TrollJack
22.07.07 - 10:36
Witam,
Do tej pory miałem w domu dostęp do netu drogą radiową. Jednak przyszedł już czas pożegnać się z tego rodzaju dostępem i przeniesienie się na dostęp do netu za pomoca Netii.
W domu mam dwa notebooki. Mój, nowszy z obsługą WiFi oraz żony starego Compaq bez wifi. Chciałbym zakupić modem/router tak abym mógł podłączyć oba notebooki do netu. Żony miała by być podłączony za pomocą kabla (siecowy, USB - niewiem), a swojego laptopa chciałbym skonfigurawać tak aby korzytał z sieciówki WiFi i miał dostęp do netu z niego w całym mieszkaniu. Wiem że łącze można podzieić bez routera ale wówczas drugi komp. ma dostęp do netu tylko wowczas jak pierwszy będzie cały czas online.
W związku z tym:
Pyt. 1 Jaki router/modem najlepiej kupić aby jeden laptop używał sieciówki WiFi a drugi kabelka
Pyt. 2 Czy jak w moim laptopie będę miał połączenie dorgą radiową z routerem to czy mułek będzie działał normlanie??
P.S. linie telefoniczną będe miał z neti zwyklą nie cyfrową
Dzięki z góry za pomoc...
Pozdrawiam,
lucjanos
22.07.07 - 11:13
Tutaj możesz zakupić w zasadzie cokolwiek. Ograniczony w zasadzie będziesz tylko zasobnością portfela. Musisz zakupić ROUTER ADSL WIFI. Stawiałem już wiele takich sprzętów i całkiem fajnie działa np. sprzęt Linksysa czy Pentagrama. D-Linka w sumie odradzam, bo ani to fajne i często nie działa tak jak powinno. Z czystym sumieniem mogę Ci polecić router adsl wifi Pentagram Cerberus za około 300 złotych. Jeśli chodzi o mułka drogą radiową, to tutaj zasada jest taka sama jak przy lanie, czyli musisz laptopowi przypisać stałe IP a Virtualnym Serwerze udostępnić porty mułka dla tego IP, i będzie hulać aż miło.
A może byś się zainteresował do tego drugiego laptopa czymś takim (albo może czymś lepszym ale o podobnym działaniu):
http://www.netgear.com/Products/Adapters/G...ters/WG111.aspxJak dla żonki i do laptopa to praktyczniejsze niż kabel.
A co do pracy mułka na WiFi. Na takim właśnie adapterze zwykły komp mojej dziewczyny jest podłączony do routera (też NetGear). Między routerem a tym adapterem WiFi jest jedna ściana, meble - tak, ze się na wzajem nie widzą. W linii prostej to będzie 10 metrów. Zasięg jest na mniej więcej połowę. Całość podłączona pod Chello 2mbit/256kbit. Przy wysyłaniu ustawionym na 16 przy niektórych plikach DL leci sobie 200 kilo. Nie rozłącza nic wtedy. Ogólnie chodzi poprawnie.
Tu mamy do czynienia z kompem stojącym w jednym miejscu. Nie wiem jak się takie coś sprawuje jak komp jest przemieszczany. To Ci albo ktoś inny poradzi albo będziesz musiał sprawdzić

lucjanos
22.07.07 - 11:54
Właśnie Roof doradził to o czym ja zapomniałem.

Generalnie jeśli lapki będą przemieszczane to tylko wifi ma sens. Natomiast jeśli kompek zony bedzie sprzetem stacjonarnym, to kabelek. Generalnie połączenia kablowe są skuteczniejsze i nie ma z nimi w zasadzie problemów (oczywiście prócz braku mobilności
TrollJack
22.07.07 - 12:16
@lucjanos, @rooff - bardzo Wam dziękuje za szybką i konkretną odpowiedź, w takim razie coś z Linksysa bądź pentagrama wybiorę, dla żony ten dodatek też może byc ok i chyba się skuszę.
Mam tylko nadzieję że, że nie będę miał problemów ze skonfiurowaniem wszystkiego ale to dopiero za ok 2tyg gdyż w PN składam zamówinienie do Netii, w sumie ciekawe jak długo będę czekał.
Pozdrawiam i bardzo dziękuje,
TrollJack
TrollJack
23.07.07 - 20:39
Hey,
Nie chciałem zakładać nowego tematu więc kolejną prośbę o pomoc tym razem już w wyborze konkretnego routera zadam właśnie tutaj:
Wydaje mi się (sugerując się ilością i jakością opini jakie w necie zanalazłem), że mój wybór routera/modemu zacieśnił się do dwóch niżej wymienionych:
1.
Linksys Wireless-G Router ADSL WAG200G2.
Pentagram Cerberus ADSL 2 Wi-Fi 802.11g PlusMoże ktoś z Was miał do czynienianie z którymś z powyższych urządzeń i pomożecie mi wybrać to, które pozwoli na łączu z netii NET24 dobrze pracować na dwóch latopach oraz efektownie paś mułka

