marcjusz
10.03.08 - 16:03
Potrzebuję pomocy kogos kto jest bardziej ode mnie biegły w znajomosci windowsa. Zaczne od tego, że od pewnego czasu mieszkamy razem z innymi członkami rodziny - siostra i jej mezem. Zastrzegłem im, zeby nie korzystali z mojego komputera - maja swojego laptopa, a na moim komputerze mam swoje prywatne dokumenty i nie mam ochoty zeby ktos je przegladal. Poza tym obawiam sie, zeby nie sciagneli mi jakiegos syfa z internetu.
Ostatnio mam jednak wrazenie, ze pod moja nieobecnosc w domu ktos grzebal w kompie. Mam prosbe, jak sprawdzic czy komp byl odpalany i ewentualnie jakie programy uruchamiano. Można to sprawdzic przez logi systemowe??? Jezeli tak to jak to zrobic - nigdy nie musialem z tego korzystac.
-=KiZiU=-
10.03.08 - 16:11
Przez same logi to srednio.
Instalnij sobie jakiegos szpiega

Np GoldenKeylogger. W sumie niewidoczny - dla zwyklego uzytkownika oczywiscie;) Poza logowaniem wszystkiego co bylo wpisane na klawiaturze robi tez zrzuty ekranu w dowolnie ustalonych odstepach czasu.
A skoro mowiles im, ze nie maja uzywac to zahasluj
No w przeglądarce internetowej jest historia - możesz polookać, czy nie ma jakiś wpisów, które na pewno nie pochodzą od Ciebie (coprawda historię się da wyczyścić, ale...).
Co do uruchamiania programów - da się ewentualnie sprawdzić, czy jakiś program był instalowany - wtedy się zapisuje akcja od instalatora windows (czy od innych to nie jestem pewien...). 'Panel sterowania'->'narzędzia administracyjne'->'podgląd zdarzeń' i tam masz dzienniki (aktualnie mam pokasowane wpisy, więc nie wiem dokładnie w którym dzienniku się to zapisuje - ale treść jest w stylu 'zainicjowano instalatora...').
A uruchamianie - jeśli masz pobieranie adresu z DHCP to czasem się w tych dziennikach pojawiają komunikaty o wykryciu połączenia przez kartę sieciową itp.
Jak chcesz coś dokładniej - to by trzeba jakiegoś dodatkowego softa zainstalować :] (są takie aplikacje, które na pierwszy rzut oka nie służą to takiego celu lub w ogóle ich nie widać w systemie :] ).
Albo wygaszacz na hasło lub przełączanie userów z koniecznością wpisania hasła.
Ech wiem ze to nie moj temat,mam inny problem aczkolwiek podobny.Jestem kiepskim komputerocem.A wiec w mojej przegladarce internetowej jest skaswana historia chce ja odzyskac w jaki sposob to zrobic?
Acha i jeszcze czy mozna w jakis inny sposob przejzec co sie robilo w internecie oprocz przegladarki?I tu mi chodzi zeby ktos mnie nie sprawdzil.
Zalezy od tego co konkretnie nazywasz "moja przegladarka". Skasowana historia jest skasowana i tyle, teoretycznie jej nie ma, chyba ze uzyjesz czegos do odzyskiwania plikow z dysku. Aaaaleeee: IE zapisuje bardzo drobiazgowo cala historie w rejestrze, mozna tez sparawdzic cookies albo cache..
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.