Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Nielogiczność windowsa
Osłomania > IT, Multimedia, Home Entertainment, Komunikacja > Systemy Operacyjne > Windows 9X / NT / W2K / XP
Romano
Instaluję dzisiaj zwykłą kartę sieciową. Proste...
System szuka sterowników, nie znajduje i proponuje, że poszuka je w Internecie biggrin.gif Ciekawe jak chce to zrobić, skoro absolutnie żadnego połączenia z siecią nie ma...
Więc kto pisał ten system i czy przy jego pisaniu myślał?
Nielogiczność i śmieszność Windowsa (XP Pro) mnie w tym momencie dobiła smile.gif

PS. Inne karty wi-fi lub modemy nie były zainstalowane.
Fideista
Logika w Windows?

...

wink.gif
Romano
Fide, co się dziwisz, to Vista. I wszystko jasne.
Auxiliaris
Historia lubi się powtarzać... Kilka lat w stecz, każdy narzekał na Windows XP, najlepszy był Windows98 lub ME, obecnie jest to samo, tylko odczekać, aż wszyscy zakochają się w WinVista. Stare pryki pozostaną przez jakiś czas przy XP, młodzież będzie hulać na MSVista.

Co tyczy powyższej wypowiedzi to stwierdziłem to używając MSVista i MSVindowsXP na lapku z prockiem C2D, Vista chodzi zdecydowanie szybciej a niżeli XP - Czary? smile.gif

Sorki, jeśli nie całkowicie związane z tematem, ale myślę że na czasie smile.gif
sienio
Ludzie narzekali na XP, do czasu aż Microsoft go połatał wprowadzając SP1 i SP2.

Visty nikt nie będzie łatał, bo to system przejściowy tak jak Windows ME. Przecież za parę lat ma wejść Windows VIII ( czy jakoś tak.) Inna sprawa, że większość narzekających, próbuje odpalić Vistę na jakiś beznadziejnie słabych konfiguracjach i płaczą, że im efekty nie chodzą.. biggrin.gif
|bemol

pozdro
Romano
Miałem Viste na próbę.
Mam kartę wi-fi na usb Linksys. Pod XPekiem bez problemu. Pod Viste sterowniki zassałem i wszystko chodziło ok.
W pewnej chwili Updater od Visty wyrzuca, że system stwierdza, że sieć może działać niestabilnie wg Linksysa i doradza update.
No jak ma być lepiej, to puszczam. Po tej instalce po 10min router wifi przestaje być widoczny. Nauczka dla mnie, że jak coś dobrze działa, to nie należy tego ruszać, ale system jest jakiś dziwny - wprowadził w błąd, że coś jest nie niedorobione i naprawił to. Faktem jest, że było dobrze, a on popsuł. SP1 Ultimate to był.
Poczekam na SP2, nowe stery dla wi-fi/wgram stery nie od XPeka, albo Windows7.
A tak to chodził w miarę dobrze, ale na 2GB RAMu. Z tym, że np. Office Outlook 2007 odpala się na XPeku 4x szybciej.
Do Leoparda nawet nie porównuję.
Auxiliaris
CYTAT(sienio @ 19.03.08 - 21:27) *
Ludzie narzekali na XP, do czasu aż Microsoft go połatał wprowadzając SP1 i SP2.

Z tym swierdzeniem całkowicie się nie zgadzam, do dziś są jeszcze osoby którym trzeba wmawiać, że SP2 dla XP jest konieczne.

CYTAT(sienio @ 19.03.08 - 21:27) *
Visty nikt nie będzie łatał, bo to system przejściowy tak jak Windows ME. Przecież za parę lat ma wejść Windows VIII ( czy jakoś tak.) Inna sprawa, że większość narzekających, próbuje odpalić Vistę na jakiś beznadziejnie słabych konfiguracjach i płaczą, że im efekty nie chodzą.. biggrin.gif

Nawet nie wiesz jak bardzo się mylisz, Vista jest łatany ciągle, tak samo jak (jeszcze) XP. Co do instalki systemu Vista na słabym sprzęcie, to każy powinien być tego świadomy, że poniżej P4 i 1GB strata czasu i nerwów.

