Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Podłączenie nowej domeny
Osłomania > IT, Multimedia, Home Entertainment, Komunikacja > Internet i Sieci Komputerowe
Sam_son
Witam

Ostatnio zarejestrowałem sobie swoją własną domenę. W tej chwili mam ustawione przekierowanie nowej domeny na adres starej strony. Jednak przeglądając swoją stronę z nowej domeny i wchodząc na podstrony zawsze pokazuje ten sam adres samej domeny. Jak zrobić aby wejście na podstronę zmieniało u góry w pasku adres z nową domeną ale rozszerzeniem konkretnej podstrony?

Obecnie mam
KOD
http://www.moje-hobby.4nt.pl
i wchodząc na jakąś podstronę mam przykładowo
KOD
http://www.moje-hobby.4nt.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=50&Itemid=37
.
Nowa domena to
KOD
http://moje-hobby.info
i wchodząc na różne podstrony zawsze pokazuje
KOD
a chciałbym aby pokazywało
KOD
http://www.moje-hobby.info/index.php?option=com_content&task=view&id=50&Itemid=37
.

Czy można tak zrobić z ustawień samej domeny?

biggrin.gif

Pozdrawiam
Samik
ToPeRz
CYTAT
W tej chwili mam ustawione przekierowanie nowej domeny na adres starej strony.

Wiec jesli dobrze rozumiem, to po wpisaniu nowej domeny przekierowuje mnie na stary adres. O ile sie nie myle to jesli zrobisz na odwrot to stronka bedzie dzialac tak jak chcesz. smile.gif W koncu to stary adres ma wskazywac na nowa domene a nie odwrotnie smile.gif
gulon
Z tego co widze teraz masz ustawione przekierowanie w ramce. Nie tyle to przekierowanie, co generuje się strona z ramką strony, którą masz pod www.moje-hobby.4nt.pl. Żeby było to pełne przekierowanie musisz ustawić i ustawieniach domeny serwer dns i w ustawieniach serwera przypisać domenę do odpowiedniego katalogu...
Sam_son
No właśnie nie wiem o co chodzi z tymi ustawieniami serwera DNS.

W tej chwili mam "Przekierowanie na URL (na adres WWW)" a o serwerach DNS mam taki wpis:
Zewnętrzne serwery DNS
Jeżeli posiadasz już własny serwer u innego usługodawcy i chcesz, aby zamawiane domeny właśnie tam wskazywały, wybierz tę opcję. W poniższym formularzu podaj nazwy serwerów DNS swojego usługodawcy. Pamiętaj, aby nowe serwery DNS były skonfigurowane dla tej domeny (domena musi być "dopisana" do nowych serwerów DNS).

I właśnie nie wiem o co tu chodzi z tą konfiguracją.
gulon
A u jakiego usługodawcy masz serwer?

P.S. I ewentualnie - którą opcję usługi?
Sam_son
Hosting wykupiłem na allegro ponad rok temu. Brałem z firmy bdsystems. Opcja 2 GB.
gulon
CYTAT(Sam_son @ 14.03.08 - 19:16) *
Hosting wykupiłem na allegro ponad rok temu. Brałem z firmy bdsystems. Opcja 2 GB.

To nie wiem, bo jak wybieram w menu "hosting" na stronie tej frmy to mi wyskakuje "Not Found"...

Musisz mieć serwer, który ma taką funkcjomalność, że możesz podpinać dowolne domeny pod katalogi...

Mogę Ci poradzić tak. Domenę z tego co widzę masz w nazwa.pl (netart). Możesz wykupić serwer w netart, co kosztuje nieco i wtedy nie ma problemu podpiąć domenę pod serwer w tej firmie. Możesz skorzystać z promocji, jaką netart daje, czyli "Serwer Active" na pół roku dla firm. Jeśli masz działalność, to nie ma problemu, wystarczy wpisać nip i regon i zapłacić 1,22 brutto za pół roku (ja akurat tak mam, bo musiałem podpiąć wykupioną już domenę znajomej pod serwer). Jeśli nie, to można wpisać dane kogoś zaprzyjaźnionego, kto ma działalność i tak tego nie sprawdzają. Na pół roku masz problem z głowy za darmo...
Druga możliwość, to przenieść domenę do innego usługodawcy i dostać serwer wraz z nią, np. ovh. Jest to możliwe jeśli masz opłaconą domenę na normalnych warunkach, a nie np za 90 groszy...

