Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: net24 + TP-Link + USR
Osłomania > IT, Multimedia, Home Entertainment, Komunikacja > Internet i Sieci Komputerowe
jacekff21
Sprawa wyglada nastepujaco - przez ostatnie 2 lata korzystalem z dsla 2mbit od tp dzielonego na kilka osob przez USR Wireless MAXg Router. 2-letnia umowa sie wlasnie konczy stwierdzilem ze teraz lepszym rozwiazaniem bedzie net24 w netii. Router mi pozostal a ze obsluguje on tez adsl postanowilem dokupic modem z wyjsicem na WAN do routera. Kupilem TP-Linka TD8811, a ze za bardzo sie nie wzytalem w opis pozniej zoabczylem ze ma on tez opcje rutera i po podlaczeniu switcha mozna od razu dzielic na wiecej osob. Po testach obciazenia lacza poprzedniego i tego stwierdzielem ze jednak jako router USR jest bardziej stabliny. Po skonfigurowaniu tp-linka i podlaczeniu go przez WAN do USR, router roboticsa nie widzi polaczenia z netem. Ogolnie to chodzi mi o to czy da sie tak skonfigurowac te oba urzadzenia zeby tp-link dzialal jako modem a USR normalnie jako router z DHCP w sieci.
gulon
A po co Ci ten TP-Link? Te łącze jest na nowej linii Netii - cyfrowej ISDN? Bo jesli na starej tpsa, to modem ma być eu (annex A) czyli ten USRobotics powinien wystarczyć...

P.S. Źle spojrzałem i chyba chodzi o ten USR bez modemu. Spróbuj ustawić tego TP-Linka w tryb bridge a usr w tryb PPPoE i tam wpisac login i hasło...
jacekff21
Lacze jest na linii tp a USR tak jak piszesz bez modemu, jutro po poludniu sprobuje tak ustawic zobaczymy czy ruszy.
Xahil
CYTAT(jacekff21 @ 22.01.08 - 23:59) *
Lacze jest na linii tp a USR tak jak piszesz bez modemu, jutro po poludniu sprobuje tak ustawic zobaczymy czy ruszy.

To czemu wczesniej piszesz "Router mi pozostal a ze obsluguje on tez adsl", jak obsluguje adsl to ma modem, a jak nie ma modemu to nie obsluguje.

CYTAT
Po testach obciazenia lacza poprzedniego i tego stwierdzielem ze jednak jako router USR jest bardziej stabliny.

Szczerze mowiac nie wiem czy to byl miarodajny test, gdybys porownywal oba urzadzenia na tym samym laczu to moze i tak, ale skoro porownujesz je na roznych laczach to rownie dobrze moze byc ze oba urzadzenia sa rownie stabilne, a roznica sie bierze bo to tpsa jest bardziej stabilna niz netia ?

Tak jak gulon radzi powinno dzialac , u mnie podobne rozwiazanie dziala (Lucent Cellpipe jako modem (w trybie bridge) + Asus WL500Gp jako router)
lokocool
Jaki masz model USR ? To jest USR 5461, czy 9107 czy jeszcze jakis inny? ogolnie konfiguracja USR-ow wyglada tak --> jesli chcesz zeby TP robil za modem --> ustawiasz go zeby sie laczyl z netetm ( czyli w nim ustawiasz login haslo itp ) --> i podlaczasz go do portu WAN w USR --> w opcjach USR wybierasz zakladke Internet --> i tam wybierasz rodzaj polaczeniajaki DSL/LAN ( czy cos w tym stylu) i wszytko powinno Ci smigac.
Jesli ten TP Link nie ma mozliwosci konfiguracji robisz dokladnie to samo tylko ze login i haslo ustawiasz w USR i zamiast dsl/lan wybierasz opcje PPPoE/costam --> i tutaj wpisujesz haslo i login --> i tez wszytko bedzie smigac --> kwestia tylko jaki konkretnie masz model tego USR. Ale z tego co widze to wlasnie te pierwsze ustawienie powinno byc ok.

Jesli tak zrobiles a USR nie widzi polaczenia z modemem/netem --> sprawdz kabel czy nie jest skreczowany --> podlaczenie powinno byc od portu modemu do portu WAN w routerze zwyklym nieprzerobionym kablem sieciowym..

Pozdr. smiley13.gif
jacekff21
Router USR 5461, ustawilem tp-linka w trybie bridge, potem polaczylem go z USR przez WAN, robot wykryl polaczenie i wpisalem nazwe uzytkownika i haslo. Wszystko smiga. Dzieki za pomoc thumbsup.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2012 Invision Power Services, Inc.