Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: LAN i WAN w jednym stali domku
Osłomania > IT, Multimedia, Home Entertainment, Komunikacja > Internet i Sieci Komputerowe
Lock@
Komputer ma 2 karty sieciowe. Jedna łączy się z LAN'em a druga z internetem. Obie mają automatycznie przypisywane IP, bramy dhcp itd.

Problem jest taki, że jeśli obie są aktywne to zawsze coś nie działa. Jeśli jest aktywna LAN to nie działa WWW, a jak jest aktywna ta od internetu, to nie chodzą programy sieciowe bo się nie mogą połączyć z serwerem.

Klikanie co chwile i wyłączanie jednej z nich jest wnerwiające, a poza tym czasem potrzebuję dostać się do zasobów obu sieci naraz.

Robiłem udostępnianie i jakieś kombinacje ale nie działa. A przecież powinno bez problemu.

Jak zmusić XP'ka żeby net korzystał z konkretnego połączenia?
gulon
Ustawić wszystko ręcznie. Kartę z WAN udostępnić i wszystko powinno śmigać. Z tego, co pamiętam IP karty połączenia udostępnionego zmieni się na 192.168.0.1, tak więc takie IP zarezerwuj dla tej karty...

P.S. W sumie to zalezy jeszcze co to ten WAN. Jeśli ta karta jest podłączona do modemu, to tak jak wyżej napisałem powinno być ok...
Lock@
Tak to ja umiem, ale tu się tak nie da. Musze mieć IP dynamiczne bo jest przyznawane po adresach MAC. I albo mam takie jakie mi się przypisze po połączeniu, albo nie dostanę wogóle dostępu. Nie jestem administrator sieci, tylko mam dostęp do tych 2 sieci.
To chodziło poprzednio tak, że były 2 komputery i każdy w innej sieci. A teraz chcę to zrobić na jednym. 2 sieci, 2 gniazdka, 2 kable, 2 karty, jeden komp. Adresy IP są z klasy C ale różnią się 3 segmentem, a to z kolei decyduje o dostępie do zasobów.
gulon
Napisz coś więcej o tych łączach/sieciach, bo z tego co piszesz wychodzi na to, że są to dwa lany, a nie lan i wan. Do tej sieci, którą nazywasz lanem, tez się w podobny sposób uzyskuje połączenie, czy jest "normalnie"?
Lock@
Dobra nazwałem to WAN bo to jest sieć rozległa i tylko poprzez nią jest dostęp do internetu. Ale tak, to w sumie też LAN tyle że z wyjściem na świat.

To są 2 sieci działające na bardzo podobnych zasadach, z tym że, jedna to sieć wewnętrzna, są tam serwery aplikacji itp. a druga to wymiana plików, serwery plików i internet.
Tak jak pisałem, każda karta jest rozpoznawana po MAC'u i na jego podstawie dostaje IP, DNS i inne duperele. W obu sieciach. IP nie są na sztywno i są klasy C. MAC'i są podzielone na grupy i dostają IP z zakresu przewidzianego dla danej grupy.
To w sumie nie ma znaczenia, można przyjąć, że to IP dynamiczne.

Wnerwia mnie fakt, że każda karta z osobna działa prawidłowo. Karta 1 LAN - wszystkie aplikacje chodzą, otoczenie sieciowe OK, brak neta. Karta 2 tzw. WAN, WLAN czy coś tam - internet, serwer plików, inne otoczenie sieciowe, brak aplikacji sieciowych. Uruchomione razem - brak neta, aplikacje sieciowe raz działają raz nie.
gulon
To może mostek z tych dwóch połączeń trzeba utworzyć? Ale ja tego nigdy nie robiłem, więc Ci nie pomogę...
wuc666
Problem polega na tym, że masz nieustawiony routing. Karty prawdopodobnie mają ustawioną taką samą metrykę więc pakiety wysyłane wychodzą przez dowolną z nich. Jeśli chcesz żeby obie sieci były widoczne jednoczesnie powinieneś ustawić sobie w tabeli routing'u przypisanie jednego z tych interfejsów do sieci wewnętrznej. Tzn. określić dla jakich adresów pakiety mają wędrować przez którą kartę. Tablicę routingu modyfikujesz poleceniem route (pod windą możesz obejrzeć route print, pod linuxem wystarczy route)

Problem pojawi się tylko wtedy gdy będziesz chciał się odwołać w internecie do adresów z sieci wewnętrznej. Jeśli masz takie potrzeby to pozostaje tylko zmostkowanie tych kart, co niestety spowoduje przesyłanie pakietów z sieci wew do internetu i odwrotnie (komputer powtarza wtedy pakiety na wszystkich zmostkowanych kartach).
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2012 Invision Power Services, Inc.