Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Netia dla abonentów TP S.A.
Osłomania > IT, Multimedia, Home Entertainment, Komunikacja > Internet i Sieci Komputerowe
Stron: 1, 2, 3
Ace McCloud
Z neo zrezygnowalem 15stego - TPSA uznala ze to wypowiedzenie zwiazane ze zmiana regulaminu i wylaczyli neta.
02.03 - zamowienie w netii
08.03 - byl kurier
21.03 stwierdzili ze kurier zapomnial wszystkich dokumentow zabrac
22.03 wyslalem braki
ok. tygodnia pozniej, dopiero stwierdzili ze maja komplet i od tego czasu niby maja te swoje "2 tyg"
06.04 zapalila sie synchronizacjia (na stronie netii pisalo ze do 08.04 ma wsyzstko byc ok)
11.04 - nispodziewanie dziala, konsultant jeszcze nie dzwonil :/

Podobnie namowilem 2 osoby na netie:
U jednej:
W pewnym momencie dostala tel - nie podlaczymy neta, bo nie ma pan zerwanej umowy z TPSA... powod podrobiony podpis - oczywiscie podpis byl OK.

U drugiej... blad 721, a tel. od konsultanta miala (mieszka klatke obok smile.gif )

Ogolnie... moim zdaniem, Netia to banda niekompetentnych ludzi wink.gif (fuj)
aristos
Moje boje z Netia i pelna kronika:

Ostatniego dnia stycznia wygasla mi umowa z TP.
2 lutego 2007 roku podpisalem umowe z Netia - w tym okresie tym nie bylem juz uzytkownikiem Neostrady i nie zrywalam zadnej umowy z TP.
Po miesiacu oczekiwani na podlonczenie i kilkunastu probach dowiedzenia sie kiedy wreszcie mnie podloncza dowiedzialem sie ze optymistycznie moge sie sopdziewac ze bede mial net po 15 marca a bardziej realnie moze w kwietniu.
Zrezygnowalem wiec ze wspolpracy z Netia i 1 marca 2007 rozwiazalem z nia umowe ( mialem na to potwierdzenie na pismie)
2 marca podpisalem umowe na rok z TP ( Od podpisania umowy do podlonczeni mnie uplynely moze ze 2 godziny biggrin.gif )
20 marca zostal mi wylonczony necik po zgloszeniu awarii (na pocatku myslalem ze to jakis problem techniczny ( o ja naiwniak)),
juz po 2 dniach dowiedzialem sie ze powodem braku sygnalu jest przelonczenie mnie do sieci Netii i ze w tym momencie nie jest to problem TP - mimo ze mialem z nimi aktualna umowe.
TPSA poradzila mi zebym zglosil ten problem w Netii, tam uslyszam ze to nie jest ich problem lecz mnie i operatora z ktorym mam podpisana aktualna umowe o dostarczanie internetu.
Po wykonaniu kilkudziesieciu telefonow do obydwoch operatorow, jedynie co uzyskalam to ze zaden z nich nie poczuwa sie do winy ani do tego zeby rozwiazac moj problem. furious.gif
Udalo mi sie jednak dowiedziec ze TP S.A otrzymalo od Netii 2 marca 2007 !!! pismo informujace o tym zeby przylonczyc mnie do sieci Netii - wiec tpsa wymyslila ze zostane obciazony za zerwanie umowy przed czasem furious.gif
W Netii natomiast po kilkunastu awanturach zapewniono mnie ze TP SA otrzymala dnia 21 marca 2007 informacje o tym ze nie jestem abonentem Netii i nie mam z nia podpisanej zadnej umowy.

I juz po kilkudziesieciu awanturach z obydwoma operatorami i interwencji w UKE respekt.gif ( wielki browar dla ludzi tam pracujacych) 3 kwietnia tp podlonczyl mi neo z powrotem i nawet uznali to cale zamieszanie nie wyniklo z mojej winy wiec wszytkie moja reklamacjie zostaja uznane i nie musze placic za okres w ktorym bylem pozbawiony netu.
Oprocz tego UKE prowadzi postepowanie administracyjne zmierzajace do wyjasnienia ktory z operatorow ponosi wine ze zaistniala sytuacjie i ukarania go smile.gif

