Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: NTL + Router
Osłomania > IT, Multimedia, Home Entertainment, Komunikacja > Internet i Sieci Komputerowe
andrewko
Witajcie Założono mi nowy internet kablowy. Modemik standardowy kablowy. Sygnał z modemu podłączony kablem LAN do routera Linksys-a, a dalej do kompa normalnie kabelkiem. I tu problemik jak zrobić abym miał HighID w emule gdyż przy połączeniu bezpośrednim modem-komp nie ma problemu jak również od starego dostawcy wszystko było ok. Pozdro
Ader
Musisz otworzyć porty w routerze.
Masz 2 wyjścia:
- zezwolić upnp ( klient emule będzie sam otwierał sobie porty, jedyny minus to względy bezpieczeństwa- programy dowolnie sobie będą mogły otwierać porty),
- albo w zakładce Port Range Forward ( tak chyba standardowo w linksysach jest nazwane) otworzyć porty, które masz zdefiniowane w kliencie emule- ten poradnik chyba powinien wszystko wyjaśnić: http://portforward.com/english/routers/por...Gv1.1/iChat.htm

Pozdrawiam
andrewko
Raczej to nie to gdyż mój komp jest ustawiony jako Statick i ma przydzielany statycznu adres po mac-u sieciówki a do tego działa jako DMZ
Ader
IP statyczny nie ma w tej chwili znaczenia.
Układ masz taki: modem>router ( statyczne ip od dostawcy) >komputer ( ip prywatne 192.168.1.xxx)

DMZ możesz uruchomić dla konkretnego IP wewnątrz sieci ( 192.168.1.xxx) na routerze.

I teraz: jeżeli piszesz, że gdy podłączasz komputer bezpośrednio do modemu i jest ok, a jak dopinasz router to już masz low id ( nie zmieniasz żadnych ustawień w systemie ani firewallu) to problemem musi być konfiguracja routera i zamknięte porty. Nie ma innej możliwości.
andrewko
Konfiguracja routera ok Pamiętam kiedyś że w Polsce w TVK Vectra Zewnętrzne IP było przypisane do MAC-a sieciówki którą się używało więc jak mi padła sieciówka to musiałem pisać maila do admina z nowwmi danymi a on to dopisywał. Może tu jest ten sam problem ?
Ader
CYTAT(andrewko @ 02.03.08 - 14:16) *
Witajcie Założono mi nowy internet kablowy. Modemik standardowy kablowy. Sygnał z modemu podłączony kablem LAN do routera Linksys-a, a dalej do kompa normalnie kabelkiem. I tu problemik jak zrobić abym miał HighID w emule gdyż przy połączeniu bezpośrednim modem-komp nie ma problemu jak również od starego dostawcy wszystko było ok. Pozdro

Pierwszy Twój post wyklucza tą możliwość. Piszesz, że gdy podłączasz bezpośrednio modem do kompa nie ma problemu- net jest, high id jest. Żadnych nowych danych nie musisz wysyłać.
Router jest za modemem, więc podkreślam teoretycznie administrator sieci nawet o nim nie wie.
Tak jak pisałem wcześniej, a teraz napisze jesze raz prościej: router podłączony id jest złe, routera nie ma id jest dobre. Wniosek jest jeden router jest winien problemu- a raczej jego zła konfiguracja!
andrewko
Nie koniecznie wyklucza Jest ale po USB po lnie NIE MA Właśnie sprawdziłem
Ader
A powód jest taki, że bez zresetowania modemu ( odłączeniu go od prądu na min 30sek.) przepiąłeś kable i dlatego Ci nie działa po lanie.
Jeżeli chcesz zmienić sposób w jaki podłączasz modem ( usb czy skrętka) musisz przed zmianą odłączyć modem od zasilania ( wyjąć wtyczkę z gniazdka na min 30 sek.).
andrewko
Czyli co mam zrobić bo ręce opadają. Router niby ma dobrą konfiguracje, jeśli jest błąd to jak go wykryć ??
Ader
Wrzuć zrzut ekranu z zakładki Basic setup i Port Range Forward. Problem na 100% tkwi w konfiguracji routera.
andrewko
Więc proszę oto cały config

Sam nie wiem co jest nie tak
Ader
Było się brać za mody firmware jak nie do końca wie co się robi? Nie jest to cały conf brakuje ostawień podstawowych i firewalla jak używasz tomato- nie wiem też jak masz ustawiony qos, który w tomato też jest bardzo rozbudowany.

Najprościej w tym wypadku będzie sprawdzić czy masz otwarte porty emule- wejdź na tą stronę https://www.grc.com/x/ne.dll?bh0bkyd2 i za pomocą "user specified custom port probe" przetestuj te porty. Zobaczymy wtedy czy one w ogóle są otwarte.
andrewko
Zaufaj ze wiem co robie. Powiedz mi dlaczego na starym łączu wszystko działa ? Więc to raczej niw wina ustawień bo byłem dziś u qmpla i sprawdziłem jeszcze z innym dostawcą i nie było problemu. Pozdro

1. Quos i Firewall wyłączony
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2012 Invision Power Services, Inc.