Ps. Ciekawe kiedy wyjdzie pierwszy badziewny "Tiny Vista" lub inny klonik. biggrin.gif
sienio
Nie chodziło mi o poprawki drobnych błędów, tylko o coś w stylu właśnie SP. SP to nie był zwykła łata, tylko dosyć poważne uaktualnienie, zmiana. Mam poważne wątpliwości czy wyjdzie coś takiego na Vistę.

Wydaje mi się, że są programy, czy gry których nie odpali się bez SP2, więc jak ktoś tego nie instaluje tylko dalej narzeka, to jest no...dziwny. biggrin.gif

Jak ktoś ma 200 mega ramu i placze, że mi Aero muli, to no... ja bardzo przepraszam. biggrin.gif
lokocool
Ja wiem jedno WinXP jest ostatnim windowsem jaki uzywam..... pozniej ttylko Gentoo wink.gif
I_O
CYTAT
SP to nie był zwykła łata, tylko dosyć poważne uaktualnienie, zmiana. Mam poważne wątpliwości czy wyjdzie coś takiego na Vistę.

Juz wyszlo, na razie nie dla wszystkich jezykow, ale wkrotce ma byc dostepne dla kazdego
sienio
CYTAT(I_O @ 20.03.08 - 08:03) *
CYTAT
SP to nie był zwykła łata, tylko dosyć poważne uaktualnienie, zmiana. Mam poważne wątpliwości czy wyjdzie coś takiego na Vistę.

Juz wyszlo, na razie nie dla wszystkich jezykow, ale wkrotce ma byc dostepne dla kazdego

No dobra, ale niektóre wersje Visty ( Home Basic i chyba Home Premium i nie wiem czy nie Ultimate) mają okres wsparcia do 2012 a stary XP do 2014!!!??? Nie wiem czy to prawda, ale tak kiedyś czytałem. To jest dopiero nielogiczne. smile.gif
Auxiliaris
CYTAT(I_O @ 20.03.08 - 08:03) *
CYTAT

Dokładnie smile.gif

"Vista SP1 już jest na półkach" - Artykuł dostępny na benchmark.pl
marki
Szef kupil mi laptopa ToshibaA205-S5804 z Vista wiec trzeba bylo wykasowac badziewie i zrobiic update a ze wyszlo SP1 wiec wgralem.Vista SP1 jakby sie szybciej odpalala i troche mniej miesza HDD. Takie sa moje odczucia po 1 godz. zabawy z laptopem.
co prawda nigdy nie pracowalem na Viscie ale juz mi sie teskni do XP.
A tak przy okazji czy ktos widzial XP ze zintegrowanymi sterownikami SATA, poniewarz cos czuje ze czeka mnie przesiadka na XP a w necie pisza ze to wyzsza szkola jazdy i nie bedzie latwo!
pzdr
marki
bns
Ja tylko nie wiem czemu Vista zajmuje tyle GB na HDD. To mój Debian z OOo, 3 przeglądarki web, Amarok, compiz-fusion, KDE 3.5 i KDE 4 itd zajmuje mniej niż goła instalka Visty z notatnikiem na pokładzie :D
Wyszedł SP1 do niej więc może teraz dłużej posiedzi na dysku.
CYTAT(marki @ 21.03.08 - 15:32) *
A tak przy okazji czy ktos widzial XP ze zintegrowanymi sterownikami SATA, poniewarz cos czuje ze czeka mnie przesiadka na XP a w necie pisza ze to wyzsza szkola jazdy i nie bedzie latwo!
pzdr
marki
Parę tematów jest o tym, np ten > http://www.osiol.net/index.php?showtopic=3...;hl=sata+win+xp
I_O
albo ten. To dosc proste jest, troche czasochlonne tylko
Romano
CYTAT(marki @ 21.03.08 - 15:32) *
A tak przy okazji czy ktos widzial XP ze zintegrowanymi sterownikami SATA, poniewaz cos czuje ze czeka mnie przesiadka na XP a w necie pisza ze to wyzsza szkola jazdy i nie bedzie latwo!

