Kolejny raz na forum z problemem.
Akurat nie chodzi o mnie, a o kumpla, który ma problem z odczytem p³yt DVD.
Brat nagra³ mu na odtwarzaczu DVD filmy z telewizji. Niestety wiêkszo¶æ,
bo bywaj± wyj±tki, nie chce w ogóle siê daæ odczytaæ. We w³a¶ciwo¶ciach pokazuje siê,
¿e system plików to RAW lub Nieznany. Da siê otworzyæ tylko te p³yty,
gdzie system plików to CDFS albo chyba UDF. Próbowa³em ju¿ kiedy¶ wgrywaæ mu
takie jakie¶ specjalne pliki do napêdów, ale to nic nie da³o. Sprawdza³em te p³yty równie¿ u siebie,
wiêkszo¶æ da siê odczytaæ, ale nie wszystkie. Nadmieniam, ¿e ja mam Win XP Professional SP2,
a kumpel Home. Przedtem mia³ Professional i problem te¿ wystêpowa³, ale nie w takim stopniu.
Tak dok³adnie to nie rozumiem problemu, ale... Mo¿e zwyczajnie ma stary napêd w komputerze i ju¿ jego ¿ywot dobiega koñca?
Druga sprawa, ¿e mo¿e ta nagrywarka do TV jest jaka¶ kiczowata.
A trzecia, ¿e mo¿e u¿y³ nie takich p³yt jak powinien - moja np. nagrywa tylko na '+'. Albo po prostu no¶niki s± bardzo kiepskiej jako¶ci - i tu le¿y problem.
Chyba za du¿o niewiadomych
Auxiliaris
04.07.08 - 23:17
Zrób z tej p³yty DVD plik .ISO lub .NRG (obraz p³yty) przy pomocy np. Nero, niech ten kumpel zainstaluje sobie
DEAMON Tools Lite, nastêpnie niech zamontuje ten plik .ISO / .NRG w DEAMON Tools i odpali w jakim¶ playerku.
Je¶li film ruszy, to ewidentna wina napêdu CD/DVD, który nie obs³uguje formatu RAW.
Ps. Roof mnie uprzedzi³ i pewnie ma racjê je¶li chodzi o stary napêd. Nie zmienia to faktu, ¿e przez powy¿szy opis mo¿na ten problem omin±æ
No ja szczerze mówi±c nies±dzê, ¿eby FILM by³ w formacie RAW :>
Zdjêcia to i owszem, ale film? sk±d?
No ale mo¿e ja i ma³o widzia³em

A CDFS to mi siê ewidentnie kojarzy z muzyk± audio :>
Auxiliaris
05.07.08 - 00:30
No dobra Rooff - wklejê co¶ z google:
CYTAT
Devices
-----------------------
PLEXTOR DVDR PX-716A 1.07 (/dev/hdb, ) at /media/cdrom1 [CD-R; CD-RW; CD-ROM; DVD-ROM; DVD-R] [Error] [SAO; TAO; RAW; SAO/R16; RAW/R96P; RAW/R96R]
Nie wiem jak siê to ma do windy, bo widzê w tym jakiego¶ Unixa.
Lecz wiele wiêcej chyba nie trzeba dyskutowaæ.
Ja bêdê jednak trochê uparty

