Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: WiFi
Osłomania > IT, Multimedia, Home Entertainment, Komunikacja > Internet i Sieci Komputerowe
snc.ok
ELO ZIOMKI.
MOZE MI KTOS POWIEDZIEC JAKA KARTE WIRELESS MUSZE KUPIC DO LAPTOPA ZEBY ''SKOZYSTAC'' Z NETA INNYCH?
I MOZE JAKIES PROGRAMIKI DO OBSLUGI TEGO?
JAK KTOS SIE ZNA NA TYM PROSZE O POMOC respect:
POZDRO ALL
-=KiZiU=-
Najlepiej kup jakas karte na USB. Koszt 50-100zl
Programik ci nie potrzebny, bedzie z karta.

Pamietaj, ze zasieg to ok 50m przy dobrych wiatrach wink.gif
roni_
Po pierwsze primo nie pisz postów wielkimi literami, są one powszechnie uznawane za krzyk.
Po drugie primo nie wiesz, że włamywanie się do innych sieci jest nielegalne? Ale... Co mnie to obchodzi co z tą wiedzą zrobisz? http://www.wardriving.pl/ Czytaj i ucz się wink.gif
-=KiZiU=-
@Roni, a kozystanie z niezabezpieczonej sieci tez? Tak ogolnie pytam smile.gif
roni_
Jemu raczej nie chodziło o niezabezpieczone sieci, a to, że ktoś sobie zapomniał WEPa wpisać raczej nie upoważnia cię do korzystania z jego łącza. Chociaż z drugiej strony taka głupota aż się prosi o wykorzystanie wink.gif
-=KiZiU=-
No nie, ale tak na powaznie. Jest to wykroczeniem czy nie? CZy musi byc jakis mega napis, ze jestes w darmowej strefie?

No bo rozumiem jakbym sie komus wpial fizycznie na lewo - jest to jakas tam ingerencja, ale w tym wypadku?
Berserker
Ja bym nie miał żadnych oporów do korzystania za "free" z niezabezpieczonych sieci.W myśl zasady "niewiedza kosztuje" smile.gif.Po to jest pole w oprogramowaniu, żeby wpisywać hasło a nie czekać ,że "być może nikt nie skorzysta" wink.gif
roni_
Wydaje mi się, że jest to równie legalne co pożyczenie niezamkniętego BMW spod sklepu, przejażdżka dookoła miasta i odstawienie go spowrotem wink.gif
aki
CYTAT(roni_ @ 12.09.07 - 02:34) *
Po drugie primo

Cytując kolegę:
po drugie pierwsze lepiej kupić - kartę PCMCIA wink.gif

Co do korzystania z niezabezpieczonej sieci WiFi, to można powiedzieć, że sam komp ją znalazł i nie jest to włamanie. Wszak dostęp wolny, czyli udostępnienie wink.gif
W kilku miejscach kraju takie sieci są udostępniane przez gminy, uczelnie, a nawet sklepy.
bns
Nie mozna sie podlaczac do sieci nie majac na to pozwolenia.
Dlatego sa oznaczenia hotspotow na lotniskach, kawiarniach zeby wiedziec z czym sie laczyc.
snc.ok
sorka za caps.
chodzilo mi o to ze skozystanie z zabezpieczonej sieci.mam laptoka wiec nie potrzebuje karty wireless.
chodzilo mi o to jaka karte najlepiej kupic zeby sie ominac WEP
jestem teraz w uk i nie wiem jaka karte ma kupic zeby sie ''Wbic'' do siec
dzienks
Xahil
Musisz miec karte WIFI (nie kazdy laptop posiada taka wbudowana). Jak masz karte (wbudowana lub nie) to reszta jest kwestia oprogramowania. Do WEPa sie da (jak ? , google sie klania), do WPA sie nie da (nie slyszalem w kazdym razie zeby sie latwo dalo).
roni_
Kwestia rozpracowania WEPa to ściągnięcie od 2 do 50GB danych na dysk, więc wystarczy tylko trochę cierpliwości wink.gif. O sieciach zabezpieczonych WPA możesz zapomnieć.
snc.ok
ok dzieki.poszukam i podziele sie wynikami.
za jakies 2 tyg bo do pl jade smile.gif
-=KiZiU=-
Dobra, poszukalem troche na temat legalnosci wpinania sie do niezabezpieczonej sieci:

CYTAT
Art. 269a. Kto, nie będąc do tego uprawnionym, przez transmisję, zniszczenie, usunięcie, uszkodzenie lub zmianę danych informatycznych, w istotnym stopniu zakłóca pracę systemu komputerowego lub sieci teleinformatycznej, podlega karze pozbawienia wolności od 3 miesięcy do lat 5.

CYTAT
Art. 269a wprowadza przestępstwo zakłócenia pracy systemu komputerowego lub sieci teleinformatycznej. Cechą tego czynu jest, aby zakłócenie wystąpiło w istotnym stopniu. Jest to pojęcie dosyć nieostre a jego znaczenie zależało będzie w głównej mierze od interpretacji sądu.

Dzisiaj dla testow sprawdzilem jakie sieci mi sie po mieszkaniu szwendaja i tak:
- 2 sieci z WEP (no ile mi zajmie zlamanie? 3h? smile.gif )
- 1 WPA2 (ta traktuje jak powietrze wink.gif )
- 1 niezabezpieczona siec, transfer 2Mb, ruter na standardowym admin admin (no az zal nie uzywac smile.gif ).
bns
CYTAT(roni_ @ 16.09.07 - 11:09) *
Kwestia rozpracowania WEPa to ściągnięcie od 2 do 50GB danych na dysk, więc wystarczy tylko trochę cierpliwości ;).
to jaki rozmiar maja pakiety ktore przejmujesz... 10 mb? :)
CYTAT
O sieciach zabezpieczonych WPA możesz zapomnieć.
zapomniec, czemu? ;] ale da sie atakowac sieci ktore korzystaja z `psk`

CYTAT
chodzilo mi o to jaka karte najlepiej kupic zeby sie ominac WEP
ludzie chwala karty z chipem Atheros... chociaz ostatnio przeczytalem ze na mojej da sie tez wysylac "sfabrykowane" pakiety (ipw3945 - intel) oczywiscie zeby to robic to musisz pachowac sterownik (od dystrybutora nie wspieraja tego)
reszte poszukaj ;)
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2012 Invision Power Services, Inc.