Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Jaki router dla neo ?
Osłomania > IT, Multimedia, Home Entertainment, Komunikacja > Hardware
aristos
Witam
Potrzebuje jakis zmysny fajny router do neostrady, ma obslugiwac 3 komputery + laptop, jeden z kompow bedzie robil za serwer plikow plus na nim bedzie postawiony mulek i torrent. Moge na to przeznaczyc do 300 zl plus/minus. Fanie by bylo zeby router mial wifi ale nie jest to konieczne, bardziej zalezy mi na stabilnej pracy i zeby p2p nie zapychalo mi lacza. Najwiecej ruchu bedzie generowal komp z p2p oraz laptop.
lokocool
USRobotics 9108 smile.gif

Pozdrawiam. smiley13.gif
Carlos
Ja od 1,5 roku nie narzekam na Asmaxa 804. Niedawno wyszedł model 904, który też śmiga bez problemu u znajomego.

Pozdrowienia.wink.gif
gulon
Jeśli jeden komp na być serwerem, to moim zdaniem router jest zbędny i wystarczy kupić tylko switch, a routing zostawić temu serwerowi...
sienio
Tak z ciekawości. Przy takiej konfiguracji, żeby reszta miała internet, to komputer serwer musi być stale włączony, czy tak? Nie prościej postawić normalny bezprzewodowy router? Przecież pliki i tak będzie można przesyłać przez sieć?! Wszystko przecież można skonfigurować tak że p2p nie będzie nic mulić. Już za 200 zeta kupisz spoko router z antenką a za 300 to już naprawdę będzie na bogato. Niedawno był temat o routerze do Neostrady, baaardzo długi temat. smile.gif

pozdrawiam
gulon
CYTAT(sienio @ 29.01.08 - 13:20) *
Tak z ciekawości. Przy takiej konfiguracji, żeby reszta miała internet, to komputer serwer musi być stale włączony, czy tak? Nie prościej postawić normalny bezprzewodowy router?

Nie wiem jak planuje aristos, ale jeśli komputer ma być serwerem plików dla innych kompów w sieci i ma na nim chodzić emule i torrent, to logiczna jest odpowiedź, że bedzie chodził non-stop...
Czy nie prościej postawić bezprzedowy router? Nie wiem jaki ma system aristos na tym kompie-serwerze, ale jeśli to np. windows xp, to chyba nie prościej. Poza tym router kosztuje 200-300zł, a dobry switch 50zł plus ew. dodatkowa karta sieciowa 30zł...
aristos
Dotychczas mialem siec rozwiazana w ten sposob ze jeden z kompow chodzil prawie non-stop i robil za router ( win xp i kerio + mulek + torrent) mam jednak z nim problemy cos sie na nim sypie i co jakis czas wykrzacza kerio lub winda oraz z niewiadomych przyczyn muli mi sie net nawet jak p2p jest odlonczone, no i mam problemy z konfiguracja kerio i po prostu stracilem cierpliwosc do grzebania w ustawieniach, Komp ktory ma robic za serwer plikow i platforme p2p nie musi chodzic non stop, tylko ja jestem jego uzytkownikiem, reszta userow korzysta z www i komunikatorowi nie korzysta z jego zawartosci, Wiec wmysleilem ze po prostu kupie jakis fajny router sprzetowy i bede mial spokuj no i cisze w nocy biggrin.gif.
Spokojnie móglbym zostawić kompa ktory robi za serwer tylko nie znam zadnej skutecznej alternatywy od kerio, zeby uruchomic routing wiec moze doradzilibyscie mi jak skutecznie i bezproblemowo postawic od nowa serer ktory zajolby sie routingiem w mojej malej sieci.
Zastanawielem sie takze nad tym zeby win i kerio zastapic jakims linuxem ale w tym temacie nie jestem zbyt dobry, jezeli ktos podalby mi jakies rozwiazenie linuxowe (jaki linux, mulek, torrent, i jak udostepnic dyski w linuxie zebym mogl je odczytywac w winxp) to bym byl wdzieczny.

Mam nadzieje za za bardzo nie zamącilem biggrin.gif
lokocool
Jesli chcialbys sie bawic faktycznie w routing przez komputer to owszem ma tez sens --> poszukaj linuxsa NDD http://www.nnd-linux.pl/

Z tym ze ja sie przynzaje bez bicia ze nie wiem jak w tej dystrybucji wyglada srodowsko --> nie wiem czy jest Xface czy tez nie, ale podejrzewam ze masz tutaj tylko srodowisko textowe --> z tym ze takie rozwiazanie byloby idealne.
Pratycznie przez kazdego linuxa zrobisz sprzetowy routing z firewalem itp --> i bedzie on rownie dobry jak router ( a moze nawet i lepszy)--> ale ja ewentualnie moglbym pomoc z Gentoo ktorego sam uzywam --> z innymi dystro nie bardzo --> bo cholera wszedzie sa inaczej pliki konfiguracyjne i skrypty... pytanie czy uzywasz tego komputera tylko jako router czy tez sie na nim bawisz/pracujesz --> bo NDD jest najprostrza metoda zrobienia routera z kompa...

