Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Kilka pytań o neostradę
Osłomania > IT, Multimedia, Home Entertainment, Komunikacja > Internet i Sieci Komputerowe
Maryan
Witajcie.

Nadszedł czas zmiany dostawcy internetu bo obecny zbyt często ma awarie i przestoje w pracy sad.gif

Wybór padł (niestety) na sprawdzoną Neostradę. Mam w związku z tym kilka pytań:

1. Czy długość kabla od gniazdka telefonicznego do modemu ma znaczenie? W moim przypadku będzie to minimum 20-30m.

2. Czy może lepiej wybrać Livebox'a? Pytanie tylko czy nie ma z nim problemu typu zanikająca siła sygnału itp.

Na koniec: wydaje mi się, że przy obecnie zmieniających się cenach netu to najlepiej podpisać umowę na 12 miesięcy. Co o tym sądzicie?

Pozdrowienia
Carlos
Mam Neo od kilku ładnych lat. I w sumie jestem zadowolony.

Ad1. Długość kabla w moim przypadku nie miała znaczenia. Miałem coś koło 35 metrów i było OK. Teraz mam router i jest to dużo lepsze rozwiązanie niż modem tepsy (szczególnie przy kilku kompach w domu).

Ad2. Livebox'a nie miałem i nie chce mieć. Czytałem o nim sporo niepochlebnych rzeczy. Np to że wszyscy sąsiedzi w promieniu kilkuset metrów mogą mieć net razem z Tobą.

Co do umowy to ja ostatnio podpisałem ją na 3 lata i mam na razie najniższa cenę z możliwych. A co będzie za rok, dwa, kto to wie ??

Pozdrowienia.wink.gif
tomekkkz
Ja także na neo nie narzekam, jest ok smile.gif

CYTAT(Carlos @ 04.07.07 - 09:09) *
Ad2. Livebox'a nie miałem i nie chce mieć. Czytałem o nim sporo niepochlebnych rzeczy. Np to że wszyscy sąsiedzi w promieniu kilkuset metrów mogą mieć net razem z Tobą.

ja niestety go posiadam..ehh. i nie dlatego jestem niezadowolony ze saziedzi moga miec neta na odleglosc kilkuset metrow od ciebie bo to nie mozliwe a to dlatego ze nie ma tak dalekiego zasiegu (w budynku to 10-20m --sprawdzone nie jednokrotnie-- od livebox i zasiegu nie ma, raz widzialem takie "cudo ze przez jedna porzadna sciane gubil zasieg).
najgorsze jest to ze kila razy dziennie potrafi sie zwiesic i nie chce sie zrestartowac icon_igitt.gif
lokocool
CYTAT
Czy może lepiej wybrać Livebox'a? Pytanie tylko czy nie ma z nim problemu typu zanikająca siła sygnału itp.

powiem tak --> jesli masz w komputerach w domu karty bezprzewodowe ( 1 dostajesz z liveboxem) to ja bym go bral. --> Ten niby router to jedna wielka kupa icon_igitt.gif thumbdown.gif , ale i tak zdecydownie lepsze rozwiazanie niz modem na usb. Minusem jest to ze ma tylko jedno wyjscie ethernet --> wiec kablem sieciowym podlczysz tylko 1 komputer --> ale jesli myslisz o wifi to nie ma problemu jedynie zasieg pozostawia tez wiele do zyczenia --> zalezy jakie masz mieszkanie... no ale wiedomo to tpsa rolleyes.gif

Ogolnie podsumowujac --> sprzet dawany z takimi uslugami jest do bani --> i w karzdym przypadku lepiej jest kupic sobie porzadny sprzet ( tylko ze takoy kosztuje 400-500zl) i miec swiety spokoj, jednak modem usb VS LiveBox moim zdaniem livebox wygrywa--> bo o ile sie nie myle to przynajmniej firewalla ma wink.gif.
Pozdr. smiley13.gif
Ace McCloud
2 znajomych ma liveboxa.
Jeden ma dwa kompu w domu z czego jeden podlaczony przez ethernet, drugi przez WiFi. -> to plus.
Minusua LiveBoxa za to zna dobrze drugi kumpel. Sprzet stoi w przedpokoju, komputer w drugim w rogu. Czasami mu sygnal gubi smile.gif.

