Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Podłączenie AP Routera do sieci
Osłomania > IT, Multimedia, Home Entertainment, Komunikacja > Internet i Sieci Komputerowe
Wiggly
hello

otóż kolega chce kupić router z ap aby móc korzystać z karty bezprzewodowej w laptopie. W tym momencie to jest tak zrobione, że kabel biegnie od mojego routera do jego domu w którym jest switch rozdzielający neta na dwa kompy. On do tego switcha chce jeszcze podłączyć ten swój router z ap i teraz jak to ustawić?

U mnie na routerze jest adresacja od 192.168.1.1 do 192.168.1.255, u niego jeden komp ma adres z 1.3 a drugi 1.4 (1.3 to lapek, który bedzie korzystał z tego ap routera).

Myślałem nad takim ustawieniem:

W zakładce LAN tego ap routera nadać IP powiedzmy 192.168.1.10 i dla niego stworzyć regułe u siebie na routerze.

W WAN nadać IP mojego routera (192.168.1.1), taki sam adres wpisać do gateway`a i DNS-ów.

Po tym zlikwidować u siebie regułe dla IP z którego dotychczas korzystał lapek i na tym ap routerze skonfigurować połączenie dla samego laptopa.

Końcowy rezultat ma być taki, internet ma dochodzić do switcha, ze switcha ma iść do jednego kompa oraz do ap routera, a z ap routera na drugiego kompa.

Pewnie można by to zrobic bez switcha, ale nie wiem czy jeśli ten ap router miałby rozdzielać neta pomiędzy oba komputery to czy zachowany by został dynamiczny podział łącza (podejrzewam, że nie)

No i pytanko czy takie coś będzie działać?
bns
Swicha mozesz wyrzucic i w jego miejsce wstawic ten router z AP wyjdzie na to samo. Na tym routerze muisz ustawic routing zeby widzialy sie sieci. Ty jego siec i on twoja
Czyli, ze laptop musi miec dojscie do twojej sieci ktora jest za 2 routerem i juz tego nie widzi. W druga strone to samo. Twoj router musi miec trase do sieci za tamtym routerm czyli do lapka. Nie wiem gdzie dokladnie, to sie ustawia w tym konkretnym modelu. Masz zarys, mam nadzieje, ze rozumiesz.
Xahil
To co opisales to podwojny NAT. powinno dzialac, tylko polaczenie AP z lapkiem najlepiej zrobic na innych adresach np 192.168.2.0/24.

Wada jest taka ze z duzym prawdopodobienstwem laptop i komp nie beda sie widziec w otoczeniu sieciowym.

Rozwiazania widze 2:
Zostawic skonfigurowanego lapka na twoim routerze i jak koles bedzie chcial zeby kompy sie widzialy to podlaczy sie kablem a nie przez WIFI (co jest dobre bo WIFI potrafi byc wolne, wiec przegrywanie kilku duzych plikow moze trwac sporo dluzej niz na kablu).

albo skonfigurowac AP jako bridge i wtedy laptop by dalej mial ten sam adres co ma teraz. Koniecznie wtedy trzeba skonfigurowac WPA (WEP odpada, bo jak ktos go zlamie to ma dostep do sieci lokalnej).

CYTAT(bns @ 10.12.07 - 00:27) *
Swicha mozesz wyrzucic i w jego miejsce wstawic ten router z AP i na tym routerze muisz ustawic routing zeby widzialy sie sieci. Ty jego siec i on twoja
Czyli, ze laptop musi miec dojscie do twojej sieci ktora jest za 2 routerem i juz tego nie widzi. W druga strone to samo. Twoj router musi miec trase do sieci za tamtym routerm czyli do lapka.
Co to jest u Ciebie WAN?

Oj cos zakreciles. O ile jest NAT to to o czym piszesz jest dla mnie bez sensu.
AP ma default route do rouera, wiec on nie musi miec regul zeby widziec ta pierwsza siec. To samo w druga strone. router sle do AP (ap jest w jego sieci lokalnej) i AP robi NAT.

A jak nie ma NATa to router robi za switcho-bridge i wtedy routing wogle nie jest potrzebny.
bns
CYTAT("Xahil")
CYTAT(bns @ 10.12.07 - 00:27) *
Swicha mozesz wyrzucic i w jego miejsce wstawic ten router z AP i na tym routerze muisz ustawic routing zeby widzialy sie sieci. Ty jego siec i on twoja
Czyli, ze laptop musi miec dojscie do twojej sieci ktora jest za 2 routerem i juz tego nie widzi. W druga strone to samo. Twoj router musi miec trase do sieci za tamtym routerm czyli do lapka.
Co to jest u Ciebie WAN?

Oj cos zakreciles. O ile jest NAT to to o czym piszesz jest dla mnie bez sensu.
AP ma default route do rouera, wiec on nie musi miec regul zeby widziec ta pierwsza siec. To samo w druga strone. router sle do AP (ap jest w jego sieci lokalnej) i AP robi NAT.

A jak nie ma NATa to router robi za switcho-bridge i wtedy routing wogle nie jest potrzebny.
Tak jak pisales nie beda sie widzieli w otoczeniu sieciowym czyli musisz zadeklarowac te sieci, jaka trase pokonac do nich. Najlepiej wtedy przypisac ip z roznych pol adresowych. Mam racje?
Dodac moge, ze tez nie WPA-PSK bo przy odrobinie szczesia tez mozna to zlamac.
Xahil
Nie jestem pewien, ale zeby sie widzialy w otoczeniu sieciowym to chyba musza chodzic broadcasty (nie wykluczam ze musza byc ethernetowe a nie ip).
A broadcasty raczej nie sa NATowane, wiec jesli to co chcesz ustawiac sprowadza sie do natowania broadcastow to ok.
Wiggly
nie muszą się widzieć w sieci, jemu najbardziej zależy na bezprzewodowym internecie. Póki co dzięki za odpowiedzi, jutro pewnie bedziemy sie z tym bawić i w razie czego będe jeszcze pytał wink.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2012 Invision Power Services, Inc.