Mam nadzieje ze urzekła was moja historia smile.gif
POSTMAN
A ja se zamówiłem Multimo i kurde tyle sie z nimi woziłem że masakra. Półtorej miesiąca nie miałem neta. Wczoraj wysłałem rezygnacje do Multimo i miałem wracać do neostrady. Ale dziś mi właczyli Multimo i chyba zostane jak sie da wycofac rezygnacje.
Najgorsze jest to że 80% winy lezy po stronie TPSA która albo nie potrafi albo specjalnie żle przygotowuje linie. Synchronizacje miałem już 3 marca ale ciagle wyskakiwał mi bład 651 jak sie próbowałem łączyć. Z tego co sie do wiedziałem to wina jest po stronie TPSA bo siec TP przeważnie nie ma połączenia z siecią GTS albo Netii.
Dopiero dzis do mnie zadzwoniła TP że przyjada do mnie i sprawdza co jest nie tak. Byli chyba na centrali i tam musiało byc coś nie tak bo net od 12 działa.

Ogólnie jest tak że jak będziesz miał szczeście to szybko cie przełączą. Ja szcześcia nie miałem i tyle czasu czekałem. Moim zdaniem wszystkiemu winna TPSA tak walczy z konkurencja. Jak sie uda wycofac rezygnacje to zostaje z Multimo zawsze to 30 zł taniej za net niż neostrada.
gulon
I skończyła się moja przygoda z Netią. Przeprosiłem się z neostradą. Tak źle jak przez Netię jeszcze chyba nie zostałem potraktowany przez nikogo (włączam w to też takie instytucje jak Urząd Skarbowy, Pocztę Polską, szkoły i inne takie). Bez 10 dni trzy miesiące nie miałem neta w domu. Przez ten czas ani razu nikt z Netii do mnie nie zadzwonił, chociaż obiecywali wielokrotnie, chyba oszczędzają na rozmowach, bo inaczej wyjaśnić się tego nie da. Wiem, że to TPSA blokuje rozwój innych operatorów, ale to netia pokazała jak głeboko ma mnie w dupie...
Dla porównania jak to wyglądało w tepsie. Zadzwoniłem, w środku miesiąca, telefonistka powiedziała mi, że niestety nie może mi założyć neostrady, bo mam abonament socjalny. Tu się trochę rozeźliłem, bo to zdzierstwo w sumie, ale cuż robić? Zmieniłem na zwykły abonament i umówiłem się, że do mnie pani zadzwoni 1 maja o godz. 10 rano. Tego dnia o 9:45 dzwoni i po wszystkich potwierdzeniach danych uruchamia usługę i informuje, że musze jeszcze poczekać parę dni. Dziś mam już neta, mimo że 1 i 3 maja to dni nierobocze...
Chyba już nigdy nie zdradzę tepsy wink.gif ...
Knebel
Zamówiłem 2 tyg. temu Netie 1 mb na łączu TP.
Czekam na modem a tu zonk- dziś otrzymałem takiego maila:

Twoje zamówienie zostało odrzucone przez TP z powodu braku technicznych
możliwości realizacji usługi. Wkrótce otrzymasz od nas pismo w tej sprawie.

sk[beeep]syny dalej robią pod górkę wszystkim , którzy nie chcą być z nimi.
Zadzwoniłem na obsługę i "miły" pan z TP z uśmiechem powiedział mi że nie mają wolnych portów na serwerach i szybko nie będą mieli.
założę się, że jakbym chciał wziąć pie [beeep] loną neostradę to byłoby ok.

Czy ktoś był w podobnej sytuacji, czy jest szansa, że mnie podłączą jednak w najbliższym czasie?

P.S. przepraszam za brzydkie słowa, ale strasznie wk [beeep]iony jestem ranting.gif
Xahil
CYTAT

Pewnie tak, tylko trzeba wziasc pod uwage, ze neostrada podpina cie odrazu co sieci tpsy, a netia podpina cie do swojej sieci.
W paktyce rownie dobrze moze byc tak ze to netia nie ma odpowiedniego portu wolnego, a tpsa tylko realizuje podlaczenie ciebie (jako kogos kto korzysta z ich linii telefonicznej), do portu netii.
POSTMAN
CYTAT(Xahil @ 20.10.07 - 13:40) *
CYTAT

Pewnie tak, tylko trzeba wziasc pod uwage, ze neostrada podpina cie odrazu co sieci tpsy, a netia podpina cie do swojej sieci.
W paktyce rownie dobrze moze byc tak ze to netia nie ma odpowiedniego portu wolnego, a tpsa tylko realizuje podlaczenie ciebie (jako kogos kto korzysta z ich linii telefonicznej), do portu netii.

