Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Przetestuj swój mózg !
Osłomania > Dyskusje i Pogawędki > O Wszystkim
lokocool
W ktora strone kreci sie pani ? W prawo czy w lewo ?

I jak?

przeczytaj najpierw pierwszy spoiler pozniej drugi smile.gif

Jest to tzw. Brain test, ktory testuje Twoj mozg

Przeczytaj, na czym polega. ( ale dopiero jak odpowiesz sobie na pytanie w ktora strone sie keci)

Najpierw statystyka: Figurka czesciej kreci sie ludziom w prawo. Najczesciej kobietom. Kobiet, ktorym sie kreci w lewo jest zaledwie 1/4. Wsrod mezczyzn jest znacznie wiecej tych ?krecacych sie w lewo", ale mimo to jest to tylko niecala polowa meskiej populacji. Wiecej kobiet niz mezczyzn jest w stanie po czasie widziec, ze figurka sie kreci w obie strony, niektorzy nawet potrafia to zmieniac swiadomie.
O co chodzi w tym tescie? O stwierdzenie, ktora z Twoich polkul mozgu dominuje. Prawa, odpowiedzialna za uczucia, emocje, fantazje, symbolike, poczucie czasu i przestrzeni, orientacje, wyobraznie, kreatywnosc, itd. czy lewa, odpowiedzialna za logike, myslenie analityczne i matematyczne, myslenie werbalne i jezyk, praktyczne tworzenie, strategie, itd...? Jesli figurka kreci Ci sie w prawo, wskazuje to na prawa hemisfere mozgu, jesli w lewo ? na lewa.

Jak jest jednak mozliwe, ze dwie osoby widza w tym samym momencie, ze dziewczyna obraca sie w dwie rozne strony? Albo ze jedna osoba widzi ja obracajaca sie raz w lewo, za chwile w prawo? Caly dowcip polega na tym, ze poniewaz jest to tylko cien osoby, wiec u ani jednego obrazu tej animacji (jest ich w sumie 34) nie masz pewnosci, czy figurke ogladasz z przodu, z tylu, z prawej czy lewej strony, czy podniesione reka i noga jest lewa czy prawa, itd. Ogladajac obraz statycznie, jestesmy w stanie zobaczyc figurke z przodu, pozniej z tylu (ewentualnie z prawej i lewej strony). Ale kiedy te obrazy zaczniemy na siebie nakladac jak na tasmie filmowej, nasz mozg musi je ocenic jako plynny ruch, a zeby nie ?zwariowal?, musi sie zdecydowac, w ktora storne widzi ruch. Na poczatku robi to bez naszej swiadomosci.

Ci, ktorzy potrafia dobrze panowac nad swoimi mozgowymi hemisferami, sa w stanie swiadomie zmienic kierunek obracania sie figurki w dowolna strone, niektorym kierunek sie zmienia przypadkowo (nie potrafia tego zrobic sila wlasnej woli), a u tych, ktorzy widza obrot zawsze w te sama strone, wyraznie dominuje jedna hemisfera mozgu. (Mam nadzieje, ze nie ma nikogo, kto nie widzi ruchu obrotowego ? taka osoba mialaby prawdopodobnie problem z ogladaniem filmow). Ze wzgledu na niemoznosc okreslenia stron figurki, ludzie ktorzy widza zmiane kierunku, twierdza, ze ?przeskakuje z nogi na noge".

Przygotuj sie na to, ze niektorzy beda sie klocic do upadlego, ze "to przeciez niemozliwe, zeba figurka sie krecila w druga strone!" Mnie rowniez chwilke trwalo, abym mogla w to uwierzyc. Poza tym slyszalam jeszcze klika dziwnych wyjasnien od ludzi, ktorzy podejrzewali jakis podstep, ktorzy jednoczesnie starali sie z jednoznacznej odpowiedzi w lewo lub prawo wykrecic sie jakas niby dowcipna odpowiedzia, albo ?powaznym", ale tym bardziej smiesznym, karkolomnie logicznym wyjasnieniem.

