CYTAT(roni_ @ 12.04.08 - 02:20)

@Auxiliaris, może się mylę, ale czy gdyby rzeczywiście była blokada po TTL to czy nie przestałby chodzić również ten pierwszy komputer podłączony za routerem? A do zmiany TTLa nie trzeba jakiegoś skomplikowanego softu na routerze, z tego co się orientuję to w windowsie można to gdzieś bezpośrednio w rejestrze zmienić.
Oczywiście że można, ale z reguły to rozwiązanie nie działa. Poza tym, jeden komputer będzie działał i nie musi tu być mowy o TTL=1, bo tę informację napisałem tylko jako przykład, może być TTL=2.
A napisałem tylko dla osób, które twierdzą, że nie ma możliwości blokady routera przez Admina.
CYTAT(roni_ @ 12.04.08 - 02:20)

Ja stawiałbym raczej (tak jak napisał Yahol) na brak włączonego klonowania MAC w routerze lub to, że ustawił sobie ten sam MAC na dwóch kompach jednocześnie (sam tak miałem ostatnio i dobrych parędziesiąt minut mi zeszło, żeby się zorientować co jest nie tak :/)
Stawiaj na co chcesz, niech zakładający zrobi pinga na cośtam, wtedy dowiemy się więcej.
Ps. Dodać chciałem, że pierwszy post jest tak zawiły, jak droga z wisły do szczyrku