Powiedz mi Aux - poco i w jaki sposób nagrywarka do TV nagrywa³aby filmy do formatu RAW ?
Bo o ile dobrze rozumiem jego definicjê, to musia³oby to byæ zgrane z przetwornika A/C na p³ytê - bez konwersji do DVD (MPEG-2). Jaki by to mia³o sens i przede wszystkim - ile by to zajmowa³o?
Ciê¿ko mi jest na to pytanie odpowiedzieæ, poniewa¿ w google nie znalaz³em nigdzie odpowiedzi jakim sposobem mo¿na zapisaæ materia³ filmowy do tego formatu, przy uzyciu komputera...
Je¶li chodzi o wiek nagrywarki, to nie s±dzê, ¿eby tu tkwi³ problem.
Ja mam u siebie 2 starsze napêdy i bez problemu otwiera te p³yty,
z którymi u niego jest kaszana. Prêdzej wini³bym tu nagrywarke do TV,
albo jako¶æ p³yt, bo gdy brachol nagra³ mu np. na Panasonicu,
to bez probleu pokaza³o zawarto¶æ p³yty i odtworzy³o film.
Je¶li chodzi o system plików, to jest taka regu³a, ¿e zawsze
otwiera CDFS i ten na 'U', a tych co nie chce otworzyæ pokazuje jako RAW.
Tak te¿ sobie pomy¶la³em, mo¿e to te¿ chodzi o prêdko¶æ
wypalania. Ja na CD nigdy nie wypalam szybciej ni¿ x16,
a na DVD x4. Z do¶wiadczenia wiem, ¿e szybsza prêdko¶æ
wypalania powoduje brak mo¿liwo¶ci odczytu danych,
tylko ¿e zwykle wtedy przynajmniej czê¶æ danych daje siê
odczytaæ, a nie jak w tym wypadku nawet nie pokazuje zawarto¶ci
p³yty.
No tyle, ¿e nagrywarka do TV nie nagrywa z jak±¶ zawrotn± szybko¶ci± - dok³adnie jak szybko to mi siê nie chce liczyæ, ale nies±dzê, ¿eby to by³o wiêcej jak x8...
Mo¿e po prostu laser w tej nagrywarce swoje ju¿ nagra³, lub siê po prostu z jaki¶ powodów rozregulowa³. Mog³aby pomóc kalibracja w jakim¶ serwisie RTV. Teoretycznie mo¿e byæ te¿ tak, ¿e sam napêd szwankuje - ale wtedy to raczej by wszystkie p³yty uwala³...
Jakby¶ poda³ przy okazji jaka to jest nagrywarka, to by mo¿na co¶ pogooglowaæ - mo¿e kto¶ mia³ taki problem :>
Auxiliaris
05.07.08 - 11:51
CYTAT(Rooff @ 05.07.08 - 10:03)

Ja bêdê jednak trochê uparty
Powiedz mi Aux - poco i w jaki sposób nagrywarka do TV nagrywa³aby filmy do formatu RAW ?
Bo o ile dobrze rozumiem jego definicjê, to musia³oby to byæ zgrane z przetwornika A/C na p³ytê - bez konwersji do DVD (MPEG-2). Jaki by to mia³o sens i przede wszystkim - ile by to zajmowa³o?
Ciê¿ko mi jest na to pytanie odpowiedzieæ, poniewa¿ w google nie znalaz³em nigdzie odpowiedzi jakim sposobem mo¿na zapisaæ materia³ filmowy do tego formatu, przy uzyciu komputera...
Nie o to chodzi
RooffMy¶lê, ¿e po prostu napêd DVD ten który ma problem z odczytniem danej p³yty, definiuje j± jako RAW.
Jak kolega wy¿ej napisa³, ¿e problemy s± nie z wszystkimi typami p³yt. Dlatego wychodzê z za³o¿enia, ¿e firmware w napêdzie DVD jest przestarza³e i st±d ten problem.
Przy okazji warto równie¿ sprawdziæ czy napêd DVD w³±czony jest w trybie PIO czy DMA, bo tryb PIO równie¿ w niektórych przypadkach mo¿e sprawiaæ problemy.
Nie s±dzê, ¿eby laser w nagrywarce do TV by³ ju¿ zu¿yty,
prêdzej to, ¿e jest rozregulowany, a ten napêd to:
LITE-ON DVDRW SHW-16H5S.
A gdzie siê sprawdza tryb napêdu DVD, bo nie mogê
tego znale¼æ?
CYTAT(JohnnyG @ 05.07.08 - 16:56)

A gdzie siê sprawdza tryb napêdu DVD, bo nie mogê
tego znale¼æ?

