Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Znikający net...
Osłomania > IT, Multimedia, Home Entertainment, Komunikacja > Internet i Sieci Komputerowe
zimi2k
Witam,

Kumpel ma pewien problem z netem..., po uruchomieniu kompa wszytsko jest OK...,ale po paru minutach przestaja dzialac www,
po nastepnej chwili siada gg i tlen... a pozniej juz nawet nie idzie zpingowac routera. Po resecie kompa wszytsko wraca do normlnosci...

Kumpel ma lacze Neti, podzielone na kilku uzytkownikow.

Macie jakis pomysl ??
Dzięki
lokocool
po pierwsze.. jaki router i jakie oprogramowanie zaqinstalowane na kompie ( Firewall etc? )

Pozdr. smiley13.gif
zimi2k
Jaki router nie mam pojecia- nie moja siec... smile.gif a firewall Sygate... - ale nawet jak sie go wylaczy robi sie to samo.
Jasia
Miałam podobne problemy, też na Netii. Po wielokrotnym wydzwanianiu do zera na infolinii i następnie dyskusjach z pseudofachowcami technikami okazało się, że problem tkwi... w studzience Netii przed blokiem, która była regularnie podtapiana.
zimi2k
@Jasia - tutaj wg mnie jest to bardziej softwerowy problem, pozniewaz jak net zniknie po resecie kompa wszytsko wraca do normy..., wiec zewnetrzny czynniki chyba mozna wykluczyc ?
roni_
Jeśli po restarcie komputera internet działa, to nie jest to wina dostawcy internetu. Tym bardziej, że mówisz, że internet przestaje działać po kolei, najpierw www, potem gg/tlen.
Spróbuj odinstalować firewalla i antywirusa (odinstalować, nie wyłączyć wbrew pozorom jest różnica pomiędzy oboma pojęciami), zresetować katalog winsocka (netsh winsock reset, a po restarcie netsh int ip reset i znowu restart). Oprócz tego gdy nie ma neta możesz sprawdzić czy coś nie zapycha mu łącza (ctrl+alt+delete, zakładka sieć i tam zobaczy wykorzystanie łącza), w start -> uruchom -> cmd wpisac netstat (przy wyłączonych wszystkich programach które mogłyby się łączyć z internetem). Jeśli będzie dużo połączeń (tak ponad 10) wirusy lub inne dziadostwo działające w tle. Jak nie ma neta sprawdź też czy trzyma mu adres ip (w wierszu poleceń -> ipconfig). Jeśli będą same zera to będzie problem z generic host. Szukaj na necie łatki do systemu. Jeśli to wszystko nie pomoże to chyba zostaje tylko postawienie systemu od nowa choć czasem pomaga utworzenie nowego konta w systemie xp wink.gif
bns
a samo zrestartowanie polaczenia nic nie pomorze? moze ma poprostu wylaczone odnawianie adresow?

CYTAT
Kumpel ma lacze Neti, podzielone na kilku uzytkownikow
a reszta userow ma net podczas jak jemu pada?
lucjanos
Taki problem może też oznaczać zasyfienie systemu. Pomaga reinstall w ostateczności.
zimi2k
Dzieki wszystkim za podpowiedzi...
Chwilowo problem rozwiązał się "sam" - wiec juz tym bardziej nie wiem co to mogło byc... smile.gif

Pozdrawiam
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2012 Invision Power Services, Inc.