Najprościej będzie jak wyłączysz tryb SATA Native w BIOSie, albo wg zaleceń kolegów w starych wątkach.
Ja w każdym razie jeszcze nie spotkałem się ze sprzetem, który na to nie pozwalał. Jeśli takiego nie było, to pomógł update BIOSu (update robiłem ze startowego usb).

CYTAT(bns @ 21.03.08 - 17:11) *
Ja tylko nie wiem czemu Vista zajmuje tyle GB na HDD. To mój Debian z OOo, 3 przeglądarki web, Amarok, compiz-fusion, KDE 3.5 i KDE 4 itd zajmuje mniej niż goła instalka Visty z notatnikiem na pokładzie biggrin.gif

Ja podejrzewam, że to przez te jego cholerne ikonki i wodotryski. Grafika zajmuje...
sienio
... a ile GB zajmuje Vista z wodotryskami?
marki
Dzieki za wszystkie rady i linki.
meczylem sie z tym troche i dalem spokoj.

Od niechcenia zassalem Xp z SP3 i sterownikami SATA\RAID
i wsadzilem do toshiby, odpalilo, znalazlo dysk HDD, zformatowalo, i poszlo!!!
bez zadnych dyskietek , pendriva czy programu Nlite!

Potem tylko Driver Genius Professional Edition z osiolka, zassanie sterownikow i instalacja
i wszystko pracuje z niczym nie ma problemu.
A na stronach Toshiby pisali ze to laptop tylko dla Visty i XP nie bedzie mozna odpalic!!!
mozna!!!
powodzenia wszystkim przesiadajacym sie
pzdr
marki
bns
CYTAT(roman89 @ 21.03.08 - 20:41) *
CYTAT(bns @ 21.03.08 - 17:11) *
Ja tylko nie wiem czemu Vista zajmuje tyle GB na HDD. To mój Debian z OOo, 3 przeglądarki web, Amarok, compiz-fusion, KDE 3.5 i KDE 4 itd zajmuje mniej niż goła instalka Visty z notatnikiem na pokładzie :D

Ja podejrzewam, że to przez te jego cholerne ikonki i wodotryski. Grafika zajmuje...
No bez przesady! Zainstalowałem Viste i SP1 do niej i z 15GB na systemowym mam wolne 3,58GB!!
CYTAT
... a ile GB zajmuje Vista z wodotryskami?
11,4GB !! LOL
sienio
:| Niceeee. 11 GB??

Ubuntu z wodotryskami i całym softem zajmuje jakieś 3.8 GB
spiz@k
moja vista ma 10.4:P jeszcze wam sie te narzekania nie znudzily ?

co macie problem z 10GB na system ? dzis ? jak 500GB dysk kosztuje grosze ? mam 900GB dysku, co mi zrobi roznice to ? jasne, mogl bym miec 500 linuksow zainstalowanych, zaraz mi ktos powie, ze mogl bym to przeznaczyc na filmy etc. - jasne, mogl bym tez nie przeznaczac, i co z tego?

kazdy nastepny windows bedzie wiekszy - to normalne, bo MS ma umowy z producentami sprzetu i swoje "trzeba" splacic zeby sie nowy hardware sprzedal.

macie linuxa i jestescie szczesliwy ? co moge powiedziec: good for you. jednak sa osoby, ktore uzywaja windows i strasznie nie narzekaja - np. ja tongue.gif

pewnie jak by mnie krecilo uczenie sie systemu od zera, zabawa z [beeep]kami (co chwila nawet tu jest temat - jak "cos tam" zainstalwoac pod ubuntu itp.), mowienie, ze sie nie uzywa windowsa (bo to takie trendy u pingwiniarzy), to troche jak cos jak bycie amigowcem swego czasu - okres dla mnie zamkniety acz mily - to bym sie to wszystko zrobil - jednak zajmujac sie grafika przez 16h (i wiecej!, bo srednio spie 3.5-5h) na dobe nie mam czasu i checi.