Oczywi¶cie Aux mia³ na my¶li napêd w PC.
Panel sterowania -> menager urz±dzeñ
Szukasz 'Kontrolery IDE ATA/ATAPI' i sprawdzasz po kolei 'kana³y IDE' (w³a¶ciwo¶ci i pó¼niej karta 'ustawienia zaawansowane').
Raczej w ¿adnym miejscu nie powinno byæ ustawionego trybu PIO. Je¶li jest ustawione 'DMA je¶li dostêpne' a samo urz±dzenie jest w trybie PIO to usuñ ten kana³ IDE i zrób restart kompa. Powinien poodnajdywaæ urz±dzenia i ustawiæ tryb DMA.
Sprawdzi³em to u siebie i mam wszêdzie ustawione 'DMA je¶li dostêpne'.
Ostatnie 3 p³yty od kumpla, które u niego nie chcia³y siê daæ odczytaæ,
u mnie te¿ nie chcia³y. Czyli wygl±da na to, ¿e to nie tu tkwi problem.
Auxiliaris
06.07.08 - 22:35
Problem wydaje siê byæ bardziej z³o¿ony, albo kolega, ten który nagrywa te DVD zapomina je sfinalizowaæ.
Tak± DVD mo¿na ogl±daæ tylko na urz±dzeniu, na którym by³a nagrywana i do póki siê j± nie sfinalizuje nie bêdzie mo¿liwo¶ci odtworzenia w napêdzie DVD na PC.
Sam posiadam odtwarzacz stacjonarny, który posiada mo¿liwo¶æ nagrywania p³yt DVD i co dziwne, nie sfinalizowane DVD jeden z moich komputerów odtwarza, inny za¶ nie.
Powiem ci kolego, ¿e to w³a¶nie mo¿e byæ to sfinalizowanie p³yty
przy nagrywaniu. Opieram to na tym, ¿e chocia¿ nie jestem bogiem
komputerowym, to przy moim kumplu i jego bracie, jestem co najmniej
magistrem informatyki i wcale bym siê nie zdziwi³ gdyby to by³a ta kwestia.
Osobi¶cie nie posiadam stacjonarnej nagrywarki DVD, wiêc móg³by¶,
z ³aski swojej i pro¶by mojej, wyja¶niæ jak siê robi t± finalizacjê?
Wtedy ja spróbujê siê dowiedzieæ od kumpla czy jego brat w ogóle
wie co to jest i czy to robi.
W moim LG jest co¶ takiego w menu jak "obs³uga p³yty". Tam mo¿na ró¿ne rzeczy robiæ - zmieniaæ tytu³y p³yty, kasowaæ itp. No jest te¿ opcja finalizowania p³yty.
Tylko, ¿e... ja nigdy tego u siebie na stacjinarce nie robi³em i nagrane p³yty dzia³aj± zarówno na kompie jak i na drugim odtwarzaczu DVD (co prawda te¿ LG, ale to ma mniejsze znaczenie).
Ja siê na prawdê jeszcze zastanawiam nad tymi p³ytami - czy w instrukcji czasami nie pisze, ¿e ten model obs³uguje tylko jeden typ no¶ników np. '-' lub '+' ? Bo mo¿e byæ, ¿e na tych nieobs³ugiwanych nagrywa jako RAW...
Jeszcze jedno. Wy¿ej Ciê pyta³em o nazwê napêdu... Chodzi³o mi o t± nagrywarkê do TV
Z tego co wiem, to wcze¶niej kumpel nie mia³ tego typu problemów
je¶li chodzi o odczyt p³yt DVD, w ogóle nie by³ istotny typ p³yty (+ czy -),
wszystkie p³yty odczytywa³o. Ale teraz brak mo¿liwo¶ci odczytu
sta³ siê nagminny. Dowiedzia³em siê, ¿e nawet nie chce odczytywaæ
tych p³yt, które kiedy¶ wcze¶niej bez problemu napêd odczytywa³.
Ja ju¿ rozkrêca³em ten jego napêd z 2 razy i czy¶ci³em, oczywi¶cie
ostro¿nie, i niestety to nie pomog³o. Nadmieniam, ¿e nie uszkodzi³em
soczewki.
Sorry, za pomy³kê z modelem nagrywarki.

Dowiem siê co to jest
i dowiem siê te¿ czy brachol kumpla robi t± finalizacjê.
Nie by³o mnie a¿ tyle czasu, bo kumpel sobie wyjecha³
i nie mia³em z nim kontaktu. Piszê znów, bo kumpel wróci³
i znam kilka szczegó³ów wiêcej. Podobno kupi³ sobie jakie¶
czasopismo z p³yt± i te¿ nie chcia³o mu jej odczytaæ.
Dodatkowo da³ te p³yty, nagrane przez brata, siostrze.
Na jej, podobno 5-letnim kompie, te¿ nie da³o siê
odczytaæ ¿adnego nagrania. Wed³ug mnie brat musi siê
spróbowaæ nauczyæ nagrywaæ p³yty z t± finalizacj±,
mo¿e tutaj tkwi problem. Sprawa w toku.
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê
kliknij tutaj.