Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Vista
Osłomania > IT, Multimedia, Home Entertainment, Komunikacja > Systemy Operacyjne > Windows Vista
snc.ok
eloza.mam kompa tj lapka hp pavilion dv6000 i windowsa Viste preinstalowanego na parytcji /D nie mam pojecia jak sie tego g...a pozbyc.zrobilem formata 2 razy i probowalem zainstalowac Win XP ale nie chcialo mi cholerstwo bootowac z plyty(byl tylko komunikat ''missing bootmgr''. Why??
nie wiem moze to wina plyty ,moze nie jest samo bootujaca czy co.a tak w nawiasie to win nie jest orginalny jak to nie bedzie smigac to bede musial kupic orginala.wiec nie wiem co mam wlasciwie robic.moze ktos co poradzi?? moze zforatowac ta partycje z Windowsem?? czy jak ?
prosze o pomoc w devil2.gif fragez.gif rozwiazaniu tego bo mnie krew zalewa
lokocool
Ale wlacza ci sie instalator ?
Ogolnie po pierwsze --> HP -ki sa tak skonfigurowane ze na partycji D ( swoja droga nie wiadomo czemu jej nie ukryli --> tak jak to robi IBM) jest Vista i przy pierwszym uruchomieniu sobie stamtad laduje obraz systemu. Jesli chcesz XP po pierwsze poszukaj sterow do chipsetu a konkretniej kontrolera dyskow bo instalator XP na vabank sam go nie wykryje.
Podejrzewam ze jesli chodzi o ten blad to poprostu plytka jest walnieta.

Pozdr. smiley13.gif
bns
Widzisz w ogole poczatkowy komunikat instalatora "Nacisnij jakis klawisz zeby uruchomic instalator Windows.." Jak nie to czy masz ustawione w BIOS bootowanie jako pierwsze naped cd-rom? Komunikat sugeruje ze nie i od razu chce bootowac z dysku na ktorym nie ma juz systemu.

CYTAT
moze zforatowac ta partycje z Windowsem?? czy jak ?
przeciez juz formatowales wiec po co?
CYTAT
a tak w nawiasie to win nie jest orginalny jak to nie bedzie smigac to bede musial kupic orginala
pewnie przez wbudowana w tacke cdrom technologie DRM, wykryl ze masz pirata i nie zainstaluje sie... :D
roni_
Albo płytka nie jest bootowalna, albo masz w biosie ustawione startowanie z dysku, a nie z cd. Innych opcji nie widzę.
snc.ok
zformatowalem dysk C a windows byl na partycji D wiec z tad to pytanie czym mam zformatowac ta partycje tez?? kolejnosc bootowania ustawilem tak ze pierwszy jest CD/DVD naped i dalej nie czyta.a co do samego instalatora windows tj cale to menu gdzie sa opcje min naprawic kompa jest tylko wykryty windows Vista.strasznie mnie to wqrwia.poszukam tych sterownikow do chipsetu.dzieki.moze to plytka nie wiem cos pokombinuje smile.gif
bns
CYTAT(snc.ok @ 23.10.07 - 19:58) *
zformatowalem dysk C a windows byl na partycji D wiec z tad to pytanie czym mam zformatowac ta partycje tez?? kolejnosc bootowania ustawilem tak ze pierwszy jest CD/DVD naped i dalej nie czyta.a co do samego instalatora windows tj cale to menu gdzie sa opcje min naprawic kompa jest tylko wykryty windows Vista.strasznie mnie to wqrwia.poszukam tych sterownikow do chipsetu.dzieki.moze to plytka nie wiem cos pokombinuje :)
Nie rozumiem, startuje Tobie instalator czy nie. W pierwszym zdaniu piszesz ze nie a w drugim ze tak bo dochodzisz do planszy gdzie pyta sie o naprawe systemu?!
snc.ok
tj daje boot fom cd-dvd drive i qpa.a to ze mi sie instalator uruchamia to inna bajka tj wkaldam plyte do napedu i naciskam spacje to mi sie pojawia takie okienko gdzie pisze co chce zrobic jest takie cos:
wich operating program do you want to run?
windows vista (zadnej wzmianki o XPku)
i komenda ze jak chce opcje musze nacisnac f8
i jest
Windows memory diagnostics tools

po tym jak nacisne f8 to m sie pojawiaj opcje
run windows with command prompt
safe mode
run windows normally
i jeszcze pare opcji ale nic nie dziala no lol
dlatego tak sie wqrwiam
mam linka do strony hp ze sterownikami tj : http://h10025.www1.hp.com/ewfrf/wc/softwar...ng=en&cc=uk
co mam zciagnac??
mam usunac partycje z HP RECOVERY (bo jest na osobnej) (D)
sproboje zkolowac inna plytke z Winem wtedy zobacze
co mam poczac??
roni_
Czyli, tak jak mówiłem, albo płyta nie jest bootowalna, albo nie masz tego w biosie prawidłowo przestawione.
Jak włożysz płytę i uruchomisz komputer ponownie powinno pisać coś takiego:
"Press any key to boot from cd or dvd..."
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2012 Invision Power Services, Inc.