Próbowałam odtwarzać film na MPlayer, Allplayer, Subedit, VideoLanPlayer i skutek ten sam w przypadku dwóch filmów (Xvid, rmvb): co kilka/naście sekund odtwarzany jest jakby miał 10fps, po czym jest znowu ok. Instalowałam/odinstalowywałam różne wersje wymaganych kodeków ale nic się nie zmieniło.
tomekkkz
18.07.07 - 19:29
a jaka konfiguracja kompa?
i jakie sterwoniki (pakiety sterownikow) dokladnie instalowalas?
Jesli chodzi o RMVB
to
Aby odtworzyc ten format w systemie Windows można użyć:
* programu RealPlayer
* kodeków Real Alternative w połączeniu z dowolnym odtwarzaczem multimediów
albo tez
Musisz poszukać i pobrać sobie Program Realalt
który zawiera kodeki i Playera ..ściągasz plik , instalujesz
resetujesz komputer i cieszysz się filmami w formacie *rmvb
jeśli masz sprzęt słabszy niż 300Mhz i mniej niż 128MB mogą zdażyć
się kłopoty z odtwarzaniem.
A xvidy to powinien kazdy otwierac-chyba,ze cos z tym filmem nie tak
A co na to GSpod?
Więc konfigracja komputera to Barton2500, 2Gb RAM. Kodeki zainstalowane to Xvid 1.1.2, RealAlternative 1.52, QuickTime alternative 1.81, AC3 1.45. Domyślny player dla rmvb/mov to MPlayer Classic, a xvid/divx subedit, vlan player. Kodeki zainstalowałam dokładnie takie jakie są wymagane (Gspot).
Jak dla mnie za duzo tego dalas i moze dlatego tak sie dzieje, byc moze kodeki sie gryza...wiec odinstaluj wszystkie i wgraj najnowszego ffdshow...powinno pomoc
Albo nie tyle, że za dużo samych kodeków, co za dużo zmian w kodekach i teraz masz taki bajzel (m.in. w rejestrze), że możesz sobie z nim nie poradzić bez reinstalacji systemu.
A może jakiś syfek w samym systemie? Log z hijacka w odpowiednim temacie :>
tomekkkz
19.07.07 - 23:22
CYTAT(_sonia_ @ 19.07.07 - 09:16)

Więc konfigracja komputera to Barton2500, 2Gb RAM. Kodeki zainstalowane to Xvid 1.1.2, RealAlternative 1.52, QuickTime alternative 1.81, AC3 1.45. Domyślny player dla rmvb/mov to MPlayer Classic, a xvid/divx subedit, vlan player. Kodeki zainstalowałam dokładnie takie jakie są wymagane (Gspot).
ja mysle bys wywalila aktualne kodeki i zainstalowala jakis codec pack np. klcodec325f
Rzeznik_2236
20.07.07 - 12:34
A czemu akurat ten...?
EDIT lokocool: Wszytkie kolejne posty tego typu leca w kosmos.
CYTAT(Rzeznik_2236 @ 20.07.07 - 13:34)

A czemu akurat ten...?
Bo ten akurat sie u niego sprawdza,u mnie sprawdzaja sie pojedyncze ,u innych jeszcze inne .Teraz juz wiesz? czy dalej bedziesz pisac.
tomekkkz
20.07.07 - 15:07
no dokładnie, dla każdego coś odpowiedniego. poeksperymentuj z kodekami nieco i napewno znajdziesz coś odpowiedniego!
Rzeznik_2236
20.07.07 - 15:49
CYTAT(Rzeznik_2236 @ 20.07.07 - 13:34)

EDIT lokocool: Wszytkie kolejne posty tego typu leca w kosmos.
Tzn. jakiego typu?
CYTAT(Luca @ 20.07.07 - 16:05)

