Cześć.
Problem jest taki.
Jest sobie komp PC, który to ma sieciówkę 100Mbit i adapter USB WiFi. Jest sobie laptop, który ma sieciówkę WiFi 54Mbit. Oba są podłączone przez roter NETGEAR (aktualnie oba przez WiFi). Jeden komp widzi drugiego, działa udostepnianie drukarki.
Ale przesyłanie plików idzie wooolno - jak na mój gust (chyba, że ja nie umiem liczyć...). Transfry są na poziomie 1,2MB/s.
No a jak liczyć 54Mbit = 6,75MB/s (oczywiście max.). W połączeniu na laptopie sygnał jest 'znakomity' i szybkość połączenia 54Mbit. Na PC jakość połączenia jes 'bardzo dobra', szybkość 100Mbit.
Pisałem wcześniej, że PC ma również sieciówkę zwykłą. A pisałem to nie bez powodu. Kiedyś jak jeszcze nie było sieci a pojawił się laptop jako drugi komp, przesyłałem pliki bezpośrednio przez kabel - długość 0,5 metra. Wtedy transfery były również na poziomie 1,2MB/s :/
Na laptopie jest zainstalowany NOD32 + Kerio Personal Firewall, na PC - NOD32 + look'n'stop + AdMuncher (wypisałem te, które moim zdaniem mogą wpływać na działanie sieci).
Ma ktoś pomysł co "blokuje" wyższe transfery ??
lokocool
16.08.07 - 21:52
hmm.. o ile dobrze pamietam to Kerio kazdy pakiet skanuje co wplywa na szybkosc dzialania, bo ktos kiedys tez plakal ze jak zaintalowal kerio to mu transfer spadl... ale sluchaj uruchom kompa w trybie awaryjnym z obsluga sieci i sprawdz wtedy --> albo odpal na kompie jakiegos linux z live cd i tez testuj
Ogolnie tak na szybko bo w tej chwili nic innego mi do glowy nie przychodzi
Edit:
Ewentualnie stworz siec ad-hoc czyli omin bezprzewodowo router i sprawdz czy tak transfer nie jest szybszy
Pozdr.
Ja niestety kiedy podłączałem PC z laptopem kablem ethernetowym też miałem niskie transfery. I jedyne co mi do głowy przychodzi czym mogłoby być to spowodowane to specyfikacją kabla... Ale jeśli znajdziecie rozwiązanie będę happy
Spróbuj wyłączyć antywirus (przydało Ci się kiedykolwiek to? odezwało Ci się chociaż raz?) i zmienić firewall. Ja od jakiegoś czasu używam Jetico P.F. jako fw i jestem zadowolony, nawet bardziej niż z Sygate. Antywirus to moim zdaniem niepotrzeby balast...
P.S. LAN mi działa tak, jak ma działać czyli prawie 100Mbit/s...
-=KiZiU=-
17.08.07 - 10:30
Ja mam kerio i tez tranfery max 2000KB. Jak wylaczysz firewalla to transfery ida na normalnym poziomie.
Jakos nigdy nie chcialo mi sie w ustawieniach grzebac, bo nie przerzucam nic duzego miedzy kompami.
54Mbps to jest teoretyczne maximum przesyłu czystych danych. Niestety narzut protokołu 802.11g jest bardzo duży, w związku z czym maksymalne rzeczywiste transfery uzyskiwane w sieci będą na poziomie 27 Mbps. Polecam wiki o 802.11g :
http://en.wikipedia.org/wiki/802.11g oraz artykuł
http://www.oreillynet.com/pub/a/wireless/2...throughput.html
-=KiZiU=-
17.08.07 - 18:53
CYTAT(wuc666 @ 17.08.07 - 18:26)

54Mbps to jest teoretyczne maximum przesyłu czystych danych. Niestety narzut protokołu 802.11g jest bardzo duży, w związku z czym maksymalne rzeczywiste transfery uzyskiwane w sieci będą na poziomie 27 Mbps. Polecam wiki o 802.11g :
http://en.wikipedia.org/wiki/802.11g oraz artykuł
http://www.oreillynet.com/pub/a/wireless/2...throughput.htmlMoj przypadek odnosi sie do polaczenia kablowego.
@Rooff. Ostatnio jak mialem problem z połączeniem lokalnym, pomógł reset winsock-a. W sumie nie zaszkodzi, a sprawdzić możesz. ( polecenie - netsh winsock reset )
Pozdrawiam
Ja też mam Kerio i nie mam problemów z transferem, na gigabitowym switch'u transfery do 60-70 MB /s. Fakt, że moje Kerio to jakaś stara wersja, jeszcze z serii 2....
Tam siedzi Kerio Personal Firewall v4.1.2. A nie chciałem go wyłączać, bo później by było, ze jakiś paproch siędostał do kompa przez to (ogólnie to sieć nie jest u mnie w domu tylko u dziewczyny, a laptop jest jej mamy - co nie zmienia faktu, że ja tam wszystko ustawiałem

).
Jak będę miał chwilę to się zajmę tym Kerio i zamienię go na coś pożyteczniejszego

Dzięki wszystkim za rady!
p.s.
Ciekawe czy I_O coś napisze na temat, że 'to nie mój komp' itp
-=KiZiU=-
18.08.07 - 06:12
CYTAT(Rooff @ 17.08.07 - 22:11)

all v4.1.2. A nie chciałem go wyłączać, bo później by było, ze jakiś paproch siędostał do kompa przez to (ogólnie to sieć nie jest u mnie w domu tylko u dziewczyny, a laptop jest jej mamy - co nie zmienia faktu, że ja tam wszystko ustawiałem

