonowało w odniesieniu do gry w krykieta. W języku polskim na razie nie ma odnośnika słowa "google", które brzmiałoby zapewne ' guglać'. Jednak w tej kwestii głos powinni zabrać specjaliści w osobie prof. Miodka, czy też prof. Bralczyka.

źródło benchmark.pl
Phaet
CYTAT(Sprycjan @ 08.07.06 - 13:52) *
W takim razie jak Ty byś przetłumaczył nazwe polską na angielską??

Nie przetłumaczyłbym po prostu tongue.gif Ile to gierek nie jest przetłumaczonych tylko ma końcówke PL ? Nie se dodadzą US! biggrin.gif
Dipster
Hehhe, może @Phaet napiszesz do CD Projekt o zmiane nazwy bo nie pasuje ?? tongue.gif A tak na poważnie to będzie hit nie tylko w obrębie naszego wspaniałego kraju smile.gif
Hiszpanska Inkwizycja
Tyle lat czekania, a jak w końcu wyjdzie, to okaże się, że ma tak archaiczną grafikę i engine, że wszyscy produkt oleją. (o ile w ogóle wyjdzie ;-) ).
Szkoda by było, bo gra mogła by mieć niezły potencjał grywalności.
Phaet
E tam. Byleby wciągała i miała łatwy interfejs oraz kilka możliwych zakończeń smile.gif
Chociaż fani książki i tak będą sie buntować (chociażby dlatego że główny bohater jest siwy... Sapkowski sie w grobie przewraca!). Zawsze tak jest.
roni_
@Phaet może mi się wydaje, ale Sapkowski chyba jeszcze żyje... Tak wiem szczegół tongue.gif
Ojciec-Dyrektor
CYTAT
Tyle lat czekania, a jak w końcu wyjdzie, to okaże się, że ma tak archaiczną grafikę i engine, że wszyscy produkt oleją. (o ile w ogóle wyjdzie ;-) ).
Szkoda by było, bo gra mogła by mieć niezły potencjał grywalności.

Owszem do takiego Obliviona, czy Gothic 3, Wiedźminowi dużo brakuje, ale myśle, że jednak wielu graczy i pism branżowych (nie mam na myśli pl) tą grę zauważy. Patrząc po screnach i trailerach ta gra ma jednak duży potencjał. Ja czekam na nią z niecierpliwością.
Sprycjan
Gra została zaprezentowana w Lipsku. Tutaj ludzie z imperium gier opisują wrażenia z tego co zobaczyli i są w siódmym niebie. Gra zapowiada się na naprawde wyjątkowe cRPG, sami twórcy mają nadzieje, że Wiedźmin stanie się najlepszą grą na świecie w swoim gatunku biggrin.gif Jest też kilka fotek, niewyraźnych ale i tak robią wrażenie.
CooLCubE
Widziałem prezentacje systemu walki z tej właśnie gry. Oczywiście zwróciłem uwage także na inne aspekty tej gry i moge powiedzieć tak.

Sam system walki nie jest nowatorski, ale wprowadzono do niego różne smaczki, jak na przykład to, że ruch myszki w "obrębie" przeciwnika gdy klikamy aby go zaatakowac powoduje rozne ciosy. Są oczywiście także combosy.
Możliwości walki są duże. Nasz Wiedźmin może zmieniać tryby ataku w zależności od przeciwnika. I tak: mamy coś dla przeciwników słabych ale w szybkich i w dużych ilościach występujących (fast), coś na ogromne i potężne potwory, i coś na całą horde krwiożerczych przeciwników.
Wiedźmin posiada także umiejętność wytwarzania wokół siebie ochronnej otoczki która chroni go przed atakami łuczników. Również przed strzałami może bronić się w inny sposób - wymachując swym mieczem i odpychając strzały. Wiedźmin posiada także możliwość rzucania czarów. Na pokazie widziałem Fireballa.

Grafika bynajmniej nie jest przestarzała, widoki są naprawde zachęcające, krajobrazy piękne i aż wołają aby je bliżej poznać, aby odkryć to co nieznane.

Sztuczna inteligencja stoi na wysokim poziomie. Przeciwnicy otaczają jak wilki swoją ofiarę, wrodzy łucznicy szukają wzgórza aby mieć lepszą widoczność i większą siłę ataku.