Bo ten akurat sie u niego sprawdza,u mnie sprawdzaja sie pojedyncze ,u innych jeszcze inne .Teraz juz wiesz? czy dalej bedziesz pisac.
Bzdura. Platforma IBM PC opiera się na pewnych założeniach kompatybilności - podział, jaki proponujesz, jest zatem z tym warunkiem sprzeczny. Istnieją pakiety lepsze i gorsze, różnie przekładające się na wydajność czy jakość obrazu, sposób przetwarzania - stąd pytam, dlaczego właśnie ta rekomendacja? Może dowiem się czegoś nowego?
CYTAT(tomekkkz @ 20.07.07 - 16:07)

no dokładnie, dla każdego coś odpowiedniego. poeksperymentuj z kodekami nieco i napewno znajdziesz coś odpowiedniego!
Kodowanie czy dekodowanie filmów to proces matematyczny, binarny. Niemożliwe zatem jest, aby dwa komputery pracujące w tej samej architekturze i charakteryzujące się podobną wydajnością ten sam proces wykonywały w różny sposób. Przy założeniu, że wszyscy korzystamy z IBM-PC, teoria, którą głosisz, to oczywista bzdura.
lokocool
20.07.07 - 16:00
Napisze to raz i po raz ostatni --> Wszytkie posty nie wnoszace nic do tematu, lub zakwalifikowane przez moda jako offtopic lub spam leca do kosza.
Koniec!
tomekkkz
20.07.07 - 16:08
CYTAT(tomekkkz @ 20.07.07 - 16:07)

Kodowanie czy dekodowanie filmów to proces matematyczny, binarny. Niemożliwe zatem jest, aby dwa komputery pracujące w tej samej architekturze i charakteryzujące się podobną wydajnością ten sam proces wykonywały w różny sposób. Przy założeniu, że wszyscy korzystamy z IBM-PC, teoria, którą głosisz, to oczywista bzdura.
nie głoszę teorii tylko zamiast strzelać z głowy regułkami napisałbyś po prostu jak pomóc owej osobie a nie przekomarzał się !
i skoro jesteś taki doświadczony to powinieneś wiedzieć, że bywają przypadki, że komputery o podobnej wydajności nie są "sobie równe".
a mianowicie nie raz już miałem po instalacji kodeków na komputerach zbliżonych do siebie konfiguracją różne problemy!
ale nie zamierzam się wdawać w dyskusje tylko pomóc.
Rzeznik_2236
20.07.07 - 16:12
CYTAT(lokocool @ 20.07.07 - 17:00)

Napisze to raz i po raz ostatni --> Wszytkie posty nie wnoszace nic do tematu, lub zakwalifikowane przez moda jako offtopic lub spam leca do kosza.
Bezczelne kłamstwo. Oczywiście wszystkie posty mojego autorstwa (oraz kolegów: tomekkkz i Luca) tu zamieszczone bezpośrednio odnoszą się do tematu - choćby, może przede wszystkim z tego względu, że zmierzają do znalezienia najlepszego rozwiązania. Mniemam, że również tu, jak na każdym szanującym się forum dyskusyjnym istnieje jakaś hierarchizacja władzy, gdyby była potrzeba, nie omieszkam z takiej możliwości odwołania się skorzystać...
CYTAT(tomekkkz @ 20.07.07 - 17:08)

skoro jesteś taki doświadczony to powinieneś wiedzieć, że bywają przypadki, że komputery o podobnej wydajności nie są "sobie równe".
a mianowicie nie raz już miałem po instalacji kodeków na komputerach zbliżonych do siebie konfiguracją różne problemy!
Jeszcze raz powtarzam, że takie zależności to prędzej efekt placebo czy też (chorobliwych?) urojeń niźli logiki matematycznej. Jeżeli nadal upierasz się przy swojej teorii, jakoby zależności pracy algorymtów od sprzętu, rozwiń to w sposób zrozumiały, aby jakakolwiek polemika była możliwa.
CYTAT(tomekkkz @ 20.07.07 - 17:08)

ale nie zamierzam się wdawać w dyskusje tylko pomóc.
A czemu mielibyśmy tu nie szukać najlepszego rozwiązania dla tego typu sytuacji w ogóle? Ludzie powszechnie korzystają z wyszukiwarek, taka dyskusja raz odbyta może się przydać w przyszłości.
CYTAT(Rzeznik_2236 @ 20.07.07 - 17:12)

