Siemanko.
Wczoraj stałem się szczęśliwym posiadaczem 2 filmów – jeden o rozdzielczości 1280x720, drugi o 1280x544.
Filmy zostały skompresowane do mkv – jeden z BlueRay, drugi z HDDVD.
No i wszystko byłoby cacy gdyby nie tekst. W każdym playerze (przekonwertowywałem do różnych formatów – np. klatkowy, czasowy) jaki stosowałem tekst rozjeżdżał się z filmem. Pomyślałem, że to może cos z samym tekstem, ale gdy włączyłem wyświetlanie tekstu w ffdshow to tekst pasował. Wobec tego taki mój wniosek z tego, że plik tekstowy jest ok…
Przy zastosowanym VobSub (vsfilter) też jest ok.
No i w czym problem?
Gdy odpalam taki film to zżera mi on 60-80% procka, ale działa płynnie. Gdy odpalę film z włączonym vsfiltrem to zdaża się, że przycina, gdyż często zużycie procka dochodzi do 100% (no chyba, że dam na cały ekran wraz ze zmianą rozdzielczości, ale to też czasami nie pomaga).
Na chwilę obecną jedyną moją możliwością jest włączanie obsługi tekstu w ffdshow – chodzą płynnie a tekst jest wyświetlany prawidłowo, tyle tylko że nie umiem umieścić napisów pod filmem – całe napisy są na filmie (a chciałbym wykorzystać trochę czarnego paska przy filmie o stosunku 2.35:1 – w vsfiltrze można to ustawić).
Moje pytanie jest takie:
1) Czy jest taki player, który wyświetla teksty identycznie jak filtry?
2) Czy jest jakiś inny filtr, który działałby równie dobrze jak vsfilter, o których pisałem, ale nie zamulałby zasobów?
Wychodzi mi na to ,ze cos masz nie tak.
Wiec od poczatku-Jaka karta??W zaleznosci od niej instalujesz kodeki.Sterowniki do jednej maja troche wiecej niz do drugiej.Nastepnie kodeki i player-on potrzebuje info o kodeku w jakin jest film.Jesli dostaje info z roznych zrodel to glupieje i zamula kompa.Sprawdz sobie czy nie masz duplikatow i wyrzuc jak sa.Moze masz karte za slaba i nie wyrabia.
Przyczyn moze byc wiele.Ja na starym slabym kompie odtwarzam plynnie i normalnie.Mam tam WMPostatnia wersja,WIN DVD platinium 8...,DVD X player prof 4.Z kodekow to tam jest paczka CCCP-wszystko chodzi plynnie i nie zamula.Komp byl kupowany 7 lat temu jako gotowiec ze sklepu-tak,ze nie musze chyba pisac co to za rakieta jest na dzis.
CYTAT(bystry @ 20.06.07 - 18:46)

A probowales Mplayerem?
A jest na windowsa?
Dobra, widzę że jest, już coś próbuję

Hm.. jakby to napisać, napisy wyświetla poprawnie, ale zamula wszystko inne że nic się w kompie nie da zrobić i film przycina. No ale nie znalazłem opcji, żeby napisy były pod filmem, są na filmie. No i coś opcji nie ma wyboru regionu. Tak czy siak przymula - zużycie proca 100% przy np. CinemaPlayerze 60-70%.
CYTAT(Luca @ 20.06.07 - 19:46)

Wychodzi mi na to ,ze cos masz nie tak.
Wiec od poczatku-Jaka karta??W zaleznosci od niej instalujesz kodeki.Sterowniki do jednej maja troche wiecej niz do drugiej.Nastepnie kodeki i player-on potrzebuje info o kodeku w jakin jest film.Jesli dostaje info z roznych zrodel to glupieje i zamula kompa.Sprawdz sobie czy nie masz duplikatow i wyrzuc jak sa.Moze masz karte za slaba i nie wyrabia.
Przyczyn moze byc wiele.Ja na starym slabym kompie odtwarzam plynnie i normalnie.Mam tam WMPostatnia wersja,WIN DVD platinium 8...,DVD X player prof 4.Z kodekow to tam jest paczka CCCP-wszystko chodzi plynnie i nie zamula.Komp byl kupowany 7 lat temu jako gotowiec ze sklepu-tak,ze nie musze chyba pisac co to za rakieta jest na dzis.
Mam zainstalowany tylko ffdshow + matroksa i nic poza tym oprócz AC-3 osobno niż ten z pakietu. Próbowałem to odpalić pod power dvd, ale się nie ładują.
Luca - normalne wszystkie filmy mi chodzą bez najmniejszego zaciachu, czy na pewno myślisz o filmach hd 720p? Kartę mam GF6800. Jeszcze próbowałem odpalić taki film w NvidiaPureVideo, ale coś mi się ładować nie za bardzo chce.
Zobacz czy ten nie bedzie lepiej chodzic
CYTAT(Luca @ 20.06.07 - 21:45)

