Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: konversja avi do vcd i brak dzwieku
Osłomania > IT, Multimedia, Home Entertainment, Komunikacja > Zgrywanie, wypalanie, odtwarzanie
rebel
witam
dziwne sprawy mi ostatnio wyskakuja przy konversji avi do vcd filmik sie konvertuje ale efekt koncowy jest bez dzwieku-i czort wie dlaczego. Prubowalem wpierw nerem konversje robic i nawet kilka filmikow poszlo,pozniej zaczely sie schody-filmy mialy za duze rozmiary na cd ,wiec wzialem tpng i all konvertera ok rozmiar koncowy byl zadowalajacy tylko.............dzwieku nie ma...;(
od tego momentu zaden z konverterow ktore instalowalem i prubowalem nie robi mi koncowego efektu czyli vcd o okreslonym rozmiarze i z dzwiekiem......odinstalowalem kodeki i wrzucilem pakiet kodekow full nic nie pomoglo,nero mam 6.06 bo nowszego nie moge zainstalowac-jakies bledy wyskakuja ciagle konvertowalem filmy przeroznymi narzedziami i zawsze bez dzwieku wychodzily..............ma ktos jakis pomysl co jest grane? cos sie posypalo w systemie przy odinstalowywaniu jakiegos konvertera czy co?
pozdrawiam
ps jesli ktos mial problemy z instalka nowego nera i jakos to przepchnal prosze o wskazowki co bylo przyczyna
Luca
CYTAT(rebel @ 17.02.07 - 12:25) *
ps jesli ktos mial problemy z instalka nowego nera i jakos to przepchnal prosze o wskazowki co bylo przyczyna

Jesli z pomaca Nero robiles i byles zadowolony to jak instalniesz nowa wersje to pozostan przy nim.Oczywiscie wczesniej zdeinstaluj wszystkie konwertery co niepotrzebne.Mozesz jeszcze zobaczyc Tego W mulku znajdziesz uleczana wersje.Prosty szybki i przyjemny

Widocznie nero zostawia smieci .Ten pliczek Ci wyczysci i mozesz sobie nowe wersje instalowac.
Kliknij, aby zobaczyć załącznik
rebel
dzieki za tipsa do nero..........wywalilem wszystko co tylko znalazlem po nim-rejestry wzdluz i wszez ,klientow uslug,pozniej tym toolsem jechalem........i nic podczas instalki znow sie wykrzacza............widzialem w necie ze wiecej osob sie mota z nerem 7.
co do konverterow.........zaczalem ich uzywac,poniewaz nero jakies monstra mi robil z avi po konversji pliczek mial miec 1,2 gb pozatym nero tez robil juz bez dzwieku..........podobnie reszta softu.............sad.gif
rebel
oki dzwiek sie pojawil samoistnie wlozylem tylko pewna biblioteczke do system32 ,natomiast instalka nero 7xxxxx jest niemozliwa-wyskakuje blad ze aplikacja potrzebuje biblioteki z nera ktora jest juz w uzyciu.............ktos ma jakiegos tipsa na obejscie tego?
Auxiliaris
Czyli, znowu prostota przebija swoją wyższością nad jakością. Dlaczego jest tak mało ambitnych ludzi, którzy zadają sobie trud poznania troszkę bardziej skomplikowanych programów do konwersji wideo, a niżeli jakieś coś tam o nazwie "All..." Czy "Nero...". Szukać w sieci, czytać i uczyć się - jednym z lepszych programów do konwersji z AVI do VCD/SVCD był zawsze program o nazwie "AVI2SVCD", inny to "TMPGEnc", jakość zajefajna jeśli się tym trochę pobawić, nikt nie spadł z nieba, każde dzieło potrzebuje swego czasu aby je skończyć wink.gif

Na koniec pozostanie podwójna satysfakcja, po pierwsze: zrobiłem to sam, a po drugie: jakość oglądanego materiału będzie godna poświęconego dla niej czasu.