Osobiscie nie bral bym tego - co najwyzej kupilbym normalny router z wifi smile.gif
Maryan
Dobra, w takim wypadku w livebox'a się bawić nie będę. Nie mam zamiaru pluć sobie w brodę, że wybrałem to coś i mi później nie działa dobrze.

Pozostaje tylko kwestia długości kabla. Drogi jest taki kabel? Czy istnieją takie przejściówki pozwalające połączyć kabel z kablem? ( W ten sposób nie będę musiał ciągnąć od nowa kabla od gniazdka na parterze, tylko "przedłużę" kabel już istniejący na piętrze)

CYTAT
Ten niby router to jedna wielka kupa icon_igitt.gif thumbdown.gif , ale i tak zdecydownie lepsze rozwiazanie niz modem na usb.

Dlaczego modem na usb ma być gorszy od livebox'a?
tomekkkz
CYTAT(Maryan @ 04.07.07 - 13:15) *
Pozostaje tylko kwestia długości kabla. Drogi jest taki kabel? Czy istnieją takie przejściówki pozwalające połączyć kabel z kablem? ( W ten sposób nie będę musiał ciągnąć od nowa kabla od gniazdka na parterze, tylko "przedłużę" kabel już istniejący na piętrze)

sam kabel nie jest drogi, cena wacha sie od 0,60zl do 1zl za metr (roznica miedzy sklepem a allegro) glowy co do skleu nie dam wiec +/- kilka groszy za metr moze byc. smile.gif
co do przejsciowek nie mam pojecia. a no i co do dlugosci wiem ze napewno na 28m kabla dziala bed problemu smile.gif
-=KiZiU=-
CYTAT(Maryan @ 04.07.07 - 13:15) *

Bez problemu kupisz taka zlaczke, jak nie znajdziesz to zawsze mozesz wykorzystac drugie gniazdko scienne smile.gif
gulon
Jeśli dają ten Livebox za darmo, to czemu nie wziąć? ... Chociaż ostatnio też brałem neo, a za livebox podziękowałem. Tylko, że mi sie nie chciało już po niego iść...
Jeśli chcesz mieć prawdziwy router z modemem, switchem i wifi, to lepiej kup sobie jakiegoś Linksysa czy Zyxela. Działać będzie na pewno lepiej, a i funkcjomalność większa...
Ja do tej pory jadę na Sagemie 800 i nie narzekam. Drugi komp mam połączony kablem do pierwszego.
Mam umowę na rok i innej nie chciałem. Za rok mam nadzieje sytucja na tym rynku powinna się ustabilizować i będzie można zmienić dostawcę nie tylko w kolorowych reklamach...
ziparo
Witam po długiej przerwie. Zakupiłem neostradę wszystko ładnie działa tylko teraz mam problemy natury estetycznej. Czy jest możliwość żeby przy otwieraniu przeglądarki nie pojawiał sie napis neostrada i takie okienko

które mogę jedynie zminimalizować do paska i pokazuje mi czas jaki siedzę na necie - mogło by tego nie byc albo byc w autostarcie a nie zajmowac mi miejsce w pasku.

Drugie pytanie mam antywirus avast jaki polecacie firewall doinstalowac bo sam avast to chyba za mało?
gulon
To chyba nowa aplikacja neostrady tak wygląda.
Ja Ci radzę tak. Odinstaluj wszystko co zainstalowałeś z płyty od tpsy. Ściągnij sobie nowy sterownik do modemu ze strony producenta i go zainstaluj. Jeśli to jest sagem to wybierz PPPoA 0/35. Od razu utworzy Ci się nowe połączenie, nawet skrót na pulpicie się zrobi i tylko wystarczy wpisać login i hasło przy pierwszym logowaniu. Jeśli masz inny modem, to prawdopodobnie po instalacji sterownika modemu usb bedziesz musiał utworzyć połączenie ręcznie.
Jakbyś miał jakiś problem, to zainstaluj spowrotem tą aplkację tpsy i zapytaj wink.gif ...

