Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: System się długo ładuje
Osłomania > IT, Multimedia, Home Entertainment, Komunikacja > Systemy Operacyjne > Windows 9X / NT / W2K / XP
Drizzt
Strasznie długo ładuję się system tzn. pasek ładowania Windowsa przewija się około 25 razy. Na moim starszym kompie chodziło to o wiele szybciej. Wgrałem najnowsze stery, zmieniłem bios na najnowszy, bootvis też był w akcji i dalej to samo. Już nie wiem co mam dalej robić icon_sad2.gif
W biosie próbowałem coś pozmieniać ale tu zaczyna się problem. W zakładce Main/Storage Configuration/Configure SATA as/ mam ustawione IDE kiedy próbuje zmienić na RAID system już nie wstaje a w biosie znika mi dysk.
Sprzęt raczej jest w 100% sprawny, wymieniłem już dysk i pamięć i dalej to samo, więc raczej skłaniam się do sterowników lub ustawień biosu, tylko tutaj jestem zielony.
Wgrywałem już kilka sytemów od win xp z sp2 i sp3, wersje korparacyjne do winMX v6 (na której teraz jade) i dalej to samo.
Płyta - Asus P5Q Delexe
Karta - Asus EAH 4850 512M
Pamięć - 4G Geila
Zasilacz - Be Quiet 450 W
Dysk - 500 seagate + 80 Caviara
jar3cki
zobacz czy aby w msconfig nie ma niczego zbednego a jak jest to wywal. piszesz ze masz 4gb ramu, jesli masz xp to tez moze byc problem. ostatnio mialem taki sam przypadek, system ladowal sie baardzo dlugo albo nawet wcale - zredukuj do 2gb i zobacz.
Drizzt
CYTAT(jar3cki @ 28.08.08 - 14:02) *
zobacz czy aby w msconfig nie ma niczego zbednego a jak jest to wywal. piszesz ze masz 4gb ramu, jesli masz xp to tez moze byc problem. ostatnio mialem taki sam przypadek, system ladowal sie baardzo dlugo albo nawet wcale - zredukuj do 2gb i zobacz.

Z pamięcią już kombinowałem i dalej to samo. Co do msconfig nie wiem jakie usługi wyłączyć a wole nie ryzykować. Ukryłem wszystkie usługi Microsoftu zostały tylko 5.
I_O
Nie tylko uslugi ale i wszystkie autostarty sa wazne. Wstaw loga z hijacka, zobaczymy co mozna usunac.
W uslugach microsoftu tez jest sporo ktore mozna calkowicie wylaczyc albo ustawic na reczny tryb startu - jest na ten temat gdzies topic na forum
Drizzt
CYTAT(I_O @ 28.08.08 - 15:06) *
Nie tylko uslugi ale i wszystkie autostarty sa wazne. Wstaw loga z hijacka, zobaczymy co mozna usunac.
W uslugach microsoftu tez jest sporo ktore mozna calkowicie wylaczyc albo ustawic na reczny tryb startu - jest na ten temat gdzies topic na forum

Loga wrzucę jak wrócę z pracy sad.gif Dodam że goły system też długo się ładuje. Nie aż tak jak teraz ale to i tak za długo. Na starym kompie na czystym systemie pasek ładowania wina przeszedł około 4 razy i gotowe, na nowym sprzęcie około 11.

w84u
Sprawdź dyski na błędy z poziomu konsoli (chkdsk), a wcześniej, w jakim trybie pracuje (UDMA) smile.gif
Drizzt
CYTAT(w84u @ 28.08.08 - 20:34) *
Sprawdź dyski na błędy z poziomu konsoli (chkdsk), a wcześniej, w jakim trybie pracuje (UDMA) smile.gif

Dysk sprawdzony i gdzie zobaczyć w jakim trybie on pracuje (UDMA)
Rooff
Menager urządzeń -> Kontrolery IDE ATA/ATAPI
Tam masz podstawowe i pomocnicze kanały IDE. PPM -> Właściwości i zakładka 'Ustawienia zaawansowane' każdego z nich powinno być ustawione 'DMA jeżeli dostępne', oraz 'Bieżący tryn transferu' np. Ultra DMA tryb 5 (nie PIO). Jeżeli masz PIO to kicha - usuń wtedy ten kanał i po restarcie komputera PNP go odnajdzie i DMA powinno spowrotem działać.
Drizzt
Wklejam całego loga z hijackthis, aha dysk w trybie Ultra DMA 5