To jest tak że to może być prawda co mu odpisali. Bo podłączenie do sieci Neti jest dopiero za Centrala a na centrali nie ma miejsca na podpiecie kolejnego klienta. By musiał złożyć zamówienie na neo i jakby tu mu nie odpisali że nie ma miejsc to do UKe z nimi mógłby iść. Ale tepsa zawsze mogłaby powiedzieć że sie akurat zwolniło miejsce.
Też kwestia gdzie @Knebel mieszka i ile takich centralek (DSLAM) jest w jego zasięgu. Bo jak kilka a sprawdzali tylko na najbliższej to może na innych jest miejsce i można przełączyć klienta na inną. No ale to już by tepsa musiała mieć chęć. Przy neo napewno jakby była możliwość przełączenia na inną to by to zrobili.
Knebel
Wróciłem właśnie z punktu obsługi klienta i krew mnie zalewa!
Tam nic nie wiedzą na temat braku miejsc i od razu namawiają mnie na neostrade icon_igitt.gif

Wróciłem do domu i zadzwoniłem jeszcze raz na 9393. Tam wstrętna baba jakaś powiedziała mi, że nic nie wie i oni wogóle nie mają dostępu do takich informacji. (GDZIE JEJ KOLEGA POWIEDZIAł MI PRZYPUSZCZALNY POWóD GODZINę TEMU wariat3.gif )

Najlepsze teraz:
Na moje pytanie: kiedy i jak się dowiem dlaczego nie moge mieć Netii usłyszałem odpowiedź, że tylko w przypadku próby założenia neostrady innaczej oni nic nie nie powiedzą. No chyba, że wyślę list do Katowic do ich jakiegoś centrum i mi może odpowiedzą.
Ja [beeep]e co za firma ranting.gif

P.S. @POSTMAN - Jeśli chodzi o lokalizacje to Koszalin

EDIT:
Rozmawiałem przed chwilą z Netią i oni też wiedzą tyle co i ja. Dowiedziałem się też, że tepsa nie udzieli im żadnych wyjaśnień, bo zasłaniają się tajemnicą handlową. Facet mówi, że nie ja pierwszy taki przypadek mam.
Skierował nie do Urzędu Ochrony Konsumentów i Konkurencji

Kur#a co za średniowiecze!
POSTMAN
No bo to można stwierdzić jedynie fizycznie. Ktoś musi iść na tą centrale do której jesteś podłączony i zobaczyć czy są wolne sloty czy nie ma. Jak nie ma to albo rozbudują ten węzeł albo będziesz czekał aż sie zwolni miejsce ale oni ci o tym nie powiedzą. Jak masz jakiegoś znajomego w TPSA w twojej okolicy najlepiej jakiegoś montera co sie zajmuje neostradami to sie możesz go spytać czy rzeczywiście nie ma miejsc ale to będzie info nieoficjalne.

Jak zamówisz neostrade to ci tez powiedzą że jest możliwość. Wstępnie każdy ma warunki żeby założyć. Podpisujesz umowę na neo realizuje sie zamówienie. Idzie to do pionu sieci a tam dopiero fizycznie konfigurują ci port i wysyłają montera na zkrosowanie linii i tam sie okazuje dopiero czy jest miejsce na tym DSLAMie. Oczywiście mogliby go rozbudować jakby mieli więcej klientów na neo pod tego DSLAMa.
A na tym DSLAM to jest tak to zrobione że są tam modemy ADSL "mniej wiecej" takie jak masz w domu. W sumie jak nie ma miejsc to wystarczy je dostawić ale to musi być chęć i musi sie to opłacać TP.

Nietia nic ci nie pomoże bo chcesz mieć neta na telefonie od TP a ona jest właścicielem tej pierwszej "mili" od mieszkanie do tego DSLAMu.
sienio
Ktoś orientuje się jak teraz wygląda sytuacja z Netią? Dalej mają taki burdel, czy sytuacja jest już opanowana? Chciałbym w styczniu przenieść się z TP - bo mogę mieć dwa razy szybciej za dwa razy mniej, ale po przeczytaniu topicu trochę zwątpiłem. Co robić?
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2012 Invision Power Services, Inc.