Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Krajobrazy
Osłomania > IT, Multimedia, Home Entertainment, Komunikacja > Fotografia
Luca
sisters
sliczne foty, sam robiles? Jesli tak to opisz gdzie te piekne widoki.....
Pozdrawiam S.
roni_
Super fotki. Tylko dlaczego tak slaba rozdzielczosc? Chcialem sobie to w prawym gornym rogu wrzucic na tapetke.
Luca
Fotkami sam sie bawie,nawet fotoszopa zaczelem poznawac.
Razjel
Słowacja, Hrebieniok (żebyś wiedział, że uspokaja smile.gif )

jakieś miasteczko również na Słowacji wink.gif

Smokovec

Z góry sorka za słabą jakość zdjęć, jeśli komuś sie spodoba to moge podesłać w lepszej wersji wink.gif
roni_
Z moimi tapetami to nie taka prosta sprawa. Chociaz przez wiekszosc czasu i tak jest zaslonieta przeroznymi okienkami to jednak musi byc na niej cos co naprawde mi sie podoba i ze tak powiem 'chwyta' mnie za serce wink.gif. A tamto zdjecie naprawde mi sie podobalo. Ale dobrze zgadles bier.gif szukam czegos spokojnego bo ostatnio mam za duzo powodow do nerwow :/
Bede odwiedzal ten topik, moze kiedys jeszcze jakas fotka znowu mi sie spodoba tak bardzo jak tamta. Pozdro
Vandi
Zdjęcia jeszcze ciepłe, z przed paru dni.
Slovenský raj:

Knebel
Nie grzebałem nic przy tych zdjęciach photoshop`em...bo poprostu jeszcze nie umiem, może komuś się spodobają biggrin.gif :

kto by pomyślał, że to Afryka- bardziej naszymi pięknymi Bieszczadami zalatuje smile.gif

Kosiar
Kilka krajobrazów (raczej miejsckich) z moich tegorocznych wakacji.
Toronto

Ottawa

Niagara

Mississauga

Link do całego albumu
http://kosiar.fotosik.pl/albumy/36716.html
ziparo
Dipster
@Ziparo, fantastyczna fotka, gdzie była robiona ??
Biorę sobie na kompa wink.gif
ziparo
Nie wiem czy to mozna do krajobrazu zaliczyc ......

Luca
lcf
respekt.gif - masz oko, trzeba przyznać smile.gif.
Dipster
Świetne fotografie, zapisuje sobie na HDD, czekam na kolejne wink.gif
roni_
naprawdę niezłe te fotki.
A tutaj suprise! Coś odemnie:

Jedno z pierwszych zdjęć zrobionych moim nowiutkim i jak by nie było pierwszym aparacikiem (yupi biggrin.gif). Choć mimo wszystko mogło wyjść trochę jaśniejsze.
easio

wszystkie zdjęcia z pola golfowego moich rodziców i okolicy.
easio

Luca
Namawial mnie kolega z klubu na wyslanie fotek na konkurs.Mialem opor,ale sie zgodzilem.Wyslalismy takie.moje sa dwa reszta jego.

Niestety zadne nie przeszlo eliminacji.Trzeba poprawic warsztat-ale jak?
Dipster
Widok z okna :

zimi2k
Kilka fotek zrobionych w szybkim tempie bez wiekszego przykładania się podczas wypadów rowerowych w ostatnim miesiącu:

Dipster
Wszystkie zdjęcia wykonane w Bielsku Biała wink.gif

Jasia
Podniosły się mgły:

Prosto z aparatu:

kilka filtrów i mamy świt:

Szkoda tylko, że statywu zapomniałam sad.gif
fabrini
To moze i ja pochwale sie kilkoma moimi zdjeciami z zielonej wyspy...

1.2.3.4.5.

Linki do powiekszonych zdjec sa w numerkach obok...

To jest tylko kilka zdjec jak ktos chce to moze wejsc sobie na link ponizej i poogladac reszte... Nie jest to nic rewelacyjnego ale sam juz widze ze te ostatnie zdjecia sa duzo lepsze niz te pierwsze...

http://picasaweb.google.com/fabrini79

PS. Luka powiedz mi w jaki sposob ty robisz takie fotki? Mozesz mi dac jakies wskazowki na privie?
Don Funio
"PS. Luka powiedz mi w jaki sposob ty robisz takie fotki? Mozesz mi dac jakies wskazowki na privie?"