Co do samego bohatera to oczywiście jako że nie jest on normalnym śmiertelnikiem, biega zdecydowanie szybciej niż zwyczajni ludzie, skacze wyżej, uderza szybciej i mocniej co niechybnie powoduje śmierć przeciwników.

Co do zabijania to ciekawe są mini cut-scenki na których widać jak nasz hero wykańcza swojego przeciwnika wbijając mu np. miecz w samo serce smile.gif

Ogólne wrażenia są bardzo dobre i wydaje mi sie że to może być gra która zdobędzie uznanie na rynku smile.gif Nie wiem tylko jak z elementami RPG - jeśli one i fabuła będą dopracowane jak to, co widziałem to naprawde możemy oczekiwać niezłego kąska .
Phaet
Ale by były jaja jakby to zostało grą roku czy czymś takim. Szkoda, że Sapkowski nie dożył tego dnia...
Turin
CYTAT(Phaet @ 25.08.06 - 12:33) *
Ale by były jaja jakby to zostało grą roku czy czymś takim. Szkoda, że Sapkowski nie dożył tego dnia...

To on nie żyje ? mysli.gif Zaraz w necie zaczne szukać bo nie zaintrygowałeś.

Czy chodzi ci o to, że nie dożyje bo gra wyjdzie za jakieś cho cho lat fragez.gif
Phaet
CYTAT(Turin @ 25.08.06 - 17:30) *
To on nie żyje ? mysli.gif

W naszych sercach zawsze pozostanie żywy.
pkacz
CYTAT

Co będzie tym latwiejsze że Sapek wedle kryteriów medycznych żyje i ma się dobrze smile.gif
Phaet
CYTAT(pkacz @ 25.08.06 - 20:13) *
CYTAT

Co będzie tym latwiejsze że Sapek wedle kryteriów medycznych żyje i ma się dobrze smile.gif

Dla nas zawsze będzie żywy
Dipster

W związku ze zbliżającymi się Świętami Bożego Narodzenia, zespół CD Projekt RED tradycyjnie przygotował dla graczy nową, wyjątkową wiedźmińską kartkę świąteczną. Z pewnością wywoła ona uśmiech na twarzy każdego oczekującego na grę fana!

Aby zamówić sobie kartkę wejdź na http://www.thewitcher.com/witcher.asp i uzupełnij formularz wink.gif
Sprycjan
Mogliby w końcu gre wydać, a nie jakieśtam kartki.
Dipster
Na grę przyjdzie nam jeszcze sporo poczekać więc i karta może być tongue.gif
hibi
Mnie się tam kartka z zeszłego roku podobała tongue.gif Teraz tez poproszę biggrin.gif
Mr_Baggins
Filmiki z gry wyglądają całkiem przyzwoicie, mam nadzieję, że gra będzie OK. Z drugiej strony, jest to silnik, na którym zrobiono NWN2, a NWN2 wygląda jak parująca kupa krowiego łajna (co nie znaczy, że nie jest to dobre crpg. Bardzo dobre, tylko z paskudną grafiką).
spiz@k
silnik jest/byl podobno mocno modyfikowany i dostosowany do DX9.0c wiec mam nadzieje (min. po efetach podogowych, ubraniach i wodzie) ze bedzie dobrze.

EDIT:

sa tylko NWN2 nie wykorzystuje (IMHO) DX9.0c, ba nawet 8.1 - bo wyglada "staro"
Mr_Baggins
Efekty pogodowe są i w NWN2. Jest też dzień i noc, a gra nadal wygląda słabiutko. Wiedźmin - w filmikach - nieźle.
Dipster
@Mr_Baggins, mogę się założyć z Tobą, iż The Witcher będzie o kilka nieb lepsze od NWN2.