Logfile of Trend Micro HijackThis v2.0.2
Scan saved at 22:57:20, on 2008-08-28
Platform: Windows XP Dodatek SP2 (WinNT 5.01.2600)
MSIE: Internet Explorer v7.00 (7.00.6000.20627)
Boot mode: Normal

Running processes:
C:\WINDOWS\System32\smss.exe
C:\WINDOWS\system32\winlogon.exe
C:\WINDOWS\system32\services.exe
C:\WINDOWS\system32\lsass.exe
C:\WINDOWS\system32\Ati2evxx.exe
C:\WINDOWS\system32\svchost.exe
C:\WINDOWS\System32\svchost.exe
C:\WINDOWS\system32\Ati2evxx.exe
C:\Program Files\Common Files\Symantec Shared\ccSvcHst.exe
C:\Program Files\Common Files\Symantec Shared\AppCore\AppSvc32.exe
C:\Program Files\Common Files\Symantec Shared\CCPD-LC\symlcsvc.exe
C:\WINDOWS\Explorer.EXE
C:\WINDOWS\system32\spoolsv.exe
C:\Program Files\Analog Devices\Core\smax4pnp.exe
C:\Program Files\Analog Devices\SoundMAX\Smax4.exe
C:\Program Files\ASUS\Six Engine\SixEngine.exe
C:\Program Files\Common Files\Symantec Shared\ccApp.exe
C:\Program Files\ATI Technologies\ATI.ACE\Core-Static\MOM.exe
C:\Program Files\ASUS\GamerOSD\GamerOSD.exe
C:\WINDOWS\system32\ctfmon.exe
C:\Program Files\ASUS\SmartDoctor\SmartDoctor.exe
C:\Program Files\Skype\Phone\Skype.exe
C:\Program Files\Common Files\Ahead\Lib\NMBgMonitor.exe
C:\Program Files\ATI Technologies\ATI.ACE\Core-Static\ccc.exe
C:\WINDOWS\ATKKBService.exe
C:\Program Files\Symantec\LiveUpdate\ALUSchedulerSvc.exe
C:\PROGRA~1\NORTON~2\NORTON~1\NPROTECT.EXE
C:\WINDOWS\system32\PnkBstrA.exe
C:\WINDOWS\system32\PnkBstrB.exe
C:\PROGRA~1\NORTON~2\NORTON~1\SPEEDD~1\NOPDB.EXE
C:\Program Files\Skype\Plugin Manager\skypePM.exe
C:\Program Files\totalcmd\TOTALCMD.EXE
C:\Program Files\Trend Micro\HijackThis\HijackThis.exe