smiley13.gif
rebel
niestety nie jest tak hop siup jak na pierwszy rzut oka wyglada.....konvertery maja to do siebie ,ze wszystkie konvertuja-szybciej lub wolniej-niestety pozostaje problem co z tym produktem konversji pozniej zrobic biggrin.gif
akurat te ,ktore ja testowalem mialy w zamysle albo teoretyczne ustawienie wielkosci pliku koncowego,albo automatyczne dzielenie na cd-niestety bylo to tylko teoretyczne bo nie dzialalo lub dzialalo z bledami
nadal pozostaje mi problem.........czym obsluzyc operacje konversji pliku avi na 2 cd na pliki vcd na 2 cd i to jednym programem zeby kompa nie zasmiecac biggrin.gif
bystry
WinAviConverter

ustawiasz w opcjach wielkosc pliku na np.700Mb i on przerobi,jesli wynik wyjdzie większy niz 700 - przetnie i zacznie robic 2cd.Tak samo zrobi z *avi jak i *mpeg/mpg/
rebel
CYTAT
ustawiasz w opcjach wielkosc pliku na np.700Mb i on przerobi,jesli wynik wyjdzie większy niz 700 - przetnie i zacznie robic 2cd.Tak samo zrobi z *avi jak i *mpeg/mpg/

sorry ze odkurzam stary temat ale...........z 2 cd avi tym sposobem masz 4 cd vcd.......nic dodac nic ujac a rownanie bylo jak z 2 cd avi "czyms" zrobic 2 cd vcd......biggrin.gif narazie miele to 3 progsami i jakos to wychodzi-nadal szukam tego jednego ktory samotnie temu podola biggrin.gif
Luca
Dobrze zrobione AVI to ~60 min.SVCD to~30 min.VCD to max 60 min.Matematycznie niby pasuje .Mozesz sie pobawic MVCD wtedy zmiescisz 2 AVi na jedno CD.Tylko czy stacjonarny lyknie.Sprobowac mozesz DVDRip 1.1Albo zobacz Czy nie sprawdzi sie VCD Easy -jesli sie uparles na VCD

No jeszcze masz Ashampoo Movie Shrink & Burn 2

Wiecej nie chce mnie sie myslec.Tego jest setki w necie.Kazdy ma plusy i minusy .Sam decyduj co lepsze dla Ciebie.
Auxiliaris
Ewentualnie spróbuj darmowego AVI2DVD, wbrew temu co sugeruje nazwa programu, można łatwo przerobić AVI do VCD/SVCD.
bystry
CYTAT(rebel @ 30.03.07 - 19:29) *
sorry ze odkurzam stary temat ale...........z 2 cd avi tym sposobem masz 4 cd vcd.......nic dodac nic ujac a rownanie bylo jak z 2 cd avi "czyms" zrobic 2 cd vcd......biggrin.gif

rebel,krociutko

Film avi na 2 cd zazwyczaj jest z dzwiekiem ac.A to oznacza ze plik jest przez to duzy,zmien teraz na powiedzmy DivX 5 - video i Layer 3 - audio a gwarantuje ci ze z takiego filmu wyjdzie 850-950 MB.Teraz do mpg niech nawet bedzie o 400 Mb wiekszy to i tak wynik masz oczekiwany - 2 cd na VCD smile.gif
Programy ktore robia wszystko i na wszystkim zazwyczaj są do d* .Jesli juz przerabiam film to łącze Nandubem oba,oddzielam dzwięk od avi i robie do mpg w TmpgEnc.W nim takze mozna podzielic film na czesci.Jest tu na forum toturial Auxiliaris-a,prosty i przejrzysty.
Luca
CYTAT(bystry @ 30.03.07 - 23:14) *
Layer 3 - audio

Jedyny format dzwieku w SVCD i VCD to MPEG-1 Layer II (aka MP2).
Teoretycznie jest mozliwe zrobienie wielokanalowego MP2, ale nie istnieje zaden stacjonarny odtwarzacz ktory potrafilby to czytac.
Tak wiec na SVCD i VCD mozesz miec co najwyzej dwukanalowe Dolby Surround (czyli makimum 2.1 kanalow, a dokladniej jako 2.0 stereo + 1 dyskretny tylny kanal 'wkodowany' w sygnal stereo, oraz oddzielonym przez dekoder wzmacniacza basem wyslanym do subwoofera; kiedys nazywalo sie to Dolby ProLogic - nie mylic z Dolby ProLogic II)
Edycja
Aux-drobna pomylka w druku -poprawione dzieki

Bystry-i wszystko jasne
Auxiliaris
CYTAT(Luca @ 30.03.07 - 23:25) *
(czyli makimum 3.1 kanalow, a dokladniej jako 2.0 stereo + 1 dyskretny tylny kanal 'wkodowany' w sygnal stereo,

Czyli 2.1 Luca - nie jak piszesz 3.1, takiego czegoś chyba nawet niema, nie wiem ja się nieznam.
bystry
Layer 3 mial pokazac jak różnią sie wielkosci pliku avi przy różnych kompresjach

tu nie chodzilo mi o format dzwieku w VCD
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2012 Invision Power Services, Inc.