a także od czasu do czasu zagrać w coś przez neta.....
Pozdrawiam,
lucjanos
23.07.07 - 22:08
Hm..., wiecej stawiałem Pentagramów, bo tańsze i gwarancja na 5 lat. Linksysy grzeją za to niemiłosiernie.

W sumie zaoszczędzisz trochę kaski i weź Pentagrama a za róznice w cenie masz już praktycznie kartę sieciową wifi na usb.

Jeśli chodzi o łącza netii, to na obydwu pójdzie bez problemu. Analogowe linie TP i Netii to tzw Annex A, natomiast cyfrowe czyli ISDN to Annex B
Hm... ja sobie sprawiłam Pentagrama Cerberus... dokładnego modelu nie podam... ale działa bez zarzutu.
Jeden komp jest wpięty kabelkiem a drugi hula na wifi. Gierki działają bez zarzutu.
TrollJack
26.07.07 - 11:45
Dzięki wielki w takim razie chyba się skuszę na Cerberusa,
Pozdrawiam,
misjek_g
01.08.07 - 11:17
Mam takie pytanie bo też się zastanawiam nad zmianą internetu i cerberusem po tym co piszecie. Czym się różni wersja lite od plusa ? Bo opisy są podobne
Internet bym musiał podzielić na 2 lub 3 komputery tylko boję się że jak ktoś odpali P2P to nic się nie bęzie dało zrobić na drugim komputerze , a te routery chyba umożliwiają lekką kontrolę
czym się różni wersja plus od lite ?
lucjanos
01.08.07 - 20:50
Z tego co pamiętam wersja Lite jest zubożona o takie cuś:

- nie ma RIPa ( wtajemniczeni wiedza o co chodzi)
- nie ma ulatwien konfiguracyjnych
- nie ma blokowania stron po nazwach
- bardzo uproszczony firewall, czyli enabled albo disabled
To ja sie podepne.
Mam DSLa z Dialogu + modem Calisto podlaczonu z komputerem karta sieciowa. Teraz musze zbudowac siec dla 2 komputerow i laptopa. Jeden komputer bedzie podlaczony kablem, 2 komputer i laptop bezprzewodowo.
Problem w tym, ze router musi obslugiwac aneks B a najlepiej oba. Jaki i co wybrac?
Jeśli chcesz wykorzystać modem, który już masz, to nie potrzebujesz routera z modemem. Wtedy wybór masz spory. Może któryś z serii WRT54.. Linksysa?
CYTAT(gulon @ 28.08.07 - 16:16)

Jeśli chcesz wykorzystać modem, który już masz, to nie potrzebujesz routera z modemem. Wtedy wybór masz spory. Może któryś z serii WRT54.. Linksysa?
Wtedy podlaczam Linksysa pod modem, ktory mam obecnie i wszystko smiga bez przeszkod?
Ten bedzie dobry?
Linksys WRT54G
Tak, powinno śmigać.
Jeśli nie chcesz się bawić w alternatywny firmware, to może być ten G (teraz w sklepach jest wersja 7 a firmware tomato jest do 4) lub trochę droższy GS (tu podobnie - tomato obsługuje do v4, a w sklepach jest v6). Jeśli chcesz, to weź GL, ma więcej pamięci niż te nowe g i gs i będziesz mógł wgrać firmware tomato, który daje podobno większą funkcjonalność (
więcej info tutaj) Podobno, bo ja tego nie robiłem i nie testowałem

...
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.