P.S. A jeśli chodzi o firewall to spróbuj ZoneAlarm lub Kerio. Ja uzywam z przyzwyczajenia Sygate, ale on już od dawna nei jest aktualizowany...
tomekkkz
CYTAT(ziparo @ 05.07.07 - 21:51) *
Witam po długiej przerwie. Zakupiłem neostradę wszystko ładnie działa tylko teraz mam problemy natury estetycznej. Czy jest możliwość żeby przy otwieraniu przeglądarki nie pojawiał sie napis neostrada i takie okienko które mogę jedynie zminimalizować do paska i pokazuje mi czas jaki siedzę na necie - mogło by tego nie byc albo byc w autostarcie a nie zajmowac mi miejsce w pasku.Drugie pytanie mam antywirus avast jaki polecacie firewall doinstalowac bo sam avast to chyba za mało?
TUTAJ MASZ DOKŁADNY OPIS JAK ZAINSTLOWAC NEO BEZ APLIKACJI DOSTEPOWEJa co do avasta, to to jest taki "maluch" wśród antywirusów, co do firewalla polecam zone alarm smile.gif
roni_
Primo: Długość kabla telefonicznego przy słabych parametrach lini ma ogromne znaczenie. Jeśli będziesz miał to wątpliwe szczęście to będziesz często gubił synchronizację.

Secundo: Livebox jak już pisałem w innym temacie to porażka. No chyba że rzeczywiście chcesz się łączyć kablem ethernet (najlepsza opcja i do tego możesz 2 komputery w ten sposób podłączyć) lub przez usb (dodatkowo trzeci komputer) to nie jest tak źle. No oczywiście jak trafisz na jakiś dobry, nie zawieszający się ciągle model wink.gif. Co do gubienia sygnału przez liveboxa to jest to zarówno jego wina jak i słabego adaptera WiFi. Jeśli masz własną kartę wifi, możliwe że problem cię ominie (Ale tylko możliwe ;P)
Akurat to co pisze Carlos, że sąsiedzi mogą mieć neta razem z tobą nie jest prawdą. To znaczy owszem mogą, ale tylko wtedy gdy znają klucz WEP oraz mogą przycisnąć magiczny przycisk REG na liveboxie - czyli jeśli nikogo obcego nie wpuszczasz do domu to nie ma z tym problemu.
Przewaga liveboxa nad modemem usb jest ogromna ponieważ to jest router. Z kolei modem usb dostajesz na własność, a za liveboxa musisz płacić comiesięczną opłatę. Najlepszy i tak jest własny router. Choć i tak się zdaża, że przez modem neo działa, a pod routerem mimo poprawnej konfiguracji nie ma synchro... o_O

Z aplikacji dostępowej bym jak najszybciej na każdego miejscu rezygnował. Link podany przez tomekkkz doskonale opisuje jak utworzyć połączenie z tym, że sterowników nie musisz ściągać. Znajdziesz je na płycie od neo w katalogu neostradatp -> drivers -> sagem800/speedtouch200/ztezxdsl852/ztezxdsl852_rohs (w zależności od modemu wink.gif )

Zauważcie, że ceny neo różnią się od siebie o ok. 40 pln od "krótszej" wersji, czyli mniej więcej tyle ile kary zapłacisz za każdy miesiąc użytkowania neo jeśli zerwiesz umowę. Czyli jeśli weźmiesz na 3 lata i zerwiesz umowę po 10 miesiącach to i tak wyjdziesz na tym lepiej niż jakbyś miał wziąć na czas nieokreślony. No przynajmniej teoretycznie bo co innego jest płacić przez 10 miesięcy co miesiąc 40 złotych więcej, a co innego wyjąć na raz 400 złotych.
Xahil
CYTAT(roni_ @ 07.07.07 - 01:17) *
To znaczy owszem mogą, ale tylko wtedy gdy znają klucz WEP

A akurat WEP jest taki bezpieczny ze lamie sie w gora kilka godzin wink.gif
Jak nie obsluguje WPA to lipa, dno, bo nawet jak nie bedzie cie wpuszal do sieci (po to chyba jest ten przycisk REG o ktorym wspomniales) to spokojnie bedzie mozna podluchwiac transmisje.

