Witam
Posiadam net drogą radiową (antena na dachu-kabel-komp) i od pewnego czasu net chodzi bardzo wolno i niestabilnie (skaczący upload i download). Zadzwoniłem do mojego ISP i ustalili o dziwo, że u nich wszystko ok, widzą jak zasuwają pakiety ode mnie, mimo, że mówię iż wcale nie mam włączonego kompa...
Wyjaśnili mi, że ktoś podszywa się pod mój komputer ale już więcej powiedzieć mi nie potrafili. Dlatego mam pytania:
1. Czy istnieje możliwość zdalnego przechwycenia sygnału..(no wygląda na to, że tak, w takim wypadku czy jest to "wyższa szkoła jazdy" czy też byle dziecko to może zrobić korzystając z google)
2. Jak się przed tym zabezpieczyć?
3. Czy istnieje możliwość namierzenia takiego "złodzieja"?
4.
Przyznam szczerze, że trochę mnie zamurowało jak mi powiedzieli o tym, że ktoś się za mnie podszywa.
BTW. Jak ktoś zna jakieś linki gdzie jest wyjaśnione mniej więcej jak można się ustrzec/namierzyć takiego złodzieją to byłbym wdzięczny.
Pozdrowienia
-=KiZiU=-
24.09.07 - 12:29
Poczytaj troche
tutaj.Jak na chwile obecna ta siec jest zabezpieczona? Po mac'ach? Podajesz jakies haslo przy podlaczeniu do sieci?
Mysle, ze to lezy w gestii Twojego ISP, zeby siec byla dobrze zabezpieczona. I co, oni ot tak mowia Ci, ze ktos sie podpial i maja to gdzies?
Dobre

Ktoś musi znać twój MAC - wtedy to będzie twoja wina. Chyba, że same hasła - to już prędzej się da podszyć.
Podmienić adres Mac można w 5 minut biorąc przepis z google. Lipa zabezpieczenia sieci widocznie macie bez żadnych WEP lub innych haseł.
Sprawa przedstawia się tak:
Konfiguracja sieci:
WEP-no
AP-yes...ale nie wiem co to jest AP
Podczas łączenia nie podaje żadnych haseł
Dość często na firewallu mam alert typu"MAC spoofing"
Czy ja mogę się jeszcze jakoś dodatkowo zabezpieczyć czy wszystko leży po stronie mojego ISP?
Pozdrowienia
-=KiZiU=-
24.09.07 - 16:29
Sytuacja faktycznie wskazuje na to, ze koles Ci zwedzil MAC'a (probowalem kiedys u siebie na kablach dwie sieciowki na tym samym MAC'u i bylo podobnie)
Takie "anomalia" w zachowaniu netu masz caly czas? tzn o kazdej porze?
Jezeli ISP ma filtracje po MAC'ach to mozesz zmienic swojego i prosic, zeby go u siebie zarejestrowali. Przynajmniej przez jakis czas mialbys spokoj (godzina, dzien

)
Druga sprawa, zazadaj od nich jakiegos szyfrowania danych (byle nie WEP bo to faktycznie mozna zlamac w kilka godzin), bo to przeciez jest smieszne - oni maja gwarantowac Ci prawidlowe dzialanie sieci.
BTW, AP - access point
"anomalie" non stop...
czy to oznacza, że jestem "udupiony" i nic nie da się zrobić?
No a jesli zmienie manualnie MAC na kompie to czy to coś pomoże?
-=KiZiU=-
24.09.07 - 16:36
Dzwon do ISP. To jest ich brocha.
Spytaj sie jak moga temu zaradzic. Jezeli to nic nie da to pisz oficjalne pismo/reklamacje.
Admini twojej sieci to "dupa" nie admini. Masz 0 zabezpieczeń to ci sie koleś z podstawówki wpakuje do sieci. Zarządaj żeby wprowadzono w sieci szyfrowanie WEP (da sie złamać) lub najlepiej WPA (troche muli sieć).
Jak nic nie zrobią to równie dobrze możesz se na bloku namalować ten pierwszy znak

Podobno w wawie ludzie sie tak bawią i szukają takich niezabezpieczonych sieci. Maluja na blokach te znaki.
Zacząłem się martwić...czy dane które przechowuje na komputerze i hasła wpisywane na stronach są bezpieczne?
Przy nie zaszyfrowanej sieci to każdy może ci "podsłuchać" co tam wysyłasz lub ściagasz. Co do komputera to już zależy od ciebie co masz udostępnione czy masz firewala itp.
Swoją drogą to nawet mógłbyś zażądać odszkodowania. teraz twój numer MAC zna pewnie pół osiedla i za każdym razem będziesz musiał go zmieniać przy np. instalacji systemu.
Dziś odbyłem rozmowę z szefem ISP. efekt żaden. Uważa, że sieć jest dobrze zabezpieczona i zaraz wszystko naprawią. efekt jest taki, że nadal ktoś mi kradnie sygnał a ja mogę sobie popatrzeć w monitor i bluźnić. NIby ISP ma zamiar jakoś tego gościa namierzyć ale poczytałem, że jak złodziej nie jest totalnie głupi to szans na jego namierzenie są malutkie.
Najśmieszniejsze jest to, że wczoraj spędziłem z 5h na czytaniu for o wardrivingu i w efekcie ukradłem sygnał mojemu sąsiadowi bez problemu...
Czy ja mogę wystąpić na droge prawną przeciwko mojemu ISP?
Pozdrowienia
Tylko czy warto

Jak mnie podprowadzili MAC'a to dostawca uznał, że to moja wina. Jakoś specjalnie nie dociekałem bo karta nie była moja i poprostu przepiąłem do innej. Z drugiej strony nie uzyskałem od ISP żadnej informacji jak mam się zabezpieczać przed takimi patafianami co se zainstalują LanSpy i widzą wszystko. Firewall nie pomoże bo i tak wszystkiego nie zablokujesz. U mnie chodziło o zwykłą sieciówkę, ale teraz mam kartę zintegrowaną z mobo i nie chciałbym żeby wszyscy mieli mojego MAC'a. A z kartą Wifi jeszcze gorzej. Bo w sumie każdy burak z laptopem albo PDA może to zrobić. I jeszcze ci narysują krzyżyk na bloku i już jest śmiesznie

WiFi to niestety najgorzej zabezpieczone sieci.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.