windows (od 6miesicy vista na boga!) dla mnie wystracza (mam nawet legala ostatnio - ale jeszcze nie zainstalowalem;)) - PS i kilka innych programow graficznych dziala jak powinno - moge pograc w gry, ktore lubie - wiec jak dla mnie lunix moze byc - kiedys - za kilka lat, jak wloze plyte - instalka bedzie klikana, potem wloze plyte z adobe - zainstaluje pelny pakiet (niz zaden emulator windowsa a potem szopa bo to taka troche hipokryzja) potem jeszcze kilkanascie innych programow, ktorych na L. nie widzalem - wtedy sie przesiade.
bo niby Ubuntu taki pikny a swego czasu zainstalowalem , nie mialem neta - (nawet tu jest na forum gdzies moj temat), nie umialem zainstalowac (wyjscie z ubuntu do windy zadac pytanie, z windy bo U. itp. - 2 dni i mi sie odechcialo linuxa na dlugo)

wiem, ze w koncy Adobe wyda CS pod linuxa - i bardzo sie z tego bede cieszyl, ale narazie windows mnie nie boli.

a wam takie tematy jako "pro userow" jeszcze nie znudzily?
sienio
Rzuciłem to dla porównania, a nie żeby zachwalać i nawracać niewiernych na Linuksa.
Auxiliaris
@spiz@k

Klikalne Linuxy są już dostępne od dłuższego czasu, dla przykładu openSUSE 10.x, instalacja nie boli a systemik bardzo przyjemny w obsłudze.
Oczywiście wszystko zależy od inwencji i chęci użytkownika, nikt nikogo nie namawia do instalki Linuxa, niemniej warto jest namawiać chociażby do jego przetestowania - zawsze można wywalić. Ja nie krytykuję żadnego systemu operacyjnego, instaluję, porównuję, testuję i wtedy mogę wynienić się swoimi doświadczeniami. Nie ma właściwie złego SO czy dystrybucji linuxa, problemem jest siedzący przed monitorem... smile.gif
bns
CYTAT
co macie problem z 10GB na system ? dzis ? jak 500GB dysk kosztuje grosze ? mam 900GB dysku, co mi zrobi roznice to ?
Jasne jak ma sie laptopa a w nich dysk średnio mają 80 GB to jest różnica :)
CYTAT
jeszcze wam sie te narzekania nie znudzily ?
Mnie tylko przeraził rozmiar jak zajmuje po instalacji, lekka przesada te 11GB, wymagania jak gra komputerowa, tyle samo zajmuje a pod "maską" nie ma za wiele.

Wracając do tematu o nielogiczności Windowsa i nawiązując trochę to powyższego, czytałem, że Windows 7 ma być fajnie zaplanowane. Wersja Core, mała i lekka w atrakcyjnej cenie, do której dokupuje, ściąga się dodatki typu WMP, Media Center, IE itd komu co jest potrzebne a nie taki śmietnik jak w Viscie - wszystko jest ale nic nie można odinstalować ;/
Microsoft robi się coraz bardziej logiczny: plany Windows 7, IE8 i trzymanie się standardów W3C a nie swoich wymyślonych - konkurencja tak na nich działa więc cieszcie się, że jest Open Source (Linuks, Firefox itd) :D
Auxiliaris
@bns

A co to za problem kupić dysk 160GB? Dla prawdziwego "szaleńca komputerowego" to chyba nie jest problem. Przy dzisiejszych pojemnościach dysków zainstalowanie kilku systemów to nie problem, ja mam 3 systemy i sporo miejsca na laptopowym HDD.
sienio
CYTAT(bns @ 25.03.08 - 01:34) *
CYTAT
co macie problem z 10GB na system ? dzis ? jak 500GB dysk kosztuje grosze ? mam 900GB dysku, co mi zrobi roznice to ?
Jasne jak ma sie laptopa a w nich dysk średnio mają 80 GB to jest różnica smile.gif
CYTAT
jeszcze wam sie te narzekania nie znudzily ?
Mnie tylko przeraził rozmiar jak zajmuje po instalacji, lekka przesada te 11GB, wymagania jak gra komputerowa, tyle samo zajmuje a pod "maską" nie ma za wiele.

