Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: polaczenie ruterow wi-fi
Osłomania > IT, Multimedia, Home Entertainment, Komunikacja > Internet i Sieci Komputerowe
-=KiZiU=-
Witam,

Tak na szybko.

Jest sobie siec:
-pomieszczenie 1: modem i ruter/switch
-pomieszczenie 2: ruter bezprzewodowy (jakis d-link 524(?)) polaczony kablem z ruterem w pomieszczeniu 1
-pomieszczenie 3: tu chce kupic drugi bezprzewodowy tak zeby sie laczyl bezprzewodowo z ruterem w pomieszczeniu 2

Zadziala? smile.gif

Nie bawilem sie w to nigdy, nie mam specjalnie czasu na szukanie smile.gif ale wydaje mi sie, ze powinno dzialac.
jar3cki
zadziala, pracuje na sieci stworzonej na takim schemacie smile.gif
denver666
a dlaczego nie możesz zamienić tego pierwszego rutera na ruter z wi-fi? chcesz mieć większy zasięg czy jak? biggrin.gif
-=KiZiU=-
CYTAT(denver666 @ 20.08.07 - 17:20) *
a dlaczego nie możesz zamienić tego pierwszego rutera na ruter z wi-fi? chcesz mieć większy zasięg czy jak? biggrin.gif

Chodzi o to, ze nie ma mozliwosci pociagniecia kabli z 1 i 2 do 3.
mibx
routery bezprzewodowe musza obslugiwac WDS
-=KiZiU=-
CYTAT(mibx @ 20.08.07 - 19:02) *
routery bezprzewodowe musza obslugiwac WDS

No to lipa. Ten dlink nie ma WDS sad.gif hmmm... bede musial cos innego wykminic
gulon
A nie wystarczy czasem sama karta sieciowa wifi do tego trzeciego kompa? Jak na mój gust (choć specjalistą nie jestem) skoro podłączasz kablem ten AP d-linka, to po co jakieś mosty itp?...
denver666
CYTAT(-=KiZiU=- @ 20.08.07 - 17:09) *
CYTAT(denver666 @ 20.08.07 - 17:20) *

Chodzi o to, ze nie ma mozliwosci pociagniecia kabli z 1 i 2 do 3.

hmm a gdzie Ty chcesz to montować ze jeden ruter radiowy nie styknie? jakieś dzielenie sieci w bloku? tak tylko pytam bo nie rozumiem logiki tego zachowania biggrin.gif

ps. jak pisałem pierwszego posta to chyba nie było wzmianki o punkcie 3? czy przeoczyłem go biggrin.gif
-=KiZiU=-
CYTAT(gulon @ 20.08.07 - 21:13) *
A nie wystarczy czasem sama karta sieciowa wifi do tego trzeciego kompa? Jak na mój gust (choć specjalistą nie jestem) skoro podłączasz kablem ten AP d-linka, to po co jakieś mosty itp?...

W pierwszym pomieszczeniu sa 2 kompy.
W drugim 3 z czego dwa to laptopy z wi-fi.
W trzecim pomieszczeniu maja stac 4 stajconarne kompy.

Poki co chyba dam jedna karte wi-fi do jednego z nich i udostepnie polaczenie przez jakiegos switcha, bo nic innego (bezkablowego) mi na mysl nie przychodzi.

Pozdr

@denver, to polaczenie malego biura. Niestety kabli sie ciagnac nie da, bo pokoje sa po przeciwnych stronach korytarza wylozonego kafelkami. Ogolnie kable odpadaja smile.gif

Kupno rutera wyszloby taniej niz kupno 4 sieciowek, ale jak widac, nie da rady sad.gif
gulon
CYTAT(-=KiZiU=- @ 20.08.07 - 21:40) *
Poki co chyba dam jedna karte wi-fi do jednego z nich i udostepnie polaczenie przez jakiegos switcha, bo nic innego (bezkablowego) mi na mysl nie przychodzi.

Tak będzie najtaniej. A najlepiej, to chyba kupić jeden router z modemem i AP lub jeśli ten router i modem to dobry sprzęt, to tylko AP i 4 sieciówki wlan do tych 4 kompów po drugiej stronie. Jeden router, jeden ap. Lepsze to niż ap-client podłączony do kompa, od którego odchodzi switch (bo nie jestem pewien żeby można byłoby ten ap-client podłączyć bezpośrednio do przełącznika) łaczący się z ap za routerem podłączony kablem do innego routera z wew. lub zew. modemem smile.gif ...
denver666
jeżeli faktycznie ma być wds (chociaż na razie nie wyczytałem o tym nic ciekawego) to ceny nie są takie straszne.
http://www.capslock.pl/produkty/accespoint...ds_turbog/17067
http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=222418336

to na pewno jest to czego szukasz
http://www.komputronik.pl/Sieciowka_aktywn...pelny,id,15745/
-=KiZiU=-
CYTAT(denver666 @ 21.08.07 - 00:04) *
jeżeli faktycznie ma być wds (chociaż na razie nie wyczytałem o tym nic ciekawego) to ceny nie są takie straszne.