).
Odlacz kabel WAN od rutera i mozesz wylaczyc firewalla
denver666
18.08.07 - 10:21
może to głupie ale taki sam "słaby" transfer miałem pc-laptop, bo braciak w laptopie miał kartę nie 54Mbit tylko 11Mbit. więc może Ty też masz taka
Czy ten router nie ma sprzętowego firewalla? Jeżeli ma to po co software firewall? Ulżysz PC-towi. (i sieci

)
St4rling
19.08.07 - 11:28
CYTAT(lokocool @ 16.08.07 - 21:52)

Edit:
Ewentualnie stworz siec ad-hoc czyli omin bezprzewodowo router i sprawdz czy tak transfer nie jest szybszy
Pozdr.

lokocool,moglbys napisac cos wiecej o polaczeniu ad-hoc ?
CYTAT
bezprzewodowa sieć o zdecentralizowanej strukturze, w której przyłączone mobilne urządzenia mogą pełnić funkcje zarówno klienta (terminala końcowego) jak i routera. Do przekazywania danych nie jest wymagane istnienie żadnej infrastruktury sieciowej (brak punktów zarządzających) gdyż, pakiety dostarczane są do odbiorcy poprzez inne, pośredniczące, dowolnie zlokalizowane urządzenia w tej sieci.
Tzn moglbym w ten sposob polaczyc 2 komputery z kartami 802.11g nie uzywajac do tego routera?Z jaka predkoscia by sie to laczylo?Czy mozna uzyc takiego polaczenia np to grania?
Dzieki
CYTAT(St4rling @ 19.08.07 - 12:28)

Tzn moglbym w ten sposob polaczyc 2 komputery z kartami 802.11g nie uzywajac do tego routera?Z jaka predkoscia by sie to laczylo?Czy mozna uzyc takiego polaczenia np to grania?
Dzieki

Mógłbyś. Teoretycznie do 54 Mbit/s, ale to zależy od odległości, przeszkód itp. W przypadku połaczenia między kartami ma to znaczenie jeszcze większe. Pradopodobnie kompy musiałyby stać w jednym pomieszczeniu, żeby prędkość była maks. Ale w sumie nigdy tego nie robiłem, więc gwaracji na swoje słowa nie daję

...
CYTAT(gulon @ 19.08.07 - 15:09)

CYTAT(St4rling @ 19.08.07 - 12:28)

Dzieki

Mógłbyś. Teoretycznie do 54 Mbit/s, ale to zależy od odległości, przeszkód itp. W przypadku połaczenia między kartami ma to znaczenie jeszcze większe. Pradopodobnie kompy musiałyby stać w jednym pomieszczeniu, żeby prędkość była maks. Ale w sumie nigdy tego nie robiłem, więc gwaracji na swoje słowa nie daję

...
A ja próbowałem. W praktyce wychodzi to tak, że transmisja jest nieco wolniejsza (zadziwiająco jak dla mnie) od połączenia przez router. Próbowałem na 2 notebookach - oba z kartami Intel - jedna 3495abg a druga 2200bg. Maksymalny transfer po TCP/IP jaki udało mi się uzyskać to ok 17 Mbps. Przy połączeniu przez router ( WRT54GL ) transfery max 24 Mbps. Testy robiłem IPERF'em po TCP/IP, UDP jest powiedzmy jakieś 20% szybsze.
Jeśli chodzi o granie to nie ma najmniejszego problemu, wszystko działa jak w LAN'ie. Wadą tego rozwiązania jest możliwość podłączenia najwyżej 2 komputerów.
denver666
19.08.07 - 23:23
CYTAT
Jeśli chodzi o granie to nie ma najmniejszego problemu, wszystko działa jak w LAN'ie. Wadą tego rozwiązania jest możliwość podłączenia najwyżej 2 komputerów.
a gdybyś miał na jednym dwie karty sieciowe wi-fi i udostępniał połączenie? ja używałem kiedyś laptopa jak rutera, jedna karta łapał neta a druga podawał na następny komputer

.
St4rling
20.08.07 - 15:06
A w jaki sposob mozna uzyskac takie polaczenie? Tzn co trzeba powpisywac w ustawieniach polaczen?
lokocool
20.08.07 - 15:13
wiesz akurat teraz nie siedze na kompie z wingrowzz wiec dokladnie nie pamietam, ale bylo to bardzo proste --> mianowicie wystarczylo wejsc w ustawienia od polaczenia sieciowego karty bezprzewodowej --> tam chyba zaawansowane, i wybrac siec ad-hoc ( czy szukaj sieci ad hoc czy jakso tak zamaiost akceptuj wszytkie sieci ) pozniej ok ok --> recznie tzreba bylo wpisac ip i brame ( taka sama na obydwu komputerach ) bodajze gdzies tam sie jeszcze wpisywalo nazwe sieci( ale nie wiem czy poprostu ona nie byla taka jak nazwa komputera) robisz tak na 1 kompie na drugim normalnie wyszukujesz siec i wszytko powinno smigac
BTW: moze malo precyjny ten opis ale na vabank sobie poradzisz --> ogolnie wszytko sie ustawia w ustawieniach polaczenia sieciowego spod windows

Pozdr.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.