Jeszcze raz powtarzam, że takie zależności to prędzej efekt placebo czy też (chorobliwych?) urojeń niźli logiki matematycznej. Jeżeli nadal upierasz się przy swojej teorii, jakoby zależności pracy algorymtów od sprzętu, rozwiń to w sposób zrozumiały, aby jakakolwiek polemika była możliwa.
Prosta zaleznosc pracy algorytmow od sprzetu: Optymalizacje kompilatora, nie wspominajac juz o celowych optymalizacjach na konkretna platforme. Niby ten sam algorytm, ale implementacja go juz pozostawia spore do popisu.
Pozatym nie wszystkie komputery sa takie same (nawet takie same procesory moga roznie dzialac), nie mowiac juz o roznicach w samym systemie operacyjnym (rozne programy zainstalowane, rozne sterowniki do roznych urzadzen). Tak wiec logika matematyczna w odniesieniu do komputerow jest piekna, ale czesto ma niewiele wspolnego z praktyka.
A teraz zeby nie bylo offtopica
Zainstaluj MPlayera (najlepiej linuksowego), jak nie pomoze to moze plik jest uszkodzony ?
Rzeznik_2236
21.07.07 - 13:01
Ale nikt tu nie wspomniał o takiej optymalizacji. Większość pakietów dostępnych jest w różnych wersjach systemowych, dedykowanych dla 32 czy 64 bitów, nie wspominając już o instrukcjach SSE czy 3DNow!. Nie tego tyczy się dyskusja. tomekkkz wysuwa tezę, jakoby ten sam algorytm dawał na różnych platformach różne wyniki , ot, w jakości obrazu. A to jest niewykonalne! Wydajność tak (kwestia wspomnianej już optymalizacji), obraz nie!!!
Co do meritum problemu... VLC (a znajduje się na liście początkowej) nie korzysta z systemowych kodeków, więc ten wątek w ogóle bym wykluczył.
CYTAT(Rzeznik_2236 @ 21.07.07 - 14:01)

Ale nikt tu nie wspomniał o takiej optymalizacji. Większość pakietów dostępnych jest w różnych wersjach systemowych, dedykowanych dla 32 czy 64 bitów, nie wspominając już o instrukcjach SSE czy 3DNow!. Nie tego tyczy się dyskusja. tomekkkz wysuwa tezę, jakoby ten sam algorytm dawał na różnych platformach różne wyniki , ot, w jakości obrazu. A to jest niewykonalne! Wydajność tak (kwestia wspomnianej już optymalizacji), obraz nie!!!
Algorytm musi dawac te same wyniki, ale to nie z algorytmu korzystasz tylko z jego implementacji, a ta sama implementacja moze sie roznie zachowywac na roznych platformach i wyniki moga byc inne. Nie mowiac juz o tym ze rozne divx to nei jest algorytm a jedynie format danych, do ktorego rozkodowania mozna uzywac roznych algorytmow ktore robia to samo (np liczacych tansformaty), jedne zrobia to lepiej (dokladniej) , inne gorzej.
pozatym pokaz mi miejsce w ktorym @tomekkkz wysuwa teze dotyczaca jakosci obrazu ?
Rzeznik_2236
21.07.07 - 16:42
Po pierwsze... zazwyczaj nie kompiluje się kodeka specjalnie na potrzeby danego pakietu np. polecany tu K-Lie korzysta z referencyjnych ffdshow, więc takie dywagacje raczej sensu nie mają. Jeśli mowa o wersji (nie optymalizacji pod platformę) to nie ma takiej możliwości, aby celem uzyskania potencjalnie najlepszych efektów należało stosować dwie różne na podobnych komputerach - nie, bo nie ma logicznego czy matematycznego uzasadnienia. Basta.
Szybkość implementacji algorytmu to jedno, wynik to drugie.
I to są farmazony...

