Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Komunikat podczas startu systemu udev-event
Osłomania > IT, Multimedia, Home Entertainment, Komunikacja > Systemy Operacyjne > Unix / Linux > Gentoo Linux
wert
Cze

Mam taki komunikat podczas startu systemu:
KOD
udev-event[2003]: find_free_number:%e is deprecated,will be removed and is unlikey to work correctly.don't use it.

kolejny jest taki sam tyle ze [2005].Podczas kolejnego startu systemu zmieniaja sie liczby w klamrach,nie zauwazylem by cos sie dzialo z systemem,ale po co mam to widziec jak moze da sie to wyprostowac?
w google jest troche o tym,niesatety w Eng. a to juz wielki problem wink.gif

Co możecie jeszcze dla mnie zrobić smile.gif

Pozdro
Xahil
CYTAT(wert @ 15.10.06 - 18:01) *
Co możecie jeszcze dla mnie zrobić smile.gif

Moge cie pocieszyc ze mam to samo, chyba tylko na desktopie (na laptopie jakos nie kojarze), wiec albo dotyczy to systemu plikow reiserfs albo LVM, ale ze watpie zebys mial LVM to pewnie jednak reiserfs smile.gif.

Edit: Albo jeszcze moze dotyczc SATA, lub generalnie czegos innego tongue.gif ale dopoki dziala to nie ma co sie martwic
wert
Widzisz @Xahil,problem polega na tym ze ja na genciaku nie mam reiserfs wink.gif
Ale mam za to na kompie,na innej partycji,mam 2-go linux,stoi na reiserfs.Czy ty tez masz tam gdzies innego linux?
Wczesniej na poprzednim gentoo komunikat wygladal tak ze wolalo o block i sectors.Nie mam pojacia czy to ma cos wspólnego,ale jezeli twierdzisz ze o typ partycji,no to by mi sie zgadzalo.

Pozdro
Xahil
Generalnie to chodzi o cos takiego:

Czym jest udev nie musze chyba tlumaczyc ?

wiec jest sobie udev i ma %e, (prawie) wszyscy sa szczesliwi. Nagle osoby rozwijajace udev stwierdzaja ze %e jest zle, robia to jakos inaczej, lepiej, a %e zostaje ze wzgledow kompatybilnosci, z tym ze kiedys bedzie usuniete, ale nie wiadomo kiedy. Takie gentoo sobie korzysta z %e, nagle z nowa wersja w ktorej %e zostalo uznane za przestarzale (ale ciagle dziala), wiec wyswietla komunikat i dziala dalej. az maintainer udev w gentoo nie poprawi plikow konfiguracyjnych to bedzie ten blad (wlasciwie ostrzezenie) wywalac.
Tyle.
wert
no i wszystko jasne wink.gif

Thx

Ps. ide odkopac inny temat smile.gif
wert
@Xahil
Rączka raczke myje dribble.gif ja daje linka jak poprawic ten zapis a ty tłumaczysz,machniom??? smile.gif

Pozdro

Ps.Zaraz edytuje,spokojnie
http://www.mepislovers.org/modules/newbb/v...87&start=10

Podmienilem zapis na ten
KOD
ENV{ID_CDROM}=="?*", GROUP="cdrom"
ENV{ID_CDROM_CD_RW}=="?*", SYMLINK+="cdrom"
ENV{ID_CDROM_DVD}=="?*", SYMLINK+="cdrom dvd"
ENV{ID_CDROM_DVD_R}=="?*", SYMLINK+="cdrom dvdr"
ENV{ID_CDROM_DVD_RAM}=="?*", SYMLINK+="cdrom dvdram"

oczywiscie tamten skopiowlem na wszelki wypadek.Restart,system wstaje,a komunikatu niet.Cy w pracy na gentoo ta zmiana spowoduje jakies problemy czy nie,przekonam sie niedlugo,bo na chwile obecną to nie wiem.
Xahil
CYTAT(wert @ 15.10.06 - 23:21) *
@Xahil
Rączka raczke myje dribble.gif ja daje linka jak poprawic ten zapis a ty tłumaczysz,machniom??? smile.gif

Pozdro

Ps.Zaraz edytuje,spokojnie
http://www.mepislovers.org/modules/newbb/v...87&start=10

Podmienilem zapis na ten
KOD
ENV{ID_CDROM}=="?*", GROUP="cdrom"
ENV{ID_CDROM_CD_RW}=="?*", SYMLINK+="cdrom"
ENV{ID_CDROM_DVD}=="?*", SYMLINK+="cdrom dvd"
ENV{ID_CDROM_DVD_R}=="?*", SYMLINK+="cdrom dvdr"
ENV{ID_CDROM_DVD_RAM}=="?*", SYMLINK+="cdrom dvdram"

oczywiscie tamten skopiowlem na wszelki wypadek.Restart,system wstaje,a komunikatu niet.Cy w pracy na gentoo ta zmiana spowoduje jakies problemy czy nie,przekonam sie niedlugo,bo na chwile obecną to nie wiem.

No tyle ze w tamtym temacie jeszcze koles napisal ze fakt ze kazde urzadzenie (cdrom, nagrywarka itd) ma symlinka cdrom moze powodowac problemy i wiecej warningow. Niemniej jesli masz 1 naped to bedzie dzialac.

Przy okazji juz wiem czemu u mnie na laptopie tego nie ma, od jakiegos czasu pod linuksem nie wyswietla mi cdromu (a ze i tak z niego nie korzystam to nawet nie chce mi sie szukac czemu). Podejrzewam ze jakis sterownik wywalilem z jaja.
wert
CYTAT(Xahil @ 16.10.06 - 00:09) *
moze powodowac problemy i wiecej warningow. Niemniej jesli masz 1 naped to bedzie dzialac.

hehe mam 2 dribble.gif jakby co to podmienie ten plik na ten stary,jesli to tylko komunikat o napedach to mozna z tym zyc

Pozdro
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2012 Invision Power Services, Inc.