R0 - HKCU\Software\Microsoft\Internet Explorer\Main,Start Page = about:blank
R1 - HKLM\Software\Microsoft\Internet Explorer\Main,Default_Page_URL = http://go.microsoft.com/fwlink/?LinkId=69157
R1 - HKLM\Software\Microsoft\Internet Explorer\Main,Default_Search_URL = http://go.microsoft.com/fwlink/?LinkId=54896
R1 - HKLM\Software\Microsoft\Internet Explorer\Main,Search Page = http://go.microsoft.com/fwlink/?LinkId=54896
R0 - HKLM\Software\Microsoft\Internet Explorer\Main,Start Page = http://go.microsoft.com/fwlink/?LinkId=69157
R0 - HKLM\Software\Microsoft\Internet Explorer\Search,SearchAssistant =
R0 - HKLM\Software\Microsoft\Internet Explorer\Search,CustomizeSearch =
R0 - HKCU\Software\Microsoft\Internet Explorer\Main,Local Page =
R0 - HKCU\Software\Microsoft\Internet Explorer\Toolbar,LinksFolderName =
R3 - Default URLSearchHook is missing
O2 - BHO: (no name) - {1E8A6170-7264-4D0F-BEAE-D42A53123C75} - C:\Program Files\Common Files\Symantec Shared\coShared\Browser\1.0\NppBho.dll
O3 - Toolbar: Show Norton Toolbar - {90222687-F593-4738-B738-FBEE9C7B26DF} - C:\Program Files\Common Files\Symantec Shared\coShared\Browser\1.0\UIBHO.dll
O4 - HKLM\..\Run: [SoundMAXPnP] C:\Program Files\Analog Devices\Core\smax4pnp.exe
O4 - HKLM\..\Run: [SoundMAX] "C:\Program Files\Analog Devices\SoundMAX\Smax4.exe" /tray
O4 - HKLM\..\Run: [Six Engine] "C:\Program Files\ASUS\Six Engine\SixEngine.exe" -r
O4 - HKLM\..\Run: [StartCCC] "C:\Program Files\ATI Technologies\ATI.ACE\Core-Static\CLIStart.exe" MSRun
O4 - HKLM\..\Run: [ccApp] "C:\Program Files\Common Files\Symantec Shared\ccApp.exe"
O4 - HKLM\..\Run: [osCheck] "C:\Program Files\Norton Internet Security\osCheck.exe"
O4 - HKLM\..\Run: [Symantec PIF AlertEng] "C:\Program Files\Common Files\Symantec Shared\PIF\{B8E1DD85-8582-4c61-B58F-2F227FCA9A08}\PIFSvc.exe" /a /m "C:\Program Files\Common Files\Symantec Shared\PIF\{B8E1DD85-8582-4c61-B58F-2F227FCA9A08}\AlertEng.dll"
O4 - HKLM\..\Run: [NeroFilterCheck] C:\Program Files\Common Files\Ahead\Lib\NeroCheck.exe
O4 - HKLM\..\Run: [ASUSGamerOSD] C:\Program Files\ASUS\GamerOSD\GamerOSD.exe
O4 - HKCU\..\Run: [CTFMON.EXE] C:\WINDOWS\system32\ctfmon.exe
O4 - HKCU\..\Run: [ASUS SmartDoctor] C:\Program Files\ASUS\SmartDoctor\SmartDoctor.exe /start
O4 - HKCU\..\Run: [Skype] "C:\Program Files\Skype\Phone\Skype.exe" /nosplash /minimized
O4 - HKCU\..\Run: [BgMonitor_{79662E04-7C6C-4d9f-84C7-88D8A56B10AA}] "C:\Program Files\Common Files\Ahead\Lib\NMBgMonitor.exe"
O4 - HKUS\S-1-5-19\..\Run: [CTFMON.EXE] C:\WINDOWS\system32\CTFMON.EXE (User 'USŁUGA LOKALNA')
O4 - HKUS\S-1-5-19\..\RunOnce: [nltide_2] regsvr32 /s /n /i:U shell32 (User 'USŁUGA LOKALNA')
O4 - HKUS\S-1-5-20\..\Run: [CTFMON.EXE] C:\WINDOWS\system32\CTFMON.EXE (User 'USŁUGA SIECIOWA')
O4 - HKUS\S-1-5-20\..\RunOnce: [nltide_2] regsvr32 /s /n /i:U shell32 (User 'USŁUGA SIECIOWA')
O4 - HKUS\S-1-5-18\..\Run: [CTFMON.EXE] C:\WINDOWS\system32\CTFMON.EXE (User 'SYSTEM')
O4 - HKUS\S-1-5-18\..\RunOnce: [nltide_2] regsvr32 /s /n /i:U shell32 (User 'SYSTEM')
O4 - HKUS\.DEFAULT\..\Run: [CTFMON.EXE] C:\WINDOWS\system32\CTFMON.EXE (User 'Default user')
O4 - HKUS\.DEFAULT\..\RunOnce: [nltide_2] regsvr32 /s /n /i:U shell32 (User 'Default user')
O8 - Extra context menu item: E&ksport do programu Microsoft Excel - res://C:\PROGRA~1\MICROS~2\OFFICE11\EXCEL.EXE/3000
O9 - Extra button: Badanie - {92780B25-18CC-41C8-B9BE-3C9C571A8263} - C:\PROGRA~1\MICROS~2\OFFICE11\REFIEBAR.DLL
O9 - Extra button: (no name) - {e2e2dd38-d088-4134-82b7-f2ba38496583} - C:\WINDOWS\Network Diagnostic\xpnetdiag.exe
O9 - Extra 'Tools' menuitem: @xpsp3res.dll,-20001 - {e2e2dd38-d088-4134-82b7-f2ba38496583} - C:\WINDOWS\Network Diagnostic\xpnetdiag.exe
O17 - HKLM\System\CCS\Services\Tcpip\..\{5AD16620-BCD9-43CE-B3BF-7D138631C8E2}:
O18 - Protocol: skype4com - {FFC8B962-9B40-4DFF-9458-1830C7DD7F5D} - C:\PROGRA~1\COMMON~1\Skype\SKYPE4~1.DLL
O23 - Service: Ati HotKey Poller - ATI Technologies Inc. - C:\WINDOWS\system32\Ati2evxx.exe
O23 - Service: ATI Smart - Unknown owner - C:\WINDOWS\system32\ati2sgag.exe
O23 - Service: ATK Keyboard Service (ATKKeyboardService) - ASUSTeK COMPUTER INC. - C:\WINDOWS\ATKKBService.exe
O23 - Service: Symantec Event Manager (ccEvtMgr) - Symantec Corporation - C:\Program Files\Common Files\Symantec Shared\ccSvcHst.exe
O23 - Service: Symantec Password Validation (ccPwdSvc) - Symantec Corporation - C:\Program Files\Common Files\Symantec Shared\ccPwdSvc.exe
O23 - Service: Symantec Settings Manager (ccSetMgr) - Symantec Corporation - C:\Program Files\Common Files\Symantec Shared\ccSvcHst.exe
O23 - Service: Symantec Lic NetConnect service (CLTNetCnService) - Symantec Corporation - C:\Program Files\Common Files\Symantec Shared\ccSvcHst.exe
O23 - Service: COM Host (comHost) - Symantec Corporation - C:\Program Files\Common Files\Symantec Shared\VAScanner\comHost.exe
O23 - Service: Harmonogram automatycznej usługi LiveUpdate - Symantec Corporation - C:\Program Files\Symantec\LiveUpdate\ALUSchedulerSvc.exe
O23 - Service: Symantec IS Password Validation (ISPwdSvc) - Symantec Corporation - C:\Program Files\Norton Internet Security\isPwdSvc.exe
O23 - Service: LiveUpdate - Symantec Corporation - C:\PROGRA~1\Symantec\LIVEUP~1\LUCOMS~1.EXE
O23 - Service: LiveUpdate Notice Service Ex (LiveUpdate Notice Ex) - Symantec Corporation - C:\Program Files\Common Files\Symantec Shared\ccSvcHst.exe
O23 - Service: LiveUpdate Notice Service - Symantec Corporation - C:\Program Files\Common Files\Symantec Shared\PIF\{B8E1DD85-8582-4c61-B58F-2F227FCA9A08}\PIFSvc.exe
O23 - Service: Norton Unerase Protection (NProtectService) - Symantec Corporation - C:\PROGRA~1\NORTON~2\NORTON~1\NPROTECT.EXE
O23 - Service: PnkBstrA - Unknown owner - C:\WINDOWS\system32\PnkBstrA.exe
O23 - Service: PnkBstrB - Unknown owner - C:\WINDOWS\system32\PnkBstrB.exe
O23 - Service: Speed Disk service - Symantec Corporation - C:\PROGRA~1\NORTON~2\NORTON~1\SPEEDD~1\NOPDB.EXE
O23 - Service: Symantec Core LC - Unknown owner - C:\Program Files\Common Files\Symantec Shared\CCPD-LC\symlcsvc.exe
O23 - Service: Symantec AppCore Service (SymAppCore) - Symantec Corporation - C:\Program Files\Common Files\Symantec Shared\AppCore\AppSvc32.exe

