Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Wycinanie fragmentu w filmie przez caly czas jego trwania
Osłomania > IT, Multimedia, Home Entertainment, Komunikacja > Zgrywanie, wypalanie, odtwarzanie
bns
Witam

Stoi przede mna takie, oto zadanie (przykladowo):
Mam film 800x600, chcialbym przez cala dlugosc filmu wycinac z niego, staly fragment, polozony ciagle w tym samym miejscu, o wymiarach 320x240. Potem zapisac owy fragment jako film :) zeby poddac dalszej obrobce.
Czym to ugryzc? Latalem po opcjach paru malych edytorow, ale nic nie znalazlem. Licze na podpowiedzi forumowych znawcow ;) w jakim moge to pakiecie znalezc (sciagac wszystkie, ktore sa na rynku, bedzie uciazliwe) i male howto jak mozna :P
aha programy dla Windows i Linuks afkoz :)

Z gory dzieki za pomoc,
pozdrawiam.
popek31
Oczywiście polecam avisynth i funkcja Crop lub VirtualDub i filtr NullTransform a nastepnie Cropping.
Luca
PocketDivXEncoder-wciskasz change i ustawiasz cropa
bns
CYTAT(popek31 @ 20.11.07 - 18:17) *
Oczywiście polecam avisynth i funkcja Crop
Nie wiedzialem jak mam sie tym obsluzyc :P wiec odrazu przeszedlem do..
CYTAT(popek31 @ 20.11.07 - 18:17) *
lub VirtualDub i filtr NullTransform a nastepnie Cropping.
.. i to bylo to czego szukalem, ladnie ponaciagalem paski do rozmiaru jaki chcialem wyciac z filmu. Jedyne "ale" i to najistotniejsze to takie, ze rzucal mi bledami przy zapisie do obojetnie jakiego formatu ;/ wiec podziekowalem (jedyny do jakiego udalo mi sie zapisac to RAW :) )
Przyszla kolej na:
CYTAT("Luca")
PocketDivXEncoder-wciskasz change i ustawiasz cropa
ale w tym programie, nie umialem spozycjonowac fragmentu jaki chce wyciac.

Po googlalem i znalazlem avidemux programik dla Linuksa, czyli pod nim tez sie da :)
W sekcji `Video` wybralem `Filters`, nastepnie `Transformation>Crop`. Zasada jak z VirtualDub'em - przesowamy paski do rozmiaru jaki chcemy uzyskac.
Korzysta z MEncodera wiec o zapis do odpowiednich kontenerow/formatow sie nie balem. Polecam, taki maly VirtualDub pod Linuksa.

Dzieki panowie za rady.
Pozdrawiam.
Auxiliaris
Tak dla informacji, AVIDEMUX dostępny jest też pod windę.
http://fixounet.free.fr/avidemux/download.html
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2012 Invision Power Services, Inc.