Tylko z tego co wyczytalem, to oba rutery musza miec WDS, wiec kupno jednego w tym przypadku nie ma sensu.

Chyba zostane przy tych sieciowkach.

Dzieki wszystkim za rady.

Pozdr
denver666
ale patrzyłeś to drugie?
CYTAT
WRE54G Wireless-G Range Expander w łatwy sposób powiększa zasięg i dostępność sieci bezprzewodowej. Urządzenie wystarczy ustawić w zasięgu sieci bezprzewodowej, a przeniesie sygnał bez dodatkowych kabli. Expander przechwytuje sygnał, wzmacnia i rozsiewa do dalej położonych urządzeń Wi-Fi.

czy czytasz tylko wybiórczo biggrin.gif
-=KiZiU=-
CYTAT(denver666 @ 21.08.07 - 09:06) *
ale patrzyłeś to drugie?
CYTAT
WRE54G Wireless-G Range Expander w łatwy sposób powiększa zasięg i dostępność sieci bezprzewodowej. Urządzenie wystarczy ustawić w zasięgu sieci bezprzewodowej, a przeniesie sygnał bez dodatkowych kabli. Expander przechwytuje sygnał, wzmacnia i rozsiewa do dalej położonych urządzeń Wi-Fi.

czy czytasz tylko wybiórczo biggrin.gif

CYTAT
Do extendera można podłączyć karty sieciowe w standardzie Wireless-G i Wireless-B, jest kompatybilny z punktem dostępowym WAP54G, WAG 54G (via WDS), routerami WRT54G i GS, a także może współpracować z siecią mieszaną!

To mi nie daje gwarancji, ze podlacze go do tego d-linka. Z tego co zrozumialem, to zarowno ruter udostepniajacy jak i klient musi miec funkcje wspolpracy (czyli ten WDS jak mniemam smile.gif )

@jarecki, jakie masz rutery?
denver666
może masz racje, ekspertem tez nie jestem. pamiętam tylko że kiedyś miałem pomysł żeby w ten sposób podłączyć sie (nie legalnie) do sieci u mnie na osiedlu przez właśnie taki ruter i rozsyłać ten nie legalny sygnał po mieszkaniu. wtedy ludzie (na innym forum) proponowali mi coś takiego i nikt nie pisał że tamten ruter musi mieć wds. najlepiej wysłać emaila z zapytaniem do jakiegoś sklepu albo może na allegro jest ktoś kto to sprzedaje i odpowie Ci na pytanie.
jeszcze jedno ważne pytanie, jak daleko ma to sięgać bo może i to Ci nie pomoże, bo będziesz musiał kupić dwa. tez musisz sie zapytać o odległość/zasięg.
a co do tego
CYTAT
@denver, to polaczenie malego biura. Niestety kabli sie ciagnac nie da, bo pokoje sa po przeciwnych stronach korytarza wylozonego kafelkami. Ogolnie kable odpadaja smile.gif

możesz kupić malutkie plastikowe korytko (jeżeli sie nie mylę to 1cm na 1cm), z jednej strony ma klej do przyklejania do ściany. pociągnąć to jak najbliżej podłogi (chociaż sugerował bym jednak przy suficie żeby nikt tego nie ruszał) i masz miejsce na jeden kabel do np switcha/rutera.
-=KiZiU=-
Tzn tak na chlopski rozum to ten nowy ruter musi miec opcje wpisania SSID itd tej isteniejacej sieci bezprzewodowej, przy czym wyczytalem, ze w tym "starym" musisz podac MAC'a tego nowego - wlasnie, zeby nikt sie "na lewo" nie podpinal.

Co do odleglosci to nie ma problemu, bo laptop w pomieszczeniu 3 lapie bardzo dobrze sygnal z pom 2.

CYTAT
możesz kupić malutkie plastikowe korytko (jeżeli sie nie mylę to 1cm na 1cm), z jednej strony ma klej do przyklejania do ściany. pociągnąć to jak najbliżej podłogi (chociaż sugerował bym jednak przy suficie żeby nikt tego nie ruszał) i masz miejsce na jeden kabel do np switcha/rutera.

No tak, tylko ze ja bym musial przepuscic kabel w poprzek korytarza (tzn drzwi pomieszczen sa na przeciwko siebie smile.gif ) No i mam zakaz wiercenia w scianach smile.gif
jar3cki
CYTAT(-=KiZiU=- @ 21.08.07 - 09:16) *
@jarecki, jakie masz rutery?

Asmax BR-604 + D-Link DES-1024R+ + 2x Linksys BEFW11S4 no i modem DSL do tego... wszystko w oparciu o centrale telefoniczna stanowi dosc przyzwoita siec teleinformatyczna ;)
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2012 Invision Power Services, Inc.