Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Problem z bazą danych
Osłomania > IT, Multimedia, Home Entertainment, Komunikacja > Webmastering
Sam_son
Witam

Ostatnio mam problem z bazą danych na stronie prowadzonej przez moją żonkę. Niestety ja nie wiem co na to poradzić. Aż tak się nie znam. Jeżeli ktoś zna rozwiązanie problemu to proszę o pomoc.

Komunikat to:
KOD
mossession::store failed
DB function failed with error number 1142
INSERT command denied to user 'alternatywy'@'localhost' for table 'jos_session' SQL=INSERT INTO jos_session ( `session_id`,`time`,`username`,`gid`,`guest` ) VALUES ( '17026e5f377fa1e6138ea39eadce48c0','1187302936','','0','1' )

Strona to http://alternatywy.ovh.org/

Pozdrawiam i z góry dziękuję.
Samik
Fideista
Wygląda na to, że masz albo źle ustawione atrybuty plików dostępu do msql, albo nie ustawiłeś w bazie dostępu dla użytkownika, którego próbujesz logować.

Może to też wynikać z błędnie skonfigurowanego msqla u providera.

PS.
Sprawdź jak wyglądają prawa dostępu do tablic mysql - tam tkwi błąd.
Auxiliaris
Drugie podejście, bo przy pierwszym ktoś wywalił mojego posta (dziecinada), chciałbym tylko wiedzieć dlaczego.
Sorry za zamieszanie, okazuje się, że kolega Sam_Son założył temat na dwóch forach, i się poplątałem biggrin.gif

Znalezione na Google:

"Spróbuj zoptymalizować tabele w phpmyadmin, powinno coś pomóc.
Wchodzisz w bazę, na dole masz "zaznacz nieoptymalne" a potem z rozwijanego menu bierzesz optymalizuj. Tyle.
U mnie pomogło.
"
lokocool
mossession::store failed
DB function failed with error number 1142
INSERT command denied to user 'alternatywy'@'localhost' for table 'jos_session' SQL=INSERT INTO jos_session ( `session_id`,`time`,`username`,`gid`,`guest` ) VALUES ( 'b78b264af5fb593add30276c61198544','1187334749','','0','1' )

mi sie dokladnie taki napis pojawil jak wszedlem na strone --> ogolnie widze ze strona to joomla! ona przy instalacji sama tworzy sobie baze danych wiec blednie raczej nie moze byc ustawiona --> chyba ze przy instalacji zmieniles jakies prawa dostepu recznie --> mi to wyglada raczej na problem u providera..

EDIT:
Widze ze to darmowy serwer w ovh jeden z najlepszych obecnie dostepnych --> sluchaj napisz do nich maila oni bardzo szybko reaguja i powini rozwiazac twoj problem. Tzn nie wiem do konca jak jest z darmowymi serwerami ( bo akurat uzywam 1GP) ale jak dotychczas mialem kilka razy problem wlasnie z baza napisalem maila i w ciagu godziny wszytko bylo ok.

Pozdr. smiley13.gif
Sam_son
Optymalizacja tego pliku bazy generuje błąd #1142
I_O
Ovh FAQ - klik smile.gif
A tu cytat z tego FAQ:
CYTAT
Przy operacji INSERT/UPDATE/CREATE dostaje błąd 'Access denied'. O co chodzi?
Najprawdopodobniej przekroczyłeś maksymalny rozmiar bazy danych (4MB). Konto które przekroczyło quota bazy danych traci uprawnienia do operacji: INSERT, UPDATE, CREATE, CREATE TEMPORARY TABLES. Prawa zostaną przyznane z powrotem automatycznie, jak rozmiar bazy danych będzie mniejszy od 4MB.

I to chyba wyjasnia problem? smile.gif
W innych przypadkach blad MySQL-a 1142 to brak uprawnien do dokonania danej operacji co najczesciej oznacza zle ustawiona nazwe uzytkownika lub haslo
Sam_son
To teraz jak dla laika. Co trzeba zrobić aby to naprawić?
jar3cki
CYTAT(Sam_son @ 20.08.07 - 16:43) *
To teraz jak dla laika. Co trzeba zrobić aby to naprawić?

wyczyscic stare pola z bazy tak aby jej caly rozmiar nie przekraczal 4MB (np. archiwalne newsy czy artykuly) albo zaopatrzyc sie w host z wiekszym limitem na sql wink.gif
I_O
Albo - jak dla laika - po przekroczeniu 4 mb hoster atomatycznie blokuje ci wszelkie operacje zapisywania danych w bazie, pozwalajac tylko na dostep "read only". A poniewaz 4 mb to raczej dosc niewiele jest, czyszczenie IMO pomoze niewiele. Pozostaje ci zapytac hostera czy istnieje jakas mozliwosc obejscia problemu (pewnie istnieje, chociaz zazwyczaj opiera sie to na kasie smile.gif ) lub jak Jarecki zaznaczyl jego zmiana.
Moze pomysl nad wykupieniem platnego hostingu? U nich juz za pare zlociszy miesiecznie - w zaleznosci od oczekiwanego trafiku - mozesz dostac cos zdecydowanie lepszego
Sam_son
Oto treść maila od OVH:

CYTAT
Witam
Proszę więc zoptymalizować bazę danych poprzez usunięcie niepotrzebnych
rzeczy.

Więc co można wywalić aby czegoś nie spiep**yć?
lokocool
@Samik a moze poprostu zakup sobie wiekszy serwer juz nie darmowy --> przeciez nie sa to jakies wielkie pieniadze i wszytko bedzie smigac smile.gif

Pozdr. smiley13.gif
I_O
CYTAT
Więc co można wywalić aby czegoś nie spiep**yć?

Nic? Albo starsze teksty? Albo zdjecia? Albo cokolwiek? Ich odpowiedz mozna zrozumiec tak, ze zalecaja ci skasowanie polowy strony i wtedy nic tam wprawdzie nie bedzie ale za to odzyskasz uprawnienia do zapisu w bazie - naturalnie dopoki znow czegos w niej nie zapiszesz smile.gif
Sam_son
Opróżniłem kilka rzeczy związanych z forum strony i z 4 MB zrobiło się 1,1 MB. Ale problem występuje nadal. Niech ktoś sprawdzi u siebie czy cała stronka działa? Bo główna strona i tak wskakuje, ale inne już nie.
Luca
CYTAT(Sam_son @ 22.08.07 - 23:08) *
Bo główna strona i tak wskakuje, ale inne już nie.

Masz w stu procentach racje.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2012 Invision Power Services, Inc.