Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Jak skopiować folder z ntfs..
Osłomania > IT, Multimedia, Home Entertainment, Komunikacja > Systemy Operacyjne > Windows 9X / NT / W2K / XP
tomekkkz
witam!
Na tą sama partycję (C:) zainstalowałem drugi raz windowsa xp, system plików to ntfs.
Podczas instalacji nowego windowsa, katalog starego zmienił nazwę na "Windows.old" ,
w nim znajduję się katalog "Documents and Settings" a nastepnie katalog "tomekkkz"..
Niestety nie mogę wejść do niego ani go skopiować, pojawia się komunikat "Dostęp zabroniony".
Jak mogę obejrzeć i skopiować zawartość katalogu?
PROSZĘ O POMOC smile.gif
pozdrawiam! thumbsup.gif
I_O
Wylacz w opcjach Explorera uproszczone udostepnianie plikow, a nastepnie prawoklik na folder - opcje - nadaj sobie potrzebne prawa.
I tyle smile.gif
tomekkkz
CYTAT(I_O @ 04.09.08 - 19:32) *
Wylacz w opcjach Explorera uproszczone udostepnianie plikow, a nastepnie prawoklik na folder - opcje - nadaj sobie potrzebne prawa.
I tyle smile.gif

Wyłączyłem uproszczone udostepnianie plikow .
Klikam na folder "tomekkkz" > SHARING and SECURITY > wybieram SHARE THIS FOLDER
(user limit - maximum allowed) no i nastepnie APPLY smile.gif
i pokazuje sie komunikat:
"An error occurred while trying to share tomekkkz. Access is denided.
The shared resource was not created at this time"

furious.gif furious.gif furious.gif furious.gif
-=KiZiU=-
CYTAT(tomekkkz @ 04.09.08 - 20:08) *
I tyle smile.gif

Wyłączyłem uproszczone udostepnianie plikow .
Klikam na folder "tomekkkz" > SHARING and SECURITY > wybieram SHARE THIS FOLDER
(user limit - maximum allowed) no i nastepnie APPLY smile.gif
i pokazuje sie komunikat:
"An error occurred while trying to share tomekkkz. Access is denided.
The shared resource was not created at this time"

furious.gif furious.gif furious.gif furious.gif

Zakladka Security - Advanced i tam musisz przejac prawa do katalogu.
bns
Jak masz Home, to nie znajdziesz, bo nie ma tej zakładki...

aaa teraz doczytałem, że Documents and Settings - może być problem gdyż wpuszcza tam po SSID użytkownika, który się zmienił po reinstalacji - stworzenie konta o takiej samej nazwie nie załatwia sprawy. Jeśli sobie wyeksportowałeś certyfikaty przed reinstalacją to ok a tak to masz problem ;)

Ściągasz livcd z Linuksem i spod niego się dostajesz do danych.
I_O
...nadaj sobie potrzebne prawa.

Kto czyta nie bladzi smile.gif Pisalem wyraznie "nadaj sobie prawa" a nie "udostepniaj" smile.gif
CYTAT
może być problem gdyż wpuszcza tam po SSID użytkownika, który się zmienił po reinstalacji

Tak, ale dokladnie o to przeciez w calej tej historii chodzi?
Kazdemu katalogowi znajdujacemu sie na partycji NTFS przypisywane sa numery SID (Security Identifier) uzytkownikow majacych prawo tego katalogu uzywac. Poniewaz katalog zostal utworzony przez inny system, Windows nie rozpoznaje SID-a uzytkownika i cie tam nie wpuszcza. Rozwiazanie polega na tym, ze trzeba dopisac siebie do listy uzytkownikow tego katalogu dodajac automatycznie wlasny SID a nastepnie nadac sobie odpowiednie prawa dostepu.
Wylaczenie tego "prostego udostepniania" jest na tyle wazne, ze wylaczasz w ten sposob i pozostale uproszczenia, zwykle poki tego nie odptaszkujesz wcale potrzebnych opcji we wlasciwosciach katalogu nie zobaczysz, nie ma to jednak nic wspolnego z udostenieniem folderu jako takiego.
- znajdz ten folder do ktorego nie masz dostepu ->klik prawym klawiszem mychy na wlasciwosci ->bezpieczenstwo -> nastepnie klik na dodaj
- wpisz jako nazwe obiektu imie uzytkownika ->klik na OK. W ten sposob dodales wlasny SID do listy uprawnien tego katalogu
- w polu uprawnienia zaznacz dla tego uzytkownika pelny dostep - >zezwol
Postaw tez haka w polu mowiacym o tym ze uprawnienia maja dotyczyc rowniez podkatalogow - inaczej ugrzezniesz pietro nizej smile.gif

W XP Home sytuacja jest o tyle klopotliwsza, ze cala operacje trzeba przeprowadzic z konta administratora, a zalogowanie sie na nie mozliwe jest tylko w trybie awaryjnym. Kto jeszcze nie wie jak: podczas startu komputera juz po komunikatach BIOS-u ale jeszcze przed pojawieniem sie loga Windowsa (trzeba wyczuc moment) nalezy wcisnac klawisz F8 i wybrac z listy tryb awaryjny. Zalogowac sie jako administrator, standardowo bez hasla ( pozostawic pole puste)
tomekkkz
Wielkie dzięki za pomoc smile.gif
pozdrawiam!
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2012 Invision Power Services, Inc.