------------
Mi najpierw sie krecilo w lewo pozniej w prawo --> i pwoiem dla niedowiarkow ze to naprawde dziala i mozna zmienic strone w ktora sie kreci smile.gif

Pozdr. smiley13.gif
hailie
Hym. Niezależnie od tego jak bardzo sie w nia wgapiam i w ktora czesc sie wgapiam zawsze mi sie kreci w prawo. i stoi na lewej nodze. biggrin.gif

EDIT
A, nie. Kurcze, faktycznie przeskoczyla! biggrin.gif
Dr_Astic
Dobre smile.gif
Na początku miałem problem z jednoznaczną oceną, bo kręciła mi się w obie strony na zmianę...

Ale wiecie jaką frajdę sprawia świadome zmienianie kierunków? biggrin.gif Extra rzecz wink.gif
Phaet
No jak?
Kręci sie w lewo! Cały czas sie kręci w lewo i podskakuje na tej samej prawej nodze. Nie zmienia kierunku i nóg. Gapiłem sie w to 5 minut.
|bemol
Się kręci różnie tongue.gif
raz tak, raz tak. Mi najpierw w prawo potem w lewo itd.
pozdro
Ader
U mnie prawo. Za cholerę przestawić mi sie nie chce. Ale nie jest to wina mojego wybitnego mózgu tylko, rozpraszających kształtów tej pani- nie ma wersji obojnackiej? ; )

ps wysłałem to mojemu bratu, który ma poprzestawiane klepki w mózgu ( dys to i tamto)- obraca mu się w obie strony i dodatkowo bardzo go ten obrazek irytuje- nie potrafi tego lepiej określić.
-=KiZiU=-
Nie wiem o co wam chodzi smile.gif Kreci sie w prawo, ciagle.
pab
Na prawej nodze kręci się w lewo. Tyylko w lewo :]
Carlos
CYTAT(pab @ 28.02.08 - 16:34) *

Nieprawda !!!! Ja mam akurat odwrotnie !!! Na lewej nodze i tylko w prawo !!! A gapiłem się ponad 10 min.

Pozdrowienia.wink.gif
sienio
CYTAT(Carlos @ 28.02.08 - 17:08) *
CYTAT(pab @ 28.02.08 - 16:34) *

Nieprawda !!!! Ja mam akurat odwrotnie !!! Na lewej nodze i tylko w prawo !!! A gapiłem się ponad 10 min.

Pozdrowienia.wink.gif

Kręci się w prawo...cały czas. smile.gif

To trochę tak jak spytać ludzi w którą stronę kręci się ziemia. smile.gif Jedni mówią ze w lewo a drudzy że w prawo. smile.gif
Phaet
Nie wiem czemu ale teraz w domu obrazek obraca mi sie szybciej. I nadal w lewo tongue.gif

Ok podejrzewam, że prawo i lewo to pojęcia względne. Odwrotnie niż wskazówki zegara.
gulon
Dla mnie tylko w lewo na prawej nodze. Próbowałem spojrzeć jakoś inaczej i nic nie wyszło. Fajny trik smile.gif ...
lokocool
a ja chyba rozgryzlem ja zmusic nasz mozg zeby krecilo sie w ta strone w jaka my chcemy --> skupcie sie na stopie tej ktora stoi na ziemi --> i teraz w momencie jak przekonacie swoj mozg ze to prawa noga bedzie sie krecilo w jedna, jak przekonacie ze to lewa noga bedzie sie krecilo w druga wink.gif