--
End of file - 8008 bytes
I_O
Mowiac krotko: jeden wielki smietnik, sorry smile.gif Masz 13 programow w autostarcie, z ktorych zaden nie jest aplikacja uzytkowa a tylko niekoniecznie potrzebnym dodatkiem do hardware. To samo w uslugach. Sam Symantec jest w stanie spowodowac 90% zamulenia komputera i jedynym skutecznym sposobem odinstalowania smiecia jest jest postawienie systemu od nowa, na pustej partycji.
IMO jedynym wyjsciem tutaj jest format, a po nowej instalacji zrezygnuj z Nortona. To samo dotyczy tych toolsow Asusa: sa wsrod nich jakies sensowne ktore sa naprawde potrzebne? Jesli nie - wylacz albo wcale nie instaluj. Z niektorych dodatkow ATI tez pewnie mozna zrezygnowac.
A dopiero pozniej kiedy juz bedzie czysty system i troche programow mozna sie zajac optymalizacja.
Drizzt
CYTAT(I_O @ 28.08.08 - 23:36) *
Mowiac krotko: jeden wielki smietnik, sorry smile.gif Masz 13 programow w autostarcie, z ktorych zaden nie jest aplikacja uzytkowa a tylko niekoniecznie potrzebnym dodatkiem do hardware. To samo w uslugach. Sam Symantec jest w stanie spowodowac 90% zamulenia komputera i jedynym skutecznym sposobem odinstalowania smiecia jest jest postawienie systemu od nowa, na pustej partycji.
IMO jedynym wyjsciem tutaj jest format, a po nowej instalacji zrezygnuj z Nortona. To samo dotyczy tych toolsow Asusa: sa wsrod nich jakies sensowne ktore sa naprawde potrzebne? Jesli nie - wylacz albo wcale nie instaluj. Z niektorych dodatkow ATI tez pewnie mozna zrezygnowac.
A dopiero pozniej kiedy juz bedzie czysty system i troche programow mozna sie zajac optymalizacja.

