Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Kupno PDA
Osłomania > IT, Multimedia, Home Entertainment, Komunikacja > Telefony, Palmy, Komórki
Auxiliaris
Czołem !

Nie wiem czy to jest odpowiedni dział, ale wydaje mi się że tak smile.gif

Zdecydowałem się na zakup PDA - tylko nie wiem jakiego confused.gif

Na oku mam PDA 'Asus MyPal A639' lub 'Fujitsu Siemens Pocket LOOX N560'
Głownie zależy mi na PDA z odbiornikiem GPS aby móc wgrać soft do nawigacji.
Biorąc pod uwagę to, że dobry PNA kosztuje prawie tyle samo Co powyższe PDA,
zdecydowałem się na zakup któregoś z powyższych.

Moje pytanie brzmi: czy ktoś posiada któreś z powyższych urządzeń i mógłby ewentualnie,
podzielić się spostrzeżeniami, a może ktoś posiada podobny PDA i może go polecić.

Za wszelkie sugestie Big Thx.
Lock@
Z tych co podałeś to bierz Pocket Loox'a. Asus to tylko QVGA i poza tym ma słabszy procesor. Więcej nie będę pisał bo jak dla mnie to oczywiste.

Więcej informacji znajdziesz na www.pdaclub.pl i tamtejszym forum
Don Funio
CYTAT(Auxiliaris @ 13.06.07 - 21:54) *
Czołem !

Nie wiem czy to jest odpowiedni dział, ale wydaje mi się że tak smile.gif

Zdecydowałem się na zakup PDA - tylko nie wiem jakiego confused.gif

Na oku mam PDA 'Asus MyPal A639' lub 'Fujitsu Siemens Pocket LOOX N560'
Głownie zależy mi na PDA z odbiornikiem GPS aby móc wgrać soft do nawigacji.
Biorąc pod uwagę to, że dobry PNA kosztuje prawie tyle samo Co powyższe PDA,
zdecydowałem się na zakup któregoś z powyższych.

Moje pytanie brzmi: czy ktoś posiada któreś z powyższych urządzeń i mógłby ewentualnie,
podzielić się spostrzeżeniami, a może ktoś posiada podobny PDA i może go polecić.

Za wszelkie sugestie Big Thx.

Serwus jestem nerwus,

Temat dla mnie na czasie bo juz kilka razy przykladalem sie do zakupu PDA (ostatnio w styczniu) ale zawsze mi cos popsulo szyki, ale do rzeczy. Po lekturze wielu ciekawych stron w internecie na temat PDA i dlugim zastanowieniu moj wybor padl na Looxa N 560.

Z tego co pamietam z wypowiedzi innych kolegow na roznych forach to Loox ma chyba jeden z najlepszych VGA Displayow, ma wiele zwolennikow jak i przeciwnikow bo nie wszystko jest na plus:) np. Loox ma posiadac slaba baterie, co niektorzy mieli rowniez problemy z Modulem GPS nie lapali od razu fixa. Z tego co pamietam to tak zwany first fix jest bardzo wazny, trzeba go przeprowadzic na wolnym powietrzu zeby nic nie zaslanialo nieba i zostawic go zalaczony na ok pol godz. potem po zarejestrowaniu wszystkich satelitow jest juz wszystko ok. Niestety instrukcja obslugi jest tez na nie najwyzszym poziomie ale od tego mamy przeciez fora a jest ich kilka ciekawych m.in.:

www.pdaclub.pl
www.pocket-pc-forum.de
www.ppc-welt.info
forum.pocketnavigation.de

jesli chcesz kupic Loxa w sklepie internetowym to polecam sklep: www.edv-eshop.de najlepiej w zestawie z Navigonem 6.
Po dokladniesze informacje musze cie odeslac do na forum PFO, kol. Wajus ma ten sprzet i moze ci udzielic lepszych informacji.

Pozdrawiam
I_O
CYTAT
Z tego co pamietam to tak zwany first fix jest bardzo wazny, trzeba go przeprowadzic na wolnym powietrzu zeby nic nie zaslanialo nieba i zostawic go zalaczony na ok pol godz. potem po zarejestrowaniu wszystkich satelitow jest juz wszystko ok