Natomiast wg mnie Livebox moze byc bezpieczny tak samo jak inne routery WiFI, (nie mam, nawet na oczy specyfikacji nie widzialem, wiec dlatego "gdybam" sobie), ale poniewaz TPSA "daje" go ludzia ktorzy sie na tym nie znaja, i oni odpalaja to na domyslnej konfiguracji (podlacza i dziala), nie zadajac sobie sprawy ze trzeba cos przestawic zeby bylo bezpieczniej, to w polske idzie opinia jaki to livebox jest niebezpieczny. Koles ostatnio opowiadal ze ma u siebie w bloku 8 sieci bez przewodowych (od sasiadow), jedna to jakas zabezpieczona, a 7 to livebox z domyslnym ssid wink.gif.

CYTAT
Zauważcie, że ceny neo różnią się od siebie o ok. 40 pln od "krótszej" wersji, czyli mniej więcej tyle ile kary zapłacisz za każdy miesiąc użytkowania neo jeśli zerwiesz umowę. Czyli jeśli weźmiesz na 3 lata i zerwiesz umowę po 10 miesiącach to i tak wyjdziesz na tym lepiej niż jakbyś miał wziąć na czas nieokreślony. No przynajmniej teoretycznie bo co innego jest płacić przez 10 miesięcy co miesiąc 40 złotych więcej, a co innego wyjąć na raz 400 złotych.

A kto tu mowil o braniu na czas nieokreslony ?
Policz jeszcze raz jaka jest roznica brac na rok, i brac na 3 lata a zrezygnowac po roku.
roni_
CYTAT
A akurat WEP jest taki bezpieczny ze lamie sie w gora kilka godzin

Sorki, moja pomyłka chodziło mi oczywiście o klucz WPA. 128 bitów żeby było jasne. Tłumaczę się tym, że już późno było kiedy to pisałem wink.gif

CYTAT
Policz jeszcze raz jaka jest roznica brac na rok, i brac na 3 lata a zrezygnowac po roku.

Uwzględniając najnowsze promocje wychodzi praktycznie na to samo, a znając polski rynek za rok i tak nie będzie innej alternatywy.
roni_
Doszkoliłem się.
W Liveboxie standardowo podczas instalacji jest wprowadzany 128 bitowy klucz WEP. Dopiero później w konfiguracji można zmienić szyfrowanie na WPA. Niestety nie wiem czy adapter WiFi znajdujący się w zestawie obsługuje to szyfrowanie. Jeśli kogoś to bardzo interesuje mogę się dowiedzieć tongue.gif
To tak kilka słów wyjaśnienia, za pomyłkę serdecznie przepraszam wink.gif
Maryan
Czy ktoś posiada net w tele2 i ma jakieś negatywne/pozytywne doświadczenia?

Bo zastanawiam się nad TP lub tele2.

Pozdrowienia.

BTW. Nadal nie daje mi spokoju długość kabla telefonicznego :/
tomekkkz
CYTAT(Maryan @ 16.07.07 - 12:19) *
Czy ktoś posiada net w tele2 i ma jakieś negatywne/pozytywne doświadczenia?

ja takze dolaczam sie do pytania? i dodajac pytanie o DIALOG, czy ktos ma a jak ma to czy jest zadowolony?
Carlos
CYTAT(Maryan @ 16.07.07 - 12:19) *
BTW. Nadal nie daje mi spokoju długość kabla telefonicznego :/

Z tego co wiem nie ma większego znaczenia. Jak już pisałem miałem grubo ponad 30 metrów (licząc tylko to co wewnątrz domu) i nie było żadnych problemów.

