Jak wiadomo telefon po zdjęciu sim-locka traci gwarancję u operatora, u ktorego był zakupiony.
A moje pytanie brzmi: jak można nielegalnie zdjąć, to i zalożyć... czy wtedy się zorientują że coś jest nie tak?
Pozdr.
Berserker
19.09.06 - 18:18
Skoro zdejmiesz i z powrotem założysz to tak jakbyś w ogóle nie ściągał -albo się mylę
W kazdym serwisie inaczej patrza.Napisze Ci jak w Hamburgu w Panasoniku-Jesli w komurce slady wody to nici z gwarancji,zadna komurka nie nadaje sie do naprawy jesli model nowy i drogi (potem jest wyprzedaz wewnetrzna w dziale juz tych naprawionych)jesli model mniej wartosciowy to do wymiany.Nie wiem jak w innych ,ale w tym to nie maja czasu grzebac.Finansowo jest taniej wymienic i jako calosc zutylizowac niz placic za utylizacje samych czesci.
@Mireczek on chyba nie o to pytał...
Pytałem kiedyś o coś bardzo podobnego, dokładnie to czy po zdjęciu simlocka traci się gwarancję. Odpowiedź Nefara:
CYTAT
Generalnie tak. Aby ja uaktywnic spowrotem nalezy zalozyc go spowrotem.
Czyli wychodziłoby, że jeżeli założysz go spowrotem to odzyskujesz gwarancję.
Temat z moim pytaniem tutaj:
http://www.osiol.net/index.php?showtopic=26213
Mireczku zle mnie chyba zrozumiales. Mi chodzi o utracie gwarancji przez sciagniecie simlocka. Tez mi sie wydaje ze jak sciagne i zaloze to tak jakbym nie sciagal w ogole. Ale wole sie upewnic...
Ja zrozumialem Ciebie bardzo dobrze. Jesli pytasz o utrate gwarancji poprzez jakies dzalania to opisalem Ci jak patrza w serwisie.Tu przecierz chodzi o ewentualna naprawe,wymiane za friko.Jesli zmieniasz cos tam i chcesz placic za naprawe to to Ci powiewa czy ja masz czy nie.
Druga sprawa-teraz dzwonilem do znajomej i powiedziala mi,ze jak bedzie chciala dokladnie sprawdzic to sprawdzi i bedzie wiedziec co i kiedy bylo wgrywane.
Operator i tak wysyla do serwisu sam nie naprawia
W jaki sposob moga sprawdzic czy simlock byl ciagany i zakładany? nie ma takiej opcji raczej...
Przeciaz ta blokada dziala na zasadzie, wlacz-wylacz. I nie zostawia zadnych inforamcji typu kiedy byl sciagany i zakladany.
Wystarczy ,ze wrzuci w serwisie nr aparatu i otworzy historie z jakich operatorow korzystal.Nie myl z numerem telefonicznym.Nie wiem czy w Polsce serwisy maja dostep do tych danych,wiadomo,ze ostatnio moda (czyt.histeria) jest na ochrone wszystkiego
Pierwszo slysze

taka metoda pewnie w niemczech jest znana od dawna, ale tu w Polsce raczej o tym nie wiedza, bo my zawsze jestesmy 10 lat za krajami wyzszej polki
Ja mam pytanie. Po co sciagac simlocka zeby pozniej go znowu zakladac? przeciez jak ci sie tel. zepsuje to raczej marne szanse na ponowne zalozenie sa

Na moj chlopski rozum, tel oddajesz do serwisu dopiero jak sie popsuje, czyli moze byc problem z wgraniem ponownym blokady.
Nie wiem. Bo to nie ja bede robil. Pytalem dla znajomego, bo on mnie pytal, niesamowite co?
To zalezy jakiej firmy jest telefon. Nokia, sonyericsson, samsung, da sie zalozyc tak zeby nie bylo nic widac. W motorolach z tego co wiem poza simlockiem usowana jest jeszcze jedna blokada. Simlocka zalozysz ale tej blokady juz nie.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.