Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Wi-Fi odchodzi do lamusa.
Osłomania > Nowości i Prasa > NEWS
Dipster
IBM wspólnie z firmą MediaTek opracował chipset, który "potrafi bezprzewodowo transmitować pliki wideo w rozdzielczości HD pomiędzy komputerami, telewizorami i urządzeniami przenośnymi w czasie, który zajmuje naciśniecie przycisku Play".

Aby poczuć namacalnie, jak dużą robi to różnicę, wystarczy wyobrazić sobie 10-gigabajtowy plik HD przesłany w ciągu pięciu sekund za pomocą nowego chipsetu, w porównaniu do dziesięciu minut, których potrzebuje obecny standard Wi-Fi na tę samą operację. Już wkrótce ta technologia znajdzie setki nowych zastosowań.

Jak tłumaczy IBM, wykorzystywane przez urządzenie milimetrowe fale radiowe (mmWave) używają częstotliwości aż 60 gigaherców, podczas gdy sieci oparte na Wi-Fi korzystają zazwyczaj z pasma 2,4 Ghz. Między innymi właśnie rodzaj zastosowanych fal przyczynił się do tak świetnych osiągów nowego chipsetu, który, jak twierdzi producent, umożliwi co najmniej 100-krotnie szybszy bezprzewodowy transfer danych, niż jego starszy brat.

Źródło: Gram.pl

Tym razem jest to gigantyczna rewolucja, mnie osobiście przydałoby się takie łącze i myślę, że będzie ono bardziej dostępne niż Internet2.
gulon
CYTAT(Dipster @ 23.10.07 - 22:53) *
Tym razem jest to gigantyczna rewolucja, mnie osobiście przydałoby się takie łącze i myślę, że będzie ono bardziej dostępne niż Internet2.

Prędkość jaką podają w tym artylkule, to będzie po lanie i to pewnie między kompami, które stoją w tym samym pomieszczeniu. Zanim się to rozpowszechni, to opracują technologię "po kablu" 10GBit/s i wyjdzie na to samo tylko taniej...
Xahil
Wi-Fi do lamusa ? a_rotfl.gif Znowu kolejny news ktory mowi o rewolucji a tak naprawde duzo sie nie zmieni (przynajmniej nie Wi-Fi jest zagrozone).

CYTAT
Prędkość jaką podają w tym artylkule, to będzie po lanie i to pewnie między kompami, które stoją w tym samym pomieszczeniu.

Nawet nie "po lanie" a "po panie" wink.gif PAN to jak by ktos nie wiedzial to Personal Area Network i obecnie bluetooth jest tego swietnym przykladem (wrzucanie zdjec/muzyki z/do telefonu, bezprzewodowe zestawy sluchawkowe to jest wlasnie PAN) wink.gif

A to co znalazlem na jakiejs stronie IBMa odnosnie zasiegu tej "rewolucji".

CYTAT
The intended range of wireless PANs is ten meters or less, which covers the size of most offices, medium-size conference rooms, and rooms in the home.

Wiec jak bys chcial miec dostep do internetu za pomoca tej "rewolucji" (tak calkiem bez kabla) to bys chyba musial mieszkac w serwerowni swojego dostawcy a_rotfl.gif
roni_
No i wszystko jasne. Nie wifi ale bluetooth jest zagrożony. A teraz czekamy na telefony komórkowe z tą technologią wink.gif
Phaet
Może zróbmy dział sci-fi na takie rzeczy? Najpierw coś lepszego ma zastąpić internet, potem coś lepszego od wi-fi... co dalej? Nowa wersja IE?
tapczan
Pheat przespałeś - byłą niedawno tongue.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2012 Invision Power Services, Inc.