Pozdr. smiley13.gif
Romano
Trzeba się nieźle skupić, żeby się kręciła w lewo, ale jest to możliwe.
Coś mi to przypomina śmigło samolotu i felgi w obracającym się kole - też je można "odwrócić".
Wiggly
w moim przypadku kręci się w prawo, ale po kilkunastu (czasem kilkudziesięciu) sekundach skupienia i wpatrywania się zaczyna kręcić się w lewo wink.gif , widziałem to kiedyś na joemonster ... w sumie ciekawa rzecz wink.gif
syn oracza
Kiedyś Serapis zapodał to na ircu, całkiem niezła zabawa z tym była. Pamietam że po 2 godz zmieniałem już strony jak chciałem, więc da się to jakoś wyczuć po kilku razach.
Mi pomagał sposób o którym napisał @lokocool czyli żeby obserwować noge, w początkowej fazie jeszcze sobie tłów przysłaniałem i było latwiej jak tego nie widziałem, sera tylko oczy zamykal i zmieniał jak pilotem tongue.gif a reszta nas wyzywała i sie pytała co braliśmy biggrin.gif
Carlos
Kurcze faktycznie, już mogę to kontrolować. Jak chce to kręci się w lewo a jak chce to w prawo. Wszystkim w domu pokazywałem i im kręci się w prawo tak jak mnie na początku. I nie wierzą że może być inaczej. Syn mi powiedział że albo ściemniam albo zwariowałem. Zresztą niektórzy respekt.gif na forum też zaczynają stwierdzać u mnie różne psychiczne przypadłości.
Niech ktoś napisze że jemu też na 100% kręci się w obie strony i że jest też całkiem zdrowy worthy.gif to może w domu uwierzą że nie jest ze mną jeszcze całkiem źle crying.gif

Pozdrowienia.wink.gif
I_O
LOl, fajne. U mnie najpierw bylo w prawo, pozniej po chwili zastanowienia w lewo, a po chwili treningu kierunek da sie latwo zmieniac.
Dla "jednostronnych": sprobujcie popatrzec na to nie jako na trojwymiarowa postac kobiety ale na plaski obraz.
CYTAT
Niech ktoś napisze że jemu też na 100% kręci się w obie strony i że jest też całkiem zdrowy

Ano, mnie sie kreci w obie, ale na to "calkiem zdrowy" zadnej gwarancji dac nie moge smile.gif
POSTMAN
Hehe niezłe najpierw kręciła mi sie w prawo ale zacząłem sie przyglądać i nagle pyk i kręci sie w lewo. W sumie to nie wiem o czym wtedy pomyślałem jak zmieniła kierunek. A teraz za chiny nie mogę jej przestawić z powrotem żeby sie kręciła w prawo.

A jednak sie udało jak przestałem sie zastanawiać tylko tępo sie wpatrywałem.
Knebel
Cholera, gapię się i nic. Cały czas w prawo icon_doh.gif
Ale najlepsze jest w tym to, że po gapieniu się w tą babę, teraz rozjeżdżają mi się literki, jak po paru głębszych wacko.gif
bestrafer
Fajne to to smile.gif. Jeśli kręci Wam się w prawo (zgodnie z ruchem wskazówek zegara) to zacznijcie w myślach dodawać lub odejmować jakieś w miarę skomplikowane liczby- u mnie po chwili babeczka obraca sie w lewo (aktywizuje się lewa półkula) smile.gif.
I_O
Mozna jeszcze inaczej: popatrzcie tylko na sam odbijajacy sie cien nogi i zauwazcie ze wlasciwie on sie wcale nie obraca tylko jak choragiewka kiwa w prawo i w lewo. Lapiac kierunek tego kiwniecia i przenoszac wzrok pozniej na cala figure mozna dowolnie co sekunde zmieniac kierunek obrotu - to bardzo latwe w sumie smile.gif
CYTAT
Na prawej nodze kręci się w lewo

Blad w mysleniu: ona wcale nie ma zadnej prawej ani lewej nogi, ona ma po prostu jedna noge na ktorej sie obraca jak na osi. Wyobrazcie sobie ze to noga - srodkowa, bedzie prosciej smile.gif
To wlasciwie wyglada podobnie jak kostka Neckera - przy odrobinie wprawy latwo "przelaczac" widzenie i widziec ja od wewnatrz albo od zewnatrz
pab
Postarałem się chwilę intensywnie myśleć (udało się ! wink.gif )
I zaczeła się zabawa pół obrotu w jedną stronę i pół w drugą.

