Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: narzedzie do zdalnej pracy
Osłomania > IT, Multimedia, Home Entertainment, Komunikacja > Software
rebel
witam
Poniewaz zwiekszaja mi sie obowiazki a nie mam zamiaru wiecej biegac po budynku,budynkach,miastach biggrin.gif
potrzebuje cos fajnego do remote control-czyli zdalnego sterowania komputerem klienta.Programik najlepiej zeby byl prosty w obsludze malo absorbujacy zasoby i dzialajacy bez zawiech.
Oddzwanianie i godzinne rozmowy z hmm powiedzmy malo rozgarnietymi uzytkownikami ,ktorym znalezienie i wywolanie paska polecen zabiera dobre pol godziny .
Za pomoca tego programiku wejde na kompa klienta i posprawdzam co potrzeba-bez latania i tracenia czasu i nerwow.
ogladalem radmin -ale klient moze sobie nie poradzic z instalka przegladarki-dlatego cos prostszego poszukuje-serwer u mnie a malutki klient instalowany u potrzebujacego
za wszelkie propozycje z gory dziekuje
pozdrawiam
Rooff
Dobrzeby było, jakbyś podał jakie systemy chcesz tym obsługiwać :>

I mniej więcej jakiego rodzaju błędy to są.
A do tego pytanie, czy wszyscy, u których chcesz to stosować mają zewnętrzne IP... Względnie możliwość przekierowania portów na routerze...
Romano
Radmin (który już wymieniłeś), PC-Duo (niby dobry, ale nie miałem styczności), darmowy VNC (często korzystam), PC-Visit - nie wymaga zewnętrznego ip (w porządku, ale przy każdym odpaleniu ma inny nr który musi podawać klient).
jar3cki
TightVNC - instalacja sprowadza sie do odpakowania archiwum, odpalenia jednego .exe i podania ip i hasla adminowi. ale i tak najlepiej jakbys ten ostatni raz... jeszcze wpadl na kompa do uzyszkodnika i ustawil wszystko samemu (autostart, pass, etc.) biggrin.gif

a najlepszym rozwiazaniem jest OpenVPN + TightVNC smile.gif
bns
Jak nie chcesz nic trudnego w instalacji, proste i szybkie to Pulpit Zdalny wbudowany w Windowsa (zakładam, że o niego chodzi jak o Linuksa to SSH ;) albo FreeNX). W `Uruchom` wpisz mstsc, podajesz IP i bach siedzisz mu na koncie ;) Jedyny minus to taki, że wyloguje daną osobę z konta jak będziesz chciał popracować. Mówisz wtedy "Idź na dłuższą kawę ;)" i po kłopocie. (w pracy tak najczęściej się łącze) Jak nie chcesz wylogowywać to Pomoc Zdalna (od razu masz chat i inne przydatne funkcję więc można być w kontakcie) ale klient musi stworzyć zaproszenie i przesłać na mejla (jakiś już problem jest)

To z takich szybkich rozwiązań, inne to nieśmiertelny VNC ale musisz na każdym instalować server ;/

CYTAT
TightVNC
UltraVNC lepsze ;]
I_O
Ultra VNC Single click - jeszcze lepsze smile.gif Masz jedna exe ktora klient moze pobrac i u siebie uruchomic bez instalacji i konfiguracji. Miiym dodatkiem jest tez to, ze mozesz zaopatrzyc ta exe we wlasne logo, teksty pomocy i link do strony.
Romano
CYTAT(bns @ 14.05.08 - 17:34) *
Jak nie chcesz nic trudnego w instalacji, proste i szybkie to Pulpit Zdalny wbudowany w Windowsa (zakładam, że o niego chodzi jak o Linuksa to SSH wink.gif albo FreeNX). W `Uruchom` wpisz mstsc, podajesz IP i bach siedzisz mu na koncie wink.gif Jedyny minus to taki, że wyloguje daną osobę z konta jak będziesz chciał popracować. Mówisz wtedy "Idź na dłuższą kawę wink.gif" i po kłopocie. (w pracy tak najczęściej się łącze) Jak nie chcesz wylogowywać to Pomoc Zdalna (od razu masz chat i inne przydatne funkcję więc można być w kontakcie) ale klient musi stworzyć zaproszenie i przesłać na mejla (jakiś już problem jest)

Pulpit zdalny to kiepski pomysł właśnie ze względu na wylogowywanie.
Wyobraź sobie, ze ktoś dzwoni i mówi "połącz się ja ci pokażę o co mi chodzi" - w tym momencie już nie pokaże, bo zostanie wylogowany.