A dlaczego na privie?

Inni tez chetnie posluchaja co ma guru w tej materii do powiedzenia.
Mysle, ze zebraloby sie nas znaczne grono, dla ktorych ten temat bylby interesujacy.
Mozeby tak poprosic kolektywnie Mireczka zeby nam poswiecil kilka chwil i napisal jak sie robi porawne zdjecie krajobrazu?

Kto jest tego samego zdania niech sie dopisze smile.gif))

Pozdrawiam
Dipster
Ja się dopisuję ponieważ zdjęcia @Luca są na prawdę wspaniałe - chciałbym poznać choć namiastkę ich sekretu wink.gif
arthur
Luka narazie nie odpowiada-moze pozniej odpowie
Wiec pokusze sie o napisanie pare wskazowek

1. Aparat analog lub digi dobrej klasy. Zadne wynalazki typu kompakt czy "malpka" nie zrobia dobrego zdjecia.
Z digitalnych zostaje lustrzanka.
2. Obiektyw. Najlepiej o stalej ogniskowej i o szerokim kacie, mozna uzyc o zmiennej ogniskowej jednak tych z wysokiej polki.
Za dobrej klasy obiektyw mozemy kupic od trzech do pieciu kompaktow.
3. Statyw. Im masywniejszy tym lepszy.

Teraz sposob focenia.

Jesli mamy odpowiedni krajbraz to wykonujemy od 5 do 15 fotek ze statywu z roznymi EV w jak najkrotszym czasie (cykl) i oczywiscie format RAW. Podglad histogramu pomaga w ustawieniach.
Uzywamy odpowiednich filtrow - w necie o nich pelno.

Obrobka.

Wywolanie naszych negatywow w odpowiednim programie - wcale PS nie jest w czolowce. Znam co najmniej 10 lepszych.

Konwersja do odpowiedniego dla nas formatu i ewentualnie mala korekcja.

Wiec zadnej tajemnicy nie ma. Po prostu z odpowiednim sprzetem w odpowiednim miejscu i czasie trzeba byc.
Czasem do zrobienia dobrego krajobrazu (jedno gotowe zdjecie) 1GB na karcie to moze byc za malo.

Na poczatek inwestycja w sprzet to sprawa 2-3 tysiace ? i mozna focic
fabrini
Dzieki za wskazowki ale pozwole sie z toba niezgodzic w kwestii ze tylko dobry aparat potrafi robic dobre zdjecia. Pamietam z wlasnego doswiadczenia ze kiedys (bodajze druga klasa podstawowki) zrobilem swietne zdjecia smiena (nie wiem jak sie to dokladnie pisze - taki tani rosyjski aparat) jury krakowsko czestochowskiej - wtedy nalezalem do szkolnego kolka fotograficznego i z 36 zdjec 12 znalazlo sie na wojewodzkim poziomie jakiegos konkursu - zdjecia wygraly miedzy innymi z zenitami oraz canonami co sie pozniej okazalo bylem najmlodszym czlowieczkiem na tak wysokim poziomie tego konkursu. To byl jakis konkurs "mlodych talentow" czy cos w tym rodzaju i z tego co pamietam to kryterium wiekowe bylo do klas maturalnych czyli ja mialem osiem moze dziewiec latek a inni prawie dwadziescia... Niestety pozniej juz przez dlugi czas sie nie bawilem w to bo niemialem czym - aparacik sie rozbil w tatrach... Teraz od dwoch lat bawie sie kodakiem tylko dlatego ze w momencie jak go kupowalem doszedlem do wniosku ze i tak nie bede robic zdjec profesjonalnie wiec roznica 300 euro byla dla mnie spora roznica - oczywiscie teraz zaluje ale coz.... Za swoj aparacik wtedy dalem 500 euro dzis co mnie strasznie boli juz jestem ten sam model w stanie kupic za niecale dwiescie....

