Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: jak przywrocic partycje
Osłomania > IT, Multimedia, Home Entertainment, Komunikacja > Systemy Operacyjne > Windows 9X / NT / W2K / XP
Pioter
hejka
chcialem zmienic plyte glowna i zaczely sie problemy. nowy system nie chcial wstac a jak juz udalo sie postawic winde to co pare minut komputer zaczal sie resetowac lub wywalac dziwne bledy. zaczalem kombinowac w partition magic (zeby zwolnic inny dysk i postawic nowy system) i pare razykomp sie przywiesil przy dzieleniu. efekt taki ze znikla mi dobra partycja i wyswietla sie teraz ona w partition magic 8,0 jako type-PqRT . na prawde bardzo mi zalezy na tym zeby przywrocic ja do zycia nie usuwajac danych z niej. w programie mozliwa jest opcja formatuj ale wtedy strace wszystko..

jesli ktos wie jak to zrobic to bede wdzieczny
Zarjan
GetDataBack (dwie oddzielne wersje - dla FAT32 i NTFS) lub Ontrack Easy Recovery. Obie aplikacje są małe. wink.gif Jeszcze była jedna aplikacja (pamiętam, że najbardziej ją swego czasu lubiłem), ale za Chiny Ludowe nie mogę sobie od lat przypomnieć jej nazwy.
Pioter
no wlasnie wolalbym to zalatwic bez programow odzyskujacych dane, nie da sie jakos przywrocic tej partycji do zycia?

w kazdym razie programki zassam na wszelki wypadek
Zarjan
Nie sądzę. Ale można spróbować się pomodlić. wink.gif Deszcze nam zesłano.
I_O
Z reguly sama partycja jako taka jest nieuszkodzona, tylko PM znaczy ja w ten sposob w tablicy partycji
Nie pamietam jak w PM jest - nie da sie zmienic tego type-PqRT na wlasciwy system plikow?
Robiles to spod Windowsa czy z dyskietek?
Ale na razie jesli nie chcesz stracic danych nie uzywaj zadnego softu cokolwiek zapisujacego, nawet scandiska i podobnych
Zarjan
Jak mówi I_O - nie uszkodzona, a GDB pozwala ot tak z palca w ciągu kilku sekund przywrócić jej poprzedni status. Więc czemu unikać takich programów?
(Kurde, a może to ER?)
Pioter
robilem spod windowsa parition magic8.0

jak narazie GDB tylko skanuje , planowany czas 6h cry.gif

po nadaniu litery dysku pojawily sie opcje defragmentacja i checkdisk i poza nimi sa tylko delete i format
I_O
Napisalem ze "z zasady" nie uszkodzona - ale to zalezy od tego w ktorym momencie operacji PMagic zdechlo, moze byc i tak ze ma sie pecha i pozostaje tylko odzysk danych.
Sprobowac mozna za pomoca narzedzia Ptedit pod DOS-em albo Ptedit32 pod windowsem. Czasem sie to udaje, czasem nie wiec na wlasne ryzyko smile.gif
Wyjasnie to na przykladzie wersji 32 bitowej:
-odpalasz program
- wybierz dysk, o ile masz kilka
- znajdz w okienku type typ 3C, jesli to nie byla podstawowa tylko rozszezona partycja klik na GoToEPBR, tam znajdz to 3C
- kliknij w niego mycha, kliknij na Set Type, ustaw system plikow jaki tam poprzednio byl, czyli FAT32 albo NTFS
- save changes, restart - jesli nie pomoglo masz wyjatkowego pecha i poszukaj czegos do odzysku danych smile.gif

---------------------------------------------------------
Pisalem ci: nie zapisuj na tym dysku niczego, po kiego groma zmieniasz litery?
Pioter
doszedlem do momentu wyboru i z ntfs mam:
Installable File System (NTFS,HPFS) lub HIDDEN IFS (NTFS, HPFS)
rozumiem ze mam wybrac pierwsze?

edit: jedyna dostepna opcja ktora byla to zmien litere dysku i jakos mnie podkusilo
w kazdym razie ptedit32 pomogl i dysk sie pojawil respekt.gif , wyglada ze wszystko jest

zimny browarek dla @Zarjana i @I_O za zainteresowanie i pomoc
I_O
Czyli jednak masz szczescie smile.gif
Gratulacje smile.gif
Zarjan
CYTAT(Zarjan @ 18.09.06 - 21:06) *
Jeszcze była jedna aplikacja (pamiętam, że najbardziej ją swego czasu lubiłem), ale za Chiny Ludowe nie mogę sobie od lat przypomnieć jej nazwy.
Własnie sobie przypomniałem! Acronis Recovery Expert Deluxe. laugh.gif
lucjanos
To ja jeszcze dodam RStudio. smile.gif
gaber
CYTAT(I_O @ 18.09.06 - 21:48) *
bo Ptedit32 pod windowsem. Czasem sie to udaje, czasem nie wiec na wlasne ryzyko smile.gif
Wyjasnie to na przykladzie wersji 32 bitowej:
-odpalasz program
- wybierz dysk, o ile masz kilka
- znajdz w okienku type typ 3C, jesli to nie byla podstawowa tylko rozszezona partycja klik na GoToEPBR, tam znajdz to 3C
- kliknij w niego mycha, kliknij na Set Type, ustaw system plikow jaki tam poprzednio byl, czyli FAT32 albo NTFS
- save changes, restart - jesli nie pomoglo masz wyjatkowego pecha i poszukaj czegos do odzysku danych

Wybór dysku czy partycji?
I drugie pytanie to jżeli dysk ma/miał dwie partycje jedna systemowa NTFS a drugą Fat32 to co dać przy odzyskiwaniu w ST?

Sory za zabawę w archeologa ale potrzebuje pomocy...
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2012 Invision Power Services, Inc.