CYTAT(Rzeznik_2236 @ 21.07.07 - 17:42)

Po pierwsze... zazwyczaj nie kompiluje się kodeka specjalnie na potrzeby danego pakietu np. polecany tu K-Lie korzysta z referencyjnych ffdshow, więc takie dywagacje raczej sensu nie mają.
Zakladajac jeszcze ze wszystkie pakiety korzystaja z tej samej wersji ffdshow (i innych kodekow tez, bo inaczej nie mozna ich bezposrednio porownywac), moze masz racje (pisze moze, bo do tej pory pamietam ze jak sciagalem jakis kodek (chyba xvid) to bylo dostepnych kilka roznych kompilacji, robionych przez rozne osoby, wiec nie jestem przekonany czy zawsze wszystkie kodeki sa w referencyjnych wersjach).

Jeśli mowa o wersji (nie optymalizacji pod platformę) to nie ma takiej możliwości, aby celem uzyskania potencjalnie najlepszych efektów należało stosować dwie różne na podobnych komputerach - nie, bo nie ma logicznego czy matematycznego uzasadnienia. Basta.
Co znaczy podobny komputer ? Sprzet ? Sterowniki windowsa ? Program uzyty do otwarzania ? Inne zainstalowane kodeki ? Testowane oczywiscie na tym samym pliku z filmem ?
To ze u jednych sprawdza sie jedno a u innych cos innego jest wlasnie wypadkowa tych wszystkich czynnikow.

Szybkość implementacji algorytmu to jedno, wynik to drugie.
I widze ze ty dalej nie jestes w stanie zrozumiec roznicy miedzy algorytmem, a implementacja. Znasz moze pojecie numerycznej poprawnosci ? W idealnym swieci (algorytmu) operacje na liczbach zmienno przecinkowych sa wykonywane z nieskonczona precyzja. Komputery jednak nie sa takie idealne i maja skonczona precyzje. Tak wiec wynik tego samego algorytmu zalezy od implementacji (ktora zrobi to samo wolniej ale dokladniej (z mniejszym bledem), albo szybciej ale mniej dokladnie (z wiekszym bledem). A algorytmy kompresji stratnej w duzej mierze opieraja sie na obliczeniach zmienno przecinkowych.

I to są farmazony...

Ale napisales ze to @tomekkkz wysnuwa takie tezy, a teraz cytujesz @Luca. Pozatym z moich, skromnych to fakt, doswiadczen wynika ze takie mega packi ktore inni polecaja u mnie sie slabo sprawdzaly, wiec dla mnie to nie jest farmazon.
Rzeznik_2236
23.07.07 - 13:13
Abstrachując na początku od meritum, "podobny komputer" w rozumieniu mojej wypowiedzi wyżej to ta sama architektura procesora, i co jest naturalną konsekwencją - z wyłączeniem wszelkich innych wymienionych przez Ciebie "czynników". Dwa, dywagacje o skończonej precyzji systemu zmiennoprzecinkowego w odniesieniu do decyzji o stosowaniu pakietu bądź też kodeków "pojedynczych" to oczywisty absurd, którego komentować nie mam zamiaru.
Spróbuj wyciągnąć zrzut ekranu z tej samej klatki pliku z filmem na kilku różnych komputerach, używając ustalonej wcześniej wersji VLC (nie korzysta z directshow), na następnie porównać piksel po pikselu w Photoshopie. Gdyby wyszły jakieś różnice, zgłoś się czym prędzej na forum doom9.org, mielibyśmy chłopie małą rewolucję...
CYTAT(Rzeznik_2236 @ 23.07.07 - 14:13)

Abstrachując na początku od meritum, "podobny komputer" w rozumieniu mojej wypowiedzi wyżej to ta sama architektura procesora, i co jest naturalną konsekwencją - z wyłączeniem wszelkich innych wymienionych przez Ciebie "czynników".
Czyli podobny komputer to jedynie ta sama architektura ? z tego wynika ze wg ciebie wystarczy 1 uniwersalny zestaw kodekow, ktory bedzie dzialac u wszystkich idealnie ?

