Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Bramka VOIP
Osłomania > IT, Multimedia, Home Entertainment, Komunikacja > Internet i Sieci Komputerowe
Fideista
Szukam ostatnimi czasy możliwości podłączenia telefonu stacjonarnego do komputera (tak, aby działał niezależnie od PC). Do tej pory używałem aparatu podłączanego na USB do PC-ta, a czasami PocketPC z zainstalowanym Skype, ale nie jest to najwygodniejsze rozwiązanie (kabel od usb się plącze między nogami, a PocketPC zaczyna przypominać spluwaczkę - ilekroc jedna z babć ma ochotę porozmawiać z wnusiem (moim 1.5 rocznym synkiem))... Jeśli idzie o software, to przez długi czas (około 3-4 lat) używam SkypeIn, SkypeOut i przyznam się szczerze, że do tej pory przedstawiał najlepszą ofertę jeśli idzie o stosunek jakość/cena. Niedawno zainteresowałem się jednak TlenoFonem, bo ten ma w ofercie darmowy numer stacjonarny, co w Skype kosztowało ok. 60 zł na 3 miesiące.

Dlatego też szukam takiej bramki VOIP, która pozwoli łączyć się jednocześnie z kilkoma operatorami (nie będzie posiadała blokady). Ktoś z Was używa takich rzeczy?
Ader
Linksys PAP2T-EU około 130-140zł bez blokady.

Polecam test niezawodności operatorów voip http://aviaa.com/pl/
easyCALL i Tlenofon wypadły najlepiej.
Fideista
Dzięki za zainteresowanie Ader, ale... No wlasnie ten Linksys - też o nim myślałem, ponoć jednak nie dziala ze Skype... Co prawda można zmienić firmware i "dopasować" go do Skype, ale wówczas nie działa z innymi operatorami. Tak przynajmniej piszą na google... Dlatego myślałem, że ktoś może ma i używa, można byłoby sprawdzić wiarygodność takich opinii.
Ader
Taka charakterystyka Skype- wykorzystuje zupełnie inny protokół niż inni operatorzy voip. Nie słyszałem o urządzeniu, które pracowało by z obydwoma protokołami. Jeżeli miało by ono pracować bez udziału komputera, musiało by dodatkowo zawierać ( oprócz bramki) słuchawkę z zainstalowanym softem Skype, z możliwością przełączania się pomiędzy protokołami- podejrzewam, że na przeszkodzie stoją tu licencje Skype.
Z włączonym kompem mogło by to działać na 2 protokołach ze zwykłym telefonem, ale znowu potrzebował byś bramki voip i adaptera do Skype- uważam, że się nie opłaca, no i chcesz żeby to działało niezależnie od komputera.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2012 Invision Power Services, Inc.