Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Laptop ASUS - formatowanie
Osłomania > IT, Multimedia, Home Entertainment, Komunikacja > Hardware
zimi2k
Hej
Pisze w smietniku bo to lamerskie pytanie i chyba nigdzie indziej sie nienadaje.

Moze mi ktoś pomóc ?? może ktoś z Was ma jakieś cudo tej firmy ??

Kolezanka prosila mnie o pomoc - dokladnie o format c: dysku na laptopie fimry ASUS (niestety nie znam modelu, bo go jeszcze a oczy nie widziałem - ale kupiony w zeszłym roku)

Problem w tym że ma samego laptopa - cały zestawik płytek zostawiła w domu, i teraz się zastanawiam czy jest sens brac sie za format dysku, poniewaz z lapami jest niejednokrotnie tak ze chodza na nich tylko specjalnie spreparowane dla danego modelu wersje windy.

Orientujecie sie moze jakjest z ASUSEM, czy da rade go odpalic od A do Z na standardowym windowsie xp ?

Pozdro i dzieki
jar3cki
instalacja jak na kazdym pc ;] tez mialem kiedys problem z lapem ASUSa ale okazalo sie ze cd z winda bylo blednie wypalone.
lokocool
a przypadkiem asusy nie maja 2 ukrytej partycji z ktorej sie przywraca system ?
zimi2k
włąsnie wrzucilem w googlach temat drugiej ukrytej partycji, i uzytkownicy asusa wspominaja o tym smile.gif wiec faktycznie jest - pytanie teraz czy ta kopia jest w kazdym modelu - bo tego nie znalazłem ;/

I jeszcze jedno pytanie - jak si eokaze ze ten lapek ma ukryta kopie - to moge smialo robic format i instalke ? niczego na tym kompie nie zabraknie wink.gif
jar3cki
niczego nie zabraknie poki nie sformatujesz tej ukrytej partycji. no chyba ze kolezanka chce sie wszystkiego pozbyc (visty?) i miec starego i jarego xp, wtedy formatujesz wszystkie partycje i ustawiasz je na nowo. ew. jak bedziesz chcial przeprowadzic instalacje z tej ukrytej partycji to ustaw w biosie zeby z niej bootowalo system i zainstaluj go.
zimi2k
ok, wielkie dzieki wink.gif
w taki razie dam jej znaka zeby mi go podrzucila wink.gif
pozdro.
lokocool
jesli ma partycje to niczego nie instlujesz, klik klik i masz przywrocony system jakbys kompa ze sklepu wzial smile.gif i trwa to max 15min... smile.gif
zimi2k
@lokocool, w takim razie mi powiedz:
- czy jak zrobie klik klik, to wyczysci caly dysk ? :> pozstale partycje tez ;>
- i czy te klik, klik robi sie z poziomu windy, czy odpala z biosa jak mowi @jar3cki ( bo cos mi sie zdaje ze to chyba ma byc co na zasadzien ajprostszego ghosta ?)
lokocool
w roznych markach jest roznie, w IBM-ach mozesz to zrobic bez formata, w toshibie musisz zrobic formata i podejrzewam ze w ASUSie tez musisz zrobic --> ale muisz popatrzec jak to zrobic --> mozliwe ze przy boocie bedziesz musial wcisnac klawisz recovery ( bios ci powie jaki konkretnie) i tam zostaniesz poprowadzony za raczke --> i podczas przywracania systemu bedzie zrobiony tez format smile.gif

W takich akcjach najlepsze rozwiazanie maja IBM/Lenovo smile.gif
Lock@
ASUS ma 2 różne systemy przywracania. Można przywrócić system z tzw. ukrytej partycji, albo z płyty Recovery.
Nie ma natomiast płyty instalacyjnej Windows'a jako takiej.
zimi2k
ok dzieki wszystkim za pomoc wink.gif
po wcisnieciu F9 pojawilo sie ladne menu gdzie wypisalo recovery only first partition - i wszystko sie zrobilo elegancko w doslownie 3 minuty wink.gif

Dzieki i pozdrawiam smile.gif
LolaB
Witam,
chciałam sformatować swojego Asusa (OS Vista), więc zasugerowałam się tutejszymi wypowiedziami i przywróciłam system przy pomocy partycji ukrytej.
Postępowałam zgodnie z podręcznikiem użytkownika, wybrałam opcję: przywracanie wyłącznie pierwszej partycji Windows, ponieważ bałam się, że opcja nr 2: przywracanie na całym dysku twardym usunie mi Windowsa - być może nie słusznie?

Wszystko poszło gładko, ale efekt końcowy jest taki, jakby formatowanie wykonało się tylko w jakiejś części.
Tzn na pulpicie i w menu start nadal znajdują się skróty i programy, które zainstalowałam wcześniej. Co dziwne, w panelu sterowania, programy te nie są wyświetlane, są tam tylko te podstawowe Asusa i Windowsa.
Zmieniła mi się też nazwa napędu DVD, wcześniej była D, teraz jest E - nie wiem, czy to istotne.

Wszystkie fabryczne ustawienia laptopa (ustawienia windowsa, programy asusa, itp) zostały przywrócone, natomiast historia przeglądarki + zakładki zostały wyczyszczone, więc w tym sensie wszystko jest jak powinno, ale nie rozumiem dlaczego nie wyczyściło pozostałych programów.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2012 Invision Power Services, Inc.