P.S. Trzecia możliwość to wykupić nową domenę . np. pl wraz z serwerem. Koszt ok 60 zł za rok np. w ovh, serwer wystarczy na potrzeby Twojej strony...
Sam_son
No właśnie też to zauważyłem. Aż dziwne, że strona jeszcze działa. smile.gif

Domeny nie brałem w ofercie specjalnej za 0,90 zł tylko w promocji za 9,90 zł. Jednak przenieść chyba nie mogę.

Myślałem nad wykupem serwera w OVH 5GB http://www.ovh.pl/produkty/start5g.xml ale jest tam zablokowana opcja zarządzanie multidomenami. Ale to chyba nie jest to.

Szukałem czegoś w Cpanelu na swoim serwerze i znalazłem zarządzanie domenami.
Może coś z tego?

Pozdrawiam
Samik
gulon
To chyba to trzecie okno. A w ustawieniach domeny musisz wskazać adresy dns tego bdsystems. Ale ja tego nie robiłem, więc nie jestem pewien czy to wystarczy...

I to co pisałem wcześniej o ofercie ovh okazuje się juz nieaktualne. Wcześniej do domen pl dawali serwer 1000gp, a teraz jakieś g*wno. Poza tym ceny albo mi się wydaję albo podnieśli...
Sam_son
A co to są dokładniej te adresy DNS i gdzie tego szukać?
gulon
Serwery dns "wiedzą" gdzie jest maszyna pod który wskazuje adres domenowy - tak w skrócie. Firma, która daje Ci serwer powinna udostępnić adresy domenowe swoich serwerów DNS. Np netart ma ns1.netart.pl, ns2.netart.pl, ns3.netart.pl...
Sam_son
Czyli pewnie chodzi o nazwę serweru na którym jest konto. Znalazłem takie coś w mailu od firmy hostingowej. Czy chodzi o to?
NameServer: ns3.subtech.pl

Czy to wpisać do ustawień domeny?

edit: Ale chyba nic z tego nie będzie.
Zewnętrzne serwery DNS

Jeżeli posiadasz już własny serwer u innego usługodawcy i chcesz, aby zamawiane domeny właśnie tam wskazywały, wybierz tę opcję. W poniższym formularzu podaj nazwy serwerów DNS swojego usługodawcy. Pamiętaj, aby nowe serwery DNS były skonfigurowane dla tej domeny (domena musi być "dopisana" do nowych serwerów DNS).

Z tym może być problem.
gulon
Spróbuj.
Tylko raczej ns1.subtech.pl, ns2.subtech.pl, ns3.subtech.pl...
Xahil
Sprobuje lopatologicznie wyjasnic o co chodzi z DNSami.

Firma A - firma w ktorej wykupiles domene
Firma B - firma w ktorej masz hosting

Teraz sa 2 mozliwosci:

Pierwsza jesli firma B zapewnia obsluge domeny, a firma A nie zapewnia.
W panelu firmy B ustawiasz sobie obsluge swojej wlasnej domeny i podlaczasz ja do serwera WWW (powinno sie to robic automatycznie, mniej wiecej tak jak na tym 3 screenie ktory zapodales). To przewaznie sa 2 osobne kroki.
W firmie A w panelu ustawiasz delegacje swojej domeny na serwery NS firmy B. (czyli mowisz ze na zapytania o twoja domene odpowiadaja serwery firmy cool.gif

Druga gdy firma A zapewnia obsluge a firma B nie zapewnia (raczej nieczesto sie tak zdarza)
W panelu firmy B podlaczasz domene do serwera WWW (to na oko dokladnie to co na 3 screenie)
W panelu firmy A ustawiasz ze twojadomena (www.costamcostam.pl) ma wskazywac na adres ip serwera www firmy B.