Ale jak nie kombinuję to zawsze widzę jedną wersję.
gulon
Ja też sie nauczyłem zmieniać smile.gif . Stałem przed monitorem na lewej nodze i się gapiłem i mi się zmieniło. Potem na prawej itd. Potem na siedząco myślałem o odpowiedniej nodze, a teraz nawet bez myśłenia o nodze mogę zmieniać wink.gif ....
lokocool
najprosciej jest sie skupic na pani to sie bedzie krecila w lewo --> a jak sie skupimy na tem cieniu stopy co lata to sie bedzie krecila w prawo biggrin.gif
Luca
A mnie sie wcale nie obraca.Giffy mnie sie nie otwieraja i spokojnie piwo sobie pije.
Nie widze leszcza.
lokocool
http://img204.imageshack.us/im...4/obraz1sw7.gif --> to kliknij sobie zapisz jako... i na kompie ci sie otworzy smile.gif
hailie
CYTAT(I_O @ 28.02.08 - 23:10) *
To wlasciwie wyglada podobnie jak kostka Neckera - przy odrobinie wprawy latwo "przelaczac" widzenie i widziec ja od wewnatrz albo od zewnatrz

Chyba od dołu i od góry biggrin.gif
roni_
U mnie na początku kręciła się w lewo i znacznie częściej właśnie w tą stronę się kręci, ale bez żadnych problemów mogę zmieniać ten kierunek.
Nawet zrobiłem mały eksperyment. Pracuję na infolinii technicznej i zauważyłem, że kiedy rozmawiam z klientką właśnie o takich technicznych sprawach zaczyna się kręcić w lewo, jeśli o czymś innym w prawo biggrin.gif
Najbardziej podoba mi się to jak przestawia się to \"kręcenie\" jeśli pomyślę o jakiejś imprezie itp - w prawo, jeśli o pracy - w lewo biggrin.gif
I_O
CYTAT
Chyba od dołu i od góry

Ech...tego...no tak smile.gif
roni_
Zrobiłem drugi eksperyment i stwierdzam, że z tymi półkulami to jednak jedna wielka bajka jest :/

Wystarczy skoncentrować się na na jakiejś rzeczy i patrząc na obrazek myślami krążyć zupełnie gdzie indziej (tak jak czasem gdy patrzymy na coś, ale tego \"nie widzimy\" wink.gif ) i nagle zdajemy sobie sprawę, że dziewczyna zaczyna kręcić się w drugą stronę.
POSTMAN
CYTAT(roni_ @ 29.02.08 - 20:58) *
Zrobiłem drugi eksperyment i stwierdzam, że z tymi półkulami to jednak jedna wielka bajka jest :/

Wystarczy skoncentrować się na na jakiejś rzeczy i patrząc na obrazek myślami krążyć zupełnie gdzie indziej (tak jak czasem gdy patrzymy na coś, ale tego \"nie widzimy\" wink.gif ) i nagle zdajemy sobie sprawę, że dziewczyna zaczyna kręcić się w drugą stronę.

jaka bajka?

A jak myślisz to czego niby używasz? Chyba mózgu który składa sie z półkul.
Ljarro
Juz myslalem ze u mnie nie dziala krecenie w obie strony, a tu nagle zaczela mi sie krecić w inna strone niz wczesniej smile.gif
Jasia
Kity wciskacie. Kręci się w prawo i będę trzymać się tej wersji do ostatniego tchnienia, do ostatniej kropli krwi. Głowa mnie boli od prób obrócenia jej w drugą stronę.
Aczkolwiek mąż mój twierdzi, że kręci się w lewo, tylko nie potrafił mi powiedzieć w czyje lewo smile.gif.
Bongo
dla mnie w prawo, ale jak odpowiednio pomrugam oczami to w lewo,
ale zaraz wraca na prawo smile.gif ciekawe
Auxiliaris
Ta... spożywaczom żłocistego może się i kręci we wszystkie strony świata, ja patrzyłem przez 5min i kręci się tylko w jedną stronę, a mianowicie prawą ręką w tył stojąc na lewej nodze....
Wariot
Hmm ..postac sie kreci.. Mozg sie przetestowal.. znaczy sie dziala(wciaz) .. i to jest pocieszajace... smile.gif

Kubus Puchatek pamietal ze gdy juz sie wie ktora lapka jest lewa to ta druga jest prawa.. i to jest tzw.: "sluszna koncepcja" smile.gif smile.gif

To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2012 Invision Power Services, Inc.