Reasumujac poprostu aparat sam zdjecia nie zrobi - fakt pomoze zrobic lepsze ale jakos to do mnie nie przemawia... Nawet niedopuszczam do siebie kwestii wydania 2 - 3 tys euro na "zabawke" i jesli kiedys niechcacy uda mi sie dorobic takiej zabawki to chcialbym juz potrafic zdjecia robic a nie uczyc sie wszystkiego....

Znam kolesia tutaj ktory robi zdjecia Nikonem i sprzedaje na jakies widokowki czyli robi przyzwoite zdjecia i powiem szczerze niektore moje z "kompakta" sa lepsze - niestety tylko niektore...

Dlatego mowie dobry profesjonalny aparat moze pomoc zrobic profesjonalne zdjecie ale niestety sam jego nie zrobi....

Sorki za ta litanie ale mysle ze troszke mam racji...

pozdrawiam
fabrini
arthur
CYTAT(fabrini @ 02.11.07 - 01:26) *
Znam kolesia tutaj ktory robi zdjecia Nikonem i sprzedaje na jakies widokowki czyli robi przyzwoite zdjecia i powiem szczerze niektore moje z "kompakta" sa lepsze - niestety tylko niektore...

Dlatego mowie dobry profesjonalny aparat moze pomoc zrobic profesjonalne zdjecie ale niestety sam jego nie zrobi....

pozdrawiam
fabrini

Niestety nie masz racji. Porownujesz Smiene 8m - analog do dzisiejszych malpek. Tego nie mozna porownac dlatego, ze tylko te compakty z wyzszej polki maja optyke troche gorsza od tamtej smieny. O tych takich tanich malpkach to nie wspomne - tam w ogole szkla niema.
Podstawa to dobre szklo, a szklo kosztuje. To, ze Tobie sie kilka bardziej podoba to nie znaczy, ze sa lepsze. Wez zobacz te swoje lepsze w CMYKU i ustaw do drukarni, a zobaczysz. Nikon to tez nie najlepsza firma, a ostre szklo do niego jest drozsze od samego body.

Zgadzam sie w tym tylko, ze aparat pomaga zrobic, a to jak zrobic to decydujesz Ty. Focac kompaktem masz ograniczone mozliwosci i nie zapanujesz nad ekspozycja tak jak w lustrze.

Wez popatrz na foty Luci - to sa wszystko HDR sklejki z co najmniej z pieciu fotek. Zrob piec ujec w piec sekund z piecioma roznymi EV w rawie nie dotykajac aparatu, zeby ekspozycji nie poruszyc i klej z tego HDR - zaden kompakt tego nie zrobi.

PS. Z tego co wiem to na widokowki biora slajdy - analog.
Digitalny to tylko Rawy i pelna klatka - a zaden Nikon nie ma pelnej klatki (digitalny)
fabrini
Widze ze sie nie zrozumielismy... Mi nie chodzi o to zeby robic zdjecia do galerii tylko poprostu ladne fotki w ktorych chcialbym sie wykazac technika. Wiem ze czasem wychodzi raptem kilka zdjec z setek zrobionych w czasie jednego wypadu... Zgodze sie z toba ze sprzet robi roznice ale na wyzszym poziomie... Nigdy nie bawilem sie w sklejki z kilku zdjec wlasnie z powodu ze nigdy nie mialem kilku identycznych a zarazem tak roznych zdjec zeby z nich zrobic jedno... Chodzi mi o to zeby w jakis sposob zrobic ciekawe zdjecie ktore poprostu ma w sobie cos... Krotko mowiac jak wyeksponowac jakis normalnie wygladajacy szczegol tak zeby wygladal jakos "wyjatkowo"...

A wracajac do smienki to nie chcialem jej porownywac z glupimi Jasiami bo chociaz to byl prosty aparacik porownalbym go raczej z kompaktami z tego chociazby powodu ze cos mozna bylo ustawic - niestety na oko ale po kilku kliszach dochodzilo sie do wprawy... W tym aparaciku co go teraz posiadam wkurzam sie na to ze elektronika na sile chce mi pomagac w robieniu zdjec nawet opcja manualna jest w duzym stopniu zautomatyzowana - niestety jest to wada tego typu aparatow... Druga sprawa to zdjecia w nocy - zrobienie "w miare zdjecia" graniczy z cudem... Wiec jesli moge sie wypowiedziec wlasnie na temat kompaktow to tez nazwalbym je malpkami tylko ze z opcja "pogrzebania" sobie w nim i ewentualnie poczucia ze ma sie zupelna kontrole nad tym co wyjdzie....