Pozdrowienia.wink.gif
konrad-cj
Ja swoją drogą tele2 serdecznie NIE POLECAM miłem ja przez 4miesiace nie było wcale internetu modem otrzymałem spalony (po miesiacu czekania), ciężko było sie od nich uwolnic przysyłali prezenty ze niby w przeprosiny (dyski wymienne tele2, darmowe minuty), ale abosa musielismy placic.
Gdy pismo o rezygnacje do nich dotarło za kazdym razem mowili ze wszystko działa bo pobrano 1 BAJT.
Gdy otrzymałem pismo o natychmiastowej rezygnacji pomyslalem ze to juz koniec... gdy w siedzibie tele2 mowiono mi (telefonicznie) ze system im sie psuje i zrobia to recznie (i kolejny abos musialem placic).
Gdy udało mi sie zrezygnowac poprosiłem ich o zwrot czesci placonych przezemnie abonamentow ale oni tego nie uczynili, poniewarz wg. nich internet działal bo pobrano 1 bajt...nikt od nich sie u nas nie zjawił.

Po oderwaniu sie od tele2 zamowilem neostrade.
Tydzien po tym otrzymalem SMS od kuriera ze jest w poblizy i dostarcza pakiet startowy neostrady.
3 minuty pozniej otrzymałem telefon czy mi pasuje godzina wczesniejsza bo sa w okolicy.
Instalacja neostrady była latwa i przyjemna.
tylko pojawil sie 1 kruczek myslalem ze to z moim pc cos jest nie tak wiec zrobilem format
okazało sie ze w internecie jest wirys ktory atakuje SVCHOST.EXE i po 60 sek rozłacza internet i wszystkie urzadzenia usb.
po instalacji UAKTUALNIEN ZABEZPIWCZEN WINDOWS wszystko smiga.
najbardziej narazony jest WINDOWS XP (SP1, sP2) NIEZABEZPIECZONY.
polecam wam sciagniecie tych uaktualnien zawsze to jakas dodatkowa obrona.
teraz mam neostrade i jestem zadowolony.

oto lint do tych uaktualnien zabezpieczen. !!! tylko dla SP1 i Sp2!!
uaktualnienie zabezpieczen windows
lokocool
Moim zdaniem nie ma co sie oszukiwac... pomimo tego ze tak nielubimy TPsy to ma ona najlepsza oferte... niestety narazie wszyscy inni operatorzy i tak jada na ich sieci szkieletowej.... a ja mialem swoje przeboje z Dialogiem i tez wrocilem do TP... Zlodzieji jakby nie patrzec... ale dzialajacych
jar3cki
CYTAT(lokocool @ 15.03.08 - 15:15) *
pomimo tego ze tak nielubimy TPsy to ma ona najlepsza oferte

nie do konca bo netia jest jeszcze wink.gif
POSTMAN
CYTAT(lokocool @ 15.03.08 - 15:15) *
Moim zdaniem nie ma co sie oszukiwac... pomimo tego ze tak nielubimy TPsy to ma ona najlepsza oferte... niestety narazie wszyscy inni operatorzy i tak jada na ich sieci szkieletowej.... a ja mialem swoje przeboje z Dialogiem i tez wrocilem do TP... Zlodzieji jakby nie patrzec... ale dzialajacych