System postawiony 3 dni temu i jak napisałem wyżej na gołym systemie też długo sie uruchamiał. Norton i może zamula ale na starym kompie system chodził jak ta lala. Co do Asusa mogę wyłaczyć GamerOSD, reszta odpada. Co do Nortona jeszcze nigdy mnie nie zawiódł, ewentualnie zaproponuj jakiś zamiennik.

Auxiliaris
Dla tej maszynki to nie jest śmietnik, powinien się uruchamiać dość szybko, ja mam obecnie więcej śmieci niż w tym logu na laptopie i uruchamia się b szybko.

Skłaniałbym do opcji o której pisał nasz kolega Rooff.
I_O
Wiesz, moze byc tak ze czysty system sie dlugo uruchamia - moze na przyklad w czasie startu szuka gdzies udostepnionych folderow albo drukarek, czeka na DHCP czy cokolwiek innego, ale nie optymalizuje sie tego instalujac dodatkowe hamulce. Norton jest znany z tego ze zuzywa wiecej zasobow niz sam Windows oferujac w zamian dosc niewiele. Popatrz sam na swojego loga: polowa wpisow to tylko Symantec, a przeciez to wszystko potrzebuje czasu zeby sie uruchomic, mocy procesora, RAM-u itd. Nie chodzi o to czy nie zawiodl - chodzi o to ze mozna uzyc innego programu ktory robi to conajmniej tak samo dobrze zuzywajac o 90 procent mniej zasobow. Poszukaj na forum, temat antywirusow byl u nas juz sporo razy omawiany, sam nie uzywam zadnego wiec nie jestem na biezaco, wczesniej NOD i starsze wersje Kasperskiego byly jednami z najlepszych
CYTAT
Dla tej maszynki to nie jest śmietnik

Smietnik to smietnik, obojetnie czy sie znajduje w plastikowym czy w zlotym kuble smile.gif Nie po to wydaje sie przeciez pieniadze na nowe hardware zeby caly zysk wyrzucac w cyfrowe bloto? smile.gif
Auxiliaris
CYTAT(I_O @ 29.08.08 - 00:02) *
CYTAT
Dla tej maszynki to nie jest śmietnik

Smietnik to smietnik, obojetnie czy sie znajduje w plastikowym czy w zlotym kuble smile.gif Nie po to wydaje sie przeciez pieniadze na nowe hardware zeby caly zysk wyrzucac w cyfrowe bloto? smile.gif

Nieprawda, nie po to się inwestuje w szybki PC by uważać go za śmietnik.

Mało tego to może się nazywać śmietnikiem-turbo, który podoła recycling'owi... wink.gif

Drizzt
CYTAT(Auxiliaris @ 28.08.08 - 23:56) *
Dla tej maszynki to nie jest śmietnik, powinien się uruchamiać dość szybko, ja mam obecnie więcej śmieci niż w tym logu na laptopie i uruchamia się b szybko.

