Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Podaj pan numer!
Osłomania > IT, Multimedia, Home Entertainment, Komunikacja > Telefony, Palmy, Komórki
Knebel
Nietypowa sprawa.
Wystawiłem na allegro telefon - Nokia 8600 i potem otrzymałem takiegi maila:

Witam ! Mam nie typowe pytanie prosiłbym o podanie nr z naklejki w telefonie z pod bateri jest tam napis CODE i po nim ciąg cyfr ,jeśli to nie sprawi kłopotu to bardzo bym prosił o podanie.Dziękuję i Pozdrawiam.

Na moje pytanie, po co mu ten numer, uzyskałem odpowiedź:

Wiem że wydaje się to Panu dziwne ale dzięki temu że ma Pan Nokie z Ery to przy pomocy paru programów i tym cyfrom będę mógł zmienić w swojej Nokii bo posiadam taką samą tylko z Anglii język menu na polski.

Nie zamierzam dać mu tego numeru, ale ciekawy jestem czy rzeczywiście do takiego celu można go wykorzystać, czy może do jakiś mniej uczciwych zamiarów??? mysli.gif
tomekkkz
a to nie po tym można sprawdzić czy telefonik kradziony? smile.gif (nie znam się zbytnio tak tylko pytam!)
Knebel
CYTAT(tomekkkz @ 08.08.07 - 22:21) *
a to nie po tym można sprawdzić czy telefonik kradziony? smile.gif (nie znam się zbytnio tak tylko pytam!)

No pewnie tak, ale co ma numer z językiem menu w telefonie dry.gif , moim zdaniem to nic...

Przed chwilą otrzymałem kolejnego maila, jakiś zniecierpliwiony ten gość:

"...jest Pan tak zawistny jak wszyscy w tym kraju." On nie ma a ja mam i mu nie dam"..." wariat3.gif
tomekkkz
CYTAT(Knebel @ 08.08.07 - 22:46) *
No pewnie tak, ale co ma numer z językiem menu w telefonie dry.gif , moim zdaniem to nic...

no dokładnie tak! bardziej jakby Cię spytał o wersje softu, to bym bardziej zrozumiał biggrin.gif

Przed chwilą otrzymałem kolejnego maila, jakiś zniecierpliwiony ten gość:

CYTAT
"...jest Pan tak zawistny jak wszyscy w tym kraju." On nie ma a ja mam i mu nie dam"..." wariat3.gif

he chyba strasznie się napalił na ten numer. Ale żeby z takim tekstem od razu? po co? tongue.gif
no ale sprzedając rzeczy przez aukcje internetowe juz różne także dziwne maile dostawałem, że czasami nie mogłem pojąć ludzkiej głupoty biggrin.gif
ToPeRz
A wyslij mu jakis zupelnie inny nr niech chlopak sie cieszy ze zrobil cie w wala tongue.gif Nie wydaje mi sie aby nr aparatu mial mozliwosc zmiany czegokolwiek. O ile sie nie myle to nr telefonu IME czy jak sie to nazywa. Najlepiej napisz posta na jakims forum NOKI smile.gif A swoja droga za ile chcesz obchnac ten telefonik?
Knebel
A może gościu poprostu szuka skradzionego telefonu, bo do niczego innego mi to jakoś nie pasuje?

CYTAT(ToPeRz @ 08.08.07 - 22:57) *
A swoja droga za ile chcesz obchnac ten telefonik?

Jak dla Ciebie @ToPeRz to 1999 PLN thumbsup.gif

Telefonik nówka nie śmigany thumbsup.gif

rozek
http://pl.wikipedia.org/wiki/Nokia_6630

przyklad z pierwszej lepszej nokii,wynika ze facet ma racje,a wy wychodzicie na niedowiarków.Trzeba bylo podpytac jaki soft,stronke potwierdzajaca znaczenie Code i zwiazana z tym zmianą jezyka
Nefar
Imei bym nie podawal. Ten numer zaczyna sie zawsze od "35"

Natomiast code mozesz podac. Szczerze mowiac to wydaje mi sie ze gosc szuka pliku jezykowego do swojego aparatu i mysli ze ten ciag znakow mu pomoze. Troche to dziwne. Ale moze ma dostep do supportu nokii. Nie wiem. Z drugiej strony gdyby mial dostep to by sciagnal wszystkie pliki jezykowe i probowal po omacku. Ale taki plik moze wazyc 150mb i moze mu sie nie chce...
Luca
A ja bym nie podal.Jak chce to niech idzie do odpowiedniej firmy-zaplaci i bedzie miec.Czy to juz standart,ze jak ktos ma garaz z kanalem to juz mechanik,komputer to informatyk,maszyne do pisania to redaktor,albo pisarz.Sa firmy do tego powolane,placa podatki to niech zarabiaja.Jak tak dalej to kazdy sobie bedzie robic i nikt nie bedzie zarabiac.
Lock@
IMEI nie ma znaczenia przy języku. Tego się tak nie robi.
Nikomu nie radzę podawać IMEI osobom postronnym

I tyle
Knebel
Oto kolejny e mali od miłego Pana, który dostałem rano...chyba nie podoba mu się moje milczenie :

Jak Kuba Bogu tak Bóg Kubie oby Pan nie sprzedał telefonu.Nie pozdrawiam.

Teraz to niech mnie w d.... tongue.gif
Spyra
CYTAT(Luca @ 09.08.07 - 01:01) *
A ja bym nie podal.Jak chce to niech idzie do odpowiedniej firmy-zaplaci i bedzie miec.Czy to juz standart,ze jak ktos ma garaz z kanalem to juz mechanik,komputer to informatyk,maszyne do pisania to redaktor,albo pisarz.Sa firmy do tego powolane,placa podatki to niech zarabiaja.Jak tak dalej to kazdy sobie bedzie robic i nikt nie bedzie zarabiac.