Zobacz czy ten nie bedzie lepiej chodzic
Takiego właśnie używałem...
CYTAT(bystry @ 20.06.07 - 20:48)

No ja mam taki dekoder, ale omija on pliki x.264 w mkv. W NeroShowTime jakość jest dziebko gorsza jeżeli chodzi o odwzorowanie kolorów.
Teraz na starej rakiecie obejrzalem Twojego typu plik
Tym playerkiem
CyberLink PowerDVD 7.2 Blu-ray Disc
Audio
* New! - DTS-HD
* New! - DTS TrueHD
* New! - Dolby Digital Plus
* Dolby Digital 5.1
* CLMEI-2
* CyberLink Virtual Speaker
* CyberLink Headphone
* Pitch scaling technology
* Audio equalizer presets
* Audio visualizations
* Direct 96/24 output
* MP3, WAV
Video
* New! - VC-1 High-Definition Video
* New! - MPEG4 AVC H.264 High-Definition Video
* New! - Adaptive CLEV-2 for video quality enhancement
* CLPV - Non-linear stretch technology
* Video smart de-interlacing
Playback Formats
* New! - BD-ROM (HDMV Format)
* New! - BD-RE (BDAV Format)
* New! - VCPS for DVD+R with content protection*
* New! - CPRM for DVD-R with content protection*
* DVD-Audio*
* External subtitles
* Blu-ray Disc files (Blu-ray Disc Video) from any folder on your hard drive
* DVD files (DVD-Video, DVD-VR, DVD+VR) from any folder on your hard drive
* - Available in Deluxe version
Advanced Features
* New! - UPnP Support - Access your media from a Home Network*
* New! - Say-It-Again - Automatically repeats the last movie scene
* New! - See-It-All - Automatically speeds playback to show as much of the movie as possible
* New! - Read-It-Clearly - Moves subtitles from the viewing screen
* New! - Freestyle User Interface offers 5 different ways of using CyberLink PowerDVD
Na pewno wypróbuję, dzięki serdeczne
Wypróbowałem i wygląda to tak:
nie chciał załadować pliku mkv, ale zmeiniłem rozszerzenie na avi i poszedł.
Tylko jedno malutkie pytanko mam... jak załadować napisy. Zgodnie z instrukcją jest ikonka żeby załadować zewnętrzne napisy, ale jest ona u mnie nieaktywna, a nazwa filmu taka sama jak nazwa pliku z tekstem nic nie daje.
Widać, że Power DVD korzysta ze swoich kodeków, bo ffdshow jest wtedy nieaktywny.
Jak nazwa wskazuje jest to odtwarzacz DVD.Jesli bedziesz mial napisy w formacie takim jak sa na DVD to je odtworzysz.
Wiec konwersja napisow i sprawdz.
Filmy HD odtwarzam Subedit Playerem, wcześniej MPC, ale od pewnego czasu nie odtwarza on pewnego rodzaju kompresji x264. Napisy za pomocą DirectVobSub. Problem z rozjeżdzaniem napisów polega na tym, że playery na siłę wymuszają 25fps, a większość filmów jest w 23,96 FPS i jeżeli napisy w formacie klatkowym to pojawią się rozjazd. Rozwiązanie polega na stosowaniu napisów w frmacie srt lub MPL2.
k-d wielkie dzięki, naprowadziłeś mnie
Przeskalowałem napisy na właściwy fps i teraz jest ok
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.