Dwa, dywagacje o skończonej precyzji systemu zmiennoprzecinkowego w odniesieniu do decyzji o stosowaniu pakietu bądź też kodeków "pojedynczych" to oczywisty absurd, którego komentować nie mam zamiaru.
To byl przyklad ktory mial pokazac roznice miedzy algorytmem a jego implementacja i faktem jak absurdalne jest twierdzenie ze skoro algorytm zawsze powinien dawac ten sam wynik to implementacja tez.

Spróbuj wyciągnąć zrzut ekranu z tej samej klatki pliku z filmem na kilku różnych komputerach, używając ustalonej wcześniej wersji VLC (nie korzysta z directshow), na następnie porównać piksel po pikselu w Photoshopie. Gdyby wyszły jakieś różnice, zgłoś się czym prędzej na forum doom9.org, mielibyśmy chłopie małą rewolucję...
A teraz to juz wogle niekonsekwencja w gloszonych pogladach. Najpierw mowisz ze implementacja jest nieistotna (bo algorytm jest ten sam), a teraz nagle musi byc ustalona wersja VLC.
Rzeznik_2236
23.07.07 - 19:24
Ad. 1: Właściwie tak, do uzyskania najlepszych efektów, nie optymalizacji prędkości działania. Patrz: forum.doom9.org.
Ad. 2: Podtrzymuję to, co napisałem wcześniej.
Ad. 3: Różne wersje VLC korzystają (lub też mniemam, że mogą korzystać, jak ffdshow) z dodatkowego przetwarzania, zresztą, nigdzie nie napisałem, że jest inaczej. Mowa o architekturze, tj. sprzęt, jeśli potrafi program uruchomić poprawnie, zawsze da ten sam wynik. Możesz to łatwo sprawdzić w podany sposób.
Widzę, że łyknąłeś trochę wiedzy o programowaniu i uważasz się za boga, zarazem podważając cały dorobek działalności ludzi zajmujących się kodowaniem. To forum to nie miejsce na takie dyskusje, zajrzyj na wspomniany wcześniej doom9 bądź też avsforum, zwłaszcza, jeżeli snute tu rewolucyjne teorie chciałbyś kiedyś upowszechnić i otworzyć ludziom oczy...
CYTAT
Ad. 1: Właściwie tak, do uzyskania najlepszych efektów, nie optymalizacji prędkości działania. Patrz: forum.doom9.org.
A co mi po idealnym obrazie ktory skacze ? Albo ma problemy synchronizacji z dzwiekiem ? Teza od ktorej wyszlismy dotyczy tego co sie u ludzi sprawdza calosciowo. Tak zeby dzialalo a nie teoretycznie dawalo "najlepsza jakosc" obrazu. I teza ze u jednych sie sprawdza jedno a u innych cos innego dotyczy wlasnie tego calosciowego spojrzenia na sprawe.
CYTAT
Ad. 2: Podtrzymuję to, co napisałem wcześniej.
Ja tez.
CYTAT
Ad. 3: Różne wersje VLC korzystają (lub też mniemam, że mogą korzystać, jak ffdshow) z dodatkowego przetwarzania, zresztą, nigdzie nie napisałem, że jest inaczej. Mowa o architekturze, tj. sprzęt, jeśli potrafi program uruchomić poprawnie, zawsze da ten sam wynik. Możesz to łatwo sprawdzić w podany sposób.
Jak sam teraz napisales Program (konkretna implementacja), nie algortytm.
CYTAT
Widzę, że łyknąłeś trochę wiedzy o programowaniu i uważasz się za boga, zarazem podważając cały dorobek działalności ludzi zajmujących się kodowaniem. To forum to nie miejsce na takie dyskusje, zajrzyj na wspomniany wcześniej doom9 bądź też avsforum, zwłaszcza, jeżeli snute tu rewolucyjne teorie chciałbyś kiedyś upowszechnić i otworzyć ludziom oczy...
Za boga to nie

mialem duzo teorii na studiach i doskonale wiem ze algorytm to nie program. A teoria jest piekna, ale czasem odstaje od praktyki. Czy to jakies wielkie podwazenie powszechnej wiedzy ? Watpie. Kazdy programista jest (powinien byc) tego swiadomy.
Auxiliaris
23.07.07 - 22:25
Omijając teoretyzowanie kolegi
Rzeznik_2236 i wciągniętego w dyskusję kolegi
Xahil. Zadam kilka pytań związanych moim zdaniem z tematem

