hello
otóż kolega chce kupić router z ap aby móc korzystać z karty bezprzewodowej w laptopie. W tym momencie to jest tak zrobione, że kabel biegnie od mojego routera do jego domu w którym jest switch rozdzielający neta na dwa kompy. On do tego switcha chce jeszcze podłączyć ten swój router z ap i teraz jak to ustawić?
U mnie na routerze jest adresacja od 192.168.1.1 do 192.168.1.255, u niego jeden komp ma adres z 1.3 a drugi 1.4 (1.3 to lapek, który bedzie korzystał z tego ap routera).
Myślałem nad takim ustawieniem:
W zakładce LAN tego ap routera nadać IP powiedzmy 192.168.1.10 i dla niego stworzyć regułe u siebie na routerze.
W WAN nadać IP mojego routera (192.168.1.1), taki sam adres wpisać do gateway`a i DNS-ów.
Po tym zlikwidować u siebie regułe dla IP z którego dotychczas korzystał lapek i na tym ap routerze skonfigurować połączenie dla samego laptopa.
Końcowy rezultat ma być taki, internet ma dochodzić do switcha, ze switcha ma iść do jednego kompa oraz do ap routera, a z ap routera na drugiego kompa.
Pewnie można by to zrobic bez switcha, ale nie wiem czy jeśli ten ap router miałby rozdzielać neta pomiędzy oba komputery to czy zachowany by został dynamiczny podział łącza (podejrzewam, że nie)
No i pytanko czy takie coś będzie działać?