Witam. Mam taki problem. Postanowiłem o nim napisać ponieważ nie wiem czy u innych też tak jest. Mam D-LINK Dl-524 i necik bezprzewodowo chodzi bez problemu ale zaczyna mnie już denerwowac to że jak przesyłam dane z jednego komputera do drugiego to prędkość jest max 500kb/s. Router ma w specyfikacji 54Mbps a ja po przeliczeniu wychodzi że wyciągam około 4Mbps co jest nawet mniej iż w technologi b. Oba kompy mają sieciówki w technologi g i winxp. W obu wyłączałem wszelkie zabezpiecznia na kompie dla sprawdzenia czy to jakieś firewall-e nie blokują ale okazało się że to i tak nie miało znaczenia. Kompy są w tym samym pokoju co router. Czy Wiecie może o co może chodzić. Będę wdzięczny za wszelką podpowiedź. Pozdrawiam
A jaką masz jakość połączenia? Jak nie masz "znakomitej" to router może sie zapinać z sieciówkami na niższych prędkościach. Może też w oprogramowaniu karty masz coś namieszane z prędkością. Sprawdź też może czy masz włączony mechanizm CSMA/CA na kartach sieciowych.
Witam. Jakość połaczenia mam znakomitą 54 Mb/s na obu kompach. Router jest od nich w odległości 3-5 metrów. W sieciówkach nic nigdy nie grzebałem po instalacji sterowników chodziły odrazu więc nic nie trzba było ruszać. A gdzie mam szukać mechanizmu CSMA/CA??? W którym miejscu???
Wifi tak ma. (na 5 metrach to czesto mam kolo 2-1Mb/s) Sprawdz ewentualnie czy przypadkiem na tym samym kanale nie ma jakiejs innej sieci.
CYTAT(Xahil @ 21.09.07 - 20:17)

Wifi tak ma. (na 5 metrach to czesto mam kolo 2-1Mb/s) Sprawdz ewentualnie czy przypadkiem na tym samym kanale nie ma jakiejs innej sieci.
A jak moge to zrobić???
Mechanizm CSMA/CA musisz se sprawdzić przy oprogramowaniu od kart sieciowych. A kanał na ruterze możesz wybrać. A widzisz inne sieci Wi-Fi oprócz swojej ?
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.