Moim zdaniem rozwiazanie z routerem jest wygodniejsze. Jesli dodtakowo z tego komputera korzystasz w normalnej pracy/zabawie --> to NDD sie nie sprawdz ( tutaj juz bardziej wlasnie Gentoo, czy jakas troszke bardziej przyjazna dystrybucja)

Dodatkowo jesli masz kompa w pokoju --> to kolejny argument za zeby kupic router --> masz w koncu cisze w nocy smile.gif

Tyle odemnie--> jak mowie jesli chcesz wydac circa 300ziko na router poszukaj tego 9108 za ta kase juz na allegro powinienes cos wyszukac, no chyba ze jakies komputroniki itp --> bo o ile mieszkasz w jakims nieduzym miescie to na 99% nie beda mieli sprzetu tego producenta w sklepach smile.gif A leszpego sprzetu w tej cenie nie znajdziesz smile.gif

Pozdr. smiley13.gif
aristos
@lokocool komp byl uzywany tylko i wyłącznie jako router i platforma p2p jesli cos potrzebowałem na nim zrobic to nawet nie podłanczałem do niego monitora lecz łączylem sie z nim zdalnie. Potrzbuje takiego rozwiazanie ktore bedzie najbardziej niezawodnie i bede mial z nim jak najmniej pracy no i cisze w nocy. Do moich potrzeb p2p wystarczy jak komp bedzie chodzil w dzien.
lokocool
Wiesz co zaraz sobie zainstaluje tego NDD na virtualnej maszynie i zobacze co to jest i jak wyglada config.
i dam znac pozniej smile.gif
smiley13.gif
aristos
Jak mozesz to sprawdz od razu jak wyglada sprawa mulka i torrenta na tej dystrybucji biggrin.gif
lokocool
a wez mi jeszcze powiedz jaki masz modem do laczenia sie z netem ?

------------------A PO CHWILI-----------------------

Jednak tego teraz nie zrobie... bo wlasnie w tym momencie cholera skonczyl mi sie limit transferu w Oranege Everyware.. Dammm i mam transfer 5KB wiec niec sobie nei posciagam --> jutro wieczorem o ile zalicze jutrzejszy egzamin to bede w domu i wtedy popatrze, i napisze wink.gif

EDIT:
tutaj masz jak zrobic router z Gentoo w zasadzie najtrudniejsza jest instalacja samego systemu --> bo pozniej takie ustawienia ro zadna filozofia, jak chcesz to sobie popatrz:
http://www.gentoo.org/doc/pl/home-router-howto.xml
Pozdro smiley13.gif
aristos
nio fakt najwaniejsze segem800

powodzenia na egzaminie
sienio
@aristos wydaje mi się, że za bardzo kombinujesz. smile.gif Postaw router z wbudowanym modemem i po sprawie. Po Ci dodatkowy, komp, który żre prąd i szumi. Za 214 zetqa kupisz Linksysa WAG200G - super sprzęcik. Jak masz więcej kasy to kupisz coś jeszcze lepszego. Takie rozwiązanie ma same plusy według mnie. smile.gif

Jak chcesz zostać przy modemie to jeszcze napisz jaka to wersja tego Sagema 800. Pod spodem jest nalepka i będzie pisało E1, E2, E3 i E4, z E4 były jakieś zaciachy na niektórych Linuksach z tego co wiem.
aristos
E4
gulon
Jeśli chcesz przeznaczyć jeden komp na router + emule i jego nie wykorzystywać do innych celów, to rzeczywiście chyba jednak lepiej kupić router. Instalowac, konfigurować, a potem ma to chodzić bez monitora chyba nie ma sensu. Ale jeśli ma to być "pełnowartościowy" komputer, to tylko dodajesz mu kilka funkcji, które ma spełniać cały czas. Wystarczy tylko ustawić niższy prorytet dla p2p, co można zrobić np. w cfosspeed, a rzeczy jak przekierowanie portów spokojnie można zrobić w systemie. Za tę kasę, której nie wydasz na router z modemem możesz sobie sprawić pasywne chłodzenie na procesor, cichy wiatrak do zasilacza i ew. na kartę graf i będzie cicho...
lokocool
To tak tylko odnosnie tego co Gulon napisal, za 300zl nie zbudujesz pasywnego chlodzenia do kompa, zaponij, zawsze zostaje jeszcze zasilacz ktory zazwyczaj jest najgosniejszy --> Ja jestem pewien ze bym skonfigurowal ten komputer pod gentoo jako router bez problemow --> ztym ze pozostaja 2 pytanie, po pierwsze jaki to jest komputer --> bo jesli jakis bardzo stary to nie ma sensu , po drugie czy masz juz w nim karty sieciowe dla kazdego z komputerow jakie maja sie polaczyc? Bo jesli nie to wogole cala zabaw jest bez sensu, bo zakup karty to koszt circa 30zl x3 to juz jest 90 --> taka sama opcja jesli chcileibysmy kupic swich --> ztym ze swicha to juz zupelnie bezsensu podlaczac, bo wtedy caly qos czy priorytety pakieto dla poszczegolnych komputerow w sieci juz nie ustawisz ( przynajmnie tak mi sie wydaje)