Wracając do tematu o nielogiczności Windowsa i nawiązując trochę to powyższego, czytałem, że Windows 7 ma być fajnie zaplanowane. Wersja Core, mała i lekka w atrakcyjnej cenie, do której dokupuje, ściąga się dodatki typu WMP, Media Center, IE itd komu co jest potrzebne a nie taki śmietnik jak w Viscie - wszystko jest ale nic nie można odinstalować ;/
Microsoft robi się coraz bardziej logiczny: plany Windows 7, IE8 i trzymanie się standardów W3C a nie swoich wymyślonych - konkurencja tak na nich działa więc cieszcie się, że jest Open Source (Linuks, Firefox itd) biggrin.gif

Jakoś nie mogę sobie wyobrazić, żeby IE był jako opcja dodatkowa. smile.gif
bns
@Aux
Też mam dokupiony dysk i parę systemów na nim :) ale jak widzę Viste wciskaną na laptopach z 60GB dyskiem to mnie to przeraziło :) Nie wiem czy Home Basic czy tam Premium tyle samo zajmują co Ultimate (bo taką wersje testuje). Zastanawia mnie _tylko_ co oni władowali, że system zajmuje tyle ile zajmuje bo nie jest to żadna rewolucja tylko ewolucja w porównaniu do XP.
Auxiliaris
U mnie w chwili obecnej Vista zajmuje na osobnej partycji po zainstalowaniu SP1 13,5GB i nie zraża mnie to. Dlaczego zajmuje aż tyle miejsca? Hmm.. Już około 4GB należy odliczyć dla pliku wymiany, dotego dojdzie kilka GB na hibernację + sporo dla przywracania systemu.

Jak widać M$ ma swoje powody dlaczego system tyle zajmuje, mnie to nie zraża.

Ps. Używam / testuję Vista Ultimate
spiz@k
Mam V Ultimate

@Auxiliaris - jak napisalem - wiem, ze sa klikane - mialem problem z sieciowka i to, ze sie dalo klikac niczego nie zmienilo (wiem, ze to nie wina os'a tylko moja - ale jak mowie - w windzie wiem gdzie szukac), poprostu z wiekiem zrozumialem czego oczekuje od kompa i winda mi to daje.

linuxa to super sprawa, tyle ze jak mowie np. (w moim wypadku) instalowac go zeby "ogladac internet" i probowac instalowac port czegos co znam z windy kiedy komputer jest dla mnie "maszyna obslugujaca ps'a" to troche jak kupic palma i probowac zrobic z niego sony psp, jasne, z sa gry - ale target jest rozny.

zapominamy, ze podstawowym kryterium oceny systemu nie jest jego waga,cena, super nasto miesieczna stabilnosc - tylko oprogramowanie i grupa docelowa tego oprogramowania - i o ile pierwsze elementy (cena, waga MB) sa wazne, to czesto oprogramowanie determinuje wybrow - chcesz miec super wydajny server - napewno wezmiesz linuxa (czy innego uxa), chcesz XSI, PS'a i do tego Call of Duty 4 - to raczej brac linuxa i robic bieg z przeszkodami zeby to na nim "jakos" uruchomic przypomina mi znowy zmuszanie palma zeby byl psp.

w jednym z ostatnich numerow Compuer Arts czytalem wywiad z dyrektorem artystycznym w duzej agencji kreatywnej - zapytany jakiego uzywaja systemu komp. (bylem pewny, ze mac'a) powiedzial, ze windows xp - zapytany dlaczego - powiedzial, ze projektujac na "cross media" (od tel. przez kompa po tv) mac sie nie sprawdza, bo ilosc narzedzi na niego nie dorownuje windowsowi (jak sie domyslam chodzi tez o testowanie - poprostu taniej miec mocnego pc niz miec mac'a i jeszcze pc do testowania tego i dwie kopie drogiego softu, a rynek jest zdominowany przez ie itp.).
z podobnego powodu nie mam mac'a - bo mimo, ze duzo softu jest (moj glowny - CS) to jednak spora czesc softu - a wlasciwie jej brak - ilosc i wybor - trzymaja mnie przy windzie (ale kiedys jak juz kupie konsole to kto wie? moze kompa na maca zmienie).