I tutaj się zgodze z kolegą Auxiliaris. Kolega ma podobny sprzęt i wszystko śmiga że aż miło się patrzy a mnie to zaczyna już wqur..... denerwować tongue.gif
I_O
Doobra no, doobra, moze to tylko ja mam alergie na Nortona? smile.gif
CYTAT
Nieprawda, nie po to się inwestuje w szybki PC by uważać go za śmietnik

Naturalnie ze nie po to. Ale kiedy sie juz zainwestuje a nastepnie zasmieci - to bedzie to smietnik, obojetnie czy sie go za takowy uwaza czy nie smile.gif Niechze i turbo, ekologiczny i high-tech smile.gif
Ale niewazne, chcesz sobie miec tego Nortona to go sobie miej, w koncu to twoj komputer smile.gif
Tak z innej beczki: po nacisnieciu F8 podczas startu masz dostep do rozszerzonych opcji uruchamiania. Probowales moze odpalic w trybie awaryjnym? Jest szybciej? Sprobuj opcji "z" i "bez" sieci - sa jakies roznice? Masz tez mozliwosc startu protokolowanego gdzie windows pokazuje co akurat laduje - moze tam bedzoe mozna zobaczyc co go hamuje?
Auxiliaris
I tutaj zgodzić się muszę z I_O, ponieważ podzielam jego zdanie co do Nortona - kulawą próbę super antywirusa. Mało tego iż żre sporo zasobów to przyprawia nawet szybkie maszyny o wymioty - czytaj - hamulec.

Spróbuj instalować system w ten sposób:

A. Przed nową instalką windy koniecznie zaopatrzyć się w oprogramowanie min. wymienione niżej.
B. Komputer nie powinien być podłączony do sieci internetowej.

1. Instalacja systemu (XP / Vista / Win2000)
2. Instalacja sterowników chipsetu (płyty głównej) bardzo ważne - w tym i karty muzycznej.
3. Instalacja sterowników karty graficznej.
4. Instalacja programu antywirusowego (zapomnij o Nortonie), użyj lepiej NOD32 Smart Security, ma w sobie Firewalla i inne potrzebne gdżety i co ważne nie zżera zasobów.
5. Instalacja peryferii - drukarka, skaner itd itp.
6. Podłącz komputer do sieci internetowej, zaktualizuj w pierwszej kolejności antywira.

Jeśli wszystko uczynisz wg powyższej kolejności to wszystko powinno śmigać jak się należy.
Jeśli nie, to brak mi pomysłów...
Rooff
Ja mam takie przemyślenia:
  • Panel sterowania -> Narzędzia administracyjne -> Podgląd zdarzeń
    I najważniejsze dwa dzienniki: System i Aplikacja
    Posortuj wg Typ i popatrz czego dotyczą błędy - jakiej aplikacj, usługi czy czegoś.
  • Druga sprawa - ja bym poodłączał co się da np. skaner, drukarke itp i wtedy zobaczył jak się system odpala (podobnie bym robił przy instalacji systemu).
  • I kolejną rzeczą jaką bym uczynił na Twoim miejscu to przywrócenie ustawień domyślnych BIOSa.
  • Trzecia sprawa - w jaki sposób pojawił się u Ciebie w systemie IE 7? Bo zastanawia mnie wersja - o ile nie wyszła przez ostatni miesiąc jakaś poprawka do IE, to ja mam wersję 7.00.6000.16674... (sprawdzić na WinUpd mi się nie chce, bo mam powyłaczane usługi tongue.gif).
Drizzt
Jutro będę stawiał nowy system więc pokombinuje ale najpierw muszę zassac jakiegoś antywira Noda lub Kasperskiego. Wczoraj jeszcze z ciekawości pogrzebałem trochę w kompie i zobaczyłem że mam zworkę w dysku. Poszła wek. Dysk podpiąłem pod inny slot i komp uruchamia się o połowę szybciej ale to jeszcze nie to.
Rooff
A próbowałes przełączyć w BIOSie tryb pracy SATA na AHCI??

A co do zworki na dysku - to jeśli ją miałeś włożoną to miałeś najprawdopodobniej ustawiony tryb SATA I (zamiast II). A jako, że Twoja płyta obsługuje SATA II to lepiej, że ją wyjąłeś wink.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2012 Invision Power Services, Inc.