Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Zdalny dostęp przez VPN...Win Xp
Osłomania > IT, Multimedia, Home Entertainment, Komunikacja > Systemy Operacyjne > Windows 9X / NT / W2K / XP
tomekkkz
Próbuję skonfigurować zdalny dostęp do mojego komputera (pod WinXP Prof.)
ale podczas instalowania serwera VPN na serwerze
START > Wszystkie programy > Akcesoria > Komunikacja > Kreator nowego połączenia
wybieram "Konfiguruj połączenie zaawansowane" a następnie "Zaakceptuj połączenia prywatne"
po chwili pojawia mi się następujący komunikat
"Usługa połączenia przychodzące jest uzależniona od usługi Routing i dostęp zdalny, której nie można uruchomić. Aby uzyskać więcej informacji, zajrzyj do dziennika zdarzeń systemowych"
z którym nie wiem jak sobie poradzić confused.gif
Ma ktoś może koncepcje co jest nie tak i jak to naprawić ?
Będę wdzięczny za pomoc thumbsup.gif
Rooff
Ja Ci mogę powiedzieć jak tą usługę włączyć - inną sprawą jest, czy taki sposób dostępu zdalnego ma sens - ale to już Twój wybór.

A więc start -> uruchom -> services.msc

Na liście znajdujesz 'Routing i dostep zdalny' i we właściwościach wybierz z listy tryb uruchomienia 'Automatyczny' i 'Zastosuj'. Powinno działać :]
tomekkkz
Ustawione jest na tryb "Automatyczny".
Stan usługi "Zatrzymano" , gdy daje "Uruchom" wyskakuje błąd 340 niestety.

@Rooff: czemu uważasz, że to nie ma sensu wink.gif
Rooff
Ta usługa dodatkowo jest zależna od NetBIOS-a - ale tu chyba nie wystarczy włączyć 'Pomocnik TCP/IP NetBIOS'.
U mnie usługa 'Routing...' startuje... Ale jak chce stworzyć analogicznie do Ciebie połączenie przychodzące to też mi wywala błąd - w dzienniku systemowym są dwa wpisy:
KOD
Typ zdarzenia:    Błąd
Źródło zdarzenia:    RemoteAccess
Kategoria zdarzenia:    Brak
Identyfikator zdarzenia:    20103
Data:        07-04-2008
Godzina:        21:22:53
Użytkownik:        Brak
Komputer:    FYGLEXP
Opis:
Nie można załadować C:\WINDOWS\System32\iprtrmgr.dll.

Aby znaleźć więcej informacji, zobacz http://go.microsoft.com/fwlink/events.asp w Centrum pomocy i obsługi technicznej.
Dane:
0000: 02 00 00 00               ....

KOD
Typ zdarzenia:    Błąd
Źródło zdarzenia:    Service Control Manager
Kategoria zdarzenia:    Brak
Identyfikator zdarzenia:    7024
Data:        07-04-2008
Godzina:        21:22:55
Użytkownik:        Brak
Komputer:    FYGLEXP
Opis:
Usługa Routing i dostęp zdalny zakończyła działanie; wystąpił specyficzny dla niej błąd 2 (0x2).

Aby znaleźć więcej informacji, zobacz http://go.microsoft.com/fwlink/events.asp w Centrum pomocy i obsługi technicznej.

I chyba mi się nie chce grzebać od czego to smile.gif

Ja kiedyś próbowałem używać Zdalnego pulpitu, ale przez ten z XP mi się nie udało. Używałem natomiast RealVNC i działał całkiem fajnie. Może nim spróbuj :> Nie trzeba nic w XP ustawiać - ewentualnie na firewalu/roiterze porty.
tomekkkz
Więc wyprobuję RealVNC smile.gif a sprawdzałeś jak to działa w praktyce Radmin Server ?
Rooff
Ja tak wczoraj już się zastanawiałem po tym jak odpowiedziałem na posta - co Ty tak właściwie chcesz zrobić?

Czy chcesz mieć dostęp do kompa z zewnątrz - np. widzieć z pracy pulpit kompa domowego, czy też utworzyć VPN w celu korzystania z zasobów kopmputera domowego w pracy?
jar3cki
@Rooff: ja tak samo smile.gif

od siebie...

VPN - RealVPN
VNC - TightVNC

GPL, latwe i przyjemne. dzialaja bez problemow juz jakis czas smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2012 Invision Power Services, Inc.