Naturalnie ze trzeba na wolnym powietrzu, bo inaczej wcale mozesz nie zlapac fixa. Ale to zalezy w duzej mierze od chipsetu uzytego w odbiorniku GPS. Ja dawniej uzywalem jakiegos taniego noname i ten lubil gubic synal albo szukal fixa przez pol wiecznosci. Od dosc dlugiego czasu uzywam teraz myszy GPS Holuxa GR236 podlaczanej na bluetooth i ta sprawuje sie o niebo lepiej, nawet w budynkach czy w schowku w aucie sygnal jest zwykle stabilny - ale ten pracuje na SiRF Star III uznawany za jeden z najlepszych - jesli nie najlepszy - systemow. Tak ze na to warto zwracac uwage przy kupnie bo GPS GPS-owi nierowny.
Tym first-fixem mozna sie wcale nie przejmowac, nowoczesne odbiorniki zalatwiaja aktualizacje danych (ten tzw. cold fix) w kilkadziesiat sekund, a i tak jest on czesto powtarzany jesli na dluzej wylaczysz odbiornik.
Romano
Kumpel używał Looxi potem Asusa i żałował tej decyzji o zmianie.
Asus był wielokrotnie w serwisie. Wieszał się, matryca mu się rozkalibrowała, gubił satelity. Ja od niego Looxi odkupiłem i działa cacy, tylko sporadycznie się wiesza.
Więc ja radzę Fujistu-Siemens.
Auxiliaris
Dziękuję wszystkim serdecznie za wskazówki i odpowiedzi bier.gif

@Don Funio
Byłem na chyba wszystkich przez Ciebie wymienionych stronach, już od około 2-óch tygodni czytam i szukam informacji na temat PDA smile.gif
Dlatego dla pewności postanowiłem zapytać jeszcze tutaj, i szczerze mówiąc oczekiwałem tego, że polecony będzie mi LOOX. Tak jak piszesz, są pozytywne i negatywne oceny tego PDA, z tych negatywnych mogłem wywnioskować, że po prostu ludzie, którzy oddawali sprzęt po 2-óch dniach nie mieli cierpliwości lub/albo szczęścia do poprawności działania, ewentualnie - i tutaj wg mnie 80% przypadków - nie mogli poradzić sobie z konfiguracją, albo po prostu byli zbyt niecierpliwi.

Co do fix'a to chyba nie potrzeba wiele wspominać, ktoś kto ma w zamiarze kupić PNA czy PDA z GPS powinien się wczytać w temat wink.gif

Na Asusa zwróciłem uwagę tylko z tego powodu, ponieważ w komplecie jest już Car Kit i inne dodatki, czego w LOOX'ie brak, pozostaje kupić Bundle z softem do GPS i Car Kit'em co wychodzi dość drogo. Przynajmniej w Niemczech, nie wiem jakie są realia w Polsce dotyczące tego sprzętu.

Zamówiłem przed godziną tego PDA + Etui + Car Kit taniej jak w bundle, oczywiście bez softu do GPS, w necie jest tego zatrzęsienie wink.gif

Jeszcze raz Big Thx wszystkim !
Lock@
To po co wogóle pytałeś? Tak żeby kolejnego posta walnąć biggrin.gif
Nie rozumiem - pytasz którego wybrać, wszyscy radzą Loox'a a ty wybierasz Asusa. Gdzie tu sens?

I uwierz mi, będziesz rozczarowany.
Auxiliaris
Hehe, przeczytałem ostatniego mojego posta i rzeczywiście wygląda to tak jakbym zamówił Asusa biggrin.gif

Zamówiłem oczywiście LOOXa, tego którego wymieniłem w pierwszym poście smile.gif

@Lock - Ty równie dobrze bijesz posty jak ja, mogłeś rozwinąć wypowiedź w pierwszym Twoim poście tego tematu wink.gif
Lock@
Nie no z nabijaniem to żartowałem. Ale zachciało mi się śmiać bo wszyscy klepią na loox'a a ty piszesz że bierzesz asusa biggrin.gif

Podstawowe różnice - i wydaje mi się że najważniejsze wymieniłem, a reszta jest średnio istotna. Słabsza bateria nie powinna być przeszkodą, skoro masz mieć podpięte w samochodzie do zasilania.

Ja mam w aucie Loox'a 600 i GPS na sinozębym. Bateria w GPS trzyma ponad 8 godzin a ładuje się koło 30 minut, więc praktycznie na moje potrzeby styka. W razie co ładuję w knajpie przy drodze. Natomiast PDA muszę mieć podpięte do zapalniczki bo trzyma tylko koło 2,5 godziny.
Zaletą tego rozwiązania jest to, że GPS'a mogę wykorzystywać i z komórką, i z laptopem, a i przy wymianie PDA też nie będzie problemu.

Z tym gubieniem sygnału itp. to wydaje mi się, że to bardziej wina softu niż hardware'u. Chyba że kupuje się jakieś wynalazki dziwne
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2012 Invision Power Services, Inc.