A ja napisze tak. Ciężko jest w niektórych przypadkach sie przenieść do innego operatora bo TP robi problemy. Akurat jak był ten boom z nowymi operatorami to problemy stwarzane przez TP i nieprzygotowanie nowych operatorów na takie zainteresowanie zrobiły swoje. Ja czekałem ponad 2 miechy na podłączenie oczywiście problem leżał po stronie TP bo coś tam nie przełączyli na centrali. Pierwsze miechy net od nowego operatora (Multimo) chodził nieźle co do prędkości czasem tylko potrafiło sie samo rozłączyć. Po 3 miesiącach sytuacja sie unormowała i teraz rozłącza się tylko kiedy ja chce.
W TP żeby mieć neo nie można mieć socjalnego abonamentu tylko minimum standardowy co kosztuje 50zł + 76zł za opcje 1MB. W Multimo mam abo socjalny w TP i płace 64 zł za 1MB. Teraz jak przedłużę umowę to zjada mi z abo do 54 zł miesięcznie.
Inni operatorzy jadą na swoich sieciach które rozbudowują a łączą neo przeważnie są wykorzystywane tylko do centrali poza centrala wpada w najbliższym punkcie styku wpada w sieć nowego operatora.
Odkąd pracuję w TP to wziąłbym ja tylko w ostateczności nikomu nie polecam. A w szczególności nie polecam LiveBoxa bo to loteria czy będzie działał dobrze czy sie będzie kaszaniło. Takie wałki jakie odwala TP to głowa mała. Od października w niektórych rejonach były problemy z przeciążeniami. Teraz to jest w tylu miejscach że głowa mała. TP dobrze wie że ich sieć w niektórych rejonach nie wytrzyma takiego obciążenia a ciągle podłącza w tym rejonie nowych klientów. Przeciążenia charakteryzują sie tym że niektórym klientom podłączonym do danej centrali net działa ok reszta może zapomnieć nawet o otworzeniu strony. Bez rozbudowy centrali tego sie nie da przeskoczyć. I teraz największy wałek - rozbudowa. W styczniu terminy były na początki lutego, w lutym na koniec marca, w tym miesiącu planowane rozbudowy na niektórych węzłach są na sierpień. Wyobraźcie se teraz klienta który dzwoni na infolinie i sie dowiaduje że bedzie ok ale w sierpniu, a pewnie w sierpniu sie pojawi data początek 2009 roku.
roni_
CYTAT
Ciężko jest w niektórych przypadkach sie przenieść do innego operatora bo TP robi problemy. Akurat jak był ten boom z nowymi operatorami to problemy stwarzane przez TP i nieprzygotowanie nowych operatorów na takie zainteresowanie zrobiły swoje.

Prawda. Na początku to była po prostu jedna wielka masakra z tym przełączaniem. Ale odkąd zostały nałożone kary na TP (musi odłączyć klienta do 2 tygodni od wpłynięcia wniosku) robią to w ekspresowym tempie. Ostatnio mnożą się sytuacje gdy ktoś przenosi się do innego operatora i co prawda zaznacza we wniosku, że ma być podłączony dopiero np. za 2 tygodnie, ale alternatywni operatorzy przesyłają szybciej wnioski, a później klienci się dziwią, że im Neo nie działa. Żeby było śmieszniej jest to traktowane jako zerwanie umowy przed czasem. I weź tu potem dzwoń wszędzie i wyjaśnij, że to nie twoja wina tylko taka Netia się pośpieszyła xD.
CYTAT
W TP żeby mieć neo nie można mieć socjalnego abonamentu tylko minimum standardowy co kosztuje 50zł + 76zł za opcje 1MB. W Multimo mam abo socjalny w TP i płace 64 zł za 1MB. Teraz jak przedłużę umowę to zjada mi z abo do 54 zł miesięcznie.

Zawsze można wziąść Neo i zawiesić telefon (zdaje się, że 24PLN miesięcznie).
CYTAT
Odkąd pracuję w TP

Witam kolegę po fachu wink.gif
CYTAT
to wziąłbym ja tylko w ostateczności nikomu nie polecam

Tu bym nie był tak drastyczny w osądach. Odkąd tam pracujesz widzisz ją tylko ze złej strony. Nikt przecież nie będzie dzwonił i mówił jak mu tam dobrze w tej TP.
CYTAT
A w szczególności nie polecam LiveBoxa bo to loteria czy będzie działał dobrze czy sie będzie kaszaniło.

Niestety muszę to potwierdzić, LB to jeden z najgorszych routerów na rynku :/
CYTAT
Od października w niektórych rejonach były problemy z przeciążeniami. Teraz to jest w tylu miejscach że głowa mała. TP dobrze wie że ich sieć w niektórych rejonach nie wytrzyma takiego obciążenia a ciągle podłącza w tym rejonie nowych klientów. Przeciążenia charakteryzują sie tym że niektórym klientom podłączonym do danej centrali net działa ok reszta może zapomnieć nawet o otworzeniu strony. Bez rozbudowy centrali tego sie nie da przeskoczyć. I teraz największy wałek - rozbudowa. W styczniu terminy były na początki lutego, w lutym na koniec marca, w tym miesiącu planowane rozbudowy na niektórych węzłach są na sierpień. Wyobraźcie se teraz klienta który dzwoni na infolinie i sie dowiaduje że bedzie ok ale w sierpniu, a pewnie w sierpniu sie pojawi data początek 2009 roku.