jak mowie - nie jestem wrogiem linux'a - ba! darmowy system - same plusy, ale narazie jak dla kogo.
Romano
Dlatego najlepiej miec Mac'a, na ktorym mozna polowyc windowsa. Nie ma idealnego systemu, chociaz ja glownie uzywam OSX'a ale nie zawsze. Windows tez czesto odpalam bo w Maczku brakuje mi pewnych rzeczy (np. na Windowsie lepiej mi test w filmach sie wyswietla biggrin.gif ). Linuxa w ogole nie uzywam, nie spotkalem sie z programem, ktory byl mi potrzebny a dzialal tylko na Linuxie, wiec nie uzywam. Tak samo z Vista, dopoki nie bedzie programu, ktory bede musial uzyc, a bedzie on dzialal tylko na Viscie, to sie za ten powolniejszy od XPeka system na moim sprzecie (na pewno nie najslabszym) nie zabieram.
sienio
W piątek postanowiłem zmierzyć się z Vistą na moim własnym komputerze. Mamy niedzielę, a ja znowu wróciłem do starego zestawu Ubuntu plus XP.

1) Nie mogłem zainstalować Visty bo miałem ZA DUŻO RAMU !!! Sztuczka polegała na tym, że musiałem wyjąć część pamięci, zainstalować Vistę, doinstalować stosowne łaty i dopiero złożyć komputer. Co jest zabawne, bo to była wersja X64 która z natury jest przystosowana do większej ilości ramu.

2) Wiedziony opiniami, że Vista zajmuje jakieś 15 GB dysku, zainstalowałem ją na partycji 22 GB. Po paru godzinach zabrakło miejsca! Service Pack potrzebował jeszcze 5gb dysku, żeby się swobodnie zainstalować.

Generalnie Vista wydaje mi się strasznie wolna. Poczekam na SP2 i wtedy może...

Jedyne co mi się podobało to Aero i szachy. biggrin.gif
Romano
U mnie 'Windows' i 'Użytkownicy' bez "program Files' mają razem po tygodniu 13GB.
Przy dzisiejszych rozmiarach dysków taki rozmiar nie ma dla mnie znaczenia.
sienio
CYTAT(roman89 @ 20.04.08 - 14:16) *
U mnie 'Windows' i 'Użytkownicy' bez "program Files' mają razem po tygodniu 13GB.
Przy dzisiejszych rozmiarach dysków taki rozmiar nie ma dla mnie znaczenia.

Instalator potrzebuje minimum 17, a przy instalacji aktualizacji, żeby wszystko rozpakować i zainstalować potrzebuje sporo więcej.

Kup sobie laptopa ze 120 Gb dyskiem i 30 przeznacz systemową partycję. :/ trochę przegięcie z tymi rozmiarami.
Romano
Dla mnie nie, nawet 30GB, ale może dlatego, że mam w sumie 400GB.
Możesz kupić laptopa z 250GB, różnica cenowa przy wymianie tylko dysku jest akceptowalna.
Zgadzam się, że 120GB to mało, nie kupiłbym takiego laptopa gdybym miał mieć w środku Viste.
sienio
CYTAT(roman89 @ 20.04.08 - 17:17) *
Dla mnie nie, nawet 30GB, ale może dlatego, że mam w sumie 400GB.
Możesz kupić laptopa z 250GB, różnica cenowa przy wymianie tylko dysku jest akceptowalna.
Zgadzam się, że 120GB to mało, nie kupiłbym takiego laptopa gdybym miał mieć w środku Viste.

No ja też bym nie kupił, ale większość tanich lapków ma dyski 80 - 160 GB z Vistą w środku i potem jest kłopot i narzekanie.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2012 Invision Power Services, Inc.