CYTAT(I_O @ 14.05.08 - 17:44) *
Ultra VNC Single click - jeszcze lepsze smile.gif Masz jedna exe ktora klient moze pobrac i u siebie uruchomic bez instalacji i konfiguracji. Miiym dodatkiem jest tez to, ze mozesz zaopatrzyc ta exe we wlasne logo, teksty pomocy i link do strony.

Widziałem w licencji, że to jest freeware, ale tylko na cele nie komercyjne, szkoda. Aczkolwiek nie jestem tego całkiem pewny, bo do końca 3c zawartego w licencji nie rozumiem.
I_O
O ile sie nie myle, to nie jest po prostu freeware tylko open source, na licencji GPL albo BSD, wiec i do komercyjnego uzytku z pewnymi ograniczeniami ( GPL) albo i bez nich (BSD). Ale wlasnie widze ze pojawilo sie u nich cos nowszego - PcHelpware, cos jak ten SC ale jeszcze prostszy i napisany od nowa. I tez na obydwoch licencjach do wyboru
rebel
wow dzieki za lawine informacji-potestuje PcHelpware wyglada na maly i prosty w instalce i obsludze a prostota musi byc z tego wzgledu ze czesto mam doczynienia z osobnikami/czkami ktorzy sa calkowicie "no abla" z komputerem tzn cos tam klikaja ale najprostrze czynnosci typu wywalenie z autostartu lub sprawdzenie pinga traktuja jako tricki coperfielda-powaga jak mam dymac czasami na 2 koniec miasta zeby kliknac 4 czy 5 razy to mi sie odechciewa-a przez telefon to zajmuje jej/jemu srednio pol godziny .
male pytanko czy za pomoca tego sofciku moge przesylac pliki? byloby to bardzo pomocne-zawsze moge cos zrobic wlasnymi narzedziami a nie latac po necie i sciagac .

edit juz znalazlem tutorialek smile.gif) sorry
Auxiliaris
TeamViewer i chyba nie ma prostrzego narzędzia na rynku, do użytku prywatnego darmowy. Gotowy do pracy zaraz po instalacji, nie potrzeba zewnętrznego IP ani też konfiguracji routera (przekierowywanie portów itp.).

Program po instalacji łączy się z internetem, po czym otrzymujesz numer ID i hasło, które to podajesz Adminowi przez telefon czy też mail. Przy każdym nowym uruchomieniu programu otrzymujesz nowe hasło.

Polecam, spodoba się napewno smile.gif
rebel
CYTAT(Auxiliaris @ 15.05.08 - 17:09) *
TeamViewer i chyba nie ma prostrzego narzędzia na rynku, do użytku prywatnego darmowy. Gotowy do pracy zaraz po instalacji, nie potrzeba zewnętrznego IP ani też konfiguracji routera (przekierowywanie portów itp.).

Program po instalacji łączy się z internetem, po czym otrzymujesz numer ID i hasło, które to podajesz Adminowi przez telefon czy też mail. Przy każdym nowym uruchomieniu programu otrzymujesz nowe hasło.

Polecam, spodoba się napewno smile.gif

wyglada bardzo zachecajaco dzieki biggrin.gif rozumiem ze klient instaluje to u siebie i podaje mi tel ID i PASSWORD?
a ja wbijam to u siebie i lacze sie z jego PC? jesli to tak dziala to prostrzego juz chyba zeczywiscie nie ma biggrin.gif
Auxiliaris
CYTAT(rebel @ 15.05.08 - 18:04) *
rozumiem ze klient instaluje to u siebie i podaje mi tel ID i PASSWORD?
a ja wbijam to u siebie i lacze sie z jego PC? jesli to tak dziala to prostrzego juz chyba zeczywiscie nie ma biggrin.gif

Dokładnie tak to działa smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2012 Invision Power Services, Inc.