Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Rozdzielić internet na 2 komputery
Osłomania > IT, Multimedia, Home Entertainment, Komunikacja > Internet i Sieci Komputerowe
waxiu
Witam,
To mój pierwszy post na forum smile.gif
Mam od pewnego czasu internet ADSL pewnej sieci (regionalny) oczywiscie urządzenie jakie dostałem to router, niestety ten router to... ma tylko jedno wyjscie LAN sad.gif i moge tylko jeden komputer podłaczyc, a chce jeszcze laptopa, ale niezaleznie od pracy mojego stacjonarnego kompa, zeby mógł pracować stacjonarny i laptop. Co proponujecie zrobic, czy switch dałby rade? czy moze wymienic router na nowy żeby mial wiecej portów LAN ?
P.S Mam stałe IP i musze konfigurować karte sieciową.
bns
CYTAT(waxiu @ 16.01.08 - 20:55) *
Witam,
To mój pierwszy post na forum :)
Mam od pewnego czasu internet ADSL pewnej sieci (regionalny) oczywiscie ueządzenie jakie dostałem to router, niestety ten router to... ma tylko jedno wyjscie LAN :( i moge tylko jeden komputer podłaczyc, a chce jeszcze laptopa, ale niezaleznie od pracy mojego stacjonarnego kompa, zeby mógł pracować stacjonarny i laptop. Co proponujecie zrobic, czy switch dałby rade? czy moze wymienic router na nowy żeby mial wiecej portów LAN ?

Prawdopodobnie to co nazywasz routerem to jest modem ADSL :) Bo jaki bylby sens budowac router z jednym gniazdem, jak by wtedy zrobic na nim routnig? ;)
Sam switch nie wystarczy bo wtedy musial by dzialac jeden z kompow (robic za router) a tego nie chcesz. Musisz dokupic sobie router.
Sam_son
Witam

Jak miałem neo to jedynym wyjściem był zakup routera. W moim przypadku wystarczył router D-Link 604. Po podłączeniu i ustawieniu sam się łączył z neostradą a ja mogłem podłączyć kilka komputerów na raz. Nie trzeba wtedy używać programów do neo, bo po włączeniu kompa od razu był net.

Pozdrawiam
Samik
lucjanos
Teraz ceny routerów ads spadły drastycznie i za jakieś 120 zł można już kupić np. Pentagrama, Netgeara, Requesta, Edimaxa itd.. Jest to poczciwy sprzęt do domowego użytku.
gulon
CYTAT(bns @ 16.01.08 - 21:18) *
Prawdopodobnie to co nazywasz routerem to jest modem ADSL smile.gif Bo jaki bylby sens budowac router z jednym gniazdem, jak by wtedy zrobic na nim routnig? wink.gif
Sam switch nie wystarczy bo wtedy musial by dzialac jeden z kompow (robic za router) a tego nie chcesz. Musisz dokupic sobie router.

Jest wiele modemów z routerem bez switcha i moim zdaniem całkiem to przydatne urządzenia wink.gif ...

waxiu napisz jaki to modem, bo może jest całkiem dobry i wystarczy sam switch dokupić...
lokocool
Jesli chcesz kupic porzadny router szukaj czegos USRobotics --> ceny strasznie poszly w dol ostanimi czasy a lepszego sprzetu za te pieniadze nie kupisz. Dla przykladu model 9107 na allegro jest za 199zl a ma i QoS i sie nie zawiesza jak d-linki smile.gif

a jesli masz jakis modem ethernetowy a rozumiem ze masz ( tzn wyjscie ethernetowe) to poszukaj sobie modelu 5461 to odrazu bedziesz miec bezprzewodowke --> a co za tym idzie laptop Ci sie bedzie laczyl bez kabli smile.gif
waxiu
Witam,
moj router to: Router adsl TP-LINK TD-8810 - ADSL2+
gulon
Więc wystarczy Ci tylko dokupić switch. Za 5-cio portowy nie zapłacisz więcej jak kilkadziesiąt zł...
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2012 Invision Power Services, Inc.