1. Z jakiego nośnika odtwarzane są te filmy, z prtycji systemowej, z nośnika CD/DVD-Rom, z innego nośnika, lub z osobnej partycji?
2. Jakie procesy uruchomione są w tle (możliwe za wiele, lub takie, które zbytnio obciążają CPU (wirus, trojan))?
3. Czy dzieje/działo się tak zawsze, czy od pewnego czasu, wcześniej było OK?
Odpowiedź na powyższe pytania może pomóc w dalszej analizie problemu
1. Filmy odtwarzane są z twardego dysku
2. Sygate, Nod32, NetLimiter, narzędziowe nvidia...to wszystko.
3. Poprostu zdarza się raz na jakiś czas. Filmy które tak miały ostatnio to: Seraphim Falls, Ryś, The number 23. Są to wersje mp4, x264, rmvb więc sama zauważyłam, że rzeczą powtarzalną w tym wszystkim jest słaba jakość filmu/duża kompresja. Przestje są nie do zniesienia w WMP, Subedit, mniej MPClassic a w VLC prawie niedostrzegalne....ale jednak.
Jesli chcesz poeksperymentowac to pobierz
Kliknij, aby zobaczyć załącznikAlbo pogogluj za Dziobas rar player-dziala podobnie jak VLC tylko jeszcze Rary czyta-dobry na torenty.
Metoda drag-drop tak jak w Nero po otworzeniu folderu z filmami przesun film na ekran playera.Zobacz czy sie tnie.Jesli nadal sie zacina to odinstaluj wszystkie codecki i po restarcie instalnij sobie pelna wersje AviRecomp-czasem sie przydaje.To co ma w pakiecie niech Ci zainstaluje.Dodal bym tylko dekoder X264.Wtedy na dowolnym plajerze powinno normalnie chodzic.Jesli nadal sa zatrzymana to napewno przyda sie log w odpowiednim dziale.Wiecej pomyslow nie mam.Czy to cos ma wspolnego z teoria to nie wiem bo na niej sie nie znam.
RzezniK odpusc sobie bo praktyke to na uniwerku,w zyciu niestety te twoje algorytmy i srytmy majA sie nijak do rzeczywistosci
Kazdy zauwazyl zes w temacie mocny i styknie