Dipster
Nadszedł oczekiwany od dość dawna moment! Premiera The Witcher będzie miała miejsce we wrześniu 2007 roku, którego dnia dokładnie, dowiemy się potem wink.gif

Dipster
Świeżutki exculisive trailer - dzisiejszy smile.gif

KLICK!
Dipster
Trailer, który niedawno ujawnił się światu pobija wszelkie rekordy! Do tej pory pobrało go ponad 250 tys. ludzi, więcej niż nowego CoD'a czy Spiderman'a 3. Nie mogę doczekać się premiery smile.gif
Dipster
CD Projekt bierze pod uwagę graczy - każdy z nas (użytkownik tzn. register user) może zagłosować na jeden z kilku wymienionych gadżetów, które zawarte będą w edycji kolekcjonerskiej The Witcher'a, którą mam zamiar zakupić smile.gif Ja głosowałem na koszulkę bo zawsze były fajne wink.gif

Kliknij aby przejść do ankiety

P.S. Musisz być zalogowany aby oddać głos wink.gif
P.S.2 Głos można oddać tylko na jeden gadżet wink.gif
Phaet
A ja wciąż uwierzyć nie moge, że gre nazwali tak jak nazwali...
Przynajmniej bohater nie wygląda jak Michał pożalsieboże Żebrowski. Uffff!
Szkoda tylko, że siwy jest :/
Dipster
To jest właśnie specyfika gier - charakterystyczne postacie, które od razu kojarzą się z produktem - czysty marketing wink.gif
Dipster
Poznałem skład wersji podstawowej Wiedźmina:

1. DVD z grą Wiedźmin,
2. Dysk bonusowy z materiałami Video, oraz innymi materiałami kolekcjonerskimi (tapety, arty itp.).
3. Soundtrack z gry Wiedźmin.
4. Instrukcja do gry.
5. Poradnik Gracza.
6. Opowiadanie Andrzeja Sapkowskiego.
7. Mapa świata gry oraz mapa Wyzimy.

A więc bardzo bogato "wyposażona" - zobaczymy co będzie w EK smile.gif
vince44
Gameplay movie

http://www.hardwired.hu/dl2.php?id=5535&dl=1

Plik ma 288MB, gierka zapowiada się naprawdę konkretnie.
Xahil
Juz nie moge sie doczekac smile.gif
Phaet
A ja nadal uwierzyć że tak nazwali wink.gif
Dipster
Znane są OFICJALNE wymagania naszej rodowitej gry.

Minimalna konfiguracja umożliwiająca granie w Wiedźmina to:

1. Microsoft Windows XP Service Pack 2 lub Vista (system operacyjny musi mieć zainstalowane dostępne aktualizacje)
2. Procesor Intel Pentium 4 2,4GHz lub AMD Athlon 64 2800+
3. 1024 MB RAM w przypadku Windows XP / 1536 MB dla Windows Vista
4. Karta graficzna - 128 MB Video RAM, z obsługą DirectX 9 i Vertex Shader / Pixel Shader 2.0 (NVIDIA GeForce 6600 / ATI Radeon 9800)
5. 8,5 GB wolnego miejsca na dysku twardym.

Wymagania optymalne, pozwalające na uzyskanie najlepszych wrażeń z gry, prezentują się następująco:

1. Microsoft Windows XP Service Pack 2 lub Vista (system operacyjny musi mieć zainstalowane dostępne aktualizacje)
2. Procesor Intel Core 2 Duo 2,13 GHz lub AMD X2 5600+
3. 2 GB RAM
4. Karta graficzna - NVIDIA GeForce 7900 GTX / ATI Radeon X1950 PRO
5. 8,5 GB wolnego miejsca na dysku twardym.

Więc łapie się na "najlepsze wrażenia" whistling.gif
spiz@k
zapowiada sie swietnie, jednak kilka rzeczy powinnni zdecydowanie dopracowac - mimike twarzy (a wlasciwie prawie jej brak) i system walki na piesci - poprostu wyglada to slabo w reszcie elementow, ktore sa swietne.
lokocool
Wiecie co moze nie jestem w temacie... ale kto robil ta gre? Polacy ? Bo jesli tak to jakos wierzyc mi sie nie chce smile.gif

a tu chyba cos nowszego

Pozdr. smiley13.gif
Phaet
Kto widzi podobieństwa do Gothic3 niech podniesie ręke i naciśnie przycisk wink.gif
spiz@k
polacy na engine'ie NWN (bioware) - engine zmodyfikowanyw 85%
lokocool
CYTAT(spiz@k @ 26.09.07 - 15:04) *
polacy na engine'ie NWN (bioware) - engine zmodyfikowanyw 85%

No to jestesm pod wrazeniem thumbsup.gif

ostatnia polska gre jaka pamietam i w jaka gralem to byl bodajze Clash czy jakos tak smile.gif

smiley13.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2012 Invision Power Services, Inc.