Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: instalacja XP
Osłomania > IT, Multimedia, Home Entertainment, Komunikacja > Systemy Operacyjne > Windows 9X / NT / W2K / XP
wiedzma
Dostalam od kumpeli komp by zainstalowac na nowo XP. Cos tam jej nie wyszlo!
Otoz przy bootowaniu mam do wyboru 4 rozne winXP do wyboru. Jak sie tego pozbyc?
Chcialam zrobic format fdiskiem ale nie ma stacji dyskietek.
Jak sie do tego zabrac. Najpierw chce usunac te wszystkie winXP a pozniej po prostu zainstalowac XP na czysto i jedna partycje.
Normalnie zawsze wszystko usuwalam a teraz jestem w kropce i prawde mowiac nie wiem od czego mam sie zabrac.
Macie jakies sugestie co z tym fantem zrobic?
-=KiZiU=-
Sciagasz plytke CD bootujaca Hirens Boot

Tam masz wszystko co Ci potrzebne do operacji na partycjach itp
tomekkkz
Jeśli te wszystkie winXP są na jednej partycji to formacik smile.gif
Chyba, że są tam ważne dane..
Polecam pakiet HIREN`S BOOT smile.gif

================================
EDIT
================================
-=KiZiU=- był szybszy o kilka sekund tongue.gif
wiedzma
Dzieki mam juz ten program ale mam pytanie czy cd wypalic jako bootable pod Nero?
no bo jak mam ja odpalic?
-=KiZiU=-
To jest obraz plyty bootowalnej, wiec wypalasz normalnie jako obraz.
Rooff
No ale przecież skoro chcesz usunąć wszystko z dysku, to wystarczy zabootować kompa z płyty z Windowsem XP - zakładam, że ona jest bootowalna. Taka operacja jest chyba prostsza, niż zabawa Hirensem (oczywiście Hirensem też można...).
Jak już zabootujesz z instalatora XP, to tam masz do wyboru, żeby nie naprawiać istniejącej wersji systemu XP, później możesz usunąć partycje, i następnie sformatować ją jako jedną na NTFS (bądź ewentualnie FAT - ale NTFS jest lepszy).

Jeszcze pozostaje temat jednej partycji - nie wiem czy to jest do końca dobry pomysł, bo później jakby chcieć od nowa robić reinstalkę windowsa, to trzeba wszystko co ważne przerzucać na płytki lub gdzieś indziej - no chyba, że ma jakiś drugi, zewnętrzny dysk, z którego korzysta to co innego.
W innym wypadku radziłbym zrobić jednak dwie partycje.
wiedzma
Problem jest w tym ze pomimo jak mowicie XP jest bootowalna to na kompie sa juz do wyboru 4windy.
Jak ja zaistaluje nowy to bedzie 5 do wyboru. A ja to chce usunac.
Sciagniety hiren czy jak mu tam wcale sie nie chce bootowac wiec to nie bylo takie glupie jak sie wam wydaje pytanie.
Ja chce wywalic te windy co mam na poczatku bootowania i nie wiem jak???????????
Niestety jak na razie to co mi radzicie nie dziala.
Rooff
Jak będziesz instalować Windowsa to masz do wyboru w instalatorze albo "szybkie formatowanie" albo "pełne formatowanie" - jak dasz "szybkie" to Ci te poprzednie wersje zostaną, a jak dasz pełne to nie ma bata - będzie tylko jeden :>
klek0sik
co wy tu za glupoty wypisujecie?? ale tez mi rady pomocne dajecie,pewnie,najlepiej formacik albo lepszym rozwiazaniem bedzie wyrzucenie kompa i kupienie nowego tongue.gif

jesli te 4 xpeki to tylko zapisy to trzeba zaklkac w Narzedzia>>Opcje folderów>>>Widok zaznaczyc by pokazalo pliki systemowe i chronione,nastepnie na C:// odszukac pliczek boot.ini i wywalic 3 niepotrzebne zapisy.