Dlatego tutaj wracamy do pktu wyjscia --> kupic cos co dziala od razu od podlaczenia i masz moze ciut mniej opcji, ale za to pelen komfort uzytkowania + cisze + WiFi dla laptopa i wszytko dziala, albo ( zakaldajac ze masz te karty sieciowe np.) moze nie wydajesz kasy ale z sama instalacja Gentoo w zaleznosci od tego jaki to jest stary komputer to licz ja wiem pewnie z 12godz + konfiguracja.

Takze tutaj kwestia czy oby ten czas jaki poswiecisz na konfig nie jest odwrotnie proporcjonalny do komfortu jaki uzyskasz kupujac router tongue.gif

smiley13.gif
gulon
lokocool takie coś kupisz za 120zł. Jest wystarczajaco wydajny cooler, tylko do nie kazdej obudowy się zmieści, ale budę można mieć otwartą wink.gif . Kilkadziesiąt zł kosztuje pasywne chłodzenie na grafikę i ze 20zł cichy wiatrak do zasilacza. Zmieścisz się w dwóch stówach, a za 300 to nawet cichy jakiś cały zasilacz kupisz...
Nie wiem co Ty wymyślasz tymi trzema kartami sieciowymi, ale tak się nie robi, bo wystarczy czteroportowy switch. Jesli zainstalujesz jakąś aplikację do ustalenia limitów, to ustalasz reguły dla ip i tyle...
aristos
Od dwoch dni mam na testach linsysa WAG200G-EU.
1. 1 podstawowa konfiguraja banalna, nawet dziecko da sobie rade, wystarczy kilka razy potwierdzic podac dane do logowania i sprzet dziala.
2. Komputery podlonczone do routera widza sie bez problemu smile.gif
3. Zasieg Wi-Fi spory, mieszkam w bloku na 3 pietrze a zasieg jest jescze spokojnie na parterze.
4. sporo opcji konfiguracyjnych, jeszcze nie przetestowalem wszystkiego, sprawdze w weekend smile.gif ale jak narazie przekierowalem porty na mulka i torrenta bez zadnyh problemow,
5. QoS dziala calkiem znośnie ale mógłby mieć więcej miejsc na wpisanie usług - sami mozemy dopisac tylko 3 sad.gif , cale szczescie ze najwazniejsze sa juz dopisane.
6. Jak narazie zadnego zawieszenia
7. Mulek i torrent chodza bardzo dobrze smile.gif

Doglebniej przetestuje go w weekend jesli wszytko bedzie ok to sie chyba na niego zdecyduje.
wielkie beer.gif za wszystkie porady i sugestie

cool.gif
sienio
CYTAT(aristos @ 31.01.08 - 20:36) *
Od dwoch dni mam na testach linsysa WAG200G-EU.
1. 1 podstawowa konfiguraja banalna, nawet dziecko da sobie rade, wystarczy kilka razy potwierdzic podac dane do logowania i sprzet dziala.
2. Komputery podlonczone do routera widza sie bez problemu smile.gif
3. Zasieg Wi-Fi spory, mieszkam w bloku na 3 pietrze a zasieg jest jescze spokojnie na parterze.
4. sporo opcji konfiguracyjnych, jeszcze nie przetestowalem wszystkiego, sprawdze w weekend smile.gif ale jak narazie przekierowalem porty na mulka i torrenta bez zadnyh problemow,
5. QoS dziala calkiem znośnie ale mógłby mieć więcej miejsc na wpisanie usług - sami mozemy dopisac tylko 3 sad.gif , cale szczescie ze najwazniejsze sa juz dopisane.
6. Jak narazie zadnego zawieszenia
7. Mulek i torrent chodza bardzo dobrze smile.gif

Doglebniej przetestuje go w weekend jesli wszytko bedzie ok to sie chyba na niego zdecyduje.
wielkie beer.gif za wszystkie porady i sugestie

cool.gif

Że się tak wyrażę.... A NIE MÓWIŁEM. smile.gif Super sprzęt naprawdę. Miłego testowania i w przyszłości użytkowania. smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2012 Invision Power Services, Inc.