Widac ze nie mieszkasz w Polsce, jakbym chcial z kazda rzecza isc do specjalisty to bym musial robic na przynajmniej dwa etaty.
Pozdr.
tomekkkz
CYTAT(Spyra @ 09.08.07 - 10:54) *
CYTAT(Luca @ 09.08.07 - 01:01) *

Widac ze nie mieszkasz w Polsce, jakbym chcial z kazda rzecza isc do specjalisty to bym musial robic na przynajmniej dwa etaty.
Pozdr.

no dokładnie. rozumiem, że specjaliści są potrzebni kiedy są potrzebni ale kiedy np. można pomóc kumplowi naprawić kompa to czemu czasem o nie zrobić tego za darmo?! (rozumiem że nie wciąż i wciąż)
jak tak dalej pójdzie to będziemy wzywać meksykańca do wymiany żarówki biggrin.gif
Luca
Nie widze zwiazku -Jesli ktos kupuje lub kupil telefon za dwa tysiace ,grzebie sam,zeby oszczedzic 100zl.Chyba,ze kradziony.

@Spyra Na jednym etacie masz zarobic tak,zeby cie bylo stac na godziwe zycie.Jednak zarobki sprzataczki nie uprawniaja do posiadania nowego mercedesa.
Spyra
CYTAT(Luca @ 09.08.07 - 11:33) *
Nie widze zwiazku -Jesli ktos kupuje lub kupil telefon za dwa tysiace ,grzebie sam,zeby oszczedzic 100zl.Chyba,ze kradziony.

@Spyra Na jednym etacie masz zarobic tak,zeby cie bylo stac na godziwe zycie.Jednak zarobki sprzataczki nie uprawniaja do posiadania nowego mercedesa.

Luca sorry ale Twoja odpowiedz kompletnie mija sie z tym co napisales wczesniej, najpierw piszesz ze po to sa specjalisci i po to placa podatki zeby do nich chodzic a nie samemu grzebac w celu zaoszczedzenia paru groszy, a teraz wyjezdzasz z mercedesem sprzataczki ktora wiadomo ze sobie go nigdy nie kupi. O ile sie nie myle dyskusja jest o rzeczach prostych nie mow mi ze zarabiajac nawet nie wiele nie da sie odlozyc na tel za 2 tys, jest to tylko kwestia czasu ile potrzaba na zebranie takiej kwoty. Nie oznacza to ze jak juz uzbieram te 2 tys to musze znowu odkladac zeby isc do serwisu i zabulic 100zł za cos co moge zrobic sam malym kosztem, bo ta stowke moge juz odkladac na co innego, nie wspominam tu o satysfakcji ze zrobilo sie cos samemu. Nie mam tu na mysli konkretnie przykladu z telefonem ale mowie ogolnie, np nie bede wzywal malarza aby mi pomalowal pokój kasujac 3 zl za metr kwadratowy jak moge to zrobic sam itd itp...

Zgodze sie ze powinnismy zarabiac tyle na jednym etacie aby wystarczylo na godziwe zycie, jednak mieszkamy w Polsce i pomimo poprawiajacych sie warunkow zyciowych ( ludzie maja coraz ladniejsze i wieksze domy, coraz lepsze ilepiej wyposazone samochody, lepiej sie ubieraja itd.) nadal jest sporo takich osob ktorych nie stac na uslugi specjalistow i zycie uczy ich bardziej samodzielnosci niz innych.
Pozdr.
Luca
Spyra Czy widzisz sens ,zarabiajac niewiele odkladac na telefon za dwa tysiace?Ja nie widze.Takie "zabawki "maja tyle funkcji,ze ten co zarabia niewiele-(wiec jego status jest taki a nie inny)jesli juz potrzebuje telefonu to takiego,zeby zadzwonic,ewentualnie puscic strzalke-bo taniej.Takie natomiast sa bardzo tanie.Czy nie pachnie Ci snobizmem wyrzekanie sie czegos w imie telefonu na pokaz.
Chyba jasne jest ,ze odkladajac i rownoczesnie zarabiajac niewiele trzeba sie wyrzec innych rzeczy.
roni_
@Luca nie masz racji.
Ja również nie zarabiam dużo, a kupiłem dosyć drogi telefon ponieważ uważałem, że będę w pełni wykorzystywał jego funkcje. I nie żałuję tej decyzji. Kupiłem również ostatnio laptopa, też całkiem niezłego i teraz po odliczeniu rat za telefon i lapka, kasy za żarcie, mieszkanie, dojazdy do domu (raz na weekend trzeba się tam pokazać wink.gif ) naprawde nie dużo mi zostaje na życie.
Są dwa rodzaje ludzi. Jedni żyją tak jak im na to zarobki pozwalają, a drudzy żyją tak jak zawsze chcieli, a potem kombinują jak wytrzymać do końca miesiąca.
Sinbob
.....

Facet chciał sie dowiedzieć jaki masz Kod Produktu (telefonu przeznaczonego na polski rynek (euro2)) żeby programowo (za pomoca Nemesis service Suit) go zmienić i wymusić na Nokia Software Updater ściągnięcie i zainstalowanie softu z polskim interfejsem,
mozna takich kodów znaleźć tysiące do większości telefonów, sam nieraz i nie w jednym telefonie zmieniałem kody produktu i reinstalowałem oprogramowanie. ( w ten sposób można bardzo łatwo zdebrandować telefon z oprogramowania sieci np. Orange..)
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2012 Invision Power Services, Inc.