basta!
Auxiliaris
24.07.07 - 21:14
@_sonia_
Weź i wrzuć może log z Hijacka, Jeśli nie masz pojęcia jak to zrobić to zerknij
TUTAJ pkt.4
Mam jakieś dziwne przeczucie, że jednak coś hamuje CPU w twoim systemie, nie koniecznie musi to być coś złośliwego
Wstrzymałam się z tym hijack'iem bo przyszedł mi do głowy pomysł inspirowany Waszymi dyskusjami.
Sprawdziłam na innych komputerach, i filmy tak samo skaczą.
Panowie, mam problem z odtwarzaniem filmów na laptopie z systemem operacyjnym oryginalnym Vista 32-bitowym, pamięć 2gb ramu i kartą graficzną RadeonX2300. Pobrałem kodeki divx zarówno K-lite jak i ffdshow instalowane albo jedne, albo drugie. Próbowałem odpalić film za pomocą Sub-edit Playera, AllPlayera i V-playera i niestety z ogladania nic nie wychodzi. Jedyna możliwość to odtwarzanie filmów w Windows Media Playerze, ale ten program chyba uniemożliwa załadowanie napisów (oglądam filmy wyłącznie z napisami), przynajmniej takiej opcji w WMD nie zauważyłem.
Pytanie, czy jest jakiś programik, który wskaże, ktore kodeki są potrzebne, aby móc odtworzyć film na moim laptopie? Albo czy ktoś może poradzić coś w tej sprawie?
Ciekawostka, te same kodeki mam zainstalowane na stacjonarnym komputerze, gdzie te same filmy bez problemu mogę oglądać, aczkolwiek system na stacjonarnym to XP SP3.
A może problem nie leży w kodekach tylko w sterownikach do karty graficznej? Spróbuj ściągnąć VideoLAN - on ma swoje kodeki - zobaczysz, czy pójdzie. Jak nie to jest duża szansa, że problem leży gdzieindziej np. j.w.
I nie wiem co rozumiesz, ze próbowałeś i tego i tego - bo jeśli to było próbowanie i odinstalowanie i instalowanie następnego itd to system się raczej w tym pogubił i bez jego czyszczenia (głównie rejestr) lub w ekstremalnym przypadku reinstalacji może być ciężko coś z tym zrobić...
Do czyszczenia można użyc stosunkowo prostego CCleaner-a - oprócz rejestru ma możliwość pousuwania trochę pierdół z dysku (temp i inne). Żeby sobie za dużo nie usunąć polecam przyjrzeć się na początek liście programów po lewej co tam jest pozaznaczane :]
Po pobraniu Videolan, jak zasugerowałeś, owszem, film odtworzę, również załadują napisy, więc oglądać mogę. Jednak próba odtworzenia tegoż filmu np w SubEdit Playerze kończy się porażką. Podobnie przy Vplayerze, czy Allplayerze. Wiec raczej ze sterownikami karty graficznej jest wszystko ok.
Przed instalowaniem VLC skorzystałem CCleaner-a jak napisałeś dla wyczyszczenia rejestru, jednak wcześniej nigdy nie instalowałem kodeków bez wcześniejszego odinstalowania poprzednich kodeków.
No właśnie mnie nie chodziło o instalowanie jednego na drugie, tylko mieszanie jednego z drugim, albo jednego po drugim

Ja zawsze instaluje ffdshow i ewentualnie xvid od koepi (choc to jest średnio potrzebne jeśli ktoś nie koduje :] ) i w sumie tyle - wszystko zawsze działało. Nie mówię tu o .mkv albo innych nowszych wynalazkach - ale takie standardowe xvidy działają mi wszystkie.
Pozostaje pytanie - jaką wersję ffdshow instalujesz i jaką wersję subedita? I czy po instalacji ffdshow robisz restart kompa (co może być wymagane). Wypróbuj może jeszcze Media Player Classic (Media Playeg HomeCinema nie polecam, bo on zadziała podobnie jak VideoLan). Tu jednak pozosyaje problem napisów...
Jeszcze mi się jedna rzecz kołacze po głowie - może w ustawieniach ffdshow musisz dodać do aplikacji korzystających z niego .exe subedita (chociaż on sam się powinien spytać, czy ma używać czy nie)? No chyba, że używasz jakiejś starej wersji, która się nie pyta (nie ma takiej opcji) to nie wiem...
Co do FFdshowa to zaisntalowałem najnowszą wersję jaką znalazłem na dobreprogramy, nie sądze, aby był tu jakiś problem, bo jak zaznaczyłem na stacjonarnym mam praktycznie to samo zainstalowane co na laptopie, a służące oglądaniu filmów. Tam działa, tu nie. SubEdite też najnowszego pobrałem.
Bardziej się skłaniam, że wina leży po stronie Windowsa lub jak wspomniałem braku jakiegoś kodeka, który jest potrzebny, aby system Vista do spółki np z Vplayerem sobie poradził z odtworzeniem filmu. Na XPeku nie mam takiego problemu tam śmiga wszystko cacy, a na lapie tylko w vlc lub wmp.
Grunt, że na vlc da się oglądać, czyli jest ok. W sumie to nie preferuję konkretnego porgamu do odtwarzania filmów, aby oglądać film, aczkolwiek zagadką pozostaje fakt, że allplayer nie potrafi odtworzyć filmu.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.