Najlepiej jakbys pokazala ten pliczek,bedzie widac czy te xpeki sa tylko zapisami czy moze są i są zainstalowane na jakichs innych partycjach,bo jesli tak to wystarczyloby sformatowac je poprzez Mój komuter>>Zarzadzaj>>Zarzadzanie dyskami.W ten sposób pozbedziesz sie 3 niepotrzebnych i masz system bez formatu tongue.gif

No chyba ze nie ma ze boli,kumpela domaga sie formatu.Wkladasz plytke i usuwasz wszystkie partycje i ustawiasz sobie jak tam chcesz.

wiedzma
nie daje sie usunac partycji jest niby opcja D ale jak probuje to nic nie dziala.
Zaczelam wiec instalke i wlasnie teraz sie formatuje oczywiscie pelny format nie szybki.
Zobaczymy jak to bedzie.
-=KiZiU=-
CYTAT(klek0sik @ 15.07.08 - 18:35) *
co wy tu za glupoty wypisujecie?? ale tez mi rady pomocne dajecie,pewnie,najlepiej formacik albo lepszym rozwiazaniem bedzie wyrzucenie kompa i kupienie nowego tongue.gif

jesli te 4 xpeki to tylko zapisy to trzeba zaklkac w Narzedzia>>Opcje folderów>>>Widok zaznaczyc by pokazalo pliki systemowe i chronione,nastepnie na C:// odszukac pliczek boot.ini i wywalic 3 niepotrzebne zapisy.

Najlepiej jakbys pokazala ten pliczek,bedzie widac czy te xpeki sa tylko zapisami czy moze są i są zainstalowane na jakichs innych partycjach,bo jesli tak to wystarczyloby sformatowac je poprzez Mój komuter>>Zarzadzaj>>Zarzadzanie dyskami.W ten sposób pozbedziesz sie 3 niepotrzebnych i masz system bez formatu tongue.gif

Do tego dochodzi jeszcze kwestia taka, ze te poprzednie windy mogly byc instalowane nie tyle co na roznych partycjach co w roznych katalogach na jednej partycji, burdel jednym slowem smile.gif

Format mimo wszystko zrobi porzadek najlepiej smile.gif
lucjanos
@klekOsik, a nie łatwiej Panel Sterowania - System - zakładka Zaawansowane - Uruchamianie i Odzyskiwanie - przycisk Ustawienia - sekcja Uruchamianie Systemu i przycisk edycji pliku boot.ini ? smile.gif
klek0sik
lucjanos

u ciebie za 6 kliknieciem,u mnie za 5-tym tongue.gif

KIZIU

raczej smiem watpic by winda instalnela sie na  naprzyklad C;/ w 4-ch miejscach,ale nawet jesli,to pierwsza mysl jaka mi przychodzi do glowy to usunięcie zapisów w boot.ini i wywalenie reczne "nieporzadanych" folderów.Winda stoi,a ze sama w sobie to jeden wielki burdel,nie zrobi to dla niej wielkiej roznicy tongue.gif

-=KiZiU=-
CYTAT(klek0sik @ 15.07.08 - 19:35) *
lucjanos

u ciebie za 6 kliknieciem,u mnie za 5-tym tongue.gif

KIZIU

raczej smiem watpic by winda instalnela sie na  naprzyklad C;/ w 4-ch miejscach,ale nawet jesli,to pierwsza mysl jaka mi przychodzi do glowy to usunięcie zapisów w boot.ini i wywalenie reczne "nieporzadanych" folderów.Winda stoi,a ze sama w sobie to jeden wielki burdel,nie zrobi to dla niej wielkiej roznicy tongue.gif

Dlaczego? smile.gif Przeciez jak zainstalujesz raz, potem bedziesz chcial instalnac druga kopie to instalator Ci mowi, ze tam juz jest jakis system i sugeruje zmiane nazwy katalogu. Jezeli instalowal to ktos kto ma znikome pojecie o temacie to mozna sie wszystkiego spodziewac smile.gif