Kolejna sprawa jest soczewka i fakt ze czym lepsza tym drozsza ale wybacz jesli tak jak mowisz chcac kupic dobry aparat z dobrym obiektywem nieraz kilkoma musialbym znalesc naiwniaka co by mi za samochod dal akurat tyle ile mi potrzeba ze juz nie wspomne jakby sie zona o tym dowiedziala.... Dlatego pozostane poki co przy moim aparaciku i moze w niedlugim czasie kupie cos z lusterkiem w srodku bo i tak juz od pewnego czasu chodze z tym zamiarem tymbardziej ze zaczyna sprzet troszke taniec ale niestety tez to nie bedzie aparat z gornej polki - poprostu wydajac 2 -3 tys. euro juz chcialbym zeby mi taki aparat zaczal zarabiac na siebie ale znow wracajac do pocztku nie mam jeszcze na tyle techniki zeby te zdjecia gdzies sprzedac i tak kolko sie zamyka... Dlatego malymi kroczkami chce sie tego nauczyc i moze kiedys sie uda....

A jeszcze sprawa tego kumpla co te zdjecia robi - czym dokladnie je robi to nie wiem a sprawa porownania to niestety moje zdjecia (te niby lepsze) przy wiekszym powiekszeniu niestety juz zaczynaja tracic ale w formacie zwyklego zdjecia 10 x 15 oboje stwierdzamy ze czasem lepiej wygladaja... I wlasnie o cos takiego mi caly czas chodzi zeby ktos kiedys powiedzial ogladajac fotke - swietne zdjecie...

I kurde znow sie rospisalem....

pozdrawiam
fabrini
arthur
CYTAT(fabrini @ 02.11.07 - 04:15) *
Widze ze sie nie zrozumielismy... Mi nie chodzi o to zeby robic zdjecia do galerii tylko poprostu ladne fotki w ktorych chcialbym sie wykazac technika. Wiem ze czasem wychodzi raptem kilka zdjec z setek zrobionych w czasie jednego wypadu... Zgodze sie z toba ze sprzet robi roznice ale na wyzszym poziomie... Nigdy nie bawilem sie w sklejki z kilku zdjec wlasnie z powodu ze nigdy nie mialem kilku identycznych a zarazem tak roznych zdjec zeby z nich zrobic jedno... Chodzi mi o to zeby w jakis sposob zrobic ciekawe zdjecie ktore poprostu ma w sobie cos... Krotko mowiac jak wyeksponowac jakis normalnie wygladajacy szczegol tak zeby wygladal jakos "wyjatkowo"...

pozdrawiam
fabrini

No to krotko - nie dasz rady w jednym ujeciu wyeksponowac tak duzej rozpietosci tonalnej, jaka wystepuje w krajobrazach. Jak ustawisz na swiatla to szumi w sieniach. Jak na cienie, to przepal w swiatlach. I tak zle i tak niedobrze. Przypatrz sie dokladnie Swoim fotkom. Wyrazne braki szczegolow w cieniach i juz poczatki przepalow w swiatlach - i to wcale nie jest Twoj zamierzony efekt. To nie Twoja wina, po prostu matryca nie wyrabia takiej rozpietosci tonalnej. Na zdjeciu u Ciebie sprzed dwoch lat widac wyraznie, ze automat proboje zjechac na -1EV jednak ustawia na pol cienie ekspozycje. Tak, ze wychodzi brak szczegolow w cieniach i przepaly w swiatlach. Nic nie poraszisz Ty nie masz wplywu a automat glupieje i wychodzi to co masz.

Niestety, ale w krajobrazie nie dasz rady ze swoim kodakiem - takie to realia. Chyba, ze seria o roznym EV i sklejka.
Nawet jak kupisz za 10 kilo ? tez nic nie wyjdzie. Matryce nie wyrabiaja - jeszcze analog goruje.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2012 Invision Power Services, Inc.