W sumie fakt ale... Prawda jest taka, że wszystko zależy gdzie mieszkasz. W mojej okolicy nie ma żadnych problemów z Neo, znam wielu ludzi którzy sobie ją chwalą. Też sporo klientów wbrew pozorom jest zadowolonych.
Najlepiej przed założeniem internetu popytać znajomych jak to u nich wygląda i modlić się, żeby centrala nie była zbyt daleko wink.gif
POSTMAN
Ale o to chodzi żeby mieć stacjonarny telefon działający nie zawieszony. W sumie można też wziąć nakedneo ale i tak drożej wychodzi niż socjalny abonament.
Akurat w mojej okolicy w moim mieście dokładniej działa od jakiegoś czasu spora sieć LAN i neo ma luzy na centrali wiec u mnie luzik. Są też tacy klienci co są zadowoleni i tacy też dzwonią. Żeby być całkiem szczerym to TP ma najwięcej klientów i najwięcej problemów ale mnie wkurza ta zachłanność. Wiedzieć że sieć nie obsłuży tylu klientów na raz i ciągle naganiać tam nowych to dla mnie oszustwo. Ktoś kupuje se neo i dostaje przeciążenia gratis. TP wie o tym i sama nie wyjdzie z propozycją obniżenia abonamentu tylko klient musi sam to zgłosić, tak sprytnie jest skonstruowany regulamin. A rezygnacje to ciężko potem złożyć bo chcą dowalić kary. Paradoksalnie im dłużej już używasz neo i chcesz z niej zrezygnować tym większa kara. Jak ktoś chce se założyć neo to najlepiej mieć jakiś numer kogoś z sąsiadów kto ma neo i zadzwonić na infolinie. Spytać sie czy na tym numerze są jakieś problemy i wtedy sie zastanowić czy brać neo czy coś innego.
pab
W BOK mówiła mi kobieta że bardziej opłacalne jest założyć telefon i od razu zawiesić go. Niby taniej niż ta opłata za NEO + opłata za utrzymanie linii.
Ja w sumie z neo byłem zadowolony, pomijając okres na początku tej usługi kiedy więcej nie działała niż działała.
POSTMAN
CYTAT(pab @ 16.03.08 - 14:12) *
W BOK mówiła mi kobieta że bardziej opłacalne jest założyć telefon i od razu zawiesić go. Niby taniej niż ta opłata za NEO + opłata za utrzymanie linii.
Ja w sumie z neo byłem zadowolony, pomijając okres na początku tej usługi kiedy więcej nie działała niż działała.

Ta ale wtedy telefon ci nie działa. I jak neo padnie to nie masz z czego zadzwonić. Ludzie potem dzwonią z budki nie są przy kompach i ciężko im pomoc w inny sposób niż wypisując zgłoszenie. A z komórki to tylko z Orange za free można zadzwonić.
roni_
Startówka z orange nie jest droga, poza tym jeśli masz neo bez lini zawsze możesz zadzwonić z butki i zażyczyć sobie, żeby ktoś do ciebie oddzwonił np. za 15 minut na twojego koma.

BTW. Nie myslcie sobie tylko, że bronię Tepsy. Sam bym jej nigdy nie wziął tongue.gif. Po prostu stosunek jakości do ceny jest dla mnie nie wystarczający wink.gif
sienio
Zależy gdzie. W dużych miastach NEO potrafi być upierdliwa i najzwyczajniej nie działać. smile.gif U mnie działa jak złoto. Prawie ( ;P ) zawsze trzyma obiecany transfer.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2012 Invision Power Services, Inc.