Oczywiscie, ze mozna pousuwac wpisy i recznie powywalac katalogi, ale to takie zamiatanie pod dywan wink.gif
Documents and settings zasyfione, program files pewnie tez...
wiedzma
Wtej chwili po formacie i instalacji mam 3 windozy XP pro, jak wroce z pracy postaram sie wywalic z systemu tylko to co piszecie to dla mnie bajka gdyz moj win jest po angielsku a te wasze polskie nazwy troche sie gubie.
No nic jak wroce to nad tym popracuje.
Rooff
Hmmm - to jest conajmniej dziwne... No ale może i jest tak, że nawet po pełnym formacie instalator windows szuka innych wersji i zapisuje ich dane w boot.ini... No ale to tylko w przypadku, jeśli na dysku jest więcej niż jedna partycja :>

Ja już chyba za dużo namieszałem w tym temacie - więc może się nie będę odzywał :]

Mój boot.ini wygląda tak:
KOD
[boot loader]
timeout=30
default=multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\WINDOWS
[operating systems]
multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\WINDOWS="Microsoft Windows XP Professional" /noexecute=optin /fastdetect

Mam jeden system, na partycji c głównego dysku twardego...
wiedzma
Rooff u mnie juz tez tak wyglada,zrobilam tak jak napisal Lucjanos i mam jeden win.
Ale pojawil sie nastepny problem. Ten jej komp ma mase roznych wejsc na rozne karty mini dyski i tym podobne.
W tej chwili chcialam wgrac service pack mam je na pen drive i okazalo sie ze nie dzialaja USB.Sa dwa wejscia i teraz komp nie widzi nic. Nie chce wypalac cd zwlaszcza ze moje pen drives maja 2 GB i 10 GB i sa poreczne jak cos potrzebuje przeniesc.
Nie podlaczam jej kompa do netu (ona ma innego providera i nie chce robic balaganu) zrobie to u niej w domu ale do tego czasu chcialam wszystko powgrywac a instalki wlasnie tam przenioslam.
Jak mam to zrobic by znowu dzialaly te USB porty?
vince44
Zainstalowałaś sterownik do płyty głównej?
wiedzma
No nie. kurcze nie wzielam tego od niej zlapalam kompa i klawiaturke i pojechalam do domu. Musze do niej w takim razie zadzwonic by mi dowiozla, jesli w ogole ma. Ona posiala gdzies nawet orginalna cd z windoza (nota bene ja tez gdzies wsadzialm moja ale na szczescie mialam inne:-).
A jak nie ma to z netu moze cos sciagne.
vince44
Sterowniki powinny być na stronie producenta, możesz jeszcze tak na wszelki wypadek sprawdzić czy masz włączone usb w biosie. wink.gif
wiedzma
W BIOS sprawdzilam na samym poczatku ale jutro dostane cd ze sterownikami, wiec powinno byc ok. Jak nie to znowu do was napisze:-).
Na razie robie sobie przerwe od kompa kolezanki i zajme sie swoim.
Dziekuje za pomoc.
bns
CYTAT
Jak będziesz instalować Windowsa to masz do wyboru w instalatorze albo "szybkie formatowanie" albo "pełne formatowanie" - jak dasz "szybkie" to Ci te poprzednie wersje zostaną, a jak dasz pełne to nie ma bata - będzie tylko jeden :>
he? ;) I ten i ten "usunie" dane z dysku i założy system plików.

CYTAT
Sterowniki powinny być na stronie producenta
No ale nie radze podpinać się "gołym" Windowsem do netu, żeby ściągnąć stery ;)

Co do usunięcia 4 Windowsów problem chyba został rozwiązany. W pewnym momencie instalacji trzeba dać ESC a nie ENTER (naprawa czy tam reinstalacja obecnego), usunąć wszystkie partycję i założyć jedna dużą o rozmiarze dysku.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2012 Invision Power Services, Inc.