Powinno dzialac.
Sam_son
A czy ktoś mógłby mi przetłumaczyć co jest napisane na 3 screenie?
Xahil
Tak na szybko:

Dodatkowa domena pozwala ci osiagnac poddomene kiedy ta dodatkowa domena zostanie wpisana w przegladarce. To oznacza ze moszesz hostowac dodatkowe domeny na swoim koncie, jesli pozwala na to dostawca hostingu. Dodatkowe domeny sa zalezne od /powiazane z twoim katalogiem domowym . Ikonka domku ozacza twoj katalog domowy ktory jest /home/malgosia

Informacja
Ta opcja musi byc wlaczona na twoim koncie zanim bedzie mozna z niej korzystac. Dodatkowa domena nie bedzie dziala dopoki nie bedzie zarejestrowana (czyli dopoki jej nie kupisz) i nie bedzie wydelegowana na nasze serwery DNS.
OkweL
Dokladnie to ten 3ci screen oznacza tyle co multidomain w OVH. A w praktyce wyglada to tak, ze mozesz podpiac 2ga, 3cia, n-ta domene pod to samo konto ale wskazywac bedzie inny katalog np:

/home/samik/public_html/ <-- to twoje glowne konto na serwerze firmy hostingowej, tutaj wskazuje twoj stary adres.

i jesli masz nowa domene .info to uzyj tej opcji, ktora jest widoczna na 1wszym screenie "Create a new parked Domain". Potem w panelu NetArtu w polach DNS podaj conajmniej 1 adres serwera DNS (zapytaj o nie firme, w ktorej hostujesz strone). Jesli nigdzie do tej pory nie bedzie bledow to trzeba odczekac min 12-24h, a w przypadku stron z odwiedzinami z calego swiata, do 72h aby twoja strona byla widoczna z kazdego miejsca w sieci.

2gi screen czyli przekierowanie to cos co wlasnie masz teraz. Ktos wejdzie pod podany adres i zostanie przeniesiony na docelowa strone (adres zmieni sie na ten docelowy).

Screen z "Addon Domain" w praktyce wyglada tak:
/home/samik/public_html/ <-- to twoje glowne konto na serwerze firmy hostingowej, tutaj wskazuje jakis tam stary adres, za pomoca ktorego wchodzisz na swoja strone

Aby latwiej zrozumiec sproboje to wyjasnic na przykladzie.

Masz strone np samik.cos.gdzies.pl (domyslny adres u wiekszosci firm hostingowych). Gdy wykupisz domene samik.pl i "podepniesz" ja pod swoje konto to
samik.cos.gdzies.pl = samik.pl (oba adresy beda wskazywac na glowny katalog twego konta w tej firmie).

Dzieki temu Domain Addon albo Multidomain (OVH) mozesz sobie zrobic katalogi (np: dom, praca, prywatne) i wykupic podobne domeny (samik-dom.pl , samik-praca.pl i samik-prywatne.pl). Teraz, wlasnie za pomoca ww opcji ustawiasz sobie, zeby:

- samik-dom.pl wskazywalo na podkatalog /dom/
- samik-praca.pl wskazywalo na podkatalog /praca/
a samik-prywatne.pl wskazywalo na podkatalog /prywatne/

W tym przykladzie jest to troche bez sensu bo do tego celu mozesz uzyc subdomen (poddomen), w postaci dom.samik.pl , praca.samik.pl i to bez dodatkowych kosztow - ostatni screen. To jest raczej przydatne jesli jakas osoba chce na 1 serwerze prowadzic kilka (2 lub wiecej) serwisow z roznymi adresami. Dla przecietnego odwiedzajacego inny adres = inny serwer.

Przekladajac to na nasze forum to za pomoca tej opcji na 1 serwerze moglbyc miec i osiol.net (glowna domena) i osiol.com (dodatkowa 2ga domena w podkatalogu np /pfo/ ) w ramach 1 konta.

Jest to dokladnie to samo co Multidomain w OVH. Jednak w OVH jest pare minusow przy korzystaniu z tej opcji ale to nie o tym temat tongue.gif

PS. http://pl.wikipedia.org/wiki/DNS
PPS. Jakby to nie bylo zrozumiale (przeczytalem teraz sam i sie waham tongue.gif ) to pisz. Kiedys tez nie wiedzialem ocb z tym wszystkim ;]
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2012 Invision Power Services, Inc.